Recepten met Olijfolie

Over Olijfolie

Recepten met Olijfolie

Wordt gewonnen uit de pulp van olijven, die 6 maanden langzaam in de zon zijn gerijpt. Voor de kwaliteit van de olie is het van groot belang dat de olijven onmiddellijk worden verwerkt. De olijven worden eerst gewassen en vervolgens onder molenstenen tot een stevige koek gemalen. Deze wordt tot een brij gekneed en daarna geperst. Tijdens de persing worden de vloeibare en vaste massa van elkaar gescheiden. Tot slot wordt de olie gescheiden van andere plantaardige sappen en gefilterd, zodat een heldere olie ontstaat. De moderne variant van dit eeuwenoude procédé kenmerkt zich door centrifugering. Zowel het scheiden van de vloeibare van de vaste massa als het afzonderen van de olie van de overige sappen gebeurt via een centrifuge in een gesloten circuit. Tegenwoordig bedraagt de productie van olijfolie ± 1.800.000 ton per jaar. Dat lijkt veel, maar is het niet. De productie van olijfolie is altijd kleinschalig geweest. Olijfbomen groeien slechts in een beperkt deel van de wereld. Bovendien is een olijfboom pas na ± 10 jaar volop in productie. De landen rond de Middellandse Zee zijn nog altijd de grootste leveranciers van olijfolie. De eigen bevolking (Italië voorop) vormt de grootste consument. De smaak van olijfolie kan variëren van fruitig, kruidig tot mild. Voor de beste kwaliteit olijfolie - die van de eerste persing - worden de rijpe olijven koud geperst. Dat geeft een donkergroene olie, 'extra virgin', die lekker smaakt en ruikt. Ideaal in dressings en marinades. Olijfolie van de tweede persing is geler van kleur en de smaak is minder overheersend. Het is een ideale olie om in te bakken. Ze kan tot 180°C worden verhit, zonder te worden afgebroken tot stoffen die schadelijk zijn voor het organisme. U doet er goed aan, de olie na het frituren te filteren, zodat ze meermalen kan worden gebruikt (tot tienmaal toe). De verschillende soorten olijfolie verschillen in geur, kleur en zuiverheid. Op het etiket kan staan: olijfolie (puur en gezuiverd), Virgin èn Extra Virgin olijfolie (beide ongeraffineerd). Het enige verschil tussen de 2 Virgin-oliën zit in de zuurgraad, respectievelijk 1 en 2%. Olijfolie wordt als één van de gezondste oliesoorten gezien, omdat de enkelvoudig verzadigde vetzuren een positieve invloed hebben op het verlagen van het bloedcholesterol. In landen rond de Middellandse Zee blijken veel minder mensen een cholesterolprobleem te hebben. U kunt ervan uitgaan dat 1 eetlepel olijfolie overeenstemt met 50 gram vaste vetstof. Koken met olijfolie: Olijfolie is het oudst bekende spijsvet en wordt verkregen door eerste persing van olijven, die 75-80% olie bevatten. De typische nationale gerechten in zuidelijke streken worden haast altijd met olijfolie bereid en ontlenen daaraan hun specifieke smaak. Naargelang de herkomst van de olijven, kan de olie enigszins van smaak verschillen. Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland zijn de belangrijkste Europese producenten. Olijven uit Spanje zijn het grootst. De olie ervan heeft een vrij sterke, geprononceerde smaak. Naargelang het verwerkingsprocédé, komt men tot een aantal soorten olijfolie met kwalitatief onderscheid. 1. Zuivere olijfolie van koude persing De fijnste, extra zuivere olijfolie (vierge extra) wordt koud uit verse rijpe vruchten geperst. De olie is lichtgeel of groenig van kleur en heeft een zeer delicate smaak. De zuurtegraad mag maximaal 1 gram per 100 gram bedragen. Zuivere olijfolie (vierge) heeft een fijne smaak. De zuurtegraad bedraagt niet meer dan 2 gram per 100 gram. 2. Fijne olijfolie De fijne, pure olijfolie is een mengsel van verschillende kwaliteiten samen en wordt samengesteld uit geraffineerde olijfolie en zuivere olijfolie. De zuurtegraad is minder dan 1,5% per liter. 3. Geraffineerde olijfolie Na de eerste volgt een tweede en soms een derde warme persing van de vruchten. Daartoe wordt de pulp verwarmd, waardoor de olie die eruit wordt geperst lichter van kleur, zachter van smaak en ook minder karaktervol is. Dante: een complot gamma op basis van olijfolie De trend om bewust en vooral gezond te koken zet zich meer en meer door. Olijfolie, een plantaardig vet dat rijk is aan onverzadigde vetzuren, wordt daardoor ook in onze keuken steeds populairder. Dante lanceerde op de Belgische markt een compleet gamma producten op basis van olijfolie en speelt daarmee in op de nieuwe eetgewoonten van de moderne consument. Drie Dante olijfoliën: Dante selecteert alleen 'vierge extra' olijfolie die haar natuurlijk en puur aspect behoudt. - Dante vierge extra olijfolie 'zacht': deze olijfolie heeft een milde smaak die perfect past bij de voorkeur van de Belgische fijnproever. Ze is vooral naar warme toepassingen gericht. Maar ze is ook lekker in slatjes. - Dante vierge extra olijfolie 'fruitig': de smaak van deze olijfolie is iets meer getypeerd dan die van de zachte variant. Deze fruitige olijfolie voelt zich het beste in koude bereidingen, zoals lekkere slaatjes bijvoorbeeld. - Dante vierge extra olijfolie 'pizza en barbecue': deze gearomatiseerde olijfolie richt zich naar warme bereidingen en geeft ze een lekker zuiders tintje: barbecue, pizza vleesbereidingen, grillades (waarbij aanbranden uitgesloten is). Dante beperkt zich niet alleen tot olijfolie. Om zoveel mogelijk aan de wensen van de consument te beantwoorden brengt Dante een breed gamma: Dante vinaigrettes: drie fijne vinaigrettes brengen nog meer zon op tafel. En laat die vrolijk in uw slaatjes schijnen. Elk van deze vinaigrettes wordt bereid met nauwkeurig geselecteerde Dante 'vierge extra' olijfolie. Dante mayonaise: op basis van dezelfde 'vierge extra' Dante olijfolie is er voor de consument ook nog een unieke mayonaise. Zodat fijnproevers elk slaatje een discreet zuiders tintje kunnen geven. Dante plantaardig product voor gebruik op brood: zelfs broodjes krijgen een licht zuiders accentje. Met het plantaardig product voor gebruik op brood, met een zachte en fijne smaak die de mond streelt. Met Dante kunt u lekker zuiders variëren met gezonde en kwalitatieve producten. Houdbaarheid en gebruik Olijfolie is zeer lang houdbaar en kan op velerlei manieren worden gebruikt: als dressing, om in te braden, voor marinades. Olijfolie verdraagt echter veel minder dan de meeste andere oliesoorten heel hoge temperaturen en is daarom niet geschikt om boven 180°C in te frituren. Goede olijfolie heeft, ongeacht de kleur, altijd een ietwat bleke waas. Ze moet absoluut reukloos zijn. Juist deze laatste eigenschap staat garant voor olijfolie van goede kwaliteit. Tip: Geitenkaasjes kunt u lekker marineren door ze 24 u in een kom olijfolie te leggen. Het gebruik van olijfolie beschermt gebak langer tegen ranzig worden.

