Recepten met Roomboter

Over Roomboter

Recepten met Roomboter

Van de 'harde' vetten is roomboter de allerlekkerste. De smaak van roomboter is onovertroffen. Vooral 'verse' boter is lekker romig van smaak. Deze herkent u aan een goudkleurige verpakking. Boter in een zilverkleurig wikkel is zogenaamde 'koelhuisboter', die een tijd heel koel bewaard wordt en pas daarna in de handel komt. De prijs van deze boter is de laatste jaren enorm gedaald. Boter in een verpakking met blauw opdruk is altijd ongezouten. Gezouten boter herkent u aan een groene opdruk. Licht gezouten boter is lekker bij de warme maaltijd. Hoe lekker boter ook is, botervet bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetzuren (die minder gezond zijn) en niet uit enkelvoudig- of meervoudig onverzadigde vetzuren. Gebruik roomboter dan ook alleen als u de smaak belangrijk vindt. Boter verdraagt geen grote hitte en is daarom vooral geschikt als broodsmeersel en om spijzen (sauzen en groenten) vlak voor het opdienen op smaak te brengen. Boter bevat wat minerale stoffen en de in vet oplosbare vitaminen A en D, in de zomer meer dan in de winter (grasboter). In boter is ook nog wat melksuiker en melkeiwit aanwezig, dat bij verhitting (bij het bakken in de koekepan) snel te bruin wordt en zodanig van samenstelling verandert, dat het in boter gebakken spijzen voor veel mensen zwaar verteerbaar maakt. Wie bij het bakken en braden wegens de smaak toch de voorkeur geeft aan boter boven olie, kan hiervoor het beste geklaarde boter (braadboter) gebruiken. Maar ook hiermee moet u voorzichtig omgaan: als de boter in de pan begint te walmen (al bij 175°C), begint het botervet te ontleden, waardoor voor de gezondheid schadelijke stoffen vrijkomen. Restanten van bestrijdingsmiddelen waarmee veel weilanden en het uit het buitenland afkomstige veevoer tegenwoordig worden besproeid, worden door de koeien opgenomen. Deze middelen zijn in vet oplosbaar en verschijnen in het melkvet. Het is dus zeker de extra uitgave waard, roomboter van biologische of biologisch-dynamische kwaliteit te kopen.

Verwante ingrediënten van Roomboter


Overzicht van recepten met Roomboter

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Roomboter. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Roomboter en waar Roomboter het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 1634 recepten
"de knikkerbeurs"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zalm en Prei

1. Snijd de zalm en tongfilet in reepjes. 2.Meng de prei julienne gesneden met de vis en voeg zout toe. 3. Leg het vis-groentemengsel in h...

AARDAPPELTAART
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Bloem

- Verwarm de oven voor op 200?C (hetelucht 180?C). Borstel de nieuwe aardappelen schoon onder stromend water en snij ze in blokjes van 1 b...

Amandeltaart
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Suiker

De eieren klutsen, de boter smelten zonder te bruinen en samen met de bloem, de melk en de suiker bij de eieren voegen. De oven voorverwa...

Berencake (recept kindjes).
Uit de categorie desserts: met Kokos, Eieren en Roomboter

Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Beboter de cakevorm.Klop de boter in een beslagkom zacht en ro...

Bitterkoekjes ijstaart
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Eieren

Boter, de beide soorten suiker en de room in een pan doen, op een zacht vuurtje goed mengen. Laten afkoelen tot het mengsel lauw is. Er de e...

Chocolade Taart
Uit de categorie desserts: met Zout, Bloem en Noten

Oven voorverwarmen op 180 graden. Klein bakblik invetten. En maatje kleiner dan de standaard. Bloem kun je ook vervangen door zelfrijzend b...

Coupe karamel
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Roomboter

Karamelsaus: In een pan met dikke bodem de suiker laten smelten tot die karamel kleurig is. Pan van het vuur nemen en 1 dl:kokend water toe...

KHIER
Uit de categorie desserts: met Melk, Rijst en Honing

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing bijna gaar (hij moet nog vrij vochtig zijn). Voeg de melk toe en laat het geheel onder voortdurend...

