Recepten met Peulvruchten

Over Peulvruchten

Recepten met Peulvruchten

De rijp geoogste (en gedroogde) zaden van peulgewassen. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat peulvruchten dikmakers zijn. Weliswaar leveren ze meer calorieën dan groente, maar peulvruchten zijn aardappelen en vlees tegelijk. Ze leveren eiwitten, zetmeel (koolhydraten), B-vitamines, mineralen (ijzer) en bevatten veel voedingsvezels. Spoel peulvruchten altijd enkele keren in vers water; een nacht voorweken verkort de kooktijd meestal met de helft. U kunt de weektijd verkorten door de peulvruchten in een pan ruim kokend water te scheppen en van het vuur af, met het deksel erop 3 uur te laten staan. Linzen en spliterwten behoeven niet te worden geweekt. Kook peulvruchten altijd goed gaar, want rauwe of te kort gekookte peulvruchten bevatten giftige stoffen die onder meer afbraak van rode bloedcellen en maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Met zout gekookt worden peulvruchten al gauw te hard, dus voeg dit pas aan het eind van de kooktijd toe. Bijzondere soorten zijn verkrijgbaar in reformwinkels, speciaalzaken en Aziatische en Surinaamse toko's. Eet bij een maaltijd met peulvruchten wel wat groente, bijvoorbeeld een tomatensalade, want peulvruchten bevatten weinig vitamine C. Van gedroogde peulvruchten heeft u per persoon ± 75 gram nodig, van gare bonen ± 200 gram. Peulvruchten moet u beslist niet langer dan 1 jaar bewaren, anders wordt de kooktijd te lang en zijn ze niet meer lekker. Als hulpvulling voor een taart (blind bakken) zijn oude bonen echter nog wel te gebruiken. Ontkiemde peulvruchten Bevatten o.a. veel vitamine C, ijzer en eiwitten. Bovendien worden de mineralen uit de kiemen gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Tegenwoordig zijn diverse kiemen kant-en-klaar te koop, zoals de overbekende taugé (kiemen van mungbonen), alfalfa (kiemen van het zaad van de luzerneklaver) en gemengde kiemen van peulvruchten. Maar zelf peulvruchten en zaden laten ontkiemen is eigenlijk wel zo leuk - en bovendien een stuk goedkoper. Alles wat u nodig heeft, is een speciaal voor dit doel verkrijgbare set bakjes, een glazen pot die met een stuk grofmazige stof of wordt afgesloten en een zeef. Verder kunt u in principe alle onbewerkte (bij voorkeur biologische) peulvruchten, granen en zaden gebruiken om te laten ontkiemen; de ene soort zal sneller ontkiemen dan de andere en de kiemkracht is tevens afhankelijk van hoe oud de soort is en van de omgevingswarmte. Voor sommige granen en peulvruchten (zoals rogge en witte of bruine bonen) is een weektijd van een nacht aan te raden. Voor alle te kiemen zaden, granen en peulvruchten geldt: per dag 3-4 keer spoelen. Na 2-5 dagen zijn de kiemen klaar om te worden gegeten.

Verwante ingrediënten van Peulvruchten


Overzicht van recepten met Peulvruchten

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Peulvruchten. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Peulvruchten en waar Peulvruchten het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 65 recepten
Rundvlees-kerrie met okra's
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Okra en Uien

Uien snijden. Okra's zijn een soort peulvruchten en te koop in toko's.De uien in het vet goudbruin fruiten, alle droge ingredient...

Taart met geroosterde vijgen, honing en cointreau
Uit de categorie desserts: met Vijgen, Honing en Roomboter

Verwarm de over voor op 200? C. Rol het bladerdeeg uit en bekleed er de vorm mee. Stort er oude peulvruchten in en bak de taart blind in in...

Aardbei-Mascarpone-hart (leuk voor Moederdag of V
Uit de categorie desserts: met Room, Bloem en Kwark

Maak van papier of een plastic insteekhoesje een sjabloon van een hart ca. 26 cm breed en 24 cm. hoog. Dan nogmaals het zelfde model een sja...

Aardbeien-yoghurttaart
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Bloem

Citroen goed wassen en boven kom raspen (= 1 eetl. rasp). Toevoegen: bloem, 75 gr. basterdsuiker, snufje zout en boter. Ei splitsen. Eidooie...

Abrikozenkruimeltaart met amandelcreme
Uit de categorie desserts: met Bloem, Suiker en Amandelen

De oven voorverwarmen op 225?C of gasovenstand 5. Intussen de plakjes bladerdeeg uitspreiden op het aanrecht en in ? 5 minuten laten ontdoo...

