Recepten met Olijfolie

Over Olijfolie

Recepten met Olijfolie

Wordt gewonnen uit de pulp van olijven, die 6 maanden langzaam in de zon zijn gerijpt. Voor de kwaliteit van de olie is het van groot belang dat de olijven onmiddellijk worden verwerkt. De olijven worden eerst gewassen en vervolgens onder molenstenen tot een stevige koek gemalen. Deze wordt tot een brij gekneed en daarna geperst. Tijdens de persing worden de vloeibare en vaste massa van elkaar gescheiden. Tot slot wordt de olie gescheiden van andere plantaardige sappen en gefilterd, zodat een heldere olie ontstaat. De moderne variant van dit eeuwenoude procédé kenmerkt zich door centrifugering. Zowel het scheiden van de vloeibare van de vaste massa als het afzonderen van de olie van de overige sappen gebeurt via een centrifuge in een gesloten circuit. Tegenwoordig bedraagt de productie van olijfolie ± 1.800.000 ton per jaar. Dat lijkt veel, maar is het niet. De productie van olijfolie is altijd kleinschalig geweest. Olijfbomen groeien slechts in een beperkt deel van de wereld. Bovendien is een olijfboom pas na ± 10 jaar volop in productie. De landen rond de Middellandse Zee zijn nog altijd de grootste leveranciers van olijfolie. De eigen bevolking (Italië voorop) vormt de grootste consument. De smaak van olijfolie kan variëren van fruitig, kruidig tot mild. Voor de beste kwaliteit olijfolie - die van de eerste persing - worden de rijpe olijven koud geperst. Dat geeft een donkergroene olie, 'extra virgin', die lekker smaakt en ruikt. Ideaal in dressings en marinades. Olijfolie van de tweede persing is geler van kleur en de smaak is minder overheersend. Het is een ideale olie om in te bakken. Ze kan tot 180°C worden verhit, zonder te worden afgebroken tot stoffen die schadelijk zijn voor het organisme. U doet er goed aan, de olie na het frituren te filteren, zodat ze meermalen kan worden gebruikt (tot tienmaal toe). De verschillende soorten olijfolie verschillen in geur, kleur en zuiverheid. Op het etiket kan staan: olijfolie (puur en gezuiverd), Virgin èn Extra Virgin olijfolie (beide ongeraffineerd). Het enige verschil tussen de 2 Virgin-oliën zit in de zuurgraad, respectievelijk 1 en 2%. Olijfolie wordt als één van de gezondste oliesoorten gezien, omdat de enkelvoudig verzadigde vetzuren een positieve invloed hebben op het verlagen van het bloedcholesterol. In landen rond de Middellandse Zee blijken veel minder mensen een cholesterolprobleem te hebben. U kunt ervan uitgaan dat 1 eetlepel olijfolie overeenstemt met 50 gram vaste vetstof. Koken met olijfolie: Olijfolie is het oudst bekende spijsvet en wordt verkregen door eerste persing van olijven, die 75-80% olie bevatten. De typische nationale gerechten in zuidelijke streken worden haast altijd met olijfolie bereid en ontlenen daaraan hun specifieke smaak. Naargelang de herkomst van de olijven, kan de olie enigszins van smaak verschillen. Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland zijn de belangrijkste Europese producenten. Olijven uit Spanje zijn het grootst. De olie ervan heeft een vrij sterke, geprononceerde smaak. Naargelang het verwerkingsprocédé, komt men tot een aantal soorten olijfolie met kwalitatief onderscheid. 1. Zuivere olijfolie van koude persing De fijnste, extra zuivere olijfolie (vierge extra) wordt koud uit verse rijpe vruchten geperst. De olie is lichtgeel of groenig van kleur en heeft een zeer delicate smaak. De zuurtegraad mag maximaal 1 gram per 100 gram bedragen. Zuivere olijfolie (vierge) heeft een fijne smaak. De zuurtegraad bedraagt niet meer dan 2 gram per 100 gram. 2. Fijne olijfolie De fijne, pure olijfolie is een mengsel van verschillende kwaliteiten samen en wordt samengesteld uit geraffineerde olijfolie en zuivere olijfolie. De zuurtegraad is minder dan 1,5% per liter. 3. Geraffineerde olijfolie Na de eerste volgt een tweede en soms een derde warme persing van de vruchten. Daartoe wordt de pulp verwarmd, waardoor de olie die eruit wordt geperst lichter van kleur, zachter van smaak en ook minder karaktervol is. Dante: een complot gamma op basis van olijfolie De trend om bewust en vooral gezond te koken zet zich meer en meer door. Olijfolie, een plantaardig vet dat rijk is aan onverzadigde vetzuren, wordt daardoor ook in onze keuken steeds populairder. Dante lanceerde op de Belgische markt een compleet gamma producten op basis van olijfolie en speelt daarmee in op de nieuwe eetgewoonten van de moderne consument. Drie Dante olijfoliën: Dante selecteert alleen 'vierge extra' olijfolie die haar natuurlijk en puur aspect behoudt. - Dante vierge extra olijfolie 'zacht': deze olijfolie heeft een milde smaak die perfect past bij de voorkeur van de Belgische fijnproever. Ze is vooral naar warme toepassingen gericht. Maar ze is ook lekker in slatjes. - Dante vierge extra olijfolie 'fruitig': de smaak van deze olijfolie is iets meer getypeerd dan die van de zachte variant. Deze fruitige olijfolie voelt zich het beste in koude bereidingen, zoals lekkere slaatjes bijvoorbeeld. - Dante vierge extra olijfolie 'pizza en barbecue': deze gearomatiseerde olijfolie richt zich naar warme bereidingen en geeft ze een lekker zuiders tintje: barbecue, pizza vleesbereidingen, grillades (waarbij aanbranden uitgesloten is). Dante beperkt zich niet alleen tot olijfolie. Om zoveel mogelijk aan de wensen van de consument te beantwoorden brengt Dante een breed gamma: Dante vinaigrettes: drie fijne vinaigrettes brengen nog meer zon op tafel. En laat die vrolijk in uw slaatjes schijnen. Elk van deze vinaigrettes wordt bereid met nauwkeurig geselecteerde Dante 'vierge extra' olijfolie. Dante mayonaise: op basis van dezelfde 'vierge extra' Dante olijfolie is er voor de consument ook nog een unieke mayonaise. Zodat fijnproevers elk slaatje een discreet zuiders tintje kunnen geven. Dante plantaardig product voor gebruik op brood: zelfs broodjes krijgen een licht zuiders accentje. Met het plantaardig product voor gebruik op brood, met een zachte en fijne smaak die de mond streelt. Met Dante kunt u lekker zuiders variëren met gezonde en kwalitatieve producten. Houdbaarheid en gebruik Olijfolie is zeer lang houdbaar en kan op velerlei manieren worden gebruikt: als dressing, om in te braden, voor marinades. Olijfolie verdraagt echter veel minder dan de meeste andere oliesoorten heel hoge temperaturen en is daarom niet geschikt om boven 180°C in te frituren. Goede olijfolie heeft, ongeacht de kleur, altijd een ietwat bleke waas. Ze moet absoluut reukloos zijn. Juist deze laatste eigenschap staat garant voor olijfolie van goede kwaliteit. Tip: Geitenkaasjes kunt u lekker marineren door ze 24 u in een kom olijfolie te leggen. Het gebruik van olijfolie beschermt gebak langer tegen ranzig worden.

