Recepten met Olijfolie

Over Olijfolie

Recepten met Olijfolie

Wordt gewonnen uit de pulp van olijven, die 6 maanden langzaam in de zon zijn gerijpt. Voor de kwaliteit van de olie is het van groot belang dat de olijven onmiddellijk worden verwerkt. De olijven worden eerst gewassen en vervolgens onder molenstenen tot een stevige koek gemalen. Deze wordt tot een brij gekneed en daarna geperst. Tijdens de persing worden de vloeibare en vaste massa van elkaar gescheiden. Tot slot wordt de olie gescheiden van andere plantaardige sappen en gefilterd, zodat een heldere olie ontstaat. De moderne variant van dit eeuwenoude procédé kenmerkt zich door centrifugering. Zowel het scheiden van de vloeibare van de vaste massa als het afzonderen van de olie van de overige sappen gebeurt via een centrifuge in een gesloten circuit. Tegenwoordig bedraagt de productie van olijfolie ± 1.800.000 ton per jaar. Dat lijkt veel, maar is het niet. De productie van olijfolie is altijd kleinschalig geweest. Olijfbomen groeien slechts in een beperkt deel van de wereld. Bovendien is een olijfboom pas na ± 10 jaar volop in productie. De landen rond de Middellandse Zee zijn nog altijd de grootste leveranciers van olijfolie. De eigen bevolking (Italië voorop) vormt de grootste consument. De smaak van olijfolie kan variëren van fruitig, kruidig tot mild. Voor de beste kwaliteit olijfolie - die van de eerste persing - worden de rijpe olijven koud geperst. Dat geeft een donkergroene olie, 'extra virgin', die lekker smaakt en ruikt. Ideaal in dressings en marinades. Olijfolie van de tweede persing is geler van kleur en de smaak is minder overheersend. Het is een ideale olie om in te bakken. Ze kan tot 180°C worden verhit, zonder te worden afgebroken tot stoffen die schadelijk zijn voor het organisme. U doet er goed aan, de olie na het frituren te filteren, zodat ze meermalen kan worden gebruikt (tot tienmaal toe). De verschillende soorten olijfolie verschillen in geur, kleur en zuiverheid. Op het etiket kan staan: olijfolie (puur en gezuiverd), Virgin èn Extra Virgin olijfolie (beide ongeraffineerd). Het enige verschil tussen de 2 Virgin-oliën zit in de zuurgraad, respectievelijk 1 en 2%. Olijfolie wordt als één van de gezondste oliesoorten gezien, omdat de enkelvoudig verzadigde vetzuren een positieve invloed hebben op het verlagen van het bloedcholesterol. In landen rond de Middellandse Zee blijken veel minder mensen een cholesterolprobleem te hebben. U kunt ervan uitgaan dat 1 eetlepel olijfolie overeenstemt met 50 gram vaste vetstof. Koken met olijfolie: Olijfolie is het oudst bekende spijsvet en wordt verkregen door eerste persing van olijven, die 75-80% olie bevatten. De typische nationale gerechten in zuidelijke streken worden haast altijd met olijfolie bereid en ontlenen daaraan hun specifieke smaak. Naargelang de herkomst van de olijven, kan de olie enigszins van smaak verschillen. Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland zijn de belangrijkste Europese producenten. Olijven uit Spanje zijn het grootst. De olie ervan heeft een vrij sterke, geprononceerde smaak. Naargelang het verwerkingsprocédé, komt men tot een aantal soorten olijfolie met kwalitatief onderscheid. 1. Zuivere olijfolie van koude persing De fijnste, extra zuivere olijfolie (vierge extra) wordt koud uit verse rijpe vruchten geperst. De olie is lichtgeel of groenig van kleur en heeft een zeer delicate smaak. De zuurtegraad mag maximaal 1 gram per 100 gram bedragen. Zuivere olijfolie (vierge) heeft een fijne smaak. De zuurtegraad bedraagt niet meer dan 2 gram per 100 gram. 2. Fijne olijfolie De fijne, pure olijfolie is een mengsel van verschillende kwaliteiten samen en wordt samengesteld uit geraffineerde olijfolie en zuivere olijfolie. De zuurtegraad is minder dan 1,5% per liter. 3. Geraffineerde olijfolie Na de eerste volgt een tweede en soms een derde warme persing van de vruchten. Daartoe wordt de pulp verwarmd, waardoor de olie die eruit wordt geperst lichter van kleur, zachter van smaak en ook minder karaktervol is. Dante: een complot gamma op basis van olijfolie De trend om bewust en vooral gezond te koken zet zich meer en meer door. Olijfolie, een plantaardig vet dat rijk is aan onverzadigde vetzuren, wordt daardoor ook in onze keuken steeds populairder. Dante lanceerde op de Belgische markt een compleet gamma producten op basis van olijfolie en speelt daarmee in op de nieuwe eetgewoonten van de moderne consument. Drie Dante olijfoliën: Dante selecteert alleen 'vierge extra' olijfolie die haar natuurlijk en puur aspect behoudt. - Dante vierge extra olijfolie 'zacht': deze olijfolie heeft een milde smaak die perfect past bij de voorkeur van de Belgische fijnproever. Ze is vooral naar warme toepassingen gericht. Maar ze is ook lekker in slatjes. - Dante vierge extra olijfolie 'fruitig': de smaak van deze olijfolie is iets meer getypeerd dan die van de zachte variant. Deze fruitige olijfolie voelt zich het beste in koude bereidingen, zoals lekkere slaatjes bijvoorbeeld. - Dante vierge extra olijfolie 'pizza en barbecue': deze gearomatiseerde olijfolie richt zich naar warme bereidingen en geeft ze een lekker zuiders tintje: barbecue, pizza vleesbereidingen, grillades (waarbij aanbranden uitgesloten is). Dante beperkt zich niet alleen tot olijfolie. Om zoveel mogelijk aan de wensen van de consument te beantwoorden brengt Dante een breed gamma: Dante vinaigrettes: drie fijne vinaigrettes brengen nog meer zon op tafel. En laat die vrolijk in uw slaatjes schijnen. Elk van deze vinaigrettes wordt bereid met nauwkeurig geselecteerde Dante 'vierge extra' olijfolie. Dante mayonaise: op basis van dezelfde 'vierge extra' Dante olijfolie is er voor de consument ook nog een unieke mayonaise. Zodat fijnproevers elk slaatje een discreet zuiders tintje kunnen geven. Dante plantaardig product voor gebruik op brood: zelfs broodjes krijgen een licht zuiders accentje. Met het plantaardig product voor gebruik op brood, met een zachte en fijne smaak die de mond streelt. Met Dante kunt u lekker zuiders variëren met gezonde en kwalitatieve producten. Houdbaarheid en gebruik Olijfolie is zeer lang houdbaar en kan op velerlei manieren worden gebruikt: als dressing, om in te braden, voor marinades. Olijfolie verdraagt echter veel minder dan de meeste andere oliesoorten heel hoge temperaturen en is daarom niet geschikt om boven 180°C in te frituren. Goede olijfolie heeft, ongeacht de kleur, altijd een ietwat bleke waas. Ze moet absoluut reukloos zijn. Juist deze laatste eigenschap staat garant voor olijfolie van goede kwaliteit. Tip: Geitenkaasjes kunt u lekker marineren door ze 24 u in een kom olijfolie te leggen. Het gebruik van olijfolie beschermt gebak langer tegen ranzig worden.

