Recepten met Olijfolie

Over Olijfolie

Recepten met Olijfolie

Wordt gewonnen uit de pulp van olijven, die 6 maanden langzaam in de zon zijn gerijpt. Voor de kwaliteit van de olie is het van groot belang dat de olijven onmiddellijk worden verwerkt. De olijven worden eerst gewassen en vervolgens onder molenstenen tot een stevige koek gemalen. Deze wordt tot een brij gekneed en daarna geperst. Tijdens de persing worden de vloeibare en vaste massa van elkaar gescheiden. Tot slot wordt de olie gescheiden van andere plantaardige sappen en gefilterd, zodat een heldere olie ontstaat. De moderne variant van dit eeuwenoude procédé kenmerkt zich door centrifugering. Zowel het scheiden van de vloeibare van de vaste massa als het afzonderen van de olie van de overige sappen gebeurt via een centrifuge in een gesloten circuit. Tegenwoordig bedraagt de productie van olijfolie ± 1.800.000 ton per jaar. Dat lijkt veel, maar is het niet. De productie van olijfolie is altijd kleinschalig geweest. Olijfbomen groeien slechts in een beperkt deel van de wereld. Bovendien is een olijfboom pas na ± 10 jaar volop in productie. De landen rond de Middellandse Zee zijn nog altijd de grootste leveranciers van olijfolie. De eigen bevolking (Italië voorop) vormt de grootste consument. De smaak van olijfolie kan variëren van fruitig, kruidig tot mild. Voor de beste kwaliteit olijfolie - die van de eerste persing - worden de rijpe olijven koud geperst. Dat geeft een donkergroene olie, 'extra virgin', die lekker smaakt en ruikt. Ideaal in dressings en marinades. Olijfolie van de tweede persing is geler van kleur en de smaak is minder overheersend. Het is een ideale olie om in te bakken. Ze kan tot 180°C worden verhit, zonder te worden afgebroken tot stoffen die schadelijk zijn voor het organisme. U doet er goed aan, de olie na het frituren te filteren, zodat ze meermalen kan worden gebruikt (tot tienmaal toe). De verschillende soorten olijfolie verschillen in geur, kleur en zuiverheid. Op het etiket kan staan: olijfolie (puur en gezuiverd), Virgin èn Extra Virgin olijfolie (beide ongeraffineerd). Het enige verschil tussen de 2 Virgin-oliën zit in de zuurgraad, respectievelijk 1 en 2%. Olijfolie wordt als één van de gezondste oliesoorten gezien, omdat de enkelvoudig verzadigde vetzuren een positieve invloed hebben op het verlagen van het bloedcholesterol. In landen rond de Middellandse Zee blijken veel minder mensen een cholesterolprobleem te hebben. U kunt ervan uitgaan dat 1 eetlepel olijfolie overeenstemt met 50 gram vaste vetstof. Koken met olijfolie: Olijfolie is het oudst bekende spijsvet en wordt verkregen door eerste persing van olijven, die 75-80% olie bevatten. De typische nationale gerechten in zuidelijke streken worden haast altijd met olijfolie bereid en ontlenen daaraan hun specifieke smaak. Naargelang de herkomst van de olijven, kan de olie enigszins van smaak verschillen. Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland zijn de belangrijkste Europese producenten. Olijven uit Spanje zijn het grootst. De olie ervan heeft een vrij sterke, geprononceerde smaak. Naargelang het verwerkingsprocédé, komt men tot een aantal soorten olijfolie met kwalitatief onderscheid. 1. Zuivere olijfolie van koude persing De fijnste, extra zuivere olijfolie (vierge extra) wordt koud uit verse rijpe vruchten geperst. De olie is lichtgeel of groenig van kleur en heeft een zeer delicate smaak. De zuurtegraad mag maximaal 1 gram per 100 gram bedragen. Zuivere olijfolie (vierge) heeft een fijne smaak. De zuurtegraad bedraagt niet meer dan 2 gram per 100 gram. 2. Fijne olijfolie De fijne, pure olijfolie is een mengsel van verschillende kwaliteiten samen en wordt samengesteld uit geraffineerde olijfolie en zuivere olijfolie. De zuurtegraad is minder dan 1,5% per liter. 3. Geraffineerde olijfolie Na de eerste volgt een tweede en soms een derde warme persing van de vruchten. Daartoe wordt de pulp verwarmd, waardoor de olie die eruit wordt geperst lichter van kleur, zachter van smaak en ook minder karaktervol is. Dante: een complot gamma op basis van olijfolie De trend om bewust en vooral gezond te koken zet zich meer en meer door. Olijfolie, een plantaardig vet dat rijk is aan onverzadigde vetzuren, wordt daardoor ook in onze keuken steeds populairder. Dante lanceerde op de Belgische markt een compleet gamma producten op basis van olijfolie en speelt daarmee in op de nieuwe eetgewoonten van de moderne consument. Drie Dante olijfoliën: Dante selecteert alleen 'vierge extra' olijfolie die haar natuurlijk en puur aspect behoudt. - Dante vierge extra olijfolie 'zacht': deze olijfolie heeft een milde smaak die perfect past bij de voorkeur van de Belgische fijnproever. Ze is vooral naar warme toepassingen gericht. Maar ze is ook lekker in slatjes. - Dante vierge extra olijfolie 'fruitig': de smaak van deze olijfolie is iets meer getypeerd dan die van de zachte variant. Deze fruitige olijfolie voelt zich het beste in koude bereidingen, zoals lekkere slaatjes bijvoorbeeld. - Dante vierge extra olijfolie 'pizza en barbecue': deze gearomatiseerde olijfolie richt zich naar warme bereidingen en geeft ze een lekker zuiders tintje: barbecue, pizza vleesbereidingen, grillades (waarbij aanbranden uitgesloten is). Dante beperkt zich niet alleen tot olijfolie. Om zoveel mogelijk aan de wensen van de consument te beantwoorden brengt Dante een breed gamma: Dante vinaigrettes: drie fijne vinaigrettes brengen nog meer zon op tafel. En laat die vrolijk in uw slaatjes schijnen. Elk van deze vinaigrettes wordt bereid met nauwkeurig geselecteerde Dante 'vierge extra' olijfolie. Dante mayonaise: op basis van dezelfde 'vierge extra' Dante olijfolie is er voor de consument ook nog een unieke mayonaise. Zodat fijnproevers elk slaatje een discreet zuiders tintje kunnen geven. Dante plantaardig product voor gebruik op brood: zelfs broodjes krijgen een licht zuiders accentje. Met het plantaardig product voor gebruik op brood, met een zachte en fijne smaak die de mond streelt. Met Dante kunt u lekker zuiders variëren met gezonde en kwalitatieve producten. Houdbaarheid en gebruik Olijfolie is zeer lang houdbaar en kan op velerlei manieren worden gebruikt: als dressing, om in te braden, voor marinades. Olijfolie verdraagt echter veel minder dan de meeste andere oliesoorten heel hoge temperaturen en is daarom niet geschikt om boven 180°C in te frituren. Goede olijfolie heeft, ongeacht de kleur, altijd een ietwat bleke waas. Ze moet absoluut reukloos zijn. Juist deze laatste eigenschap staat garant voor olijfolie van goede kwaliteit. Tip: Geitenkaasjes kunt u lekker marineren door ze 24 u in een kom olijfolie te leggen. Het gebruik van olijfolie beschermt gebak langer tegen ranzig worden.

