Recepten met Olie

Over Olie

Recepten met Olie

Bestaat voor 100% uit vet. Er zijn oliesoorten die voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetzuren bestaan, andere zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Olie blijft het best van dikte en smaak als hij op een koele, donkere plaats wordt bewaard. Licht en warmte maken de olie ranzig. Te veel kou maakt de olie te dik. Olie is lang houdbaar, maar wordt op een koude plaats troebel (bij kamertemperatuur wordt de olie weer helder). Plantaardige olie bestaat voor 85% uit onverzadigde vetzuren, die we nodig hebben voor de aanmaak van (gezond) HDL-cholesterol, dat een rol speelt bij de productie van onder andere geslachtshormonen. Maar pas op voor kokosolie en palmolie: ze zijn plantaardig, maar bevatten allebei toch veel verzadigd vet. Alle andere soorten plantaardige olie bevatten evenveel onverzadigde vetzuren. Wat dat betreft zijn ze allemaal even gezond. Plantaardige olie wordt gewonnen uit sojabonen, zonnebloempitten, sesamzaad, pompoenpitten, pinda's, raapzaad, maïs, walnoot.html" itemprop="name">walnoten, hazelnoten, amandelen, druivenpitten, olijven en katoenzaden. Amandelolie is altijd koudgeperst, lichtgeel van kleur en bevat 35% meervoudig onverzadigd vet. De olie wordt hoofdzakelijk gebruikt voor cosmetica. Arachideolie, ook wel aardnotenolie genoemd, is een heel heldere, lichtgekleurde olie, gewonnen uit pinda's, die voor 50% uit olie bestaat. De olie wordt industrieel gebruikt als basis voor margarine en voor het inblikken van vis. Het is een geurloze olie, die heel hoog kan worden verhit. Dat maakt arachideolie ideaal voor de oosterse roerbakkeuken. Een ander voordeel van arachideolie is dat het niet ranzig wordt. Het kan dus ook in warme landen goed worden bewaard en krijgt bij lang bewaren zelf een bijzondere nootachtige smaak. Doordat de olie geurloos is, kunt u hem ook gebruiken voor het invetten van bak- en puddingvormen. Net als kokosolie is arachideolie makkelijk stolbaar. Ze bevat 20-40% meervoudig onverzadigd vet. Druivenpitolie: Alle zaden van vruchten bevatten olie, dus ook druivenpitten. Druivenpitten bevatten tussen de 6 en 20 procent olie. En waar veel druiven geperst worden voor wijn, zoals in Frankrijk en Italië, loont het de moeite de druivenpitolie te winnen. Druivenpitolie is een heldere lichtgroene olie, met een heel fijn, subtiel aroma. Alhoewel de meeste druivenpitolie industrieel tot margarine wordt verwerkt, is het een lekkere olie voor salades. Druivenpitolie wordt in Frankrijk en Italië vaak als basis voor kruidenolie gebruikt. Zo vindt u het hier vaak bij culinaire cadeau- of delicatessenwinkels. Druivenpitolie bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet. Kokosolie: In koudere landen wordt kokosolie, die o.a. wordt gebruikt voor de bereiding van chocolade, meestal gestold verkocht, dus als vet. Ze is wit, tamelijk neutraal van smaak en bevat 8-10% onverzadigd vet. Maïs(kiem)olie wordt gemaakt uit maïskorrels. Ze is heldergeel en neutraal van smaak en bevat 40-55% meervoudig onverzadigd vet. Is geschikt voor alle culinaire toepassingen. Notenolie: walnoot.html" itemprop="name">Walnoten en hazelnoten zijn niet alleen verrukkelijk om zo te eten of om te verwerken in gerechten, ze zijn ook een prima basis voor lekkere oliën: notenolie. Wist u, dat walnoot.html" itemprop="name">walnoten, bijvoorbeeld, voor 60% uit olie bestaan? De olie is helder en heeft een wat donkere kleur. Notenolie wordt meestal gebruikt in dressings. De smaak is lekker nootachtig, zelfs als de olie wordt gemengd met azijn en kruiden. Notenolie is meestal wat duurder dan andere olie-soorten en wordt daarom in kleine flesjes aangeboden. Notenolie bestaat meestal uit een mix van walnoot.html" itemprop="name">walnoten en hazelnoten. Daarnaast is er ook walnootolie en hazelnootolie verkrijgbaar. Olijfolie wordt gemaakt van olijven. Transparant geel van kleur en met een nogal karakteristieke smaak. Ze bevat 8-15% meervoudig onverzadigd vet. De Italiaanse en Franse olijfolie is zachter dan de Griekse. De verschillen in smaak en kleur zijn groot: er is zoete en harde, peperige olijfolie; gele, donkergroene en zelfs bijna zwarte. De kleur heeft niets met de kwaliteit te maken. Slechte olijfolie is er niet, het is een kwestie van smaak. Er zijn wel drie verschillende kwaliteitscategorieën, die vooral verschillen wat betreft de graad van zuiverheid. Hoe zuiverder hoe beter de kwaliteit, hoe lager de zuurgraad én hoe langer houdbaar. Olie met een hoge zuurgraad wordt sneller ranzig (minder lekker en minder gezond). - Extra vierge is olijfolie in z'n zuiverste vorm. Slechts 10% van alle olijfolie valt in deze categorie. De rest moet worden bewerkt (geraffi neerd) om onzuiverheden in smaak en geur eruit te halen. Extra vierge olijfolie is 'koudgeperst', een ouderwetse benaming die niet meer klopt. Vroeger werd slechts 40% van de olie aan de olijven onttrokken. De pulp die van de olijven achterbleef, werd gemengd met warm water en opnieuw uitgeperst. Door moderne perstechnieken is die tweede warme persing niet meer nodig. De opbrengst kan nu meteen al 90% zijn. Gebruik extra vierge olijfolie voor salades en dressings. Als deze olie wordt verhit, verdwijnt de fijne smaak en is hij minder gezond. - Vierge is een uitstekende olijfolie en smaakt iets zuurder dan extra vierge. Gebruik vierge olie in salades en dressings en voor bakken en frituren. - Olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olie; prima voor bakken en frituren. Saffloerolie wordt gewonnen uit de zaden van de blauwe (of zwarte) saffloerdistel, een aan de artisjok verwante, samengesteldbloemige plant. Koudgeperste saffloerolie bevat veel hoogwaardige onverzadigde vetzuren (60-70%), vooral linolzuur, is lichtgeel en neutraal van smaak. In zijn sterk activerende werking op ons organisme is deze olie wat eenzijdig en moet met mate worden gebruikt. Saffloerolie heeft een zeer neutrale smaak. Sesamolie: Koudgeperst uit sesamzaad. Is geel van kleur en bitter van smaak. Bevat 85-90% meervoudig onverzadigd vet. Lijkt de pure geur van sesamzaadjes vast te houden, zo sterk is de geur als u het flesje opent. Wordt veel gebruikt in de macrobiotiek en in de Aziatische keuken, maar altijd druppelgewijs, omdat de smaak snel overheerst. Het is dus geen olie om in te bakken, maar een echte smaakmaker. Slaolie is een mengsel van verschillende soorten olie, afhankelijk van wat op de wereldmarkt voorradig is. Heldergeel van kleur en met een neutrale smaak. Over het percentage meervoudig onverzadigd vet valt uiteraard weinig te zeggen. Sojaolie wordt gewonnen uit sojabonen. Ze is helder geel van kleur en heeft een neutrale smaak. Ze bevat 55-60% meervoudig onverzadigd vet. Tarwekiemolie: Koudgeperst uit tarwekiemen. Ze is goudgeel van kleur met een typische graansmaak en bevat 45-55% meervoudig onverzadigd vet. Walnootolie: Altijd koudgeperst. Is lichtgeel van kleur, sterk van smaak en bevat 55-60% meervoudig onverzadigd vet. Zonnebloemolie wordt gemaakt van zonnebloempitten. De kleur is transparant geel, de smaak tamelijk neutraal. Ze bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet en is zeer geschikt voor alle culinaire toepassingen. De olie is goed bestand tegen hoge temperaturen en daardoor geschikt om te frituren. Omdat de smaak van de olie heel neutraal is, is de olie ook ideaal voor het maken van mayonaise en dressings. De kwaliteit van spijsolie is niet altijd te controleren.