Verwante ingrediënten van Olijfolie


Overzicht van recepten met Olijfolie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Olijfolie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Olijfolie en waar Olijfolie het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 18648 recepten
Melklam in de oven
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Munt en Piment

- Week en spoel de kikkererwten. - Gaar ze zacht in bouillon met aromaten, op een klein vuur onder deksel. - Kruid het lam flink met zout,...

Kiplasagne met spinazie
Uit de categorie pasta: met Zout, Kaas en Melk

Laat de spinazie ontdooien. Snijd de kipfilet in reepjes of kleine stukjes, peper en zout naar smaak toevoegen, snipper de ui.Verhit 1 el ol...

SOUFLAKI
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Olie en Tomaat

1. Meng het vlees met de kruiden, het citroensap en 2 eetl. olie. Laat het een paar uur marineren. 2. Verwarm de oven voor op 220?C. 3. B...

Warme salade met biefstuk en gedroogde tomaten
Uit de categorie salades: met Sla, Olie en Azijn

Wrijf (masseer) de biefstukken in met een lepeltje van de tomatenolie en de peper. Snijd de gedroogde tomaten in reepjes. Maak de champi...

Aardappelen mediterrane met kip
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Uien en Tomaat

Schil de aardappelen en snij ze in plakjes. Snipper de ui en de knoflook zeer fijn Snij de kipfilets in stukjes. Verhit de olijfolie in een...

Een schnitzel in een apart jasje . HEEEL BIJZOND
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Sla en Zout

Sla de schnitzels plat. Roer de roomkaas los en meng de kaas en de gedroogde tomaten, 1 el kappertjes, zout en peper. Bestrijk de schnitzels...

