Recepten met Saffraan

Over Saffraan

Recepten met Saffraan

Saffraandraadjes, de gedroogde stempels van de saffraankrokus (crocus sativus), zijn beroemd om hun lekkere aardse smaak en de warme kleur die de draadjes aan gerechten geven. Eenmaal droog, kunnen ze worden gemalen tot een oranjegeel poeder. Saffraan is geliefd om rijst(epap) e.d. geel te kleuren. Zowel de hele saffraandraadjes als saffraan in poedervorm zijn in Nederland overal verkrijgbaar. Het beste kunt u de draadjes kopen. Die kunt u voor gebruik even fijnwrijven in een vijzel, zodat ze beter hun kleur afgeven. Wilt u de hele draadjes blijven zien, week ze dan voor gebruik even in warm water. Meer dan 60% van de saffraan komt uit Spanje. Daar wordt saffraan azafran genoemd. Rond 15 oktober, de feestdag van de heilige Teresa, vindt in de Spaanse streek la Mancha de saffraanoogst plaats. Een deel van la Mancha is dan gehuld in prachtige violet-blauwe tinten, de kleuren van de krokus. De krokusvelden zijn veelal in handen van diverse kwekers. De oogst is een echte familie-aangelegenheid. Omdat de saffraandraadjes geoogst moeten zijn voor de krokussen zijn uitgebloeid, brengt dat een geweldige drukte mee. De hele familie werkt tijdens die dagen keihard mee. In de vroege ochtend worden de krokusbloemen één voor één met de hand geplukt. Daarna worden de bloemen op lange tafels gelegd en plukken de vrouwen voorzichtig de stempels uit de krokus. Elke saffraankrokus heeft 3 lange stempels die zelfs langer dan de bloemblaadjes zijn. De stempels worden zo dicht mogelijk bij de stamper afgeplukt en in grote bakken verzameld. Nog dezelfde dag moeten de krokusstempels worden gedroogd. Dit wordt gedaan door de familie-oudste, degene die hierin de meeste ervaring heeft, want het is een nauwkeurig werk. De krokusstempels worden op een zeef gelegd en voorzichtig boven smeulend houtskool (tegenwoordig worden er ook wel met gas verwarmde platen gebruikt) gedroogd. Het drogen bepaalt de kwaliteit van de saffraan en moet daarom erg voorzichtig gebeuren. Na het drogen worden de saffraandraadjes zorgvuldig verpakt en bewaard. Een saffraankweker zal nooit zijn hele oogst verkopen, maar altijd een deel ervan bewaren. Vroeger werd saffraan als betaalmiddel gebruikt. Daarom houdt de saffraankweker ook nu nog een deel van zijn oogst apart om pas te verkopen als hij geld nodig heeft, bijvoorbeeld voor een huwelijk. Saffraan is waarschijnlijk het meest kostbare product ter wereld, het kost ± f10.000,- per kilo. Voor 1 kilogram saffraandraadjes zijn tussen de 250.000 en 500.000 krokusbloemen nodig. Een saffraanoplossing om te kleuren: doe een plukje in een plastic zakje en plet dit met een deegrol; of neem de vijzel. Doe het in een kopje en giet er de vereiste hoeveelheid heet water of melk over. Laat 10 minuten staan en roer goed om. Gebruik voor een flinke pluk 50-85 ml water of melk.

Verwante ingrediënten van Saffraan


Overzicht van recepten met Saffraan

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Saffraan. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Saffraan en waar Saffraan het hoofdingrediënt is.

Toon 126-150 van 689 recepten
Djal Bil Bargoug Wa Assel(kip met pruimen, honing
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Gember

Verhit de olie, bak de kip bruin en voeg kaneel, tomaten, bouillon, peper en zout toe. Breng alles aan de kook, doe het deksel op de pan en...

Drumsticks met Olijvensaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Munt en Olie

Strooi de bloem op een bord. Bestrooi de kip met zout en peper en wentel de drumsticks door de bloemVerhit de olie in een zware, wijde braad...

Duo van vis met romige currysaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Room

De vis(filets) in 4 porties verdelen en in een ovenschaal leggen. Bevochtigen met wat wijn en visfond (kleine bokaal van het merk Delhaize)...

Een lekker varkenshaasje
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Olie en Uien

Verhit 2/3 van de olijfolie en bak hierin de met peper en zout ingewreven varkenshaasjes in ? 10 min gaar. Neem ze uit de pan, houd ze warm....

Een SUPER simpel Saffraanrisotto(RISOTTO ALLO ZAFF
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Rijst en Saffraan

Voeg de saffraan aan de bouillon toe, breng het net onde het kookput en laat het zachtjes pruttelen. Laat in een andere pan met dikke bodem...

Eendenbouten met wortel, sinaas en saffraan
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Komijn

- Snij de witte selder en wortelen in kleine stukjes. - Snipper de ui en een knoflookteentje fijn. - Rasp de schil van een sinaasappel...

