Recepten met Olie

Over Olie

Recepten met Olie

Bestaat voor 100% uit vet. Er zijn oliesoorten die voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetzuren bestaan, andere zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Olie blijft het best van dikte en smaak als hij op een koele, donkere plaats wordt bewaard. Licht en warmte maken de olie ranzig. Te veel kou maakt de olie te dik. Olie is lang houdbaar, maar wordt op een koude plaats troebel (bij kamertemperatuur wordt de olie weer helder). Plantaardige olie bestaat voor 85% uit onverzadigde vetzuren, die we nodig hebben voor de aanmaak van (gezond) HDL-cholesterol, dat een rol speelt bij de productie van onder andere geslachtshormonen. Maar pas op voor kokosolie en palmolie: ze zijn plantaardig, maar bevatten allebei toch veel verzadigd vet. Alle andere soorten plantaardige olie bevatten evenveel onverzadigde vetzuren. Wat dat betreft zijn ze allemaal even gezond. Plantaardige olie wordt gewonnen uit sojabonen, zonnebloempitten, sesamzaad, pompoenpitten, pinda's, raapzaad, maïs, walnoot.html" itemprop="name">walnoten, hazelnoten, amandelen, druivenpitten, olijven en katoenzaden. Amandelolie is altijd koudgeperst, lichtgeel van kleur en bevat 35% meervoudig onverzadigd vet. De olie wordt hoofdzakelijk gebruikt voor cosmetica. Arachideolie, ook wel aardnotenolie genoemd, is een heel heldere, lichtgekleurde olie, gewonnen uit pinda's, die voor 50% uit olie bestaat. De olie wordt industrieel gebruikt als basis voor margarine en voor het inblikken van vis. Het is een geurloze olie, die heel hoog kan worden verhit. Dat maakt arachideolie ideaal voor de oosterse roerbakkeuken. Een ander voordeel van arachideolie is dat het niet ranzig wordt. Het kan dus ook in warme landen goed worden bewaard en krijgt bij lang bewaren zelf een bijzondere nootachtige smaak. Doordat de olie geurloos is, kunt u hem ook gebruiken voor het invetten van bak- en puddingvormen. Net als kokosolie is arachideolie makkelijk stolbaar. Ze bevat 20-40% meervoudig onverzadigd vet. Druivenpitolie: Alle zaden van vruchten bevatten olie, dus ook druivenpitten. Druivenpitten bevatten tussen de 6 en 20 procent olie. En waar veel druiven geperst worden voor wijn, zoals in Frankrijk en Italië, loont het de moeite de druivenpitolie te winnen. Druivenpitolie is een heldere lichtgroene olie, met een heel fijn, subtiel aroma. Alhoewel de meeste druivenpitolie industrieel tot margarine wordt verwerkt, is het een lekkere olie voor salades. Druivenpitolie wordt in Frankrijk en Italië vaak als basis voor kruidenolie gebruikt. Zo vindt u het hier vaak bij culinaire cadeau- of delicatessenwinkels. Druivenpitolie bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet. Kokosolie: In koudere landen wordt kokosolie, die o.a. wordt gebruikt voor de bereiding van chocolade, meestal gestold verkocht, dus als vet. Ze is wit, tamelijk neutraal van smaak en bevat 8-10% onverzadigd vet. Maïs(kiem)olie wordt gemaakt uit maïskorrels. Ze is heldergeel en neutraal van smaak en bevat 40-55% meervoudig onverzadigd vet. Is geschikt voor alle culinaire toepassingen. Notenolie: walnoot.html" itemprop="name">Walnoten en hazelnoten zijn niet alleen verrukkelijk om zo te eten of om te verwerken in gerechten, ze zijn ook een prima basis voor lekkere oliën: notenolie. Wist u, dat walnoot.html" itemprop="name">walnoten, bijvoorbeeld, voor 60% uit olie bestaan? De olie is helder en heeft een wat donkere kleur. Notenolie wordt meestal gebruikt in dressings. De smaak is lekker nootachtig, zelfs als de olie wordt gemengd met azijn en kruiden. Notenolie is meestal wat duurder dan andere olie-soorten en wordt daarom in kleine flesjes aangeboden. Notenolie bestaat meestal uit een mix van walnoot.html" itemprop="name">walnoten en hazelnoten. Daarnaast is er ook walnootolie en hazelnootolie verkrijgbaar. Olijfolie wordt gemaakt van olijven. Transparant geel van kleur en met een nogal karakteristieke smaak. Ze bevat 8-15% meervoudig onverzadigd vet. De Italiaanse en Franse olijfolie is zachter dan de Griekse. De verschillen in smaak en kleur zijn groot: er is zoete en harde, peperige olijfolie; gele, donkergroene en zelfs bijna zwarte. De kleur heeft niets met de kwaliteit te maken. Slechte olijfolie is er niet, het is een kwestie van smaak. Er zijn wel drie verschillende kwaliteitscategorieën, die vooral verschillen wat betreft de graad van zuiverheid. Hoe zuiverder hoe beter de kwaliteit, hoe lager de zuurgraad én hoe langer houdbaar. Olie met een hoge zuurgraad wordt sneller ranzig (minder lekker en minder gezond). - Extra vierge is olijfolie in z'n zuiverste vorm. Slechts 10% van alle olijfolie valt in deze categorie. De rest moet worden bewerkt (geraffi neerd) om onzuiverheden in smaak en geur eruit te halen. Extra vierge olijfolie is 'koudgeperst', een ouderwetse benaming die niet meer klopt. Vroeger werd slechts 40% van de olie aan de olijven onttrokken. De pulp die van de olijven achterbleef, werd gemengd met warm water en opnieuw uitgeperst. Door moderne perstechnieken is die tweede warme persing niet meer nodig. De opbrengst kan nu meteen al 90% zijn. Gebruik extra vierge olijfolie voor salades en dressings. Als deze olie wordt verhit, verdwijnt de fijne smaak en is hij minder gezond. - Vierge is een uitstekende olijfolie en smaakt iets zuurder dan extra vierge. Gebruik vierge olie in salades en dressings en voor bakken en frituren. - Olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olie; prima voor bakken en frituren. Saffloerolie wordt gewonnen uit de zaden van de blauwe (of zwarte) saffloerdistel, een aan de artisjok verwante, samengesteldbloemige plant. Koudgeperste saffloerolie bevat veel hoogwaardige onverzadigde vetzuren (60-70%), vooral linolzuur, is lichtgeel en neutraal van smaak. In zijn sterk activerende werking op ons organisme is deze olie wat eenzijdig en moet met mate worden gebruikt. Saffloerolie heeft een zeer neutrale smaak. Sesamolie: Koudgeperst uit sesamzaad. Is geel van kleur en bitter van smaak. Bevat 85-90% meervoudig onverzadigd vet. Lijkt de pure geur van sesamzaadjes vast te houden, zo sterk is de geur als u het flesje opent. Wordt veel gebruikt in de macrobiotiek en in de Aziatische keuken, maar altijd druppelgewijs, omdat de smaak snel overheerst. Het is dus geen olie om in te bakken, maar een echte smaakmaker. Slaolie is een mengsel van verschillende soorten olie, afhankelijk van wat op de wereldmarkt voorradig is. Heldergeel van kleur en met een neutrale smaak. Over het percentage meervoudig onverzadigd vet valt uiteraard weinig te zeggen. Sojaolie wordt gewonnen uit sojabonen. Ze is helder geel van kleur en heeft een neutrale smaak. Ze bevat 55-60% meervoudig onverzadigd vet. Tarwekiemolie: Koudgeperst uit tarwekiemen. Ze is goudgeel van kleur met een typische graansmaak en bevat 45-55% meervoudig onverzadigd vet. Walnootolie: Altijd koudgeperst. Is lichtgeel van kleur, sterk van smaak en bevat 55-60% meervoudig onverzadigd vet. Zonnebloemolie wordt gemaakt van zonnebloempitten. De kleur is transparant geel, de smaak tamelijk neutraal. Ze bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet en is zeer geschikt voor alle culinaire toepassingen. De olie is goed bestand tegen hoge temperaturen en daardoor geschikt om te frituren. Omdat de smaak van de olie heel neutraal is, is de olie ook ideaal voor het maken van mayonaise en dressings. De kwaliteit van spijsolie is niet altijd te controleren.