KRUIDENRISOTTO MET AARDBEIEN EN PARMAHAM
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Olie en Rijst

In braadpan olie verhitten en ui zachtjes fruiten. Rijst erdoor scheppen en roerbakken tot alle korrels glanzen. Kruiden en sherry toevoegen...

Mexicaanse saladetortilla
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Kaas en Room

Meng de tacokruiden door het vlees Smelt 20 g boter, wacht tot het schuim is weggetrokken, voeg het vlees toe en roerbak dit 5 min. tot het...

Perentaart
Uit de categorie desserts: met Room, Bloem en Suiker

Schil 24 uur vooraf de harde groene conference-peren. Snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd ieder stuk nogmaals in drieen. Ove...

Roergebakken kipfilet in citrusboter
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Limoen en Roomboter

Verhit 25 g boter met de sesamolie in een wok of een diepe braadpan 2. Wacht tot de boter een beetje bruin begint te worden en roerbak de k...

Taart met geroosterde vijgen, honing en cointreau
Uit de categorie desserts: met Vijgen, Honing en Roomboter

Verwarm de over voor op 200? C. Rol het bladerdeeg uit en bekleed er de vorm mee. Stort er oude peulvruchten in en bak de taart blind in in...

"Bladerdeegbakjes met Ragout en Tomatensaus&q
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Room

Oven voorverwarmen op 200 graden C. Van 4 deegplakjes randen met water bestrijken. Uit 4 andere deegplakjes met vormpje rondje steken (word...

"Carpaccio Van Rosbief"
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zout en Azijn

Verdeel de plakjes rosbief dakpansgewijs over vier borden. Ontpit de olijven en snijd ze in dunnen ringetjes. Bestrooi de rosbief met de...

"Duivekater"
Uit de categorie brood: met Sla, Gist en Zout

Doe de bloem in een kom, maak er een kuil in en brokkel daarin de gist. Strooi over de gist 2 theelepels suiker en giet er een scheutje wa...

"Koekenbrood"
Uit de categorie brood: met Gist, Zout en Melk

Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje. Strooi over de rand de poedersuiker, het zout en de vanillesuiker. Verdeel de (zachte) boter o...

"Toscaanse aardappelsoep"
Uit de categorie soep: met Zout, Kaas en Pesto

Was en snij de aardappels in kleine blokjes. Bak de spekjes in olijfolie en fruit een uitje mee. Voeg de aardappelblokjes, fijngesneden cour...

*Bietenpuree*
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Melk

Kook de aardappelen en maak er met boter, room/melk en kruiden naar smaak puree van.Stamp alle ingredienten goed door elkaar zodat er een st...

*Tonijncreme alla Nonna Pina *
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Knoflook en Roomboter

De ingredienten in deze volgorde mengen, goed roeren. Alle verhoudingen zijn naar smaak aan te passen. Lekker op bruschette of warme cia...

..wafels
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Bloem en Suiker

zorg dat de roomboter en de margarine zacht is doe de eieren scheiden het het eiwit moet je op kloppen maar doe dat als laatstedoe alles ge...

4 zomerse smeerseltjes
Uit de categorie bijgerechten: met Tijm, Limoen en Zeezout

kneed met koele handen alle ingredienten goed door elkaar. Maak er een rol van en wikkel deze in plasticfolie. Leg hem tot gebruik in de koe...

Aalbessen-feuilletetaart
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Suiker

Bodem: Plakjes bladerdeeg uitspreiden en laten ontdooien. Oven voorverwarmen op 225 C. Bakplaat invetten. 1 ei loskloppen. Van plakjes bl...

Aaradappelwaaiers met knoflookboter uit de oven
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Citroen en Knoflook

Hak de peterselie zeer fijn.Schil de aarappelen en spoel ze af en snijdt ze gewenst doormidden zodat ze rechtop blijven staan. Snijdt de aar...

Aarbei,-of kersgebak,!!!
Uit de categorie desserts: met Bloem, Kaneel en Suiker

*Meng bloem met vanillepappoeder,vanillesuiker,suiker,en de boter,goed mengen tot deeg*Wikkel de ene helft van het deeg in plastiekfolie,en...

Laatste reacties met dit ingredient

Butter en eek (Volendamse vissaus)

Heb het een paar jaar geleden gegeten vond het zo lekker ....

Door *rob*

Veel voorkomende ingrediënten met Roomboter