Verwante ingrediënten van Olijfolie


Overzicht van recepten met Olijfolie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Olijfolie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Olijfolie en waar Olijfolie het hoofdingrediënt is.

Toon 126-150 van 18648 recepten
Mexicaanse ovenschotel
Uit de categorie ovenschotels: met Kaas, Olie en Rijst

Bak de in stukjes gesneden ui in wat olijfolie, voeg hier later de geperste knoflook aan toe. Meng het gehakt met de tacokruiden. Dit me...

Mexicaanse wittebonensoep
Uit de categorie soep: met Brood, Olijfolie en Bouillonblokjes

Los het bouillonblokje op in 1 liter kokend water. Verhit de olijfolie in een ruime hapjespan of wok en bak hierin de witte bonen in tomaten...

minestronesoep
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

verhit de olie in een grote pan en bak hierin de ui, bleekselderij en courgette ong 5 min. voeg de bouillon toe, breng alles aan de kook en...

MOSSELSALADE MET CITROENMAYONAISE
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Zout en Olie

Citroen uitpersen. Brood roosteren. Helft van citroensap door mayonaise mengen en op smaak brengen met zout en peper. Avocado schillen en vr...

Mosseltapas
Uit de categorie bijgerechten: met Tijm, Sherry en Tomaat

1. Hak de tenen knoflook fijn. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd de tomaten in blokjes. Snijd ook de paprika in blokjes 2. S...

Ovenschotel van kabeljauw met groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tomaat en Venkel

Leg de kabeljauw, aardappelen, tomaten, ui en venkel in een ingevette ovenschaal. Probeer niet meer dan 1 laag te maken Strooi er de gepers...