Verwante ingrediënten van Olijfolie


Overzicht van recepten met Olijfolie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Olijfolie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Olijfolie en waar Olijfolie het hoofdingrediënt is.

Toon 76-100 van 18648 recepten
Groene lasagna met sprotfilet
Uit de categorie borrelhapjes: met Room, Dille en Kervel

Kook een blad lasagne, afkoelen en in zeshoekvorm uitsnijden. Tomaat pellen en in blokjes snijden. Roomse kervel plukken en in ijswater legg...

Haasbiefstuk met pruimen in saus van blauwe kaas
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

Ontpit de pruimen, en warm ze op in een flinke scheut van het vocht uit het blikje. Snijdt de blauwe kaas in brokjes. Zout en peper de bief...

Ham uit oven
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Kaas en Olie

Snijd grote plakken yorkham doormidden. Verwijder eventuele vetrandjes en kerf de rand van de ham op regelmatige afstanden in om krom trekke...

ham-kaasbrood
Uit de categorie brood: met Ham, Gist en Zout

Vul elke beker met de ingredienten voor het deeg. Stel in op deeg maken en zet de machine aan.Warm de oven 10 minuten voor. Snijd de ham fij...

Hartige taart met tomaat en paprika
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Tijm

Verwarm de oven voor op 225?C.1.Leg de paprika?s op een rooster en rooster ze ? 20 min. in het midden van de oven tot het vel zwart begint t...

Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Sherry | 65 reacties

Snijd de paddestoelen in stukjes. Doe olijfolie in een pan en bak de paddestoelen ca. 5 minuten. . Doe de bouillon samen met het water in e...

