Recepten met Paddestoelen

Over Paddestoelen

Recepten met Paddestoelen

De geur en smaak van paddestoelen zijn onvergelijkbaar. Je ruikt en proeft iets van bos en van aarde en elke paddestoelsoort is daarin weer uniek. Paddestoelen fascineren de mensen al eeuwen. Binnen een paar uur schieten ze uit de grond om na een paar dagen of weken weer vanzelf te verdwijnen. Ze houden zich schuil op donkere, vochtige plaatsen. Ze zijn eetbaar, maar niet allemaal! De paddestoel kent talloze verschijningsvormen. Op 9 maart 1980 werd een paddestoel gevonden met een omtrek van maar liefst 160 centimeter. Deze 40 centimeter hoge bovist, de lycoperdon giganta, geldt tot nu toe als 's werelds grootste paddestoel. Of ze nu eetbaar zijn of niet, paddestoelen zijn allemaal vruchtlichamen van schimmels, die leven van natuurlijk afvalmateriaal. Deze schimmels sterven in de winter af en planten zich voort via de sporen die zich in de hoed van de paddestoel bevinden. Kwaliteit van de voedingsbodem De sporen ontwikkelen zich alleen tot schimmels als ze in de juiste voedingsbodem terechtkomen. Zo voelt de champignon zich thuis in compost van stro en paardemest. Voor de kwaliteit van de champignon is het van groot belang dat de schimmel zich optimaal thuisvoelt in de compost en dat andere schimmels geen overlevingskans hebben. Oesterzwammen worden niet op bedden geteeld, maar in grote plastic zakken vol compost. Door de gaten die de teler na een aantal weken in de zak maakt, groeien deze paddestoelen naar buiten. Oesterzwammen danken hun naam aan de vorm. Ze zijn er van lichtgrijs tot zachtgeel en hebben een fijne, kruidige smaak die goed combineert met kalfsvlees, vis of kip. Gele oesterzwammen worden op kleine schaal geteeld. Ze zijn erg kwetsbaar en relatief kort houdbaar en hebben van zichzelf een wat bittere smaak, maar na de bereiding wordt die sterk nootachtig. Bereid deze paddestoelen zo kort mogelijk, dan behouden ze hun kleur. Het duinvoetje is één van de grootste en meest vlezige oesterzwamsoorten en wordt door kenners beschouwd als de oesterzwam met de beste smaak. Daarom wordt hij ook wel de 'koningoesterzwam' genoemd. Hij wordt op kleine schaal gekweekt. Bundelzwammen groeien in bundeltjes bij elkaar en kunnen bij elkaar of los worden bereid. De smaak is licht kruidig. De uit Japan afkomstige shii-take vergen weer een andere behandeling. Deze paddestoelen groeien alleen op eikehout. Het broed van de paddestoelen wordt in kerven of gaten van een stam gebracht. En pas na anderhalf jaar groeien daar de eerste shii-take op. Het oogsten van alle paddestoelen gebeurt met de hand. Dit is een secuur werkje, want de producten zijn erg kwetsbaar. Paddestoelen hebben elk een heel eigen smaak. Champignons (zowel de fijne als de middelgrote) hebben een fijn aroma en door hun enigszins neutrale, aardse smaak kunnen ze in heel veel gerechten worden gebruikt. Grotchampignons zijn wat steviger dan gewone champignons, de smaak is iets vleziger. Kastanjechampignons hebben een volle smaak en krijgen, als u ze bakt, een vleugje 'noot'. Oesterzwammen ruiken lekker naar 'bos' en hebben een zeer verfijnde, haast romige smaak. De shii-take is een vaste paddestoel en ruikt een beetje oosters. U heeft maar weinig shii-take nodig om de bijzondere, krachtige en mystieke smaak volledig tot uiting te laten komen. de champignon De kweek van de agaricus bisporus, ofwel de champignon, dateert uit het midden van de zeventiende eeuw. De Fransen zijn ermee begonnen. Van oudsher worden in de buurt van Parijs in steengroeven champignons gekweekt. Inmiddels worden champignons op grote schaal in heel West-Europa geproduceerd. Nederland neemt daarvan een groot deel voor haar rekening. Driekwart van de Hollandse champignons wordt geëxporteerd. De rest (per jaar gemiddeld 2,3 kilo per hoofd van de bevolking) eten we zelf op. Snelle teelt Champignons worden gekweekt in lange bakken gevuld met compost van gepasteuriseerde paardemest en stro. Het zogenaamde 'mycelium' van de champignon, een schimmel bestaande uit een vlechtwerk van draden, groeit onder de grond in ± 2 weken volledig uit. De compost wordt vervolgens afgedekt met aarde. 