Recepten met Olijfolie

Over Olijfolie

Recepten met Olijfolie

Wordt gewonnen uit de pulp van olijven, die 6 maanden langzaam in de zon zijn gerijpt. Voor de kwaliteit van de olie is het van groot belang dat de olijven onmiddellijk worden verwerkt. De olijven worden eerst gewassen en vervolgens onder molenstenen tot een stevige koek gemalen. Deze wordt tot een brij gekneed en daarna geperst. Tijdens de persing worden de vloeibare en vaste massa van elkaar gescheiden. Tot slot wordt de olie gescheiden van andere plantaardige sappen en gefilterd, zodat een heldere olie ontstaat. De moderne variant van dit eeuwenoude procédé kenmerkt zich door centrifugering. Zowel het scheiden van de vloeibare van de vaste massa als het afzonderen van de olie van de overige sappen gebeurt via een centrifuge in een gesloten circuit. Tegenwoordig bedraagt de productie van olijfolie ± 1.800.000 ton per jaar. Dat lijkt veel, maar is het niet. De productie van olijfolie is altijd kleinschalig geweest. Olijfbomen groeien slechts in een beperkt deel van de wereld. Bovendien is een olijfboom pas na ± 10 jaar volop in productie. De landen rond de Middellandse Zee zijn nog altijd de grootste leveranciers van olijfolie. De eigen bevolking (Italië voorop) vormt de grootste consument. De smaak van olijfolie kan variëren van fruitig, kruidig tot mild. Voor de beste kwaliteit olijfolie - die van de eerste persing - worden de rijpe olijven koud geperst. Dat geeft een donkergroene olie, 'extra virgin', die lekker smaakt en ruikt. Ideaal in dressings en marinades. Olijfolie van de tweede persing is geler van kleur en de smaak is minder overheersend. Het is een ideale olie om in te bakken. Ze kan tot 180°C worden verhit, zonder te worden afgebroken tot stoffen die schadelijk zijn voor het organisme. U doet er goed aan, de olie na het frituren te filteren, zodat ze meermalen kan worden gebruikt (tot tienmaal toe). De verschillende soorten olijfolie verschillen in geur, kleur en zuiverheid. Op het etiket kan staan: olijfolie (puur en gezuiverd), Virgin èn Extra Virgin olijfolie (beide ongeraffineerd). Het enige verschil tussen de 2 Virgin-oliën zit in de zuurgraad, respectievelijk 1 en 2%. Olijfolie wordt als één van de gezondste oliesoorten gezien, omdat de enkelvoudig verzadigde vetzuren een positieve invloed hebben op het verlagen van het bloedcholesterol. In landen rond de Middellandse Zee blijken veel minder mensen een cholesterolprobleem te hebben. U kunt ervan uitgaan dat 1 eetlepel olijfolie overeenstemt met 50 gram vaste vetstof. Koken met olijfolie: Olijfolie is het oudst bekende spijsvet en wordt verkregen door eerste persing van olijven, die 75-80% olie bevatten. De typische nationale gerechten in zuidelijke streken worden haast altijd met olijfolie bereid en ontlenen daaraan hun specifieke smaak. Naargelang de herkomst van de olijven, kan de olie enigszins van smaak verschillen. Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland zijn de belangrijkste Europese producenten. Olijven uit Spanje zijn het grootst. De olie ervan heeft een vrij sterke, geprononceerde smaak. Naargelang het verwerkingsprocédé, komt men tot een aantal soorten olijfolie met kwalitatief onderscheid. 1. Zuivere olijfolie van koude persing De fijnste, extra zuivere olijfolie (vierge extra) wordt koud uit verse rijpe vruchten geperst. De olie is lichtgeel of groenig van kleur en heeft een zeer delicate smaak. De zuurtegraad mag maximaal 1 gram per 100 gram bedragen. Zuivere olijfolie (vierge) heeft een fijne smaak. De zuurtegraad bedraagt niet meer dan 2 gram per 100 gram. 2. Fijne olijfolie De fijne, pure olijfolie is een mengsel van verschillende kwaliteiten samen en wordt samengesteld uit geraffineerde olijfolie en zuivere olijfolie. De zuurtegraad is minder dan 1,5% per liter. 3. Geraffineerde olijfolie Na de eerste volgt een tweede en soms een derde warme persing van de vruchten. Daartoe wordt de pulp verwarmd, waardoor de olie die eruit wordt geperst lichter van kleur, zachter van smaak en ook minder karaktervol is. Dante: een complot gamma op basis van olijfolie De trend om bewust en vooral gezond te koken zet zich meer en meer door. Olijfolie, een plantaardig vet dat rijk is aan onverzadigde vetzuren, wordt daardoor ook in onze keuken steeds populairder. Dante lanceerde op de Belgische markt een compleet gamma producten op basis van olijfolie en speelt daarmee in op de nieuwe eetgewoonten van de moderne consument. Drie Dante olijfoliën: Dante selecteert alleen 'vierge extra' olijfolie die haar natuurlijk en puur aspect behoudt. - Dante vierge extra olijfolie 'zacht': deze olijfolie heeft een milde smaak die perfect past bij de voorkeur van de Belgische fijnproever. Ze is vooral naar warme toepassingen gericht. Maar ze is ook lekker in slatjes. - Dante vierge extra olijfolie 'fruitig': de smaak van deze olijfolie is iets meer getypeerd dan die van de zachte variant. Deze fruitige olijfolie voelt zich het beste in koude bereidingen, zoals lekkere slaatjes bijvoorbeeld. - Dante vierge extra olijfolie 'pizza en barbecue': deze gearomatiseerde olijfolie richt zich naar warme bereidingen en geeft ze een lekker zuiders tintje: barbecue, pizza vleesbereidingen, grillades (waarbij aanbranden uitgesloten is). Dante beperkt zich niet alleen tot olijfolie. Om zoveel mogelijk aan de wensen van de consument te beantwoorden brengt Dante een breed gamma: Dante vinaigrettes: drie fijne vinaigrettes brengen nog meer zon op tafel. En laat die vrolijk in uw slaatjes schijnen. Elk van deze vinaigrettes wordt bereid met nauwkeurig geselecteerde Dante 'vierge extra' olijfolie. Dante mayonaise: op basis van dezelfde 'vierge extra' Dante olijfolie is er voor de consument ook nog een unieke mayonaise. Zodat fijnproevers elk slaatje een discreet zuiders tintje kunnen geven. Dante plantaardig product voor gebruik op brood: zelfs broodjes krijgen een licht zuiders accentje. Met het plantaardig product voor gebruik op brood, met een zachte en fijne smaak die de mond streelt. Met Dante kunt u lekker zuiders variëren met gezonde en kwalitatieve producten. Houdbaarheid en gebruik Olijfolie is zeer lang houdbaar en kan op velerlei manieren worden gebruikt: als dressing, om in te braden, voor marinades. Olijfolie verdraagt echter veel minder dan de meeste andere oliesoorten heel hoge temperaturen en is daarom niet geschikt om boven 180°C in te frituren. Goede olijfolie heeft, ongeacht de kleur, altijd een ietwat bleke waas. Ze moet absoluut reukloos zijn. Juist deze laatste eigenschap staat garant voor olijfolie van goede kwaliteit. Tip: Geitenkaasjes kunt u lekker marineren door ze 24 u in een kom olijfolie te leggen. Het gebruik van olijfolie beschermt gebak langer tegen ranzig worden.