Overzicht van recepten met Olie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Olie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Olie en waar Olie het hoofdingrediënt is.

Toon 201-225 van 28040 recepten
PASTA MET COURGETTES
Uit de categorie pasta: met Prei, Zout en Kaas

Snipper de prei en fruit deze in de boter (olie) licht van kleur. Voeg de gesnipperde knoflook toe met de in heel dunne plakjes geneden of g...

Pasta met garnalen, doperwten en muntpesto
Uit de categorie pasta: met Prei, Zout en Kaas

Voor de muntpesto pureert u alle ingredienten in een keukenmachine of blender tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout en peper en zet...

Pasta met olijvensaus
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Uien

Ontvel de tomaten en snijdt elke tomaat in 8 partjes. Maak de uien schoon en snijdt elk ui in 8 stukken. Vet een ovenschaal in en...

pasta met pikante garnalen
Uit de categorie pasta: met Zout, Olie en Knoflook

Kook de pasta in een grote pan kokend water met zout beetgaar. Verhit de olie in een braadpan. Laat hierin chilivlokken en knoflook op hoog...

Pasta met spinazie en geroosterde zalmfilet
Uit de categorie pasta: met Zout, Kaas en Room

1. Spoel de zalmfilets af onder koud water en dep ze goed droog. Bestrijk de zalmfilets met olie en laat ze minstens 10 minuten op kamertemp...

