Recepten met Olie

Over Olie

Recepten met Olie

Bestaat voor 100% uit vet. Er zijn oliesoorten die voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetzuren bestaan, andere zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Olie blijft het best van dikte en smaak als hij op een koele, donkere plaats wordt bewaard. Licht en warmte maken de olie ranzig. Te veel kou maakt de olie te dik. Olie is lang houdbaar, maar wordt op een koude plaats troebel (bij kamertemperatuur wordt de olie weer helder). Plantaardige olie bestaat voor 85% uit onverzadigde vetzuren, die we nodig hebben voor de aanmaak van (gezond) HDL-cholesterol, dat een rol speelt bij de productie van onder andere geslachtshormonen. Maar pas op voor kokosolie en palmolie: ze zijn plantaardig, maar bevatten allebei toch veel verzadigd vet. Alle andere soorten plantaardige olie bevatten evenveel onverzadigde vetzuren. Wat dat betreft zijn ze allemaal even gezond. Plantaardige olie wordt gewonnen uit sojabonen, zonnebloempitten, sesamzaad, pompoenpitten, pinda's, raapzaad, maïs, walnoot.html" itemprop="name">walnoten, hazelnoten, amandelen, druivenpitten, olijven en katoenzaden. Amandelolie is altijd koudgeperst, lichtgeel van kleur en bevat 35% meervoudig onverzadigd vet. De olie wordt hoofdzakelijk gebruikt voor cosmetica. Arachideolie, ook wel aardnotenolie genoemd, is een heel heldere, lichtgekleurde olie, gewonnen uit pinda's, die voor 50% uit olie bestaat. De olie wordt industrieel gebruikt als basis voor margarine en voor het inblikken van vis. Het is een geurloze olie, die heel hoog kan worden verhit. Dat maakt arachideolie ideaal voor de oosterse roerbakkeuken. Een ander voordeel van arachideolie is dat het niet ranzig wordt. Het kan dus ook in warme landen goed worden bewaard en krijgt bij lang bewaren zelf een bijzondere nootachtige smaak. Doordat de olie geurloos is, kunt u hem ook gebruiken voor het invetten van bak- en puddingvormen. Net als kokosolie is arachideolie makkelijk stolbaar. Ze bevat 20-40% meervoudig onverzadigd vet. Druivenpitolie: Alle zaden van vruchten bevatten olie, dus ook druivenpitten. Druivenpitten bevatten tussen de 6 en 20 procent olie. En waar veel druiven geperst worden voor wijn, zoals in Frankrijk en Italië, loont het de moeite de druivenpitolie te winnen. Druivenpitolie is een heldere lichtgroene olie, met een heel fijn, subtiel aroma. Alhoewel de meeste druivenpitolie industrieel tot margarine wordt verwerkt, is het een lekkere olie voor salades. Druivenpitolie wordt in Frankrijk en Italië vaak als basis voor kruidenolie gebruikt. Zo vindt u het hier vaak bij culinaire cadeau- of delicatessenwinkels. Druivenpitolie bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet. Kokosolie: In koudere landen wordt kokosolie, die o.a. wordt gebruikt voor de bereiding van chocolade, meestal gestold verkocht, dus als vet. Ze is wit, tamelijk neutraal van smaak en bevat 8-10% onverzadigd vet. Maïs(kiem)olie wordt gemaakt uit maïskorrels. Ze is heldergeel en neutraal van smaak en bevat 40-55% meervoudig onverzadigd vet. Is geschikt voor alle culinaire toepassingen. Notenolie: walnoot.html" itemprop="name">Walnoten en hazelnoten zijn niet alleen verrukkelijk om zo te eten of om te verwerken in gerechten, ze zijn ook een prima basis voor lekkere oliën: notenolie. Wist u, dat walnoot.html" itemprop="name">walnoten, bijvoorbeeld, voor 60% uit olie bestaan? De olie is helder en heeft een wat donkere kleur. Notenolie wordt meestal gebruikt in dressings. De smaak is lekker nootachtig, zelfs als de olie wordt gemengd met azijn en kruiden. Notenolie is meestal wat duurder dan andere olie-soorten en wordt daarom in kleine flesjes aangeboden. Notenolie bestaat meestal uit een mix