Recepten met Olijfolie

Over Olijfolie

Recepten met Olijfolie

Wordt gewonnen uit de pulp van olijven, die 6 maanden langzaam in de zon zijn gerijpt. Voor de kwaliteit van de olie is het van groot belang dat de olijven onmiddellijk worden verwerkt. De olijven worden eerst gewassen en vervolgens onder molenstenen tot een stevige koek gemalen. Deze wordt tot een brij gekneed en daarna geperst. Tijdens de persing worden de vloeibare en vaste massa van elkaar gescheiden. Tot slot wordt de olie gescheiden van andere plantaardige sappen en gefilterd, zodat een heldere olie ontstaat. De moderne variant van dit eeuwenoude procédé kenmerkt zich door centrifugering. Zowel het scheiden van de vloeibare van de vaste massa als het afzonderen van de olie van de overige sappen gebeurt via een centrifuge in een gesloten circuit. Tegenwoordig bedraagt de productie van olijfolie ± 1.800.000 ton per jaar. Dat lijkt veel, maar is het niet. De productie van olijfolie is altijd kleinschalig geweest. Olijfbomen groeien slechts in een beperkt deel van de wereld. Bovendien is een olijfboom pas na ± 10 jaar volop in productie. De landen rond de Middellandse Zee zijn nog altijd de grootste leveranciers van olijfolie. De eigen bevolking (Italië voorop) vormt de grootste consument. De smaak van olijfolie kan variëren van fruitig, kruidig tot mild. Voor de beste kwaliteit olijfolie - die van de eerste persing - worden de rijpe olijven koud geperst. Dat geeft een donkergroene olie, 'extra virgin', die lekker smaakt en ruikt. Ideaal in dressings en marinades. Olijfolie van de tweede persing is geler van kleur en de smaak is minder overheersend. Het is een ideale olie om in te bakken. Ze kan tot 180°C worden verhit, zonder te worden afgebroken tot stoffen die schadelijk zijn voor het organisme. U doet er goed aan, de olie na het frituren te filteren, zodat ze meermalen kan worden gebruikt (tot tienmaal toe). De verschillende soorten olijfolie verschillen in geur, kleur en zuiverheid. Op het etiket kan staan: olijfolie (puur en gezuiverd), Virgin èn Extra Virgin olijfolie (beide ongeraffineerd). Het enige verschil tussen de 2 Virgin-oliën zit in de zuurgraad, respectievelijk 1 en 2%. Olijfolie wordt als één van de gezondste oliesoorten gezien, omdat de enkelvoudig verzadigde vetzuren een positieve invloed hebben op het verlagen van het bloedcholesterol. In landen rond de Middellandse Zee blijken veel minder mensen een cholesterolprobleem te hebben. U kunt ervan uitgaan dat 1 eetlepel olijfolie overeenstemt met 50 gram vaste vetstof. Koken met olijfolie: Olijfolie is het oudst bekende spijsvet en wordt verkregen door eerste persing van olijven, die 75-80% olie bevatten. De typische nationale gerechten in zuidelijke streken worden haast altijd met olijfolie bereid en ontlenen daaraan hun specifieke smaak. Naargelang de herkomst van de olijven, kan de olie enigszins van smaak verschillen. Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland zijn de belangrijkste Europese producenten. Olijven uit Spanje zijn het grootst. De olie ervan heeft een vrij sterke, geprononceerde smaak. Naargelang het verwerkingsprocédé, komt men tot een aantal soorten olijfolie met kwalitatief onderscheid. 1. Zuivere olijfolie van koude persing De fijnste, extra zuivere olijfolie (vierge extra) wordt koud uit verse rijpe vruchten geperst. De olie is lichtgeel of groenig van kleur en heeft een zeer delicate smaak. De zuurtegraad mag maximaal 1 gram per 100 gram bedragen. Zuivere olijfolie (vierge) heeft een fijne smaak. De zuurtegraad bedraagt niet meer dan 2 gram per 100 gram. 2. Fijne olijfolie De fijne, pure olijfolie is een mengsel van verschillende kwaliteiten samen en wordt samengesteld uit geraffineerde olijfolie en zuivere olijfolie. De zuurtegraad is minder dan 1,5% per liter. 3. Geraffineerde olijfolie Na de eerste volgt een tweede en soms een derde warme persing van de vruchten. Daartoe wordt de pulp verwarmd, waardoor de olie die eruit wordt geperst lichter van kleur, zachter van smaak en ook minder karaktervol is. Dante: een complot gamma op basis van olijfolie De trend om bewust en vooral gezond te koken zet zich meer en meer door. Olijfolie, een plantaardig vet dat rijk is aan onverzadigde vetzuren, wordt daardoor ook in onze keuken steeds populairder. Dante lanceerde op de Belgische markt een compleet gamma producten op basis van olijfolie en speelt daarmee in op de nieuwe eetgewoonten van de moderne consument. Drie Dante olijfoliën: Dante selecteert alleen 'vierge extra' olijfolie die haar natuurlijk en puur aspect behoudt. - Dante vierge extra olijfolie 'zacht': deze olijfolie heeft een milde smaak die perfect past bij de voorkeur van de Belgische fijnproever. Ze is vooral naar warme toepassingen gericht. Maar ze is ook lekker in slatjes. - Dante vierge extra olijfolie 'fruitig': de smaak van deze olijfolie is iets meer getypeerd dan die van de zachte variant. Deze fruitige olijfolie voelt zich het beste in koude bereidingen, zoals lekkere slaatjes bijvoorbeeld. - Dante vierge extra olijfolie 'pizza en barbecue': deze gearomatiseerde olijfolie richt zich naar warme bereidingen en geeft ze een lekker zuiders tintje: barbecue, pizza vleesbereidingen, grillades (waarbij aanbranden uitgesloten is). Dante beperkt zich niet alleen tot olijfolie. Om zoveel mogelijk aan de wensen van de consument te beantwoorden brengt Dante een breed gamma: Dante vinaigrettes: drie fijne vinaigrettes brengen nog meer zon op tafel. En laat die vrolijk in uw slaatjes schijnen. Elk van deze vinaigrettes wordt bereid met nauwkeurig geselecteerde Dante 'vierge extra' olijfolie. Dante mayonaise: op basis van dezelfde 'vierge extra' Dante olijfolie is er voor de consument ook nog een unieke mayonaise. Zodat fijnproevers elk slaatje een discreet zuiders tintje kunnen geven. Dante plantaardig product voor gebruik op brood: zelfs broodjes krijgen een licht zuiders accentje. Met het plantaardig product voor gebruik op brood, met een zachte en fijne smaak die de mond streelt. Met Dante kunt u lekker zuiders variëren met gezonde en kwalitatieve producten. Houdbaarheid en gebruik Olijfolie is zeer lang houdbaar en kan op velerlei manieren worden gebruikt: als dressing, om in te braden, voor marinades. Olijfolie verdraagt echter veel minder dan de meeste andere oliesoorten heel hoge temperaturen en is daarom niet geschikt om boven 180°C in te frituren. Goede olijfolie heeft, ongeacht de kleur, altijd een ietwat bleke waas. Ze moet absoluut reukloos zijn. Juist deze laatste eigenschap staat garant voor olijfolie van goede kwaliteit. Tip: Geitenkaasjes kunt u lekker marineren door ze 24 u in een kom olijfolie te leggen. Het gebruik van olijfolie beschermt gebak langer tegen ranzig worden.

