Recepten met Olijfolie

Over Olijfolie

Recepten met Olijfolie

Wordt gewonnen uit de pulp van olijven, die 6 maanden langzaam in de zon zijn gerijpt. Voor de kwaliteit van de olie is het van groot belang dat de olijven onmiddellijk worden verwerkt. De olijven worden eerst gewassen en vervolgens onder molenstenen tot een stevige koek gemalen. Deze wordt tot een brij gekneed en daarna geperst. Tijdens de persing worden de vloeibare en vaste massa van elkaar gescheiden. Tot slot wordt de olie gescheiden van andere plantaardige sappen en gefilterd, zodat een heldere olie ontstaat. De moderne variant van dit eeuwenoude procédé kenmerkt zich door centrifugering. Zowel het scheiden van de vloeibare van de vaste massa als het afzonderen van de olie van de overige sappen gebeurt via een centrifuge in een gesloten circuit. Tegenwoordig bedraagt de productie van olijfolie ± 1.800.000 ton per jaar. Dat lijkt veel, maar is het niet. De productie van olijfolie is altijd kleinschalig geweest. Olijfbomen groeien slechts in een beperkt deel van de wereld. Bovendien is een olijfboom pas na ± 10 jaar volop in productie. De landen rond de Middellandse Zee zijn nog altijd de grootste leveranciers van olijfolie. De eigen bevolking (Italië voorop) vormt de grootste consument. De smaak van olijfolie kan variëren van fruitig, kruidig tot mild. Voor de beste kwaliteit olijfolie - die van de eerste persing - worden de rijpe olijven koud geperst. Dat geeft een donkergroene olie, 'extra virgin', die lekker smaakt en ruikt. Ideaal in dressings en marinades. Olijfolie van de tweede persing is geler van kleur en de smaak is minder overheersend. Het is een ideale olie om in te bakken. Ze kan tot 180°C worden verhit, zonder te worden afgebroken tot stoffen die schadelijk zijn voor het organisme. U doet er goed aan, de olie na het frituren te filteren, zodat ze meermalen kan worden gebruikt (tot tienmaal toe). De verschillende soorten olijfolie verschillen in geur, kleur en zuiverheid. Op het etiket kan staan: olijfolie (puur en gezuiverd), Virgin èn Extra Virgin olijfolie (beide ongeraffineerd). Het enige verschil tussen de 2 Virgin-oliën zit in de zuurgraad, respectievelijk 1 en 2%. Olijfolie wordt als één van de gezondste oliesoorten gezien, omdat de enkelvoudig verzadigde vetzuren een positieve invloed hebben op het verlagen van het bloedcholesterol. In landen rond de Middellandse Zee blijken veel minder mensen een cholesterolprobleem te hebben. U kunt ervan uitgaan dat 1 eetlepel olijfolie overeenstemt met 50 gram vaste vetstof. Koken met olijfolie: Olijfolie is het oudst bekende spijsvet en wordt verkregen door eerste persing van olijven, die 75-80% olie bevatten. De typische nationale gerechten in zuidelijke streken worden haast altijd met olijfolie bereid en ontlenen daaraan hun specifieke smaak. Naargelang de herkomst van de olijven, kan de olie enigszins van smaak verschillen. Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland zijn de belangrijkste Europese producenten. Olijven uit Spanje zijn het grootst. De olie ervan heeft een vrij sterke, geprononceerde smaak. Naargelang het verwerkingsprocédé, komt men tot een aantal soorten olijfolie met kwalitatief onderscheid. 1. Zuivere olijfolie van koude persing De fijnste, extra zuivere olijfolie (vierge extra) wordt koud uit verse rijpe vruchten geperst. De olie is lichtgeel of groenig van kleur en heeft een zeer delicate smaak. De zuurtegraad mag maximaal 1 gram per 100 gram bedragen. Zuivere olijfolie (vierge) heeft een fijne smaak. De zuurtegraad bedraagt niet meer dan 2 gram per 100 gram. 2. Fijne olijfolie De fijne, pure olijfolie is een mengsel van verschillende kwaliteiten samen en wordt samengesteld uit geraffineerde olijfolie en zuivere olijfolie. De zuurtegraad is minder dan 1,5% per liter. 3. Geraffineerde olijfolie Na de eerste volgt een tweede en soms een derde warme persing van de vruchten. Daartoe wordt de pulp verwarmd, waardoor de olie die eruit wordt geperst lichter van kleur, zachter van smaak en ook minder karaktervol is. Dante: een complot gamma op basis van olijfolie De trend om bewust en vooral gezond te koken zet zich meer en meer door. Olijfolie, een plantaardig vet dat rijk is aan onverzadigde vetzuren, wordt daardoor ook in onze keuken steeds populairder. Dante lanceerde op de Belgische markt een compleet gamma producten op basis van olijfolie en speelt daarmee in op de nieuwe eetgewoonten van de moderne consument. Drie Dante olijfoliën: Dante selecteert alleen 'vierge extra' olijfolie die haar natuurlijk en puur aspect behoudt. - Dante vierge extra olijfolie 'zacht': deze olijfolie heeft een milde smaak die perfect past bij de voorkeur van de Belgische fijnproever. Ze is vooral naar warme toepassingen gericht. Maar ze is ook lekker in slatjes. - Dante vierge extra olijfolie 'fruitig': de smaak van deze olijfolie is iets meer getypeerd dan die van de zachte variant. Deze fruitige olijfolie voelt zich het beste in koude bereidingen, zoals lekkere slaatjes bijvoorbeeld. - Dante vierge extra olijfolie 'pizza en barbecue': deze gearomatiseerde olijfolie richt zich naar warme bereidingen en geeft ze een lekker zuiders tintje: barbecue, pizza vleesbereidingen, grillades (waarbij aanbranden uitgesloten is). Dante beperkt zich niet alleen tot olijfolie. Om zoveel mogelijk aan de wensen van de consument te beantwoorden brengt Dante een breed gamma: Dante vinaigrettes: drie fijne vinaigrettes brengen nog meer zon op tafel. En laat die vrolijk in uw slaatjes schijnen. Elk van deze vinaigrettes wordt bereid met nauwkeurig geselecteerde Dante 'vierge extra' olijfolie. Dante mayonaise: op basis van dezelfde 'vierge extra' Dante olijfolie is er voor de consument ook nog een unieke mayonaise. Zodat fijnproevers elk slaatje een discreet zuiders tintje kunnen geven. Dante plantaardig product voor gebruik op brood: zelfs broodjes krijgen een licht zuiders accentje. Met het plantaardig product voor gebruik op brood, met een zachte en fijne smaak die de mond streelt. Met Dante kunt u lekker zuiders variëren met gezonde en kwalitatieve producten. Houdbaarheid en gebruik Olijfolie is zeer lang houdbaar en kan op velerlei manieren worden gebruikt: als dressing, om in te braden, voor marinades. Olijfolie verdraagt echter veel minder dan de meeste andere oliesoorten heel hoge temperaturen en is daarom niet geschikt om boven 180°C in te frituren. Goede olijfolie heeft, ongeacht de kleur, altijd een ietwat bleke waas. Ze moet absoluut reukloos zijn. Juist deze laatste eigenschap staat garant voor olijfolie van goede kwaliteit. Tip: Geitenkaasjes kunt u lekker marineren door ze 24 u in een kom olijfolie te leggen. Het gebruik van olijfolie beschermt gebak langer tegen ranzig worden.