van walnoot.html" itemprop="name">walnoten en hazelnoten. Daarnaast is er ook walnootolie en hazelnootolie verkrijgbaar. Olijfolie wordt gemaakt van olijven. Transparant geel van kleur en met een nogal karakteristieke smaak. Ze bevat 8-15% meervoudig onverzadigd vet. De Italiaanse en Franse olijfolie is zachter dan de Griekse. De verschillen in smaak en kleur zijn groot: er is zoete en harde, peperige olijfolie; gele, donkergroene en zelfs bijna zwarte. De kleur heeft niets met de kwaliteit te maken. Slechte olijfolie is er niet, het is een kwestie van smaak. Er zijn wel drie verschillende kwaliteitscategorieën, die vooral verschillen wat betreft de graad van zuiverheid. Hoe zuiverder hoe beter de kwaliteit, hoe lager de zuurgraad én hoe langer houdbaar. Olie met een hoge zuurgraad wordt sneller ranzig (minder lekker en minder gezond). - Extra vierge is olijfolie in z'n zuiverste vorm. Slechts 10% van alle olijfolie valt in deze categorie. De rest moet worden bewerkt (geraffi neerd) om onzuiverheden in smaak en geur eruit te halen. Extra vierge olijfolie is 'koudgeperst', een ouderwetse benaming die niet meer klopt. Vroeger werd slechts 40% van de olie aan de olijven onttrokken. De pulp die van de olijven achterbleef, werd gemengd met warm water en opnieuw uitgeperst. Door moderne perstechnieken is die tweede warme persing niet meer nodig. De opbrengst kan nu meteen al 90% zijn. Gebruik extra vierge olijfolie voor salades en dressings. Als deze olie wordt verhit, verdwijnt de fijne smaak en is hij minder gezond. - Vierge is een uitstekende olijfolie en smaakt iets zuurder dan extra vierge. Gebruik vierge olie in salades en dressings en voor bakken en frituren. - Olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olie; prima voor bakken en frituren. Saffloerolie wordt gewonnen uit de zaden van de blauwe (of zwarte) saffloerdistel, een aan de artisjok verwante, samengesteldbloemige plant. Koudgeperste saffloerolie bevat veel hoogwaardige onverzadigde vetzuren (60-70%), vooral linolzuur, is lichtgeel en neutraal van smaak. In zijn sterk activerende werking op ons organisme is deze olie wat eenzijdig en moet met mate worden gebruikt. Saffloerolie heeft een zeer neutrale smaak. Sesamolie: Koudgeperst uit sesamzaad. Is geel van kleur en bitter van smaak. Bevat 85-90% meervoudig onverzadigd vet. Lijkt de pure geur van sesamzaadjes vast te houden, zo sterk is de geur als u het flesje opent. Wordt veel gebruikt in de macrobiotiek en in de Aziatische keuken, maar altijd druppelgewijs, omdat de smaak snel overheerst. Het is dus geen olie om in te bakken, maar een echte smaakmaker. Slaolie is een mengsel van verschillende soorten olie, afhankelijk van wat op de wereldmarkt voorradig is. Heldergeel van kleur en met een neutrale smaak. Over het percentage meervoudig onverzadigd vet valt uiteraard weinig te zeggen. Sojaolie wordt gewonnen uit sojabonen. Ze is helder geel van kleur en heeft een neutrale smaak. Ze bevat 55-60% meervoudig onverzadigd vet. Tarwekiemolie: Koudgeperst uit tarwekiemen. Ze is goudgeel van kleur met een typische graansmaak en bevat 45-55% meervoudig onverzadigd vet. Walnootolie: Altijd koudgeperst. Is lichtgeel van kleur, sterk van smaak en bevat 55-60% meervoudig onverzadigd vet. Zonnebloemolie wordt gemaakt van zonnebloempitten. De kleur is transparant geel, de smaak tamelijk neutraal. Ze bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet en is zeer geschikt voor alle culinaire toepassingen. De olie is goed bestand tegen hoge temperaturen en daardoor geschikt om te frituren. Omdat de smaak van de olie heel neutraal is, is de olie ook ideaal voor het maken van mayonaise en dressings. De kwaliteit van spijsolie is niet altijd te controleren.


