Recepten met Olijfolie

Over Olijfolie

Recepten met Olijfolie

Wordt gewonnen uit de pulp van olijven, die 6 maanden langzaam in de zon zijn gerijpt. Voor de kwaliteit van de olie is het van groot belang dat de olijven onmiddellijk worden verwerkt. De olijven worden eerst gewassen en vervolgens onder molenstenen tot een stevige koek gemalen. Deze wordt tot een brij gekneed en daarna geperst. Tijdens de persing worden de vloeibare en vaste massa van elkaar gescheiden. Tot slot wordt de olie gescheiden van andere plantaardige sappen en gefilterd, zodat een heldere olie ontstaat. De moderne variant van dit eeuwenoude procédé kenmerkt zich door centrifugering. Zowel het scheiden van de vloeibare van de vaste massa als het afzonderen van de olie van de overige sappen gebeurt via een centrifuge in een gesloten circuit. Tegenwoordig bedraagt de productie van olijfolie ± 1.800.000 ton per jaar. Dat lijkt veel, maar is het niet. De productie van olijfolie is altijd kleinschalig geweest. Olijfbomen groeien slechts in een beperkt deel van de wereld. Bovendien is een olijfboom pas na ± 10 jaar volop in productie. De landen rond de Middellandse Zee zijn nog altijd de grootste leveranciers van olijfolie. De eigen bevolking (Italië voorop) vormt de grootste consument. De smaak van olijfolie kan variëren van fruitig, kruidig tot mild. Voor de beste kwaliteit olijfolie - die van de eerste persing - worden de rijpe olijven koud geperst. Dat geeft een donkergroene olie, 'extra virgin', die lekker smaakt en ruikt. Ideaal in dressings en marinades. Olijfolie van de tweede persing is geler van kleur en de smaak is minder overheersend. Het is een ideale olie om in te bakken. Ze kan tot 180°C worden verhit, zonder te worden afgebroken tot stoffen die schadelijk zijn voor het organisme. U doet er goed aan, de olie na het frituren te filteren, zodat ze meermalen kan worden gebruikt (tot tienmaal toe). De verschillende soorten olijfolie verschillen in geur, kleur en zuiverheid. Op het etiket kan staan: olijfolie (puur en gezuiverd), Virgin èn Extra Virgin olijfolie (beide ongeraffineerd). Het enige verschil tussen de 2 Virgin-oliën zit in de zuurgraad, respectievelijk 1 en 2%. Olijfolie wordt als één van de gezondste oliesoorten gezien, omdat de enkelvoudig verzadigde vetzuren een positieve invloed hebben op het verlagen van het bloedcholesterol. In landen rond de Middellandse Zee blijken veel minder mensen een cholesterolprobleem te hebben. U kunt ervan uitgaan dat 1 eetlepel olijfolie overeenstemt met 50 gram vaste vetstof. Koken met olijfolie: Olijfolie is het oudst bekende spijsvet en wordt verkregen door eerste persing van olijven, die 75-80% olie bevatten. De typische nationale gerechten in zuidelijke streken worden haast altijd met olijfolie bereid en ontlenen daaraan hun specifieke smaak. Naargelang de herkomst van de olijven, kan de olie enigszins van smaak verschillen. Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland zijn de belangrijkste Europese producenten. Olijven uit Spanje zijn het grootst. De olie ervan heeft een vrij sterke, geprononceerde smaak. Naargelang het verwerkingsprocédé, komt men tot een aantal soorten olijfolie met kwalitatief onderscheid. 1. Zuivere olijfolie van koude persing De fijnste, extra zuivere olijfolie (vierge extra) wordt koud uit verse rijpe vruchten geperst. De olie is lichtgeel of groenig van kleur en heeft een zeer delicate smaak. De zuurtegraad mag maximaal 1 gram per 100 gram bedragen. Zuivere olijfolie (vierge) heeft een fijne smaak. De zuurtegraad bedraagt niet meer dan 2 gram per 100 gram. 2. Fijne olijfolie De fijne, pure olijfolie is een mengsel van verschillende kwaliteiten samen en wordt samengesteld uit geraffineerde olijfolie en zuivere olijfolie. De zuurtegraad is minder dan 1,5% per liter. 3. Geraffineerde olijfolie Na de eerste volgt een tweede en soms een derde warme persing van de vruchten. Daartoe wordt de pulp verwarmd, waardoor de olie die eruit wordt geperst lichter van kleur, zachter van smaak en ook minder karaktervol is. Dante: een complot gamma op basis van olijfolie De trend om bewust en vooral gezond te koken zet zich meer en meer door. Olijfolie, een plantaardig vet dat rijk is aan onverzadigde vetzuren, wordt daardoor ook in onze keuken steeds populairder. Dante lanceerde op de Belgische markt een compleet gamma producten op basis van olijfolie en speelt daarmee in op de nieuwe eetgewoonten van de moderne consument. Drie Dante olijfoliën: Dante selecteert alleen 'vierge extra' olijfolie die haar natuurlijk en puur aspect behoudt. - Dante vierge extra olijfolie 'zacht': deze olijfolie heeft een milde smaak die perfect past bij de voorkeur van de Belgische fijnproever. Ze is vooral naar warme toepassingen gericht. Maar ze is ook lekker in slatjes. - Dante vierge extra olijfolie 'fruitig': de smaak van deze olijfolie is iets meer getypeerd dan die van de zachte variant. Deze fruitige olijfolie voelt zich het beste in koude bereidingen, zoals lekkere slaatjes bijvoorbeeld. - Dante vierge extra olijfolie 'pizza en barbecue': deze gearomatiseerde olijfolie richt zich naar warme bereidingen en geeft ze een lekker zuiders tintje: barbecue, pizza vleesbereidingen, grillades (waarbij aanbranden uitgesloten is). Dante beperkt zich niet alleen tot olijfolie. Om zoveel mogelijk aan de wensen van de consument te beantwoorden brengt Dante een breed gamma: Dante vinaigrettes: drie fijne vinaigrettes brengen nog meer zon op tafel. En laat die vrolijk in uw slaatjes schijnen. Elk van deze vinaigrettes wordt bereid met nauwkeurig geselecteerde Dante 'vierge extra' olijfolie. Dante mayonaise: op basis van dezelfde 'vierge extra' Dante olijfolie is er voor de consument ook nog een unieke mayonaise. Zodat fijnproevers elk slaatje een discreet zuiders tintje kunnen geven. Dante plantaardig product voor gebruik op brood: zelfs broodjes krijgen een licht zuiders accentje. Met het plantaardig product voor gebruik op brood, met een zachte en fijne smaak die de mond streelt. Met Dante kunt u lekker zuiders variëren met gezonde en kwalitatieve producten. Houdbaarheid en gebruik Olijfolie is zeer lang houdbaar en kan op velerlei manieren worden gebruikt: als dressing, om in te braden, voor marinades. Olijfolie verdraagt echter veel minder dan de meeste andere oliesoorten heel hoge temperaturen en is daarom niet geschikt om boven 180°C in te frituren. Goede olijfolie heeft, ongeacht de kleur, altijd een ietwat bleke waas. Ze moet absoluut reukloos zijn. Juist deze laatste eigenschap staat garant voor olijfolie van goede kwaliteit. Tip: Geitenkaasjes kunt u lekker marineren door ze 24 u in een kom olijfolie te leggen. Het gebruik van olijfolie beschermt gebak langer tegen ranzig worden.