Verwante ingrediënten van Olijfolie


Overzicht van recepten met Olijfolie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Olijfolie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Olijfolie en waar Olijfolie het hoofdingrediënt is.

Toon 101-125 van 18648 recepten
Kipfilet met tomaat-auberginesaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

1. Snijd de aubergine in blokjes van 1,5 cm. Pel de uien en snipper deze fijn. Snijd de tomaten en kipfilet in blokjes 2. Verhit 2 eetlepel...

Knoflook-aardappelsoep
Uit de categorie soep: met Zout, Olie en Uien

-pluk de korianderblaadjes van de steeltjes en hak ze fijn -bind de stelen tot een bundeltje-fruit de ui en knoflook in de hete olie (zonde...

konijn met paddestoelen en paddestoelenjus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Zeezout | 41 reacties

Snijd de bouten van de konijnen. Snijd het onderste deel van de voorbouten weg. Been de konijnenrug uit vanaf de buik en laat de twee filets...

Krieltjes in de schil met sperziebonen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

1. Kook de krieltjes in de schil en sperziebonen in ruim water met iets zout ? 10 min. voor, en giet ze af. 2. Verhit de olie in een wok...

Krieltjessalade met avocado en tuinkers
Uit de categorie bijgerechten: met Eieren, Avocado en Zeezout

Kook de eieren 10 minuten, pel ze en verdeel ze in partjes. Kook de krielaardappels gaar in 15-20 minuten en giet ze af.Halveer de avocado?s...

KRUIDENRISOTTO MET AARDBEIEN EN PARMAHAM
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Olie en Rijst

In braadpan olie verhitten en ui zachtjes fruiten. Rijst erdoor scheppen en roerbakken tot alle korrels glanzen. Kruiden en sherry toevoegen...

