Recepten met Saffraan

Over Saffraan

Recepten met Saffraan

Saffraandraadjes, de gedroogde stempels van de saffraankrokus (crocus sativus), zijn beroemd om hun lekkere aardse smaak en de warme kleur die de draadjes aan gerechten geven. Eenmaal droog, kunnen ze worden gemalen tot een oranjegeel poeder. Saffraan is geliefd om rijst(epap) e.d. geel te kleuren. Zowel de hele saffraandraadjes als saffraan in poedervorm zijn in Nederland overal verkrijgbaar. Het beste kunt u de draadjes kopen. Die kunt u voor gebruik even fijnwrijven in een vijzel, zodat ze beter hun kleur afgeven. Wilt u de hele draadjes blijven zien, week ze dan voor gebruik even in warm water. Meer dan 60% van de saffraan komt uit Spanje. Daar wordt saffraan azafran genoemd. Rond 15 oktober, de feestdag van de heilige Teresa, vindt in de Spaanse streek la Mancha de saffraanoogst plaats. Een deel van la Mancha is dan gehuld in prachtige violet-blauwe tinten, de kleuren van de krokus. De krokusvelden zijn veelal in handen van diverse kwekers. De oogst is een echte familie-aangelegenheid. Omdat de saffraandraadjes geoogst moeten zijn voor de krokussen zijn uitgebloeid, brengt dat een geweldige drukte mee. De hele familie werkt tijdens die dagen keihard mee. In de vroege ochtend worden de krokusbloemen één voor één met de hand geplukt. Daarna worden de bloemen op lange tafels gelegd en plukken de vrouwen voorzichtig de stempels uit de krokus. Elke saffraankrokus heeft 3 lange stempels die zelfs langer dan de bloemblaadjes zijn. De stempels worden zo dicht mogelijk bij de stamper afgeplukt en in grote bakken verzameld. Nog dezelfde dag moeten de krokusstempels worden gedroogd. Dit wordt gedaan door de familie-oudste, degene die hierin de meeste ervaring heeft, want het is een nauwkeurig werk. De krokusstempels worden op een zeef gelegd en voorzichtig boven smeulend houtskool (tegenwoordig worden er ook wel met gas verwarmde platen gebruikt) gedroogd. Het drogen bepaalt de kwaliteit van de saffraan en moet daarom erg voorzichtig gebeuren. Na het drogen worden de saffraandraadjes zorgvuldig verpakt en bewaard. Een saffraankweker zal nooit zijn hele oogst verkopen, maar altijd een deel ervan bewaren. Vroeger werd saffraan als betaalmiddel gebruikt. Daarom houdt de saffraankweker ook nu nog een deel van zijn oogst apart om pas te verkopen als hij geld nodig heeft, bijvoorbeeld voor een huwelijk. Saffraan is waarschijnlijk het meest kostbare product ter wereld, het kost ± f10.000,- per kilo. Voor 1 kilogram saffraandraadjes zijn tussen de 250.000 en 500.000 krokusbloemen nodig. Een saffraanoplossing om te kleuren: doe een plukje in een plastic zakje en plet dit met een deegrol; of neem de vijzel. Doe het in een kopje en giet er de vereiste hoeveelheid heet water of melk over. Laat 10 minuten staan en roer goed om. Gebruik voor een flinke pluk 50-85 ml water of melk.

Verwante ingrediënten van Saffraan


Overzicht van recepten met Saffraan

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Saffraan. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Saffraan en waar Saffraan het hoofdingrediënt is.

Toon 201-225 van 689 recepten
Groente-visschotel, gegratineerde
Uit de categorie vis: met Vis, Sla en Zalm

Oven voorverwarmen op: 180 graden C 1. Was de vis, dep hem droog en snijd hem in blokjes. Besprenkel ze met citroensap en bestrooi ze met z...

Groenten Bouillabaisse
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Tijm

-druk de noten met een houten lepel fijn in de olie en zet ze opzij -maak de prei schoon en snij in korte stukjes -snij de uien in vieren...

Groenten tagine:
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Harissa

Snijd de aardappels en de groenten in grove frieten. Verhit de olie en fruit de aardappels ongeveer 1 minuut.Voeg alle overige ingredienten...

GROENTEPAELLA
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Kleur de bouillon geel met enkele draadjes saffraan. Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin de ui goudbruin. Voeg de rijst toe en l...

Groenterolletje met tonijn, paprikacoulis, champig
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Rijst en Paprika

Rolletjes: Snijd de aubergine en de courgette in 8 lange plakken. Blancheer de courgetteplakken ongeveer 4 minuten in lichtgezouten water. L...

Groentesoep, Spaans
Uit de categorie soep: met Zout, Tomaat en Knoflook

Schil de aubergine, de tomaten en de komkommer en snijd ze in stukjes. Fruit deze groenten, bestrooid met paprikapoeder, met de gesnipperde...

