Recepten met Olie

Over Olie

Recepten met Olie

Bestaat voor 100% uit vet. Er zijn oliesoorten die voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetzuren bestaan, andere zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Olie blijft het best van dikte en smaak als hij op een koele, donkere plaats wordt bewaard. Licht en warmte maken de olie ranzig. Te veel kou maakt de olie te dik. Olie is lang houdbaar, maar wordt op een koude plaats troebel (bij kamertemperatuur wordt de olie weer helder). Plantaardige olie bestaat voor 85% uit onverzadigde vetzuren, die we nodig hebben voor de aanmaak van (gezond) HDL-cholesterol, dat een rol speelt bij de productie van onder andere geslachtshormonen. Maar pas op voor kokosolie en palmolie: ze zijn plantaardig, maar bevatten allebei toch veel verzadigd vet. Alle andere soorten plantaardige olie bevatten evenveel onverzadigde vetzuren. Wat dat betreft zijn ze allemaal even gezond. Plantaardige olie wordt gewonnen uit sojabonen, zonnebloempitten, sesamzaad, pompoenpitten, pinda's, raapzaad, maïs, walnoot.html" itemprop="name">walnoten, hazelnoten, amandelen, druivenpitten, olijven en katoenzaden. Amandelolie is altijd koudgeperst, lichtgeel van kleur en bevat 35% meervoudig onverzadigd vet. De olie wordt hoofdzakelijk gebruikt voor cosmetica. Arachideolie, ook wel aardnotenolie genoemd, is een heel heldere, lichtgekleurde olie, gewonnen uit pinda's, die voor 50% uit olie bestaat. De olie wordt industrieel gebruikt als basis voor margarine en voor het inblikken van vis. Het is een geurloze olie, die heel hoog kan worden verhit. Dat maakt arachideolie ideaal voor de oosterse roerbakkeuken. Een ander voordeel van arachideolie is dat het niet ranzig wordt. Het kan dus ook in warme landen goed worden bewaard en krijgt bij lang bewaren zelf een bijzondere nootachtige smaak. Doordat de olie geurloos is, kunt u hem ook gebruiken voor het invetten van bak- en puddingvormen. Net als kokosolie is arachideolie makkelijk stolbaar. Ze bevat 20-40% meervoudig onverzadigd vet. Druivenpitolie: Alle zaden van vruchten bevatten olie, dus ook druivenpitten. Druivenpitten bevatten tussen de 6 en 20 procent olie. En waar veel druiven geperst worden voor wijn, zoals in Frankrijk en Italië, loont het de moeite de druivenpitolie te winnen. Druivenpitolie is een heldere lichtgroene olie, met een heel fijn, subtiel aroma. Alhoewel de meeste druivenpitolie industrieel tot margarine wordt verwerkt, is het een lekkere olie voor salades. Druivenpitolie wordt in Frankrijk en Italië vaak als basis voor kruidenolie gebruikt. Zo vindt u het hier vaak bij culinaire cadeau- of delicatessenwinkels. Druivenpitolie bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet. Kokosolie: In koudere landen wordt kokosolie, die o.a. wordt gebruikt voor de bereiding van chocolade, meestal gestold verkocht, dus als vet. Ze is wit, tamelijk neutraal van smaak en bevat 8-10% onverzadigd vet. Maïs(kiem)olie wordt gemaakt uit maïskorrels. Ze is heldergeel en neutraal van smaak en bevat 40-55% meervoudig onverzadigd vet. Is geschikt voor alle culinaire toepassingen. Notenolie: walnoot.html" itemprop="name">Walnoten en hazelnoten zijn niet alleen verrukkelijk om zo te eten of om te verwerken in gerechten, ze zijn ook een prima basis voor lekkere oliën: notenolie. Wist u, dat walnoot.html" itemprop="name">walnoten, bijvoorbeeld, voor 60% uit olie bestaan? De olie is helder en heeft een wat donkere kleur. Notenolie wordt meestal gebruikt in dressings. De smaak is lekker nootachtig, zelfs als de olie wordt gemengd met azijn en kruiden. Notenolie is meestal wat duurder dan andere olie-soorten en wordt daarom in kleine flesjes aangeboden. Notenolie bestaat meestal uit een mix