2 Weken later staan de bedden vol met champignons. De oogst is groot; de opbrengst kan oplopen tot twintig kilo per vierkante meter. Fijn en middel Hoe modern de kweekmethode ook is, champignons worden nog altijd met de hand geplukt. Kwekers gebruiken hiervoor een vlijmscherp mesje. De kleintjes (fijn) hebben een hoeddoorsnede tussen de 20 en 42 mm. De wat grotere champignons hebben een hoeddoorsnede tussen de 35 en 60 mm (middel). Grot- en kastanjechampignons In het assortiment paddestoelen vindt u naast de gewone champignons ook grot- en kastanjechampignons. Omdat grotchampignons minder vocht bevatten, zijn ze steviger dan de gewone champignon. Daarnaast smaken ze iets pittiger. Ook grotchampignons worden met de hand geplukt. Het voetje blijft aan de steel bewaard en dat is gunstig voor de houdbaarheid en de smaak van de champignon. Kastanjechampignons komen net als de gewone champignons uit Nederland. Hun bruine jasje en kruidige smaak danken ze aan een afwijkende kweekwijze. Kastanjechampignons worden op verse compost bij een hogere luchtvochtigheid en een lagere temperatuur gekweekt. De oesterzwam De grijsbeige oesterzwam met schelpvormige hoed is een paddestoel die in Nederland steeds populairder wordt. In beuken- en eikebossen groeit hij aan boomstammen. Sinds 1980 wordt hij in Nederland geteeld. Dit gebeurt op stro. De pleurotus ostreatus, zoals de oesterzwam officieel heet, is steviger dan de gewone champignon en lijkt qua smaak op kalfsvlees. Een ware delicatesse dus. De shii-take De shii-take is een eiwitrijke paddestoel die in Japan al tweeduizend jaar wordt gekweekt. Sinds kort wordt de shii-take echter ook in Nederland geteeld. De shii-take gedijt het beste op dode of afstervende loofhoutstammen, zoals eikehout. Shii-takes hebben een uitgesproken kruidige nootachtige smaak. Ze zijn vast en sappig en laten nauwelijks vocht los. Ook niet tijdens het bakken. De teelt is nogal tijdrovend en het rendement van de oogst relatief laag. Aan de andere kant smaken ze zo bijzonder, dat u voor het juiste aroma niet veel shii-takes nodig heeft. - Paddestoelen zijn kort houdbaar. Koop ze daarom bij voorkeur vlak voor het gebruik. De shii-take vormt wat dit betreft een uitzondering. Mits op een koele en donkere plek bewaard, heeft de Japanse paddestoel na 2 weken nog niets aan smaak verloren. - Om uitdroging te voorkomen kunt u paddestoelen het beste in de verpak king of afgedekt met plasticfolie in de groentelade van de koelkast bewaren. - Leg paddestoelen niet vlakbij uien of fruit, want paddestoelen nemen makkelijk geuren over. - Gebruik bij het schoonmaken van paddestoelen geen water. Paddestoelen zuigen namelijk water op. Het beste kunt u paddestoelen schoonvegen met behulp van een speciaal champignonborsteltje of keukenpapier. - Sprenkel wat citroensap over gesneden paddestoelen. Dit houdt verkleuring tegen. - Het snijden van paddestoelen gaat een stuk makkelijker met behulp van een eiersnijder. - Voeg pas op het laatste moment zout aan paddestoelen toe. Zo verliezen ze niet veel vocht en blijven ze lekker knapperig. Alle (eetbare) paddestoelsoorten zijn gezond èn slank: ze bevatten veel eiwitten en vitamine B en leveren slechts 24 kcal per 100 gram. In prijs verschillen ze nogal. Verse champignons kunt u makkelijk herkennen: die zijn hagelwit. Let er bij andere soorten op dat ze mooi stevig zijn, gesloten hoedjes hebben en fris ruiken. Als u paddestoelen als hoofdgroente eet, heeft u per persoon 200-250 gram nodig. Eet u paddestoelen als bijgerecht, dan is 75 gram per persoon voldoende. Voor een salade kunt u ± 100 gram per persoon rekenen. U kunt paddestoelen ook invriezen. Blancheer ze, voor het invriezen, 1 minuut in ruim kokend water met een scheutje citroensap. Paddestoelen zijn ook gedroogd verkrijgbaar, meestal zijn dat wilde paddestoelen als morilles, boleten (cèpes) en cantharellen. Gedroogde paddestoelen worden voor gebruik ± 30 minuten in ruim heet water geweekt. Laat ze daarna uitlekken en voeg ze in kleine stukjes gesneden bij het gerecht. Gooi het weekwater niet weg, want dat heeft veel smaak en kan goed in een saus worden gebruikt. Er kan zand in het weekwater zitten, zeef het daarom door een doekje voordat u het gebruikt. Enkele, in stukken gesneden, gedroogde paddestoelen kunnen een bouillon of fond extra veel smaak geven, laat ze vanaf het begin met de bouillon meetrekken.