Verwante ingrediënten van Olijfolie


Overzicht van recepten met Olijfolie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Olijfolie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Olijfolie en waar Olijfolie het hoofdingrediënt is.

Toon 51-75 van 18648 recepten
Gamba ratatouille
Uit de categorie borrelhapjes: met Room, Olie en Gamba

Gamba in olie bakken en gedeeltelijk pellen. Looksaus bereiden (mayonaise met room en zeer fijn geplette look en cayennepeper). Ratatouille...

Gebakken scholfilet met tomaatjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Bloem

1. Halveer de scholfilets in de lengte, spoel ze af onder stromend water en dep ze droog 2. Roer op een bord de bloem, chilipoeder, Italiaa...

Gebraden schouderkarbonadestuk met knoflookaardap
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Mosterd

1. Verwarm de oven voor op 220 gradenWrijf het vlees in met 4 el olijfolie, de provencaalse kruiden en wat peper. Leg het vlees in een ruime...

gegratineerde aardappelschotel met brie
Uit de categorie ovenschotels: met Kaas, Brie en Olie

* verwarm de oven voor op 200? C * ontdooi de spinazie * snij de ui in schijfjes * snijd de brie in plakjes * vet de ovenschaal in* Verh...

Gegrilde aubergine met zoete couscous
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Kaneel

Leg de aubergineschijven op een schaal en bestrooi ze met zout. Spoel het zout na een uur af en dep de aubergineschijven met keukenpapier dr...

Gegrilde groenten met geitenkaas
Uit de categorie bijgerechten: met Paprika, Zeezout en Rode ui

Snijd alle groenten in grove stukken. Leg dit in een ovenschaal of braadslee en besprenkel royaal met olijfolie. Bestrooi met versgemalen it...

Gegrilde groenten met kruidenmarinade.
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Salie

Snij de paprika's in vieren. Verwijder de zaadlijsten en onregelmatige delen zodat er redelijk platte stukken overblijven. 2 Snij d...