Asperge mosterdtaart
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Eieren

Bladerdeeg laten ontdooien. Oven voorverwarmen op 220?C. Asperges schoonmaken en koken volgens basisrecept. Bladerdeel uitrollen tot een gro...

Aspergemosterdtaart
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Eieren

Bladerdeeg laten ontdooien en de oven voorverwarmen op 220 graden C (hete lucht 10 tot 15 % lager instellen). De asperges schoonmaken en vol...

BENGAALSE VISCURRY
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Olie

Ui snipperen, gemberwortel pellen en fijn hakken knoflook pellen en persen. De vis schoonmaken,wassen en droogdeppen. De vis in stukjes van...

Besneeuwde druiventaart
Uit de categorie desserts: met Zout, Bloem en Honing

Hak 60g hazelnoten fijn. Was een 1/2 citroen, rasp de schil en pers de citroen uit. Mix 300g roomkaas los met 2 eidooiers, 1 1/2 zakje vanil...

Bonenkroketten
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Paneer en Paneermeel

Was de peulvruchten, zet ze een dag te voren in de week in water met wat zout. Giet het weekwater af en kook de ze in vers water gaar. Laat...

bonensoep met limoenyoghert
Uit de categorie soep: met Zout, Olie en Uien

Was de peulvruchten en week ze ong 6 uur in ruim water.Zet ze op met 1 1/2 l water en breng aan de kook.Laat ze 1 uur gaar worden.Fruit intu...

Bruine bonensoep met bacon en uien
Uit de categorie soep: met Zout, Uien en Bieslook

Spoel de peulvruchten enkele malen in ruim koud water. Laat ze in 2 liter koud water weken. Trek er tenminste 12 uur voor uit. Kook de bruin...

Capucijners met spek en uien
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Olie

Neem gedroogde capijners. Spoel ze enkele malen in ruim koud water. Voeg zoveel water toe dat de peulvruchten een flink stuk onder water lig...

cheddarttaart met peer
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Bloem en Eieren

maal of raspt de beide kaassoorten,schil de peer verwijder het klokhuis, snijd de peer in partjes en leg ze even in water met citroensap. O...

Cheese cake met mascarpone
Uit de categorie desserts: met Zout, Bloem en Kwark

Meng in een grote kom bloem, zout en 75 gram suiker. - Klop 1 ei los. - Snij de boter in stukjes en kneed het snel met koele hand door d...

Citroentaart met eiwitschuim
Uit de categorie desserts: met Bloem, Suiker en Eieren

Maak van de mix met roomboter en losgeklopt eiwit volgens de aanwijzing op het pak een beslag. Vet een springvorm met een doorsnede van 18 c...

Citroentaart met passievruchten
Uit de categorie desserts: met Zout, Bloem en Suiker

Roer de bloem, de suiker en het zout in een kom door elkaar. Meng er met de vingertoppen de in blokjes verdeelde boter door. Kneed met zo we...

Citroentaart.
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Rijst

Doe de bloem in een kom, maak in het midden een kuiltje en leg daarin amandelen, poedersuiker, boter, geraspte citroenschil, 1 ei en zout. M...

Diverse Limburgse vlaaien
Uit de categorie desserts: met Melk, Peulvruchten en Basterdsuiker

Gebruik een vlaaivorm van 28 cm doorsnee en een steunvulling, d.w.z. oude peulvruchten op een bodempje van aluminiumfolie. Kneed van bove...

ENGELSE TAART
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Room

1. Doe 200g bloem met zout in een kom. 2. Snijd daarin met twee messen 100g gram koude boter in kleine stukjes.(doe messen vooraf ook in koe...

Franse kwarktaart
Uit de categorie desserts: met Room, Bloem en Kwark

De oven voorverwarmen op 180 graden. Het deeg uit rollen en in een beboterde en met bloem bestoven taartvorm leggen. De bodem met een vork...

Geitenkaastaart Met Zongedroogde Tomaten Van Jamie
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Kaas en Room

Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een lap van circa 2 mm dik. Bekleed een taartvorm van circa 20 cm doorsnede met h...

Geitenkaastaart met zongedroogde tomaten.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Room

Rol het deer op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een lap van circa 2 mm dik. Bekleed een taartvorm van circa 20 cm doorsnede met het...

Gemarineerde kipfilets
Uit de categorie bbq: met Zout, Rijst en Yoghurt

Maak de marinade: roer de yoghurt, het sinaasappelsap, de geraspte sinaasappelschil en het kaneelpoeder door elkaar. Maak met een scherp mes...

Hartige mosseltaart
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Bloem en Eieren

Zeef de bloem boven een kom, voeg een snufje zout toe en snijd 150 gr ijskoude boter met twee messen door het meel. Kneed het deeg even door...

Veel voorkomende ingrediënten met Peulvruchten