Verwante ingrediënten van Paddestoelen


Overzicht van recepten met Paddestoelen

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Paddestoelen. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Paddestoelen en waar Paddestoelen het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 1492 recepten
Champignon Goulash
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Paprika

Verhit de olie in een koekenpan. Bak paprika, sjalotjes en de champignons omscheppend ca 5 min. tot de paddestoelen beginnen te kleuren. Bes...

Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Olie en Ketjap | 12 reacties

1. Schil de aardappels en verdeel ze in plakjes. Verdeel de broccoli in roosjes. Gaar aardappels en broccoli eventueel voor in de magnetron...

Heerlijk verse room Bospaddestoelensoep
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Sherry | 18 reacties

Snijd de paddestoelen in stukjes. Doe olijfolie in een pan en bak de paddestoelen ca. 5 minuten. . Doe de bouillon samen met het water in e...

japanse shiitake-risotto
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Miso en Rijst

verwarm langzaam 5 dl water met de miso,mirin en sherrie en laat het tegen de kook aan 10 min trekken tot de pasta is opgelost.Verwarm intus...

Kip gevuld met krab en bospaddestoelen, witte koo
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Room en Kool | 46 reacties

1. Snijd de kipfilet in dunne plakken. Strooi er peper en zout op.2. Strijk wat boter in 4 metalen vormringen en bekleed ze met het vlees. L...

konijn met paddestoelen en paddestoelenjus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Zeezout | 12 reacties

Snijd de bouten van de konijnen. Snijd het onderste deel van de voorbouten weg. Been de konijnenrug uit vanaf de buik en laat de twee filets...

Lasagna alla Parmigiani con Melanzane
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Kaas en Melk

Verwarm de oven voor op 180 C. Bak het rundergehakt rul, voeg peper en zout toe. Snijd de aubergines in kleine dobbelsteentjes, de portabel...

paddestoelen herfstrecept
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie | 5 reacties

Verhit 1 lp olie en bak hierin de pompoen in 15 min zachtjes gaar. Schepde pompoen uit de pan. Verhit 2 lp olie en bak hierin de ui met de...

Paddestoelen van schuimbollen
Uit de categorie borrelhapjes: met Paddestoelen

Knip een circel uit groen karton (hoe meer paddestoelen, hoe groter de circel), knip ongeveer 3 cm grote punten in de rand en maak met een m...

paddestoelensoep met port.
Uit de categorie soep: met Port, Zout en Uien | 4 reacties

verhit de boter in een grote soeppan ( 2 liter ) en bak de paddestoelen en de ui al omscheppend ca. 5 min. blus dit af met de port. voeg d...

