Recepten met Saffraan

Over Saffraan

Recepten met Saffraan

Saffraandraadjes, de gedroogde stempels van de saffraankrokus (crocus sativus), zijn beroemd om hun lekkere aardse smaak en de warme kleur die de draadjes aan gerechten geven. Eenmaal droog, kunnen ze worden gemalen tot een oranjegeel poeder. Saffraan is geliefd om rijst(epap) e.d. geel te kleuren. Zowel de hele saffraandraadjes als saffraan in poedervorm zijn in Nederland overal verkrijgbaar. Het beste kunt u de draadjes kopen. Die kunt u voor gebruik even fijnwrijven in een vijzel, zodat ze beter hun kleur afgeven. Wilt u de hele draadjes blijven zien, week ze dan voor gebruik even in warm water. Meer dan 60% van de saffraan komt uit Spanje. Daar wordt saffraan azafran genoemd. Rond 15 oktober, de feestdag van de heilige Teresa, vindt in de Spaanse streek la Mancha de saffraanoogst plaats. Een deel van la Mancha is dan gehuld in prachtige violet-blauwe tinten, de kleuren van de krokus. De krokusvelden zijn veelal in handen van diverse kwekers. De oogst is een echte familie-aangelegenheid. Omdat de saffraandraadjes geoogst moeten zijn voor de krokussen zijn uitgebloeid, brengt dat een geweldige drukte mee. De hele familie werkt tijdens die dagen keihard mee. In de vroege ochtend worden de krokusbloemen één voor één met de hand geplukt. Daarna worden de bloemen op lange tafels gelegd en plukken de vrouwen voorzichtig de stempels uit de krokus. Elke saffraankrokus heeft 3 lange stempels die zelfs langer dan de bloemblaadjes zijn. De stempels worden zo dicht mogelijk bij de stamper afgeplukt en in grote bakken verzameld. Nog dezelfde dag moeten de krokusstempels worden gedroogd. Dit wordt gedaan door de familie-oudste, degene die hierin de meeste ervaring heeft, want het is een nauwkeurig werk. De krokusstempels worden op een zeef gelegd en voorzichtig boven smeulend houtskool (tegenwoordig worden er ook wel met gas verwarmde platen gebruikt) gedroogd. Het drogen bepaalt de kwaliteit van de saffraan en moet daarom erg voorzichtig gebeuren. Na het drogen worden de saffraandraadjes zorgvuldig verpakt en bewaard. Een saffraankweker zal nooit zijn hele oogst verkopen, maar altijd een deel ervan bewaren. Vroeger werd saffraan als betaalmiddel gebruikt. Daarom houdt de saffraankweker ook nu nog een deel van zijn oogst apart om pas te verkopen als hij geld nodig heeft, bijvoorbeeld voor een huwelijk. Saffraan is waarschijnlijk het meest kostbare product ter wereld, het kost ± f10.000,- per kilo. Voor 1 kilogram saffraandraadjes zijn tussen de 250.000 en 500.000 krokusbloemen nodig. Een saffraanoplossing om te kleuren: doe een plukje in een plastic zakje en plet dit met een deegrol; of neem de vijzel. Doe het in een kopje en giet er de vereiste hoeveelheid heet water of melk over. Laat 10 minuten staan en roer goed om. Gebruik voor een flinke pluk 50-85 ml water of melk.

Verwante ingrediënten van Saffraan


Overzicht van recepten met Saffraan

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Saffraan. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Saffraan en waar Saffraan het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 689 recepten
BOUILLABAISE (vissoep)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Prei en Tijm

knoflook en ui pellen en fijn snipperen. prei wassen en in dunne ringen snijden. tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water, afspo...

Bouillabaisse.
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Tijm

De langoustinekoppen en het afval van de kreeften goed aanzetten in de olijfolie. Knoflook, laurier en de tijm erbij voegen en goed mee frui...

KHIER
Uit de categorie desserts: met Melk, Rijst en Honing

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing bijna gaar (hij moet nog vrij vochtig zijn). Voeg de melk toe en laat het geheel onder voortdurend...

kikkererwtensoep
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Komijn en Tomaat

ui bakken tot deze glazig ziet, knoflook en komijn toevoegen en even zachtjes bakken. 1 blik erwten en de saffraan toevoegen. daarna het ver...

Kip met gebakken citroen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

Laat de stukken kip op kamertemperatuur komen. Roer de kruiden door elkaar en wrijf de kip in met het kruidenmengsel. Laat kort intrekken.Ba...

Marokkaanse burgers met pilav-rijst
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Munt en Olie

1. Snijd de aubergine in blokjes. Hak de uit grof en snijd de tomaten in plakjes. 2. Verhit 3 eetlepels olie in een wok of braadpan en bak...

Pasta met varkensvlees in roomsaus met kwarteleit
Uit de categorie pasta: met Zout, Room en Tomaat

Maak eerst de saus: Breng in een pan de tomaten en wijn samen aan de kook en kook 10 minuutjes. Voeg kruiden, knoflook en chilipoeder toe....