Overzicht van recepten met Olie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Olie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Olie en waar Olie het hoofdingrediënt is.

Toon 126-150 van 28040 recepten
Jaarwisselingskip a la Yvonne
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie en Olijfolie

Verwarm de oven op 200*c. Als de kip uit de diepvries komt op kamertemp. laten komen!Prik de limoenen op verschillende plekken in met een v...

Javaanse bami
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Uien en Ketjap

bami kokenui en knoflook in de wok met olie fruiten peper en magi erbij.De gekookte bami erbij en de ketjap goed verdelen tot alles niet me...

Jordaanse vleesschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Vlees koud spoelen en met keukenpapier afdeppen. Zenen,maar niet al het vet verwijderen. Vlees in 2 cm grote blokjes snijden. De vleesblokje...

Kaasfondue met witbier en champignons
Uit de categorie bbq: met Port, Bier en Kaas

Snijd de korstjes van de Port Salut en snijd in blokjes. Wrijf de bodem van een vuurvaste caquelon of braadpan in met de knoflook. Schenk he...

Kalfsoester met gremolatasaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Citroen

eiwit kloppenIn een ondiepe kom broodkruim, oregano, peper en zout mengen. Lapjes vlees door eiwit halen en dan door broodkruim. De olie in...

KALKOEN MET THAISE RIJST EN CASHEWNOTEN
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Rijst en Koriander

Verhit 1 el van de olie in de wok. Bak de kalkoenreepjes in ca 2 min. al omscheppend iets bruin. Schep ze uit de pan op een bord. Verhit de...

Kalkoenfilet met Chinese kool
Uit de categorie vlees: met Zout, Kaas en Kool

Haal acht bladeren van de Chinese kool. Was ze en blancheer ze een paar seconden in kokend water. Spoel ze onmiddellijk af onder...

Kerriesateetjes met een koude ananasmuntsaus
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Munt

Snijd het vlees in 24 stukjes, meng ze met de olie, het citroensap en ? eetl. Kerriepoeder. Laat ze 30 minuten marineren (als ze niet direct...

Kibbeh
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Komijn

Doe het gehakt in een schone kom en zet het afgedekt in de koelkast Doe de bulghur in een tweede kom en schenk er 5 dl bijna kokend water o...

Kip in chocoladesaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Room, Olie en Bloem

Verwarm de oven voor op 180?C. Meng de kaneelpoeder door de bloem. Haal de kipfilets door de gekruide bloem. Bewaar 1 theel. van het bloemme...

Kip in eiersaus
Uit de categorie vis: met Zout, Olie en Eieren

Verdeel de kip in 4 stukken en bestrooi deze met wat peper en zout. Pel de ui en knoflookteentjes en snipper deze. Breng in een pa...

Kip in marinade met yoghurt
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Ontvel de kip volledig maar houd hem heel. Maak met een scherp es overal kleine insneden. Leg hem in een grote kom. Meng citroen- of limoens...

Kip in tomatensaus
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Sherry

Snijd de kipfilet in stukjes van 2 x 2 cm.Bestrooi de kipstukjes met peper en zout, bak ze ca 10 minuten in de olie en neem ze uit de pan.V...

Kip Madras
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

Meng de inhoud van het zakje Madras-marinade met 2 tot 3 eetlepels olie in een schaal; goed roeren. Leg hierin de in stukjes gesneden kipfil...

Kip met ananas uit Cuba
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Ananas

1. Marineer gedurende 30 minuten de kip in het limoensap met zout en peper 2. Schil en snipper de ui en het knoflook 3. Bak de kip in de o...

Kip met gebakken citroen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

Laat de stukken kip op kamertemperatuur komen. Roer de kruiden door elkaar en wrijf de kip in met het kruidenmengsel. Laat kort intrekken.Ba...

Kip met groenten en gember
Uit de categorie hoofdgerechten: met Port, Zout en Olie

snij de kip in reepjes. Was de bleekselderij en snij de stengels in dunne reepjes. Was de paprika?s, snij ze doormidden, verwijder de zaadli...

Kip met honing en citroen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Honing en Citroen

Leg de kip in een een schaal Meng de olie, citroensap, honing, kruiden en knoflook mengen en over de kip gieten. Zet afgedekt in de koelka...

Kip met paksoi
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Mirin

Maak het kippenvlees droog met keukenpapier. Snijd het kippenvlees in smalle reepjes. Verwijder de lelijke bladeren en de voet van de paksoi...

Kipfilet in een tropisch jasje
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Laos en Olie

1. Snijd de kip in reepjes. Meng de santen, bloem en de kruiden 2. Wentel de kip hierdoor en laat uitlekken 3. Verwarm de olie in de wok e...

Kipfilet in roquefortroomsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Room

Snijd de kip met het mes op de plank in reepjes Reinig mes, plank en handen direct met heet waterVerwarm de olie in de pan en roerbak hier...

Kipfilet met amandel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Tijm, Olie en Amandelen

Snijd de kip in reepjes. Klop het ei los met de kruiden en haal de kip er doorheen Haal de kip daarna door het schaafsel en schud het overt...

Kipfilet met tomaat-auberginesaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

1. Snijd de aubergine in blokjes van 1,5 cm. Pel de uien en snipper deze fijn. Snijd de tomaten en kipfilet in blokjes 2. Verhit 2 eetlepel...

Kipfilet uit de wok met paprika
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Paprika en Roerbakolie

Snijd de kip met het vleesmes op de goed te reinigen plank klein. Meng de kip met het kruidenmengsel Verwarm de olie in de wok. Roerbak hie...

Kipfiletreepjes met peultjes
Uit de categorie bijgerechten: met Olie, Sherry en Peultjes

1. Snij de kip in reepjes 2. Verwarm de olie in de pan en roerbak hierin de kip met de kruiden 3. Voeg de peultjes en de sherry toe en ver...

Laatste reacties met dit ingredient

Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*
Paddestoelen in fillodeegbakjes

al Hosting, Pages of content Garden, Seasoned pro Logic Hosting, Easy ...

Door *neersinkcarl*
'Gepocheerd ei met paddestoelen en garnalen

oney... This particular blog post is designed to educate you to the fe...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Olie