Recepten met Saffraan

Over Saffraan

Recepten met Saffraan

Saffraandraadjes, de gedroogde stempels van de saffraankrokus (crocus sativus), zijn beroemd om hun lekkere aardse smaak en de warme kleur die de draadjes aan gerechten geven. Eenmaal droog, kunnen ze worden gemalen tot een oranjegeel poeder. Saffraan is geliefd om rijst(epap) e.d. geel te kleuren. Zowel de hele saffraandraadjes als saffraan in poedervorm zijn in Nederland overal verkrijgbaar. Het beste kunt u de draadjes kopen. Die kunt u voor gebruik even fijnwrijven in een vijzel, zodat ze beter hun kleur afgeven. Wilt u de hele draadjes blijven zien, week ze dan voor gebruik even in warm water. Meer dan 60% van de saffraan komt uit Spanje. Daar wordt saffraan azafran genoemd. Rond 15 oktober, de feestdag van de heilige Teresa, vindt in de Spaanse streek la Mancha de saffraanoogst plaats. Een deel van la Mancha is dan gehuld in prachtige violet-blauwe tinten, de kleuren van de krokus. De krokusvelden zijn veelal in handen van diverse kwekers. De oogst is een echte familie-aangelegenheid. Omdat de saffraandraadjes geoogst moeten zijn voor de krokussen zijn uitgebloeid, brengt dat een geweldige drukte mee. De hele familie werkt tijdens die dagen keihard mee. In de vroege ochtend worden de krokusbloemen één voor één met de hand geplukt. Daarna worden de bloemen op lange tafels gelegd en plukken de vrouwen voorzichtig de stempels uit de krokus. Elke saffraankrokus heeft 3 lange stempels die zelfs langer dan de bloemblaadjes zijn. De stempels worden zo dicht mogelijk bij de stamper afgeplukt en in grote bakken verzameld. Nog dezelfde dag moeten de krokusstempels worden gedroogd. Dit wordt gedaan door de familie-oudste, degene die hierin de meeste ervaring heeft, want het is een nauwkeurig werk. De krokusstempels worden op een zeef gelegd en voorzichtig boven smeulend houtskool (tegenwoordig worden er ook wel met gas verwarmde platen gebruikt) gedroogd. Het drogen bepaalt de kwaliteit van de saffraan en moet daarom erg voorzichtig gebeuren. Na het drogen worden de saffraandraadjes zorgvuldig verpakt en bewaard. Een saffraankweker zal nooit zijn hele oogst verkopen, maar altijd een deel ervan bewaren. Vroeger werd saffraan als betaalmiddel gebruikt. Daarom houdt de saffraankweker ook nu nog een deel van zijn oogst apart om pas te verkopen als hij geld nodig heeft, bijvoorbeeld voor een huwelijk. Saffraan is waarschijnlijk het meest kostbare product ter wereld, het kost ± f10.000,- per kilo. Voor 1 kilogram saffraandraadjes zijn tussen de 250.000 en 500.000 krokusbloemen nodig. Een saffraanoplossing om te kleuren: doe een plukje in een plastic zakje en plet dit met een deegrol; of neem de vijzel. Doe het in een kopje en giet er de vereiste hoeveelheid heet water of melk over. Laat 10 minuten staan en roer goed om. Gebruik voor een flinke pluk 50-85 ml water of melk.

Verwante ingrediënten van Saffraan


Overzicht van recepten met Saffraan

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Saffraan. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Saffraan en waar Saffraan het hoofdingrediënt is.

Toon 101-125 van 689 recepten
Couscous "Bidaoui" met 7 groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Uien

Snijd het vlees in stukken en doe het in de couscouspan samen met 2 grofgehakte uien, de in repen gesneden kool, 150 gr boter, de saffraan,...

Couscous halloween.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Tomaat

Bereid de couscous zoals op de verpakking.Was de groenen en snijd je ze in niet al te kleine stukjes. Verwarm de olie in een koekenpan en f...

Couscous K'dra (courgette/meiknolletjes/tuinbo
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Saffraan

Snijd het vlees in stukken en doe die in de couscouspan. Voeg 5 liter water, 2 gehakte uien, peper, zout en saffraan toe. Breng aan de koo...

Couscous K'dra met rozijnen en kikkererwten
Uit de categorie vlees: met Zout, Uien en Rozijnen

Giet het water in de couscouspan. Voeg er 2 in stukken gesneden uien, de kikkererwten, de in stukken gesneden kip of het vlees, peper, zout,...

Couscous met groenten en kikkererwten
Uit de categorie salades: met Zout, Kool en Olie

Kook de couscous gaar volgens de aanwijzing op de verpakking, maar gebruik geen olie. Snijd de kool in repen, de courgette in plakken en...