Verwante ingrediënten van Olijfolie


Overzicht van recepten met Olijfolie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Olijfolie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Olijfolie en waar Olijfolie het hoofdingrediënt is.

Toon 176-200 van 18648 recepten
tomatensoep a la maison!
Uit de categorie soep: met Olie, Uien en Gember

Een tip! Voor een extra magere soep kook je de gehakt-balletjes in een apart pannetje,dan komt er geen extra vet in de soep!Wat olijfolie i...

Tomatensoep met dilleroom
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Tijm

Maak de ui schoon en snipper hem. Was de tomaten en snijdt ze in stukjes. Verhit de olie in een pan en fruit hierin eventjes de ui...

Toscaanse scholrolletjes met roergebakken spinazi
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Kaas

Verwarm de oven voor op 160?C. Spoel de scholfilets af en dep ze droog. Kruis de tomaat in en leg deze enkele tellen in kokend water. Ontvel...

Trompette pasta Campanola met artisjokken
Uit de categorie pasta: met Zout, Melk en Olie

Verwarm de oven voor op 200 gradenRooster de paprika in de oven voor ca. 20 minuten. Neem deze uit de oven en verwijder het vel, kern en zaa...

Tuinboontjes met Serranoham
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Olie

Verhit de olie in een koekenpan met een dikke bodem, laat de ham hierin snel rondom kleuren. Voeg de knoflook en de tuinboontjes toe en laat...

Tzatziki, Komkommersaus
Uit de categorie sauzen: met Zout, Azijn en Kwark

Komkommer wassen, schillen, raspen en met zout bestrooien. 15 minuten laten staan om het water te onttrekken.Na 15 minuten de komkommer goed...

tzaziki
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Dille

Laat de yoghurt min. 3 uur in de koelkast uitlekken in eenkom met een zeef waarin je een dubbel vel keukenpapier hebt gelegd.Je houdt dan e...

