Recepten met Saffraan

Over Saffraan

Recepten met Saffraan

Saffraandraadjes, de gedroogde stempels van de saffraankrokus (crocus sativus), zijn beroemd om hun lekkere aardse smaak en de warme kleur die de draadjes aan gerechten geven. Eenmaal droog, kunnen ze worden gemalen tot een oranjegeel poeder. Saffraan is geliefd om rijst(epap) e.d. geel te kleuren. Zowel de hele saffraandraadjes als saffraan in poedervorm zijn in Nederland overal verkrijgbaar. Het beste kunt u de draadjes kopen. Die kunt u voor gebruik even fijnwrijven in een vijzel, zodat ze beter hun kleur afgeven. Wilt u de hele draadjes blijven zien, week ze dan voor gebruik even in warm water. Meer dan 60% van de saffraan komt uit Spanje. Daar wordt saffraan azafran genoemd. Rond 15 oktober, de feestdag van de heilige Teresa, vindt in de Spaanse streek la Mancha de saffraanoogst plaats. Een deel van la Mancha is dan gehuld in prachtige violet-blauwe tinten, de kleuren van de krokus. De krokusvelden zijn veelal in handen van diverse kwekers. De oogst is een echte familie-aangelegenheid. Omdat de saffraandraadjes geoogst moeten zijn voor de krokussen zijn uitgebloeid, brengt dat een geweldige drukte mee. De hele familie werkt tijdens die dagen keihard mee. In de vroege ochtend worden de krokusbloemen één voor één met de hand geplukt. Daarna worden de bloemen op lange tafels gelegd en plukken de vrouwen voorzichtig de stempels uit de krokus. Elke saffraankrokus heeft 3 lange stempels die zelfs langer dan de bloemblaadjes zijn. De stempels worden zo dicht mogelijk bij de stamper afgeplukt en in grote bakken verzameld. Nog dezelfde dag moeten de krokusstempels worden gedroogd. Dit wordt gedaan door de familie-oudste, degene die hierin de meeste ervaring heeft, want het is een nauwkeurig werk. De krokusstempels worden op een zeef gelegd en voorzichtig boven smeulend houtskool (tegenwoordig worden er ook wel met gas verwarmde platen gebruikt) gedroogd. Het drogen bepaalt de kwaliteit van de saffraan en moet daarom erg voorzichtig gebeuren. Na het drogen worden de saffraandraadjes zorgvuldig verpakt en bewaard. Een saffraankweker zal nooit zijn hele oogst verkopen, maar altijd een deel ervan bewaren. Vroeger werd saffraan als betaalmiddel gebruikt. Daarom houdt de saffraankweker ook nu nog een deel van zijn oogst apart om pas te verkopen als hij geld nodig heeft, bijvoorbeeld voor een huwelijk. Saffraan is waarschijnlijk het meest kostbare product ter wereld, het kost ± f10.000,- per kilo. Voor 1 kilogram saffraandraadjes zijn tussen de 250.000 en 500.000 krokusbloemen nodig. Een saffraanoplossing om te kleuren: doe een plukje in een plastic zakje en plet dit met een deegrol; of neem de vijzel. Doe het in een kopje en giet er de vereiste hoeveelheid heet water of melk over. Laat 10 minuten staan en roer goed om. Gebruik voor een flinke pluk 50-85 ml water of melk.

Verwante ingrediënten van Saffraan


Overzicht van recepten met Saffraan

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Saffraan. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Saffraan en waar Saffraan het hoofdingrediënt is.

Toon 51-75 van 689 recepten
Bisteeya
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Eieren en Citroen

De oven voorverwarmen op 200C of gasovenstand 4. Het fillodeeg ontdooien. In een pan 3 dl water met het bouillontablet aan de kook brengen e...

Bloemkool met saffraan, pijnboompitten en rozijnen
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Uien

Week de saffraan in 4 eetlepels kokend water en laat ? 15 minuten trekken. Breng ruim water met zout in een grote pan aan de kook. Voeg de b...

Bloemkool op zijn Siciliaans
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kool en Uien

Blancheer de hele bloemkool in en pan met ruim kokend gezouten water. Laat het uitlekken in een vergiet en doe een theedoek over de kool hee...

Bloemkoolschotel, snelle Indiase
Uit de categorie vlees: met Zout, Olie en Kerrie

Bestrooi het lamsvlees met zout en peper bestrooien. Verhit de olie enlamsbout hierin in 5 minuten rondom bruin bakken. Vlees uit pan schepp...

Bloemkooltimbaaltje met mosselen, kaviaar en wo...
Uit de categorie voorgerechten: met Prei, Zout en Room

Bloemkooltimbaaltje met mosselen, kaviaar en wodkasaus - Mosselen: Was de mosselen in ruim water, verwijder de baarden van de mosselen en d...

BOKRONIS
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Olie

Was de ansjovis goed en verwijder de graten. Doe de ansjovis in een kom en voeg de koriander, de paprikapoeder,komijn, ui, geperste knoflook...