Pastasalade ff anders!
Uit de categorie pasta: met Sla, Olie en Tomaat

Rasp de kruidenkaas (fijn), snij de schil van de tomaat maak hier reepjes van en snij de sla fijn. Laat de tonijn uitlekken en rooster de pi...

Penne met gehakt en pepersaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

1. Meng het gehakt met ei, paneermeel, paprikapoeder en zout en vorm er kleine balletjes van. Verhit de boter in een koekenpan en bak de bal...

perzikbeignets
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Olie

Breek de eieren in een kom, voeg een mespunt zout en 1 eetlepel suiker toe. Klop de eieren los met de melk en de olijfolie. Zeef de bloem in...

Pikante knoflookgarnalen met kerstomaatjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Knoflook

Kook de pasta in een grote pan kokend water met zout beetgaar. Verhit de olie in een braadpan.Laat hierin chilivlokken en knoflook op hoog v...

pilav
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

Doe de olie in de pan, zout op het vlees en even goed aanbakken. Fruit de ui, de knoflook en de sambal even mee. Voeg dan het perzikensap ui...

Pintade en Habit Vert aux cotes de Blettes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Olie

Verwarm in een ruime pan water met zout. Was de snijbiet en verwijder de stelen en houd deze apart. Laat de snijbiet 2 minuten blancheren...

Pita Soevlaki (Vlees stokjes met Griekse pita bro
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olie en Uien

Bereiding van de Pita: Zeef de bloem in een kom, schep er de gistkorrels en het zout door. Voeg de olie toe en schenk er ruim 4 dl. lauw wa...

Pitabroodjes.
Uit de categorie brood: met Sla, Gist en Zout | 1 reactie

Doe de gist in een kommetje. Meng het koude en het hete water met de suiker en giet een kwart hiervan bij de gist. Roer dit mengsel romig en...

Pittige lekkerbek met geroosterde aardappeltjes e
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Ketjap

1. Boen de aardappelen schoon en schil de wortels. Snijd beide in kleine blokjes. Snipper de ui grof. Bak de aardappel, wortel, ui in 2 eetl...

pizzasaus
Uit de categorie sauzen: met Zout, Olie en Suiker

Snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in een koekenpan met een hoge rand. Laat de ui en de knoflook in circa 3 minuten glazig fruiten...

Ree-achterbout in morieljesaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Olie

Bestrooi het reevlees met peper en zout. Bak het in een heet gemaakt mengsel van boter en olie rondom bruin. Zet het vlees daarna nog eens c...

Ribkarbonaadjes met tomaat en kaas
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Olie

1. Verhit in een koekenpan de olie en laat hierin de boter smelten 2. Bestrooi de karbonaadjes met zout en peper 3. Braad, als het schuim...

Ribstuk met gebakken Charlotte-aardappelen en rod
Uit de categorie hoofdgerechten: met Port, Zout en Tijm

Het is heel belangrijk dat je het rundvlees een tijdje laat rusten voordat je het aansnijdt. Verwarm de oven voor op 180C.Bestrooi het vlee...

RICOTTA-SINAASAPPEL CAKEJES
Uit de categorie desserts: met Olie, Kaneel en Suiker

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet 12 muffinvormpjes in met wat olie. Rasp de schil van de sinaasappels en pers er een uit. Klop de eid...

Rode curry van rundvlees
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

Rijst koken volgens de gebruiksaanwijzing. Paprika's wassen, schoonmaken en in kleine blokjes snijden. Sugar snaps schoonmaken. Biefstuk...

Roerbak kip met vruchten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Mango en Noten

Snijd de kip klein. Verwarm de olie in een wok en roerbak hierin de kip goudbruin Voeg de overige ingredienten (zonder blikfruit en noten)...

Roerbakmie met paddestoelen en pindas in Japanse
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Pinda en Bosuitjes | 8 reacties

1. Bereid de roerbakmie volgens de algemene bereidingswijze op de verpakking2. Veeg de paddestoelen met een stukje keukenpapier schoon en sn...

Roergebakken biefstuk met spinazie
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Sojasaus en Spinazie

1. Verhit een wok of zware koekenpan 2-3 minuten op hoog vuur. Verdeel 1 eetlepel olie over de bodem en wanden van de pan. Doe de helft van...

Roergebakken courgette met schnitzelreepjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Uien en Rijst

1. Kook de gele rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Halveer ondertussen de courgette in de lengte en snijd deze in dunne p...

Roergebakken groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Overgiet de gedroogde shii-take paddestoelen met heet water en laat ze afgedekt 25-30 minuten weken. Giet ze af en druk het vocht eruit. Ve...

Laatste reacties met dit ingredient

Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*
Paddestoelen in fillodeegbakjes

al Hosting, Pages of content Garden, Seasoned pro Logic Hosting, Easy ...

Door *neersinkcarl*
'Gepocheerd ei met paddestoelen en garnalen

oney... This particular blog post is designed to educate you to the fe...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Olie