Recepten met Plantaardige olie

Over Plantaardige olie

Recepten met Plantaardige olie

Naast de klassieke olijfboom komt op de wereld een groot aantal andere planten en bomen voor met oliehoudende zaden, pitten, kiemen en vruchten. Van aardnoot- tot zonnebloemolie. In totaal zijn er meer dan veertig plantaardige oliën geschikt voor consumptie. De Nederlandse keuken is niet bepaald scheutig met plantaardige oliën. Het meest gebruiken we olie voor het maken van dressings voor sla en rauwkost. Bakken en braden doen we nog vaak in boter of margarine. Langzamerhand winnen de oliën echter ook hier steeds meer terrein. Niet onlogisch, want olie kent veel gebruiksmogelijkheden, denk maar aan bakken, frituren, smoren, grillen of een scheutje bij pocheervocht. Het consumeren van plantaardige oliën is verre van nieuw. Vooral sojaolie en olijfolie kennen een eeuwenoude geschiedenis. De Chinezen waren al sinds 1200 voor Christus vertrouwd met sojaolie, terwijl de Grieken in de klassieke Oudheid grossierden in olijfolie. Een 'Geschenk van de Goden', zo noemden zij de olie die rijkelijk vloeide aan het hof van koning Minos en werd bezongen door de Griekse dichter Homerus in de Ilias en Odyssee. In de 16e eeuw vormde de handel in olijfolie de belangrijkste inkomstenbron van de Spaanse stad Sevilla. Binnen het assortiment plantaardige spijsoliën zien we vaak de term 'extra vierge' op het etiket staan. Dat betekent dat de desbetreffende olie is verkregen uit de eerste persing, ook wel aangeduid met 'koude persing'. Bij deze methode vindt namelijk geen verhitting plaats. 'Extra vierge' olie is kwalitatief gezien de beste, omdat alle smaak- en geurstoffen en vitamines van de vrucht bewaard zijn gebleven. 'Maagdelijke' olie kenmerkt zich dan ook door een krachtige geur en smaak. Plantaardige oliën zijn nagenoeg vrij van cholesterol en bevatten een hoog percentage onverzadigde vetzuren. Bovendien bevatten ze geen conserveermiddelen, kleur- en smaakstoffen. Deze oliën zijn geschikt voor een dieet met verhoogd cholesterolgehalte. Plantaardige oliën kunnen onder invloed van licht, warmte en lucht ranzig worden. U kunt ze daarom het beste koel en donker bewaren. Bewaar de olie echter niet in de koelkast, want dan kan de olie gaan stollen. Hoe lang u de olie kunt bewaren, is afhankelijk van de soort. De meeste soorten zijn ± 6 maanden tot een jaar houdbaar. Mits koel en donker bewaard, blijven de oliën tot de op de fles aangegeven datum goed.

Verwante ingrediënten van Plantaardige olie


Overzicht van recepten met Plantaardige olie

Helaas hebben we nog geen recepten met dit ingredieënt.