Hoummus met peultjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Tahin en Harissa

Doe de kikkererwten in een pan en bedek ze met 7 1/2 dl kokend water. Laat de erwten 12 uur of een nacht inweken. Laat de kikkererwten uitle...

hutspot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Rookworst

Bereiding: Koekepan op vuur zetten om warm te worden. 400 ml water met 300 ml melk aan de kook brengen. Ui fijn snijden. Wortels op vuu...

ikan atjar
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Olie

Sjalot en knoflook pellen en snipperen, pepertje in stukjes snijden. Serehstengel halveren en kneuzen. Gember schillen en raspen.Saus: In sa...

Indiase mie goreng met kip en scampi
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kool, Olie en Limoen

- Ontpit de chilipepertjes en snijd ze in reepjes.- Verhit de olie in de wok en bak de kip. - Voeg de chilipepertjes, de sjalot, de scamp...

Italiaanse ciabatta met gorgonzola en rode ui
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Rucola en Rode ui

Verwarm een grillpan voor tot gloeiend heet. Rooster de partjes ui in de grillpan in ca. 3-5 minuten bruin en gaar, keer ze regelmatig....

Italiaanse varkensoester met basilicumboter
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

. Voorbereiden: Neem de varkensoester uit de koelkast en masseer deze in met 2 eetlepels olie, Italiaanse kruiden en peper. Laat het vlees c...

Jaarwisselingskip a la Yvonne
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie en Olijfolie

Verwarm de oven op 200*c. Als de kip uit de diepvries komt op kamertemp. laten komen!Prik de limoenen op verschillende plekken in met een v...

Kaasfondue met witbier en champignons
Uit de categorie bbq: met Port, Bier en Kaas

Snijd de korstjes van de Port Salut en snijd in blokjes. Wrijf de bodem van een vuurvaste caquelon of braadpan in met de knoflook. Schenk he...

Kabeljauw in pestosaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Pesto en Mosterd

1.Breng 1/2 l water aan de kook met blokje visbouillon2. Leg er de diepgevroren visfilets in (breek ze indien nodig in stukken). Laat afgede...

Kabeljauw op baskische wijze
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tomaat en Paprika

Doe de ingredienten van de baskische saus in een schaal van 1,5 l en laat 6 min koken op volle kracht. Leg de kabeljauw in het groentenme...

Kalfsoester met gremolatasaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Citroen

eiwit kloppenIn een ondiepe kom broodkruim, oregano, peper en zout mengen. Lapjes vlees door eiwit halen en dan door broodkruim. De olie in...

Kalkoenfilet met Chinese kool
Uit de categorie vlees: met Zout, Kaas en Kool

Haal acht bladeren van de Chinese kool. Was ze en blancheer ze een paar seconden in kokend water. Spoel ze onmiddellijk af onder...

Karbonades met gekonfijte uitjes en een romige mo
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Honing en Dragon

Bereiding: Bak de uitjes rondom bruin in zo?n 30 gram boter. Voeg hier ongeveer 2 dl bouillon, balsamicoazijn en honing aan toe en laat di...

Kibbeh
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Komijn

Doe het gehakt in een schone kom en zet het afgedekt in de koelkast Doe de bulghur in een tweede kom en schenk er 5 dl bijna kokend water o...

kikkererwtensoep
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Komijn en Tomaat

ui bakken tot deze glazig ziet, knoflook en komijn toevoegen en even zachtjes bakken. 1 blik erwten en de saffraan toevoegen. daarna het ver...

Kip in chocoladesaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Room, Olie en Bloem

Verwarm de oven voor op 180?C. Meng de kaneelpoeder door de bloem. Haal de kipfilets door de gekruide bloem. Bewaar 1 theel. van het bloemme...

Kip met ananas uit Cuba
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Ananas

1. Marineer gedurende 30 minuten de kip in het limoensap met zout en peper 2. Schil en snipper de ui en het knoflook 3. Bak de kip in de o...

Kip met groenten en gember
Uit de categorie hoofdgerechten: met Port, Zout en Olie

snij de kip in reepjes. Was de bleekselderij en snij de stengels in dunne reepjes. Was de paprika?s, snij ze doormidden, verwijder de zaadli...

Kip met honing en citroen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Honing en Citroen

Leg de kip in een een schaal Meng de olie, citroensap, honing, kruiden en knoflook mengen en over de kip gieten. Zet afgedekt in de koelka...

Laatste reacties met dit ingredient

konijn met paddestoelen en paddestoelenjus

femmes Moncler pull à manches longues CREWNECK | Moncler - &am...

Door *neersinkcarl*
6-GRANEN SPAGHETTI MET BOSPADDESTOELEN

Création de Compte : replica Longines watches, watchlongine...

Door *neersinkcarl*
paddestoelen herfstrecept

Herve Leger Clara geweven jacquard Garen Jurk zwart [herve leger97] - ...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Olijfolie