van walnoot.html" itemprop="name">walnoten en hazelnoten. Daarnaast is er ook walnootolie en hazelnootolie verkrijgbaar. Olijfolie wordt gemaakt van olijven. Transparant geel van kleur en met een nogal karakteristieke smaak. Ze bevat 8-15% meervoudig onverzadigd vet. De Italiaanse en Franse olijfolie is zachter dan de Griekse. De verschillen in smaak en kleur zijn groot: er is zoete en harde, peperige olijfolie; gele, donkergroene en zelfs bijna zwarte. De kleur heeft niets met de kwaliteit te maken. Slechte olijfolie is er niet, het is een kwestie van smaak. Er zijn wel drie verschillende kwaliteitscategorieën, die vooral verschillen wat betreft de graad van zuiverheid. Hoe zuiverder hoe beter de kwaliteit, hoe lager de zuurgraad én hoe langer houdbaar. Olie met een hoge zuurgraad wordt sneller ranzig (minder lekker en minder gezond). - Extra vierge is olijfolie in z'n zuiverste vorm. Slechts 10% van alle olijfolie valt in deze categorie. De rest moet worden bewerkt (geraffi neerd) om onzuiverheden in smaak en geur eruit te halen. Extra vierge olijfolie is 'koudgeperst', een ouderwetse benaming die niet meer klopt. Vroeger werd slechts 40% van de olie aan de olijven onttrokken. De pulp die van de olijven achterbleef, werd gemengd met warm water en opnieuw uitgeperst. Door moderne perstechnieken is die tweede warme persing niet meer nodig. De opbrengst kan nu meteen al 90% zijn. Gebruik extra vierge olijfolie voor salades en dressings. Als deze olie wordt verhit, verdwijnt de fijne smaak en is hij minder gezond. - Vierge is een uitstekende olijfolie en smaakt iets zuurder dan extra vierge. Gebruik vierge olie in salades en dressings en voor bakken en frituren. - Olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olie; prima voor bakken en frituren. Saffloerolie wordt gewonnen uit de zaden van de blauwe (of zwarte) saffloerdistel, een aan de artisjok verwante, samengesteldbloemige plant. Koudgeperste saffloerolie bevat veel hoogwaardige onverzadigde vetzuren (60-70%), vooral linolzuur, is lichtgeel en neutraal van smaak. In zijn sterk activerende werking op ons organisme is deze olie wat eenzijdig en moet met mate worden gebruikt. Saffloerolie heeft een zeer neutrale smaak. Sesamolie: Koudgeperst uit sesamzaad. Is geel van kleur en bitter van smaak. Bevat 85-90% meervoudig onverzadigd vet. Lijkt de pure geur van sesamzaadjes vast te houden, zo sterk is de geur als u het flesje opent. Wordt veel gebruikt in de macrobiotiek en in de Aziatische keuken, maar altijd druppelgewijs, omdat de smaak snel overheerst. Het is dus geen olie om in te bakken, maar een echte smaakmaker. Slaolie is een mengsel van verschillende soorten olie, afhankelijk van wat op de wereldmarkt voorradig is. Heldergeel van kleur en met een neutrale smaak. Over het percentage meervoudig onverzadigd vet valt uiteraard weinig te zeggen. Sojaolie wordt gewonnen uit sojabonen. Ze is helder geel van kleur en heeft een neutrale smaak. Ze bevat 55-60% meervoudig onverzadigd vet. Tarwekiemolie: Koudgeperst uit tarwekiemen. Ze is goudgeel van kleur met een typische graansmaak en bevat 45-55% meervoudig onverzadigd vet. Walnootolie: Altijd koudgeperst. Is lichtgeel van kleur, sterk van smaak en bevat 55-60% meervoudig onverzadigd vet. Zonnebloemolie wordt gemaakt van zonnebloempitten. De kleur is transparant geel, de smaak tamelijk neutraal. Ze bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet en is zeer geschikt voor alle culinaire toepassingen. De olie is goed bestand tegen hoge temperaturen en daardoor geschikt om te frituren. Omdat de smaak van de olie heel neutraal is, is de olie ook ideaal voor het maken van mayonaise en dressings. De kwaliteit van spijsolie is niet altijd te controleren.