Gegrilde lamskoteletjes met balsamico en oregano
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Azijn en Honing

1. Roer in een mengkom de oregano, balsamico azijn, knoflook, honing, mosterd, witte wijn en olijfolie tot een marinade. Bestrijk de lamsk...

Gegrillde roodbaarsfilet met kruidige couscous
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Munt

1. Spoel de roodbaarsfilet onder koud water en dep de stukken vis droog. Bestrijk de filets met 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels olijfol...

Gehaktballetjes in tomatensaus (Soutzoukakia)
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Komijn

Doe het gehakt met paneermeel, komijn, peper en zout in een kom en vermeng dit alles tot een samenhangende massa. Het gehakt in ongeveer 9 c...

Geitenkaas met Honing
Uit de categorie borrelhapjes: met Sla, Honing en Walnoot

Verwarm de oven voor op 175?C. Wikkel aluminiumfolie tot 2 'bakjes' en leg de geitenkaasjes erin. Giet er wat honing overheen en...

GELE PAPRIKASOEP
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Paprika

Paprika's schoonmaken en vruchtvlees in blokjes snijden. Van bouillontablet en 1/2 liter kokend water bouillon maken. In soeppan olie ve...

gemarineerde, op rabarber gebraden varkenshaas
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Salie en Zeezout

Wrijf de helft van de salie fijn in een vijzel. Doe er de knoflook bij en wrijf die ook fijn. Voeg 5 eetlepels olijfolie toe, smeer de varke...

genovese pesto
Uit de categorie sauzen: met Zout, Olie en Pesto

De verhoudingen luisteren niet zo heel erg nauw, wanneer je denkt dat er van het een of ander wat bij kan; doen.Was en droog de basilicum.Ve...

Gestoofd rundvlees (Manzo brassato)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Bloem

Kruid het vlees met peper, zout en paprikapoeder. Wentel het vlees dan door de bloem en bak het in een stoofpan rondom goudbruin in een meng...

Gevuld Paasbrood .
Uit de categorie borrelhapjes: met Kaas, Bloem en Eieren

Oven voorverwarmen op 200 graden , deeg bereiden volgens instructie op het pak. Eieren 10 minuten koken. Het deeg uitrollen op een vlakke,...

Gevulde kipfilet met banaan
Uit de categorie bbq: met Zout, Kaas en Vijgen

1. Snij een opening van 5 cm aan de dikke kant van iedere kipfilet zodat er een zakje ontstaat. Meng vijgen, blokjes bananen, rozemarijn, ka...

Gevulde krab
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Gember en Limoen

- de krab 45 minuten laten koken- de krab openbreken en krabvlees (niet de poten) eruithalen en in stukjes snijden - de hardgekookte eieren...

Gevulde tomaatjes waar je je misselijk aan eet!!
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olijfolie en Mozzarella

Verwarm de ovengrill voor. Snij de kapjes van de tomaatjes en gooi de kapjes weg. Hol de tomaatjes uit met een theelepel. Vul ze met stukjes...

gevulde varkensrollade
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Olie en Salie

marineren: ( 1 dag vantevoren s`morgens ) meng in een wijde schaal de wijn,kruiden,knoflook,jeneverbessen en olie en leg het vlees hierin...

Gevulde venkelschuitjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Tijm

Verwarm de oven voor op 225?.Haal van elke venkelknol de 4 grote buitenste rokken (bladern) los. Kook de venkelrokken in ruim kokend water m...

Griekse aubergineschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Feta en Olie

Snij de uien in dunne ringen. Snij de aubergine in plakjes van 1 cm en stoom of blancheer ze ongeveer 5 minuten. Ontvel de tomaten en snij z...

griekse auberginetaart
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Melk

snij de aubergine in plakken, en bestrooi ze met zout, om de bittere smaak tegen te gaan, laat ze een uur staan.snij de ui fijn.veeg het ove...

Griekse entrecote van de grill met zelf gemaa kno
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Citroen

Maak eerst de saus: doe de geperste knoflook met de dooier, zout en peper in een kom en klop met een mixer schuimig, voeg eerst druppelgewij...

Griekse kipfiletreepjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Suiker en Tomaat

Snijd de kip in reepjes. Verwarm de olie in de pan en roerbak hierin de kip met de kruiden, de olijven en de suiker Voeg de tomaten toe en...

Laatste reacties met dit ingredient

Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Herve Leger Jurken Sale , Herve Leger Jurken...

Door *nactionaction*
Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Replica horloges Audemars Piguet...

Door *nactionaction*
Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Hoge kwaliteit replica horloges, nep horloges te koop tegen de laagste...

Door *nactionaction*

Veel voorkomende ingrediënten met Olijfolie