Varkensrollade op z'n paasbest
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Knoflook en Olijfolie

1. Wrijf de rollade rondom in met de olijfolie vermengd met de groene kruiden. 2. Leg de rollade op het groentemengsel in de braadzak. Slui...

Vegetarische paprika's met kaaspuree
Uit de categorie vegetarisch: met Kaas, Tijm en Feta

Verwarm de oven voor op 200?C.Halveer de paprika?s overlangs, verwijder de zaadlijsten, maar laat de steeltjes zitten. Leg de helften in een...

Venkelsoep met Hollandse garnalen
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Room

1. Maak de venkel schoon, bewaar het fijne groen en snijd de knollen in kleine blokjes. 2. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de v...

vis in de oven
Uit de categorie hoofdgerechten: met Tomaat, Paprika en Knoflook

Neem een paar moten kabeljauw en leg ze in een oven vaste schotel. Snij de tomaten in reepjes en voeg ze samen met wat ui, knoflook en...

Visfilets met groentengarnituur
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Prei en Olie

Snijd de vis in reepjes of in stukken van ongeveer 3 cm. Marineer de vis ca. 1uur in een mengeling van sojasaus en witte wijn. Hak de knoflo...

Vissaus Napoli
Uit de categorie sauzen: met Zout, Tomaat en Tomaat

Doe de walnoten, knoflook, partjes tomaat , samen met wat zout en peper, paprikspoeder en het citroensap in de keukenmachine en meng tot een...

Waanzinnige ouderwets:Grootmoeders Hachee in een
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Bloem

Bestrooi het vlees met zout en peper.Verhit de boter met de olijfolie en bak hierin de uien en de uitgeknepen teentjes knoflook tot de uien...

Wijtingbeignets
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zout en Tijm

De wijtingfilets kruiden met zout, peper en een snuifje nootmuskaat. Ze in niet te kleine stukken snijden en gedurende een half uurtje la...

Zalm in parmaham
Uit de categorie bijgerechten: met Ham, Zalm en Limoen

Verwarm de oven voor op 225 graden. Smeer de zalm filets in met olijfolie. Druppel er wat limoensap over en bestrooi het met peper en kapper...

Zalm ragout shii-take
Uit de categorie borrelhapjes: met Zalm, Zout en Room

Shii-take steeltjes uithalen en hoedjes in plakjes snijden en samen met gesnipperde sjalot en blokjes tomaat kort aanstoven in boter, afsmak...

Zalmfilets met limoen-roomsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zalm en Zout

1. Bereid het zakje saus, gebruik 1/2 dl minder vocht dan op de verpakking is aangegeven 2. Roer er de geraspte schil en het sap van de lim...

Zeewolf met tapenade en roergebakken spinazie
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Olie en Dille

1.Verwarm de oven voor op 180?C2. Spoel de visfilets af met koud water en dep ze droog. Pel de teentjes knoflook. Hak voor de tapenade 2 tee...

Zuidamerikaanse stoofpot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Ontvel de tomaten en snijd deze in stukjes. Snijd het vlees in blokjes en bestrooi deze met peper en zout. Pel de uien en knoflookteentjes e...

zuppa d`agflio
Uit de categorie soep: met Zout, Brood en Knoflook

pel de knoflook en ontdoe het brood van zijn korst. doe 6 el olijfolie in een grote pan en laat de knoflooktenen hierin flink kleuren op ma...

' RARE' GEROOKTE ZALM
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zalm en Kaas

U begint ook hier met een ontbijtbordje met daarop een bergje reepjes RARE sla, eventueel aangevuld met wat stukjes tomaat, wat walnoten en...

' Zeebaars met tapenade van zwarte olijven, gr
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Kaas

1. Groene pesto: plet pijnboompitten in een vijzel of in een snijmolen met de parmezaanse kaas, look, basilicumblaadjes en wat citroensap. B...

'Adas Bi Haamud
Uit de categorie soep: met Zout, Olie en Uien

Linzen wassen, 's nachts laten uitlekken en weer wassen. Bietenloof en een paar stelen hiervan kleinsnijden, ui kleinsnijden, knoflook p...

'Faraona al Mascarpone'
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Olie

Maak de parelhoen schoon en dep droog met keukenpapier. Vul de parelhoen met de mascarpone en zout en peper. Doe in een pan waar de parelhoe...

Laatste reacties met dit ingredient

Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Herve Leger Jurken Sale , Herve Leger Jurken...

Door *nactionaction*
Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Replica horloges Audemars Piguet...

Door *nactionaction*
Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Hoge kwaliteit replica horloges, nep horloges te koop tegen de laagste...

Door *nactionaction*

Veel voorkomende ingrediënten met Olijfolie