Verwante ingrediënten van Olijfolie


Overzicht van recepten met Olijfolie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Olijfolie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Olijfolie en waar Olijfolie het hoofdingrediënt is.

Toon 151-175 van 18648 recepten
Ribstuk met gebakken Charlotte-aardappelen en rod
Uit de categorie hoofdgerechten: met Port, Zout en Tijm

Het is heel belangrijk dat je het rundvlees een tijdje laat rusten voordat je het aansnijdt. Verwarm de oven voor op 180C.Bestrooi het vlee...

risotto agli aspargi
Uit de categorie bijgerechten: met Ham, Zout en Kaas

laat in een flinke pan met dikke bodem de ui kleuren in de olijfolie en de boter. voeg de rijst toe en laa deze ook kleuren op laag vuur....

Roergebakken kibbeling met broccoli
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Olie en Gember

1. Verdeel de broccoliroosjes eventueel in kleinere roosjes. Pel de rode ui en snijd hem in dunne partjes. Snijd de bosuitjes in stukken van...

ROERGEBAKKEN WITLOF MET PAPRIKA
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Azijn

Witlof schoonmaken, kern eruit snijden en stronken in repen snijden van ongeveer 1,5 cm breed. De wok verhitten en olie erin doen en heet la...

Rumpsteaktortilla's
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Paprika en Knoflook

Doe het limoensap, groentesap, de ui, peterselie en knoflook in een kom en meng ze door elkaar. Leg de steak in een schaal (geen metaal) en...

Runderlendestuk met knoflook uit de oven
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Zeezout

Voorbereiden kan 1/2 dag van tevoren: hak de rozemarijn fijn. Wrijf 2 tenen knoflook in een vijzel fijn en meng ze met de mosterd en rozemar...