Overheerlijke Risotto met zeebanket, prei en anan
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Olie

Verhit de wok of hapjespan en voeg 3 el olie toe. Bak de prei ca 5 minuten, tot ze zacht is. Voeg de knoflook en rijst toe en bak dit ca 3 m...

paddestoelen herfstrecept
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie | 16 reacties

Verhit 1 lp olie en bak hierin de pompoen in 15 min zachtjes gaar. Schepde pompoen uit de pan. Verhit 2 lp olie en bak hierin de ui met de...

Paella italien style
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Zeezout en Rode ui

Oven voorverwarmen op 220 gr. rode ui in ringen snijden ,knoflook fijnsnijden ( niet persen!)Kip in stukken snijden ( niet te klein). Choriz...

Paprika-vleesspies
Uit de categorie hoofdgerechten: met Paprika, Barbecue en Olijfolie

Rijd afwisselend een stukje paprika en een stukje biefstuk aan barbecuepennen Bestrooi de speizen met Provencaalse kruiden en peper en best...

Paprikapizza
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Brood en Paprika

. Verwarm de oven voor op 225 graden 2. Snij het brood horizontaal doormidden en besprenkel het met olijfolie, bestrijk het vervolgens met...

Paprikaspread met geitenkaas
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Tijm en Olie

Laat de paprika?s in een zeef uitlekken en pureer ze in de keukenmachine (of hak ze heel klein).Verhit de olie in een koekenpan en fruit de...

Pasta met courgette en gehaktballetjes
Uit de categorie pasta: met Zout, Kaas en Sjalotjes

1. Pel de sjalotjes, snipper een sjalotje fijn en snijd de andere sjalotjes elk in 4 partjes 2. Meng in een kom het gehakt, het fijngesnipp...

Pasta met garnalen, doperwten en muntpesto
Uit de categorie pasta: met Prei, Zout en Kaas

Voor de muntpesto pureert u alle ingredienten in een keukenmachine of blender tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout en peper en zet...

Pasta met olijvensaus
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Uien

Ontvel de tomaten en snijdt elke tomaat in 8 partjes. Maak de uien schoon en snijdt elk ui in 8 stukken. Vet een ovenschaal in en...

Pasta met varkensvlees in roomsaus met kwarteleit
Uit de categorie pasta: met Zout, Room en Tomaat

Maak eerst de saus: Breng in een pan de tomaten en wijn samen aan de kook en kook 10 minuutjes. Voeg kruiden, knoflook en chilipoeder toe....

Pasta van kip en scampi met mango en mandarijnens
Uit de categorie pasta: met Room, Mango en Dille

Kook de pasta gaar en spoel onder koud water. Snijd de kippenborst in blokjes en bak ze samen met de look stevig aan voeg er de scampi?s na...

Penne met gehakt en pepersaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

1. Meng het gehakt met ei, paneermeel, paprikapoeder en zout en vorm er kleine balletjes van. Verhit de boter in een koekenpan en bak de bal...

perzikbeignets
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Olie

Breek de eieren in een kom, voeg een mespunt zout en 1 eetlepel suiker toe. Klop de eieren los met de melk en de olijfolie. Zeef de bloem in...

Pita Soevlaki (Vlees stokjes met Griekse pita bro
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olie en Uien

Bereiding van de Pita: Zeef de bloem in een kom, schep er de gistkorrels en het zout door. Voeg de olie toe en schenk er ruim 4 dl. lauw wa...

Pitabroodjes.
Uit de categorie brood: met Sla, Gist en Zout | 1 reactie

Doe de gist in een kommetje. Meng het koude en het hete water met de suiker en giet een kwart hiervan bij de gist. Roer dit mengsel romig en...

Pittig gekruide kipvleugeltjes
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Bier en Tijm

Snij van de kipvleugeltjes de puntjes af. Doe ze in een kom en voeg alle ingredienten voor de marinade toe en schep dit goed door elkaar. en...

Pittig stoofpotje met braadworst en paprika
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Paprika en Olijfolie

Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de stukjes worst rondom bruin. Bak de chorizo, ui en paprika?s al omscheppend ca. 3 minuten mee....

provencaalse bonenschotel met worst en spek
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Uien en Brood

verwarm de oven voor op 200 CPel de uien en de knoflook. Snijd de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn. Was de tomaten. Snijd de tom...

Ree-achterbout in morieljesaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Olie

Bestrooi het reevlees met peper en zout. Bak het in een heet gemaakt mengsel van boter en olie rondom bruin. Zet het vlees daarna nog eens c...

Laatste reacties met dit ingredient

Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Herve Leger Jurken Sale , Herve Leger Jurken...

Door *nactionaction*
Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Replica horloges Audemars Piguet...

Door *nactionaction*
Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Hoge kwaliteit replica horloges, nep horloges te koop tegen de laagste...

Door *nactionaction*

Veel voorkomende ingrediënten met Olijfolie