Overzicht van recepten met Olie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Olie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Olie en waar Olie het hoofdingrediënt is.

Toon 76-100 van 28040 recepten
DUIVELSE KIP MET SPERZIEBONEN
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Rijst en Basmatirijst

Rijst koken. Marinademix (uit pakken) losroeren met olie. Kipfilet door marinade scheppen en ca 10 min. laten intrekken. Sperziebonen schoon...

Een aangepaste Osso Bucco
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Salie en Tomaat

Het kalfsvlees bruinbakken in de verhitte olie. De in blokjes gesneden ui, wortel en selder toevoegen. Ongeveer 10 min. laten sudderen op ee...

Eendeborstfilet met bospaddestoelen-
Uit de categorie hoofdgerechten: met Port, Zout en Room

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met zout. Wanneer de aardappels gaar zijn, met een pureeknijper tot puree maken. Daarna de eie...

Eenvoudige Nasi Goreng
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

De rijst kookt u vooraf. En beter nog dan koken is het om rijst te stomen. Wanneer u de gestoomde rijst in de wok verwerkt, hoeft die rij...

Eenvoudige Sajoer van Boontjes
Uit de categorie soep: met Olie, Uien en Sambal

Breek de bonen in drieen. Fruit de uien, knoflook, sambal oelek in de olie. Voeg de bouillon toe en kook daarin de bonen. Laat de bonen 10 m...