Eenvoudige Paella van Kip, Pijlinktvis en Garnalen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Rijst en Tomaat

20 min. Kooktijd 25-30 min. Bevat vezels, jodium, eiwitten en vitamine c. Recept van flevo_polder (www.smulweb.nl/pages/flevo_polder)...

Eieren met prei
Uit de categorie borrelhapjes: met Prei, Zout en Melk

Verwijder wortels en groen van de prei. Snijd de prei in ringen. Los de sffraan op in de melkLeg de prei in een pan, giet er het saffraanme...

Encebollado de pescado
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Olie

1. De zeeduivelkop schoonmaken. Zonder lampje en ogen in de grote pan doen met 2 liter mineraal water. 60 minuten laten koken met een beetje...

Escabèche, gouden
Uit de categorie vis: met Vis, Zout en Olie

Bak de uien in 2 eetlepels olie ± 2 minuten. Roer er de komijn en chilisnippers door en bak ze ± 45 seconden mee. Voeg de paprika toe en b...

Escudilla a la Inge
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Kool

Maak een pittige bouillon van het water en de beenderen. Laat rustig pruttelen. Voeg op het einde het zout en de saffraan toe. Blanch...

Exotische kip uit de magnetron
Uit de categorie hoofdgerechten: met Room, Gember en Kaneel

Marineer de kip een nacht in een marinade van knoflook, citroensap, gember, kurkuma, nootmuskaat, koriander, paprikapoeder, cayenne, garam m...

Exotische lamsragout.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Munt en Olie

Snijd het lamsvlees in dobbelsteentjes. Pel de uien,knoflook en schil de gember en snijd ze fijn. Breek de kardamompeulenopen en neem de zaa...

Fabada Asturiana
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Knoflook

Week de bonen 24 uur vantevoren in koud water. Snipper de ui en de knoflook, snijd de prei in ringen en de wortel in blokjes. Snijd het gedr...

Fabada asturiana (Spaanse witte bonensoep)
Uit de categorie soep: met Ham, Zout en Uien

Breng 2 l water aan de kook, doe de bonen erbij en kook 2 minuten zonder deksel. Laat de bonen dan 1 uur weken in de koelkast. Zeef het nat...

Farfalle in saffraansaus
Uit de categorie pasta: met Zout, Kaas en Room

Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Breng in een pan het water met 10 gr boter en enkele druppels citroensap aan de kook...

Feest Pilaf
Uit de categorie bijgerechten: met Sla, Zout en Uien

Was de rijst tot het spoelwater schoon is. Week de rijst een half uurtje in de koude groentenbouillon. Giet vervolgens de bouillon af in een...

Fettucine met scampi en saffraan.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tomaat en Citroen

Pel de scampi.Snij de rugzijde in met de punt van een mesje en verwijder het darmkanaal.Spoel de raketsla en de tomaatjes in vier partjes.ko...

Fideua - pastagerecht uit Spanje
Uit de categorie pasta: met Vis, Olie en Zaden

Breng de bouillon aan de kook, voeg de saffraan, paprika en knoflook toe en laat deze 2 minuten meetrekken. Bak in een paellapan of hapjespa...

Frangipane met pompoen en saffraan
Uit de categorie desserts: met Bloem, Suiker en Eieren

Snij de pompoen in blokjes en kook ze gaar in water met 4 eetlepels suiker. Giet ze af als ze gaar zijn. Meng de broyage met de bloem, klop...

Friese mosselsoep
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Room

Schil de aardappelen, snijd ze in dobbelsteentjes en kook ze gaar. Maak de selderie en de wortelen schoon. Snijd de selderie in dobbelsteent...

fruitige kip pilaf
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

saffraan bij de kippenbouillon doen en even laten staan.kipfilet aan blokjes snijden.uien snipperen.abrikozen klein snijden.koriander fijnha...

Gallina en pepitoria
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Knoflook

De helft van de olie met de boter in een pan verhitten.Ui, knoflook en daarna de kip bakken (kip in stukken).In een andere pan in de rest va...

gamba's met saffraansabayon
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Tijm en Gamba

Gamba's pellen en darmkanaal verwijderen. Staartje laten zitten. Teentjes knoflook pellen. Eventueel saffraan oplossen in weinig water.I...

Gamba's met sinaasappelboter.
Uit de categorie voorgerechten: met Gamba en Saffraan

Kook de gamba's 3 min . in de visbouillon.Pers de sinaasappels uit.Kook het sinaassap met de saffraan en klop er de boter door.Proef en...

Laatste reacties met dit ingredient

Istanbul-Pilavi

hoi...

Door *hoi*
Tagine

Wou het recept maken maar onduidelijkheid in ingredientenlijst: 8 o...

Door *A. Timmer*
Californische rijstschotel

Lekker recept heb ik wel eens gemaakt. Gauw weer een keer maken. Liefs...

Door *anne*

Veel voorkomende ingrediënten met Saffraan