Groentespies met pindasaus
Uit de categorie vegetarisch: met Room, Olie en Rijst

Maak de groenten schoon en snij ze in gelijke delen, doe ze in een schaal en meng er de dressing door en laat ongeveer een uur marineren. Ve...

Groentetagine
Uit de categorie vegetarisch: met Olie, Harissa en Rode ui

Snijd de aardappels en groenten in grove frieten. Verhit de olie en fruit de aardappels ca. 1 minuut. Voeg alle overige ingredienten toe en...

Halwa Sooji (griesmeel Halwa)
Uit de categorie desserts: met Ghee, Zaden en Suiker

Vermeng de suiker met het water, voeg de kardamomdoppen toe (bewaar de zaden) en laat dit ± 5 minuten zachtjes koken tot de suiker geheel i...

Ham risotto
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Kaas en Olie

-fruit de ui en spek in de olie glazig -voeg de ongewassen rijst bij en roer alles tot de rijst ook verkleurd is -de kokende bouillon in e...

Hamrisotto
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Kaas en Olie

-fruit het spek en de ui glazig in de hete olie -voeg de ongewassen rijst erbij -steeds roerend de rijst en de ui laten kleuren -in een k...

Haring van de grill met saffraanrijst
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Room en Rijst

De haringen met het broodkruim paneren en ze grillen.De peultjes beetgaar koken.De rijst koken en op het laatste moment enkele draadjes sa...

Harira (2)
Uit de categorie soep: met Zout, Olie en Bloem

Vlees in blokjes snijden. UI pellen en snipperen. Koriander en selderijblad grof hakken. Linzen wassen. In pan olie verhitten en vlees rondo...

Harira 1
Uit de categorie soep: met Zout, Bloem en Kaneel

ijf het lamsvlees goed in met kaneel, cayennepeper, gemberpoeder en komijn. Verhit de boter in een grote pan en bak het vlees hierin snel aa...

Harira, Momo's
Uit de categorie soep: met Zout, Olie en Uien

Harira is een soort Marokkaanse soep met granen. Dit recept beschrijft de bereiding van de traditionele gevulde, dikke harira die de Marokka...

Harirasoep
Uit de categorie soep: met Zout, Bloem en Kaneel

Week de linzen net als de kikkererwten voor.Snijd het lamsvlees in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Wrijf het goed in met kaneel, cayennep...

Hartige taart met kip en cashewnoten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

In ruime braadpan 3 eetlepels olie verhitten en kip rondom bruin bakken. Gemberpoeder, saffraan, zout, peper en ? theelepel kaneelpoeder ove...

Hindenmedaillon met mango sinaasappel en saffraan
Uit de categorie hoofdgerechten: met Azijn, Mango en Suiker

Bak de medaillons mooi bruin aan beide kanten. Snijd de mango in blokjes bak ze aan in wat boteren voeg er de suiker en saffraan aan toe....

hindennootjes met saffraan.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Azijn, Mango en Suiker

pers de sinaasappelen.snijd de mango in blokjes en laat in een weinig water koken.voeg de suiker en de saffraan toe.bak de hinde aan in een...

Honing-tijmsaus 3 uit de magnetron
Uit de categorie sauzen: met Room, Tijm en Honing

Doe bouillon, sherry, tijm en saffraan in een maatje, dek af en zet 6-8 minuten op 210 watt. Roer aardappelmeel met 2 lepels water glad, roe...

Iflagun 3
Uit de categorie brood: met Sla, Gist en Zout

Kook de melk en de helft van het water, voeg het spekvet, de boter, suiker en zout toe en laat het lauw worden. Los de gist in het overblijv...

Ijs van soja-perzikyoghurt met vruchtencoulis
Uit de categorie desserts: met Soja, Munt en Mango

De sojamelk, soja-perzikyoghurt, sojaroom en de afgekoelde suikeroplossing mengen en parfumeren met kaneel, vanille-essence en saffraan. De...

Ijs, Indiaas
Uit de categorie ijs: met Room, Melk en Kaneel

gr in een steelpannetje met anti-aanbaklaag of in een wok. Voeg hieraan dezelfde hoeveelheid volle of boerenlandmelk toe. Voeg, als u ongezo...

IN FRUITMARINADE GESTOOFD LAMSVLEES
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Uien en Knoflook

Lamsvlees in schaal leggen en sinaasappel/kiwisap erbij schenken. Schaal afdekken en vlees in koelkast minstens 3 uur marineren.In braadpan...

Indiaas groentepasteitje met saffraanrijst
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Rijst

Los de saffraan op in wat water. Breng ander water aan de kook, voeg de opgeloste saffraan toe en kook de rijst met wat zout volgens de gebr...

Laatste reacties met dit ingredient

Istanbul-Pilavi

hoi...

Door *hoi*
Tagine

Wou het recept maken maar onduidelijkheid in ingredientenlijst: 8 o...

Door *A. Timmer*
Californische rijstschotel

Lekker recept heb ik wel eens gemaakt. Gauw weer een keer maken. Liefs...

Door *anne*

Veel voorkomende ingrediënten met Saffraan