Verwante ingrediënten van Olijfolie


Overzicht van recepten met Olijfolie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Olijfolie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Olijfolie en waar Olijfolie het hoofdingrediënt is.

Toon 201-225 van 18648 recepten
'Gepocheerd ei met paddestoelen en garnalen
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Azijn | 20 reacties

Breng een grote kom water met een flinke scheut azijn aan de kook en zet dan onmiddellijk lager. Breek de eieren voorzichtig in 4 lege koffi...

'Getrouwde' pasta met tomatensaus
Uit de categorie pasta: met Zout, Bloem en Tomaat

Bereid de tomatensaus: versnipper de ui en laat lichtjes zweten in olijfolie. Voeg het rundergehakt toe en bak het vlees aan. Blus de warmte...

'Hij houdt van me, hij houdt niet van me'-
Uit de categorie salades: met Zout, Mosterd en Radicchio

Was de salade en snijd de bladeren in de vorm van een hart.Schil de appel en snijd daaruit eveneens vijf hartjes.Maak de salade aan met en s...

'Ik heb je lief'-salade.
Uit de categorie salades: met Zout, Tomaat en Bieslook

Snijd de mozzarella en de tomaten in plakken en maak er dan met een vormpje hartjes van (je kunt dit ook doen door er papieren hartje op te...

'magere' boerenkoolschotel
Uit de categorie ovenschotels: met Ham, Zout en Tijm

verwarm de over voor op 200 graden.Snij de aardappels in blokken en kook ze met de knolselderij in een beetje water met wat zout in ongeveer...

'Poor Man's Pasta'
Uit de categorie pasta: met Zout, Pepers en Tomaat

penne in ruim kokend water met zout volgens gebruiksaanwijzing beetgaar koken. Op laag vuur pepers in olijfolie verwarmen (pepers niet bakke...

'Zon'gedroogde kerstomaatjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Tijm en Knoflook

Tomaatjes wassen en afdrogen. Tomaatjes halveren en met de snijkant naar boven in een ruime ovenschaal leggen. Bestrooien met peper en zout...