Pasta met varkensvlees in roomsaus met kwarteleit
Uit de categorie pasta: met Zout, Room en Tomaat

Maak eerst de saus: Breng in een pan de tomaten en wijn samen aan de kook en kook 10 minuutjes. Voeg kruiden, knoflook en chilipoeder toe....

Ree-achterbout in morieljesaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Olie

Bestrooi het reevlees met peper en zout. Bak het in een heet gemaakt mengsel van boter en olie rondom bruin. Zet het vlees daarna nog eens c...

Roerbakmie met paddestoelen en pindas in Japanse
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Pinda en Bosuitjes | 8 reacties

1. Bereid de roerbakmie volgens de algemene bereidingswijze op de verpakking2. Veeg de paddestoelen met een stukje keukenpapier schoon en sn...

Roergebakken groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Overgiet de gedroogde shii-take paddestoelen met heet water en laat ze afgedekt 25-30 minuten weken. Giet ze af en druk het vocht eruit. Ve...

'Gepocheerd ei met paddestoelen en garnalen
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Azijn | 10 reacties

Breng een grote kom water met een flinke scheut azijn aan de kook en zet dan onmiddellijk lager. Breek de eieren voorzichtig in 4 lege koffi...

'Terrines' met paddestoelen
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Room en Room | 13 reacties

Snij, hak of maal paddestoelen, ui en knoflook ragfijn. Snij het brood in kleine stukjes. Klop in een kom de eieren los en schep het brood e...

" Konijn met jagersaus".
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Madera

Snijd het konijn in stukken en marineer minstens 6 uur in de rode wijn met de grofgehakte wortel en ui, de doorprikte ui, tijm, laurier en j...

*Jamie Oliver's Pappardelle met gemengde wilde
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Citroen

Borstel de paddestoelen schoon met een kwastje of veeg ze schoon met een theedoek. Snijd de paddestoelen in dunne plakken en scheur de ca...

6-GRANEN SPAGHETTI MET BOSPADDESTOELEN
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Granen en Kervel | 7 reacties

Maak de bospaddestoelen schoon en snij ze klein. Snipper de gepelde sjalotten. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit daarin...

Kalfstournados met eekhoorntjesbrood
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Salie

 eekhoorntjesbrood goed afspoelen in koud water, water verversen en eekhoorntjesbrood 1 uur laten wellen, nogmaals goed afspoelen.  U...

Paddestoelen in fillodeegbakjes
Uit de categorie voorgerechten: met Port, Zout en Olie | 8 reacties

 Fillodeeg ontdooien en elk vel in 4 vierkantjes snijden.  Vormpjes invetten en elk bekleden met 2 vierkantjes fillodeeg, flapjes bui...

Paddestoelentaartje
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Room en Room | 10 reacties

? Paddestoelen schoonvegen en grof snijden, niet te kleine stukjes, sjalotje fijn snipperen en de vormpjes invetten. > ei met de cognac e...

Ribstuksandwich (barbecue)
Uit de categorie bbq: met Zout, Brood en Limoen

? Meng knoflook, chilisaus, 3 el olijfolie, limoen,- en tomatensap, en zwarte peper in een grote hersluitbare plastic zak. > Leg de zak...

Saus van Eekhoorntjesbrood
Uit de categorie sauzen: met Zout, Room en Cognac

? Eekhoorntjesbrood, 5 minuten in koud water weken en goed afspoelen, daarna in warm water 20 minuten maar net ondergedompeld laten weken, p...

Aardappel- en Aardperensoep met Tijm, Mascarpone e
Uit de categorie vegetarisch: met Prei, Zout en Tijm

Bereiding groentebouillon: Vul de grootste diepe pan die je hebt voor de helft met water doe daar de grof gehakte geurige groenten in zoal...

Laatste reacties met dit ingredient

Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*
Kip gevuld met krab en bospaddestoelen, witte koo

150 centimeters and therefore the wakeboard bigger is concerning 40 n...

Door *neersinkcarl*
Paddestoelen in fillodeegbakjes

al Hosting, Pages of content Garden, Seasoned pro Logic Hosting, Easy ...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Paddestoelen