BouiIlabaisse.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Olie en Gamba

Verhit een ruime steelpan op halfhoog vuur. Voeg olie, ui, venkel, prei en rode peper toe en fruit 6 minuten of tot alles goudbruin is. Doe...

Bouilabaisse
Uit de categorie soep: met Vis, Zout en Olie

Laat de vissen zo nodig ontdooien. Spoel ze af onder de koude kraan, maak ze zo nodig schoon en verwijder schubben. Verwijder koppen en staa...

Bouillabaise Borgne
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Tijm

-druk de noten fijn in de olie en zet opzij -prei schoonmaken en snijden in korte stukjes (ook het eetbare groene gedeelte) -snij de uien...

Bouillabaise Grand Cru
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Bier

-fruit de sjalot een paar min in de hete olijfolie in de soeppan -voeg selderij en knoflook toe en stoof even mee -voeg de tomatenpuree me...

BOUILLABAISE VAN BLIKJES UIT MARSEILLE
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Kaas

Olijfolie verhitten in wok en roerbak hierin de aardappelblokjes gedurende 2 min.Voeg de ketcup toe,roer die op hoog vuur erdoor en blus dit...

Bouillabaisse (2)
Uit de categorie soep: met Vis, Zout en Tijm

Pel de ui en snijd deze in ringen. Pel het teentje knoflook en hak het grof. Schil de aardappel, schrap de worteltjes en snijd beide in plak...

Bouillabaisse 1
Uit de categorie soep: met Vis, Tijm en Olie

Fruit ui & knoflook even in olie (grote braadpan). Tomaat, kruiden en specerijen erbij, even sudderen. Schaaldieren erop, dan kokende boui...

Bouillabaisse 2 eenvoudig
Uit de categorie soep: met Vis, Zout en Salie

Zet ruim 1 l water op met 1½ kg zeevis, selderij, peterselie, 5 worteltjes en een ui en trek 1 uur. Zeef het en houd aan de kook. Bak een...

Bouillabaisse als in Marseille.
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Tijm en Uien

De groenten wassen en schoonmaken. De uien en knoflookteentjes pellen en fijnhakken. De tomaten laten schrikken in kokend water, pellen, in...

Bouillabaisse met rode poon.
Uit de categorie soep: met Vis, Zout en Tijm

De vis door de handelaar laten fileren en vragen om de koppen en de graten bij te voegen. Eerst de bouillon maken: alle graten en koppen...

Bouillabaisse met rouille
Uit de categorie soep: met Vis, Zout en Tijm

Snijd de bleekselderij en de venkel in blokjes. Snipper de ui en de knoflook. Verhit de helft van de olie in de soeppan en laat de bleekseld...

Bouillabaisse op zijn Sandra's
Uit de categorie soep: met Gamba, Tomaat en Knoflook

Visblokjes aanbakken met wat kruiden. De tomaten in kokend water leggen, ontvellen, ontpitten en in blokjes snijdenKnoflook en ajuin verhit...

Bouillabaisse van zeeduivel, poon, baars en zeepal
Uit de categorie soep: met Vis, Zout en Tijm

Snij voor de rouile het vruchtvlees van de pepers in stukken. Pel de knoflook en doe alles in een blender. Mix tot een gladde saus en bewaar...

Bouillon van garnalen met gevulde morieljes en s..
Uit de categorie soep: met Vis, Zout en Tijm

Bouillon van garnalen met gevulde morieljes en shii-take-profiteroles Kook de verse morieljes even af en ontdoe ze van hun steeltjes; stee...

Bretoens visstoofpotje
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Olie

-kook 1 dl water en giet dit over de saffraanblaadjes en laat dit 30 min weken en afkoelen -snij de gekuiste paprika's in brede repen...

BRETONS VISSERSSTOOFPOTJE
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Olie

SAffraandraadjes in een kom overgieten met 1/2 dl kokend water en ca. 30 min. laten weken.Paprika's met dunschiller schillen,steelaanzet...

BROCCOLITIMBAALTJE MET SAFFRAANSAUS
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Eieren en Tomaat

Broccoli in 2 min beetgaar koken. In keukenmachine amandelen fijnmalen. Broccoli, roomkaas en eieren toevoegen en tot puree draaien. Op smaa...

Brochette van kip, gamba en inktvis met 'tomat
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Azijn

Versnipper 1 ui, en stoof hem samen met de rijst. Doe er een halve liter water bij, en zet het geheel in een oven van ongeveer 180 graden.Ma...

bruiloftsrijst
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Olie

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet met olie de ovenschaal in. Snipper de ui en snij de knoflookteentjes fijn. Was de rozijnen en laat z...

Laatste reacties met dit ingredient

Istanbul-Pilavi

hoi...

Door *hoi*
Tagine

Wou het recept maken maar onduidelijkheid in ingredientenlijst: 8 o...

Door *A. Timmer*
Californische rijstschotel

Lekker recept heb ik wel eens gemaakt. Gauw weer een keer maken. Liefs...

Door *anne*

Veel voorkomende ingrediënten met Saffraan