Soep van geroosterde knoflook
Uit de categorie soep: met Zout, Melk en Azijn

Soep van geroosterde knoflook Voor dit gerecht heb je nodig: (Voor 4 personen:) 15 ml olijfolie 1 bol knoflook, ongepeld en in tee...

Cabillaud fraiche a la sauce jaune
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Olie

? Pan groot genoeg om de moten naast elkaar te leggen. ? > In een pan, de olie, peterselie, knoflook, bloem, citroensap en 1 dl heet wat...

Paella branico
Uit de categorie hoofdgerechten: met Rijst, Gamba en Tomaat

mijn vookeur is deze basis een dag tevoren te bereiden, de smaken vemengen zich beter en op de dag van presentatie sta je hooguit 10 min. in...

Zeeduivel met saffraansaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Zout en Room

Saus: Week de saffraan ca. 10 minuten in een eetlepel witte wijn. Doe dit met de resterende witte wijn in een sauspan en breng dit aan de k...

Zeetongfilet op een vlotje van toast
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Olie

? De gehakte peterselie en stukjes ansjovis even aanstoven in 1 el olijfolie, witte wijn toevoegen en tot de helft inkoken. ? > De stukj...

Aardappel-en preisoep met mosselen en Palm
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Bier

1. Geschilde aardappelen in stukken snijden. Prei in ringetjes snijden. Aardappel en prei met een snuifje zout gaar koken. Vervolgens met wa...

Aardappel-groentetajine
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Uien en Honing

Ui grof snipperen. Groen tot op klein stukje van worteltjes verwijderen. Worteltjes wassen en met dunschiller schillen. Paprika's wassen...

Aïgo à la Huishoudster (groentesoep met brood/ei)
Uit de categorie soep: met Prei, Kaas en Olie

Braad wit van prei en dungesneden ui aan in olie, doe er gehakte tomaten, fijngestampte knoflookteentjes, venkel, kruidentuiltje, gedroogde...

Abguste mifeh (soep met gedroogde vruchten)
Uit de categorie soep: met Zout, Pruimen en Kurkuma

Doe het lamsvlees, de erwten en de ui in de pan met het water, zout, peper en de kruiden. Breng het aan de kook, sluit de pan en laat het 1...

Adas Polow
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Week rijst in water voor 3-4 uren, kook dan de rijst 10-15 minuten in gezouten water zacht in pan een antiaanbaklaag. Zeef de rijst dan in...

Agneau aux pruneaux (lamsvlees met pruimen)
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Olie en Gember

Olie verhitten en hierin ui en knoflook ca 5 minuten zachtjes bakken. Vlees torvoegen en ongeveer 10 minuten meebakken. Zout, peper, saffraa...

Aji de carne (peperige Boliviaanse varkenspot)
Uit de categorie vlees: met Zout, Room en Olie

Verhit de olie in een kasserol en fruit de ui en de knoflook hierin al roerend 5 minuten. Voeg de rijst en het vlees toe en bruin het op h...

Al-fachita bil-laban wal-zafaran (Saoedi-Arabie)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Tomaat, Yoghurt en Saffraan

Een bout met been wordt in een diepe schotel in een oven van 175 ?C gezet en overgoten met een mengsel van 1/2 liter yoghurt, 2 eetlepels m...

Albondigas met tomatensaus (tapas)
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olie en Tomaat

Verwarm de oven voor op 220 graden.Kneed alle ingredienten voor het gehakt goed door elkaar in een grote kom. Draai er balletjes van en leg...

Amandel-saffraansoep met zeeduivelspiesjes
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Room

Kook de amandelen en verwijder de vliesjes. Fruit de sjalot en knoflook ca. 5 min en voeg paprikapoeder, saffraan en de amandelen toe. Blus...

Amandelen-halva
Uit de categorie desserts: met Bloem, Suiker en Saffraan

Suiker en water in een pan 10 minuten koken, daarna beetje bij beetje de bloem toevoegen en koken tot het mengsel dik wordt. Nu geleidelijk...

ambassadeursrijst
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kool, Rijst en Saffraan

kippebouillon maken. ui snipperen. worst in stukjes snijden (ong. 1 cm breed). pikant worstje in heel fijne stukjes snijden. kool wassen en...

Apgusta adas (linzensoep met lamsvlees)
Uit de categorie soep: met Zout, Kool en Limoen

Laat de linzen een nacht in ruim water weken en giet ze af. Doe het vlees, de linzen, de ui, het citroen- of limoensap en de schil, de saffr...

Laatste reacties met dit ingredient

Istanbul-Pilavi

hoi...

Door *hoi*
Tagine

Wou het recept maken maar onduidelijkheid in ingredientenlijst: 8 o...

Door *A. Timmer*
Californische rijstschotel

Lekker recept heb ik wel eens gemaakt. Gauw weer een keer maken. Liefs...

Door *anne*

Veel voorkomende ingrediënten met Saffraan