Couscous met groenten en lamsvlees
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Tomaat

Doe de couscous in een diepe kom,besprenkel die met een glas water en haal de massa los met de hand. Schenk er een halve glas olie bij en h...

Couscous met kip en tfaia
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Honing

Pel de uien of sjalotten en snijd ze in halve maantjes. Schraap en was de wortelen en snijd in lange staafjes. Verhit enkele soeplepels ooli...

Couscous met lamsvlees en zeven groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Vlees in stukken van 4-5 cm snijden. Uien pellen en snipperen. Tomaten ontvellen en in stukjes snijden. Koriander fijnhakken. In braadpan...

Couscous met lamsvlees,rozijnen en kikkererwten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

*Besprenkel de couscous met water en wrijf het met de handen een beetje los.Laat 10 min.staan. *Leg het vlees in de onderpan van de stoompa...

Couscous met rozijnen en biefstukreepjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Tomaat

Bereiden: Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Week de saffraan in 2 eetlepels heet water. Pel en snipper de ui. Schrap de wort...

Couscous met vis
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Paprika

Doe de couscous in de kom en roer er het water en de olijfolie door. Laat de couscous 30 minuten wellen. Schil de wortelen en koolrabi en sn...

Couscous met Vis (Sicilie)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Kaneel

Voor de vissoep alle vis schoonmaken, wassen, fileren of stukjes snijden. Van tevoren indien nodig de schubben wijderen (dat moet bijvoorb...

COUSCOUS MET WINTERGROENTEN
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaneel, Saffraan en Couscous

Worteltjes raspen en in stukken van ? 3 cm snijden. Raapjes schillen en in (8) stukken snijden. Courgettes in stukken van ? 3 a 4 cm snijde...

COUSCOUS MET ZEVEN GROENTEN
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Uien

Blancheer de kool door deze 30 seconden in kokend water en dan onmiddelijk in ijswater te dompelen. Herhaal deze handeling 3 keer. Laat uitl...

Couscous met zeven groenten (Tunesie)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Uien

Blancheer de kool door deze 30 seconden in kokend water en dan onmiddelijk in ijswater te dompelen. Herhaal deze handeling 3 keer. Laat uit...

Couscous T'faya
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Plaats in de onderkant van de couscous-pan de kleine stukken vlees, de helft van de gehakte uien, de gehakte koriander, de saffraan en kurku...

Creatie van kreeft en kip in heldere kreeftensa...
Uit de categorie vis: met Prei, Zout en Tijm

Creatie van kreeft en kip in een heldere kreeftensaffraansaus Court bouillon trekken op basis van tarbotgraten. 20 minuten laten trekken e...

crema di pomodoro con basilico
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Tijm

Maak de lenteuitjes schoon, snij de bleekselderij in stukjes en stroop de blaadjes van de tijm. - Was de verse tomaten en snijd ze in stuk...

Creools varkenshaasje
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

-verhit de olie in een pan en bak het vlees rondom snel bruin -maak de pan schoon en leg het vlees er terug in-voeg uien, knoflook erbij -...

Dagmars Mediterraans vissersstoofpotje
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Olie of boter verhitten en de ui en knoflook 2-3 minuten zachtjes bakken. Tomatenpuree erdoorheen roeren en zachtjes meebakken. Bouillon, 2...

De ECHTE Valenciaanse Paella met vlees en vis
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Olie

Bestrooi de kip met peper en zout Verwarm de olie in de paella pan. Bak hierin de kip aan alle kanten bruin, Neem hem uit de pan en houd...

Deegvlechten
Uit de categorie desserts: met Zout, Olie en Bloem

Maak het deeg: Bevochtig de semolina beetje bij beetje met het water. Doe dan zuurdesem, zout en de helft van de bloem erbij, kneed tot een...

Deense kip
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Olie

De komkommer in dunne, lange plakken snijden en het water eruit laten lopen. Water, zout en suiker mengen tot alles is opgelost en een paa...

Dieet paella
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Zaden

-Prik de paprika's aan een spies en leg ze in de gasvlam. -Draai ze rond tot ze aan alle kanten geblakerd zijn. -Doe ze 10 min. in e...

Djaj m'qualli
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Gember

Doe de ingredienten voor de saus bij elkaar en stoof er de kippenborsten en -bouten in gaar. Giet de bereiding over in een grote tajine en v...

Laatste reacties met dit ingredient

Istanbul-Pilavi

hoi...

Door *hoi*
Tagine

Wou het recept maken maar onduidelijkheid in ingredientenlijst: 8 o...

Door *A. Timmer*
Californische rijstschotel

Lekker recept heb ik wel eens gemaakt. Gauw weer een keer maken. Liefs...

Door *anne*

Veel voorkomende ingrediënten met Saffraan