Lamsbout met tijm en rozemarijn
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Honing

Laat de lamsbout kort voor gebruik op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de rozemarijn in 15 kleine takjes....

Lamsgoulash
Uit de categorie vlees: met Zout, Tijm en Olie

Pel de uien en knoflookteentjes en snipper deze. Snijd het vlees in blokjes en bestrooi het met paprikapoeder, peper en zout. M...

Lamskoteletten met rozemarijn
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Olie

Rozemarijnolie: doe de naaldjes van 2 van de takjes rozemarijn met de knoflook in een keukenmachine, voeg de olijfolie toe en pureer het men...

Lamskroon
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Salie

Stap 1 Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 220?C. Roer de geperste knoflook, de rozemarijn, de tijm,...

Lasagna alla Parmigiani con Melanzane
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Kaas en Melk

Verwarm de oven voor op 180 C. Bak het rundergehakt rul, voeg peper en zout toe. Snijd de aubergines in kleine dobbelsteentjes, de portabel...

Lasagne met broccoli
Uit de categorie pasta: met Ham, Zout en Kaas

Broccoliroosjes wassen en klein snijden. Uien pellen en heel fijn snipperen.In pan boter smelten, ? deel van ui in 2 minuten zachtjes glazig...

lende in een rollade met ganzenlever.
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Tijm en Zeezout

Het vlees wordt lichtjes platgeslagen, gekruid en bedekt met ganzenlever. Na nog eens kruiden wordt het vlees opgerold en opgebonden. De rol...

Linzensalade met feta
Uit de categorie salades: met Zout, Kaas en Munt

Kook de linzen in ruim water in 30-45 minuten gaar. Giet de linzen af en laat ze uitlekken. Roer een dressing van de mosterd, azijn, gembers...

Linzensalade met geroosterde groenten
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Uien

Verwarm de grill voor op de hoogste standMeng in een ovenschaaltje de uien, knoflook, helft van de marjolein, paprika, grasasperges, olie en...

Maaltijdsalade
Uit de categorie salades: met Zout, Feta en Brood

35 minutenHalveer de gewassen komkommer in de lengte, schrap er met een lepel de zaadjes uit en snijd de komkommerhelften in plakjes. Snijd...

Maaltijdsalade van paprika`s en rode kidneybonen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Kaas

1. Maak de paprika`s schoon en snij ze in stukjes 2. Meng ze met de uitgelekte bonen en de in blokjes gesneden ham 3. Klop een dressing va...

Marokkaanse gehaktbal met wortelsalade
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

Rooster de pijnboompitten in een droge hete koekenpan goudbruin. Meng het gehakt met pijnboompitten, losgeklopt ei, verkruimelde beschuit, p...

Marokkaanse lamsstoofpot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

Snijd het vlees in blokjes van circa 2x2 cm. Doe de kruiden in een kom en roer er de twee eetlepels olijfolie door. Schep er de blokjes lams...

Marokkaanse wortelsoep met chermoula
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Gember

Verhit de boter in een grote pan en fruit gember, kurkuma en komijn 1-2 minuten. Laat vervolgens de ui, prei en worteltjes 5 minuten meefru...

Mediterrane garnaalspiesjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Garnaal en Barbecue

Laat de garnalen ontdooien. Pel de garnalen en maak ze schoon. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf. Pers de sinaasappel...

Mediterrane garnalenspiesjes
Uit de categorie bbq: met Zout, Gamba en Barbecue

1. Laat de garnalen ontdooien. Pel ze en maak ze schoon. 2. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranjeschil eraf. Pers de sinaasappel uit...

Mediterrane salade met rauwe ham, mortadella en s
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Olie

1. Haal de sperziebonen af en kook ze in een flinke laag kokend water met een snufje zout in ca. 10 minuten gaar. Afgieten, onder de koude k...

Mexicaans gepaneerde schnitzel met tomaten-maissa
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Bloem en Salsa

1. Roer voor de salsa in een kom de tomatenblokjes, maiskorrels, ui, peterselie, 1? eetlepel olijfolie en limoensap door elkaar. Breng de sa...

MEXICAANSE MOSSELEN
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Paprika en Rode ui

Pel de ui en de knoflook. Snijd de ui in ringen. Maak de paprika schoon en snijd hem in dunne reepjes. Maak de peper schoon en snijd hem in...

Laatste reacties met dit ingredient

Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Herve Leger Jurken Sale , Herve Leger Jurken...

Door *nactionaction*
Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Replica horloges Audemars Piguet...

Door *nactionaction*
Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Hoge kwaliteit replica horloges, nep horloges te koop tegen de laagste...

Door *nactionaction*

Veel voorkomende ingrediënten met Olijfolie