Engelse kipsandwich
Uit de categorie borrelhapjes: met Sla, Zout en Olie

Verhit de olie in een wok en bak de plakjes kip met de tandoorikruiden al omscheppend in ca. 5 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen...

Exotische roerbakschotel met sesamaardappeltjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Schil de aardappels. Snijd ze in vieren en verdeel in partjes. Gaar ze voor in de magnetron. Leg ze met aanhangend vocht in een afgedekte ma...

Exotische WOKGEBAKKEN hutspot met Hollandse geite
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Schil de aardappels en kook deze gaar. Doe de olie samen met de boter in de wok. Wok eerst de spekblokjes. Als deze klaar zijn deze uit de...

Felrode groenten met maanzaadsaus uit Rajasthan
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

1. Rooster het fenegriekzaad in een droge pan tot het bruin kleurt en haal dan de pan van het vuur. Maal het fenegriekzaad en maanzaad of wr...

Filet Americain
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olie en Tabasco

Snij of hak de biefstuk klein of laat dit doen. Snipper de sjalotjes Roer sjalotjes, dooiers, olie, kappertjes en tabasco door de biefstuk....

flensjes met wijn
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olie en Bloem

Klop de eieren los, voeg bloem, wijn, water, zout en zoetstof naar smaak toe. Mix alles tot een glad beslag. Verhit enkele druppels olie in...

Fruitige Mexicaanse chilischotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Ananas en Paprika

Schil de aardappelen en verdeel ze in blokjes. Gaar ze in met aanhangend vocht in een afgedekte schaal 4 min. op 800 watt voor in de magnetr...

Gamba ratatouille
Uit de categorie borrelhapjes: met Room, Olie en Gamba

Gamba in olie bakken en gedeeltelijk pellen. Looksaus bereiden (mayonaise met room en zeer fijn geplette look en cayennepeper). Ratatouille...

Gebakken scholfilet met tomaatjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Bloem

1. Halveer de scholfilets in de lengte, spoel ze af onder stromend water en dep ze droog 2. Roer op een bord de bloem, chilipoeder, Italiaa...

Gebraden schouderkarbonadestuk met knoflookaardap
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Mosterd

1. Verwarm de oven voor op 220 gradenWrijf het vlees in met 4 el olijfolie, de provencaalse kruiden en wat peper. Leg het vlees in een ruime...

geconfijte asperges
Uit de categorie bijgerechten: met Olie, Asperges en Zonnebloemolie

Schil de asperges en snijd ongeveer 3 centimeter van de onderkanten af. Leg de asperges naast elkaar op de bodem van een brede pan of braads...

gegratineerde aardappelschotel met brie
Uit de categorie ovenschotels: met Kaas, Brie en Olie

* verwarm de oven voor op 200? C * ontdooi de spinazie * snij de ui in schijfjes * snijd de brie in plakjes * vet de ovenschaal in* Verh...

Gegrilde aubergine met zoete couscous
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Kaneel

Leg de aubergineschijven op een schaal en bestrooi ze met zout. Spoel het zout na een uur af en dep de aubergineschijven met keukenpapier dr...

Gegrilde groenten met kruidenmarinade.
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Salie

Snij de paprika's in vieren. Verwijder de zaadlijsten en onregelmatige delen zodat er redelijk platte stukken overblijven. 2 Snij d...

Gehaktballetjes in tomatensaus (Soutzoukakia)
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Komijn

Doe het gehakt met paneermeel, komijn, peper en zout in een kom en vermeng dit alles tot een samenhangende massa. Het gehakt in ongeveer 9 c...

Geitenkaasspiesen met auberginesandwich
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Zaden

1. Bestrooi de aubergineplakken met zout en laat in een vergiet ? 10 min. uitlekken. 2. Kook de tuinbonen volgens de beschrijving op het...

gelaceerde koolraap met zalm
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Olie

Roer de ketjap,olie en knoflook door elkaar. Bestrijk de zalmfilets rondom met dit mengsel en laat 30 min op kamertemperatuur marineren. S...

GELE PAPRIKASOEP
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Paprika

Paprika's schoonmaken en vruchtvlees in blokjes snijden. Van bouillontablet en 1/2 liter kokend water bouillon maken. In soeppan olie ve...

gemarineerde springbokbiefstuk
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Azijn en Somen

Meng de gember,knoflook,azijn,poedersuiker en sojasaus, leg de bief erin en laat het 1 uur intrekken. Snij de lenteuitjes in schuine dunne...

genovese pesto
Uit de categorie sauzen: met Zout, Olie en Pesto

De verhoudingen luisteren niet zo heel erg nauw, wanneer je denkt dat er van het een of ander wat bij kan; doen.Was en droog de basilicum.Ve...

Laatste reacties met dit ingredient

Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*
Paddestoelen in fillodeegbakjes

al Hosting, Pages of content Garden, Seasoned pro Logic Hosting, Easy ...

Door *neersinkcarl*
'Gepocheerd ei met paddestoelen en garnalen

oney... This particular blog post is designed to educate you to the fe...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Olie