Overzicht van recepten met Olie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Olie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Olie en waar Olie het hoofdingrediënt is.

Toon 176-200 van 28040 recepten
Mexicaanse fondue
Uit de categorie bbq: met Bier, Kaas en Olie

Snijd de uitjes en de paprika?s zonder zaadjes in kleine stukjes Kruis de tomaten in, leg ze even in kokend water, pel ze en snijd ze in stu...

MEXICAANSE MOSSELEN
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Paprika en Rode ui

Pel de ui en de knoflook. Snijd de ui in ringen. Maak de paprika schoon en snijd hem in dunne reepjes. Maak de peper schoon en snijd hem in...

Mexicaanse ovenschotel
Uit de categorie ovenschotels: met Kaas, Olie en Rijst

Bak de in stukjes gesneden ui in wat olijfolie, voeg hier later de geperste knoflook aan toe. Meng het gehakt met de tacokruiden. Dit me...

Mexicaanse rondo met avocado-krieltjessalade
Uit de categorie vegetarisch: met Olie, Avocado en Koriander

1. Kook de krieltjes in ca 3 minuten beetjgaar en laat ze afkoelen. 2. Snijd de avocado in plakjes. Snijd het pepertje in flinterdunne reep...

Mexicaanse taco`s met paprika
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Room en Olie

1. Snijd de paprika`s in blokjes en halveer de cherrytomaatjes. Snijd de lente uitjes met de helft van het groen in dunne ringen 2. Schep i...

Mie met kalkoen, bamboescheuten en champignons
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Olie

Kook de mie in ruim water gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de bamboescheuten uitlekken. Maak de prei schoon en sni...

Mie met Kip en Ananas.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Olie en Ananas

Kook de mie volgens gebruiksaanwijzing.Snij de kip in blokjes.Pel de knoflook en snipper deze.Snij de prei in smalle ringetjes.Maak de papri...

Mihoensoep met rosbief en kokos
Uit de categorie soep: met Olie, Kokos en Cassave

Mihoen koken volgens gebruiksaanwijzing. Rosbief in reepjes snijden. Koriander wassen en grof hakken. In wok olie verhitten en groentemix ca...

minestronesoep
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

verhit de olie in een grote pan en bak hierin de ui, bleekselderij en courgette ong 5 min. voeg de bouillon toe, breng alles aan de kook en...

Mosselen op z'n Vlaams
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Tijm en Olie

Mosselen wassen en schoonmaken groenten snijden en wassen. bladselderij kleinhakkenVerhit de olie in een grote diepe pan en bak hierin de...

MOSSELSALADE MET CITROENMAYONAISE
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Zout en Olie

Citroen uitpersen. Brood roosteren. Helft van citroensap door mayonaise mengen en op smaak brengen met zout en peper. Avocado schillen en vr...

Mousaka
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Olie

aubergines wassen in plakken snijden en met zout bestrooien. De plakken bakken in een pan laag voor laag. Ui en knoflook bakken tomaten, bo...

Noedels met komkommer
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Knoflook

1. Doe de noedels in een wok en schenk het kokende water erover. Voeg een snufje zout toe en breng het water aan de kook 2. Draai het vuur...

Noedels met sojakippenlevertjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja en Olie

? Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Voeg de noedels toe en kook deze in ca. 2 minuten gaar. Trek de noedels na 1 min...

Notenburgers
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Brood

Hak de noten grof. Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit de olie in een pan en rooster hier in de noten met de komijnzaadjes....

Notenrijst met courgette en tahoe
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

1. Kook de rijst in ruim kokend water volgens de beschrijving gaar. 2. Snij de courgette in plakken van 1⁄/:2 cm en die weer in st...

Oosterse runderpasta
Uit de categorie pasta: met Olie, Gember en Tomaat

stijd: 25 minuten - Kooktijd: 30 minuten - Voor 4 personen Recept van llheks (www.smulweb.nl/pages/llheks) Aantal personen...

Overheerlijke Risotto met zeebanket, prei en anan
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Olie

Verhit de wok of hapjespan en voeg 3 el olie toe. Bak de prei ca 5 minuten, tot ze zacht is. Voeg de knoflook en rijst toe en bak dit ca 3 m...

paddestoelen herfstrecept
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie | 5 reacties

Verhit 1 lp olie en bak hierin de pompoen in 15 min zachtjes gaar. Schepde pompoen uit de pan. Verhit 2 lp olie en bak hierin de ui met de...

Pakistaans Vlees samosas
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olie en Uien

Verhit de boter in een diepe braadpan. Uien, koriander, gember, komijn, zout, kaneel, kruidnagel en knoflookpoeder toevoegen en 3 minuten...

Paksoi en quorn uit de wok
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Quorn

paksio in stukken snijden en wassen, evt. voor garen in de magnetron.quorn in de olie met kerrie, kokos en zout roerbakken. de paksio er bij...

Pancit
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kool, Olie en Knoflook

1. Maak de mie gaar zoals op de verpakking staat aangegeven 2. Laat de gare mie goed uitlekken 3. Schil de teentjes knoflook maar laat ze...

Pannenkoekjes met geitenkaas en groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Melk

Zeef de bloem met wat zout en peper in een kom. Maak een kuiltje in het midden en breek er het ei in. Voeg de melk toe en meng (met de handm...

Paprikaspread met geitenkaas
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Tijm en Olie

Laat de paprika?s in een zeef uitlekken en pureer ze in de keukenmachine (of hak ze heel klein).Verhit de olie in een koekenpan en fruit de...

Paprikavlees
Uit de categorie vlees: met Zout, Room en Olie

Snijd het vlees in blokjes en bestrooi het met peper, zout en de helft van het paprikapoeder. Pel de ui en het knoflookteentje en s...

Laatste reacties met dit ingredient

Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*
Paddestoelen in fillodeegbakjes

al Hosting, Pages of content Garden, Seasoned pro Logic Hosting, Easy ...

Door *neersinkcarl*
'Gepocheerd ei met paddestoelen en garnalen

oney... This particular blog post is designed to educate you to the fe...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Olie