< express pizza >
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Kaas

Snij het stokbrood in de lengte in 2 door en nadien in de breedte in 2. Verdeel er de tomaten over. Kruid met peper en zout. Verdeel er de g...

"Carpaccio Van Rosbief"
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zout en Azijn

Verdeel de plakjes rosbief dakpansgewijs over vier borden. Ontpit de olijven en snijd ze in dunnen ringetjes. Bestrooi de rosbief met de...

"curry met groenten, amandelen en kokosnoot&q
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Room en Olie

Giet de kokos in een schaal en overgiet met kokend water. Laat een half uur staan. - Kook de aubergine, aardappel en wortelen in een grote...

"Gegrilde zeewolf met zuiders groentestoofpot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Bloem

Voor het groentestoofpotje: snijd de groenten fijn en stoof ze aan in olijfolie, voeg na 2 minuten de gepelde tomaten en een geplet teentje...

"Gepocheerde pladijsfilets met krab gevuld op
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Room

Open het doosje krab en houd de jus zorgvuldig bij. - Was de pladijsfilets, dep ze droog, kruid ze met peper en zout, leg ze met de velkan...

"Hoedjes Uit Calabrie"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

-snijd uit deeglap kleine vierkante stukjes deeg van 4 x 4 cm. -vouw de lapjes diagonaal stevig aan een zijde samen, zodat ze aan de ander z...

"home made" mayonaise
Uit de categorie sauzen: met Zout, Azijn en Mosterd

Meng de eidooier, mosterd, azijn en zout door elkaar. Klop eerst druppelsgewijs de olijfolie erdoor, en vervolgens met een dun straaltje. Ne...

"Kaviaar" van aubergine
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Uien

Grilleer de aubergines in de schil tot ze gaar zijn. Verwijder de schil en hak het binnenste fijn. Hak de uien fijn en fruit ze in 1 eetlepe...

"Koolvis in de oven met gedroogde ham met mos
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Gandaham

Was de koolvisfilets, dep ze droog, kruid ze met peper en zout, rol ze op, wikkel de ham er rond en prik vast met een stokje. - Warm de mo...

"Kruidige balletjes"!!
Uit de categorie bbq: met Zout, Olie en Uien

1:Meng het gehakt met de uien,paprika,verse kruiden, en gedroogde kruiden.2:Smelt de boter een paar seconden in de microgolf,en meng nu ook...

"MEGA" VISBROCHETTE, EEN PITTIG SAUSJE E
Uit de categorie bbq: met Zout, Kerrie en Tomaat

1. Kook de pasta beetgaar en koel af onder koud water. Meng met de helft van de olijfolie, de zongedroogde tomaten en wat gehakte basilicum....

"New Yorkse" Wok
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Uien

Frituur de aardappelen gaar in arachideolie (in de wok!). Neem de aardappelen uit de wok, bak daarna de uien en meng alles terug samen met...

"Pasta con sepietas y calabacin"
Uit de categorie pasta: met Zout, Kaas en Olie

Maak de inktvisjes voorzichtig schoon. Snij met de kaasschaaf mooie plakjes van de kaas. Kook de pasta laat afkoelen en goed drogen. Kook...

"Pittige Quorn met Avocado"
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Quorn

Avocado met citroensap besprenkelen. Olie verhitten en ui, bleekselderij en paprika +- 5 minuten bakken. Knoflook, chilipoeder en Quorn to...

"Sopa de ajo y pan integral"
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kaas en Olie

Gepocheerd ei. Kook water met wat zout en azijn.Doe het ei in een kopje en kook dit in het water gedurende 4 minuten.doe dit met de volgend...

"Spaghetti alla puttanesca"
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Tomaat en Olijven

Breng het water voor de spaghetti aan de kook. Wanneer je de spaghetti in het kokende water gedaan hebt, kun je de knoflook in de olijfolie...

"Toscaanse aardappelsoep"
Uit de categorie soep: met Zout, Kaas en Pesto

Was en snij de aardappels in kleine blokjes. Bak de spekjes in olijfolie en fruit een uitje mee. Voeg de aardappelblokjes, fijngesneden cour...

"Turks-italiaanse Pizza":
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Uien en Brood

Op het brood de tomatenpuree smeren, de Italiaanse kruiden aanbrengen, de gesneden uien, de groene en rode parika, de champignons olijven e...

Laatste reacties met dit ingredient

Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Herve Leger Jurken Sale , Herve Leger Jurken...

Door *nactionaction*
Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Replica horloges Audemars Piguet...

Door *nactionaction*
Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep

Hoge kwaliteit replica horloges, nep horloges te koop tegen de laagste...

Door *nactionaction*

Veel voorkomende ingrediënten met Olijfolie