Salade aromatique du Jatdin met langoustines ketc
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Dille en Kervel

Maak een mooie gemengde salade, meng deze licht met olijfolie en breng de salade op smaak met peper en zout. Pel de langoustines. Verhit een...

Salade met gebakken mosselen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Bloem en Citroen

1. Verdeel de veldsla, wortel en komkommer over 4 borden 2. Klop het citroensap met 4 eetlepels olijfolie, mosterd, zout en peper tot een d...

Salade met oestervinaigrette
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zout en Witlof

Was de sla. open de oester en vang het vocht op snij sjalotje fijnSnij de oester klein.Vermeng het oestervocht royaal met peper en zou,sja...

Saltimbocca Romana
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Basilicum

Gorgonzola in vier stukken snijden. Basilicumblaadjes van takjes halen, op elkaar leggen en in reepjes snijden. Grillpan verhitten tot gloei...

Shoarmaragout met knoflookcouscous
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Snipper de ui. Doe het vlees met de ui in een kom en meng er de kruiden, de olie en het verkruimelde bouillontablet door. Zet de afgedekte k...

SHOARMATAART
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Oven voorverwarmen op 225 graden. Bladerdeeg laten ontdooien. Uien pellen en snipperen. Paprika's wassen, schoonmaken en snipperen. In b...

Sinaasappeltomatensoep
Uit de categorie soep: met Zout, Gember en Honing

Zet vooraf 4 soepkommen te koelen in de koelkast of diepvriezer. Doe de tomaten en het wit van de voorjaarsui in een keukenmachine, voeg het...

Soep van geroosterde knoflook
Uit de categorie soep: met Zout, Melk en Azijn

Soep van geroosterde knoflook Voor dit gerecht heb je nodig: (Voor 4 personen:) 15 ml olijfolie 1 bol knoflook, ongepeld en in tee...

Soepje van kropsla
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zout en Room

Was de sla en droog deze, verwijder de buitenste bladen en snij of scheur de rest in stukken. Laat de sjalotjes even smelten in de gesmolte...

SOPA DI LIMA
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Uien en Komijn

Pluk de blaadjes van de koriander. Bewaar de blaadjes om de soep te garneren en de steeltjes voor de bouillon. Pel en snij de ui in parten....

Spaanse broodschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Melk

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes chorizo zachtjes uit Bak de ui en paprika ca. 3 minuten zachtjes mee. Schep de tomaa...

Spaanse salade van geroosterde groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Uien en Paprika

Snijd de paprika`s in de lengte doormidden, dwars door de steel, die eraan moet blijven zitten. Verwijder wel het zaad en de zaadlijsten. S...

Spaanse spruitjes met aardappel en chorizo
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Paprika en Citroen

Schil de aardappelen. Verdeel ze in blokjes ter grootte van de spruitjes. Maak de spruitjes schoon. Gaar de aardappelblokjes en de spruitjes...

SPAGHETTI A LA NICOISE
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tomaat en Olijven

Kook de Quick Spaghetti in 4 minuten gaar in 3 liter kokend water. Neem van het vuur, laat een minuut rusten en giet af. Meng er de uitgelek...

SPAGHETTI MET WORTELEN EN KNOFLOOKSAUS
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Yoghurt en Spaghetti

Verhit de olijfolie en pers daarin de lookteentjes uit. Laat daarin de wortelen 5 minuten stoven. Roer de yoghurt erdoor en laat nog 5 minut...

Spiesen met zeewolf en chorizo
Uit de categorie bbq: met Vis, Zout en Olie

1. Rijg de stukjes vis, de halve plakjes chorizo en de blaadjes salie aan de spiezen 2. Bestrooi de spiezen met een beetje zout en bestrijk...

Spinaziestamppot met
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Olie

Kook de aardappelen in een laagje water met een snufje zout in ca. 20 minuten gaar. Kook de spinazie even en en snijd deze grof. Verhi...

Stoofpotje van bieflapjes in stroganoffsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Knoflook, Basilicum en Sjalotjes

Verhit de olijfolie in een braadpan en roerbak de bieflapjes op hoog vuur bruin. Bak de sjalotjes, knoflook en champignons ca. 4 minuten mee...

Toast gerookte zalm met knoflook: te gek!
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Brood en Bieslook

De knoflook pellen. De bieslook snipperen. De boterham roosteren (= toasten).De geroosterde boterham - wanneer nog warm - aan beide zijden...

Laatste reacties met dit ingredient

Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Herve Leger Jurken Sale , Herve Leger Jurken...

Door *nactionaction*
Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Replica horloges Audemars Piguet...

Door *nactionaction*
Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Hoge kwaliteit replica horloges, nep horloges te koop tegen de laagste...

Door *nactionaction*

Veel voorkomende ingrediënten met Olijfolie