FRANSE COURGETTESALADE
Uit de categorie salades: met Zout, Olie en Azijn

Snijd elke schoongewassen courgette overlangs in 4 plakken. De Fransen zetten ze hooguit 8 minuten in kokend water met een tikje zout. De ui...

Gesmoorde spruitjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Uien en Quorn

Maak de spruitjes schoon en blancheer ze 10 minuten in ruim kokend water. Gebruik een pot of diepvriesspruitjes. Snipper de ui. Smelt de bot...

MARINE-NASI GORENG
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Prei en Zout

Gebruik een uitstekende kwaliteit droogkokende rijst, anders is er kans dat de nasi nat en klef wordt, en zich slecht laat bakken. Kook de r...

Provencaalse varkenslappen met ratatouille
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Tomaat

1. Dep de blokjes varkenslap met keukenpapier droog en bestrooi het vlees met peper. Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de blok...

"Quorn met paprika"
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Quorn

Verwarm de oven voor op 175c. Halveer de paprika's en verwijder de zaadbol en lijsten. Leg de paprikahelften, met het snijvlak naar be...

Aardappel-ui-gehaktballetjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Azijn

Aardappel en ui grof raspen en in een schaal doen. Gehakt, azijn, tomatenpuree, ei, paneermeel, kruiden en peper en zout toevoegen. 3 minute...

Aardappelgratin met ui, pesto en cremefraichesaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Olie en Uien

1. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui mooi bruin. Roer de pesto erdoor. 2. Bereid de Maggi Creme Fraiche Saus met de boter volgen...

aardappelsalade met truffelvinaigrette
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Azijn

Aardappels onder stromend water schoon boenen en in plakken van ca. 3/4 cm snijden. In pan met weinig water en zout aardappelplakjes in ca....

Aardappelsandwich met zalm
Uit de categorie voorgerechten: met Zalm, Olie en Azijn

De aardappels afboenen onder de koude kraan. Drogen met keukenpapier. In de lengte in plakjes van 3 millimeter dik snijden. Steeds 3 plakjes...

Aardappelsoep
Uit de categorie soep: met Zout, Knoflook en Bosuitjes

schil de helft van de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes. borstel de rest van de aardappelen onder stromend water schoon en snijd ze...

Aardappelspiesjes
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Laurier

Kook de aardappelen 15 minuten in kokend water met zout, laat ze iets afkoelen en snijd elke aardappel in vier partjes. Steek aan de spiesje...

Asperges met Coburger rauwe ham
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Azijn

Dun plakje van de onderkant van aspergepunten afsnijden. In pan met kokend water en zout in ca. 3 minuten beetgaar koken. In vergiet uit l...

Aubergine salade met yoghurt
Uit de categorie salades: met Zout, Tomaat en Paprika

Bak de aubergines tot het vruchtvlees zacht wordt. Prak ze met een vork. Voeg de citroensap, olijfolie, geperste knoflook, yoghurt en zout t...

Bacon en aardappel frittata
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Kaas en Melk

Doe de eieren, melk en kruiden in een kom.Verhit de olie in een bakpan en bak de bacon op laag vuur bruin en knapperig. Haal de bacon uit de...

BALLETJES in PROVENCAALSE GRATIN
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Feta en Olie

- Snij de paprika?s en de tomaten in stukjes. - Snipper de sjalotten en het knoflookteentje fijn - Rol balletjes van het gehakt- en bak...

Bessenslaatje met krab
Uit de categorie voorgerechten: met Olie, Azijn en Honing

Hak de schoongemaakte peterselie, kervel en spinazie zeer fijn in de keukenmachine.Voeg de olie, azijn, honing en pijnboompitten toe en laat...

Biefstuk van de haas met mosterdsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Cognac

Kruid het vlees met peper en zout uit de molen. Verhit de olie in een pan tot flink heet. Dan de biefstukken ca 2-3 minuten aan beide kanten...

boeren salade..
Uit de categorie salades: met Zout, Feta en Tomaat

Snij de tomaten in dunne plakjes, de ui middendoor en daarna in dunne schijfjes en schaaf de komkommer in dunne plakjes. Meng ze in een kom...

Bonensoep
Uit de categorie soep: met Zout, Tijm en Olie

Was de bonen, giet ze af en doe ze in een grote pan. Zet ze onder water en laat ze twee minuten koken. Giet al het water af en doe er eenzel...

Laatste reacties met dit ingredient

Paddestoelen in fillodeegbakjes

al Hosting, Pages of content Garden, Seasoned pro Logic Hosting, Easy ...

Door *neersinkcarl*
'Gepocheerd ei met paddestoelen en garnalen

oney... This particular blog post is designed to educate you to the fe...

Door *neersinkcarl*
Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Olijfolie