Recepten met Santen

Over Santen

Recepten met Santen

Santen (klapper- of kokosmelk) wordt gemaakt door verse of gedroogde geraspte kokos met water te vermengen en dit vervolgens uit t knijpen of uit t persen. Het is in geconcentreerde vorm onder de naam creamed coconut kant en klaar te koop (meestal geperst in blokvorm). Ziet eruit als harde boter. In de Oosterse keuken wordt santen gebruikt zoals wij room gebruiken. U kunt zelf kokosmelk maken met behulp van een zeef, waardoor u het vocht perst, maar dit is een erg tijdrovend karwei. Zie bij creamed coconut. Kant en klare blokken santen zijn eenvoudig te verwerken en lang houdbaar (in de koelkast). Het gebruik van santen kan nogal verschillen. Soms moet u santen oplossen in heet water, bij een ander gerecht is het mogelijk dat u de blokjes santen zelf als ingrediënt gebruikt. In het algemeen geldt, dat 1 blok santen voldoende is voor ruim 1 liter water. Als u de santen eenmaal heeft aangelengd, is ze niet lang meer houdbaar. De geconcentreerde santen (in blokken) is vaak te koop onder de naam Creamed Coconut. Stukjes hiervan kunnen aan de gerechten worden toegevoegd. Ook is santen in poedervorm verkrijgbaar. Deze wordt voor gebruik eerst in water opgelost. Recept:: neem 2 koppen gedroogde kokos, 2,5 kop heet water. Doe de gedroogde kokos in een kom en schenk er het hete water over. Laat tot lauw afkoelen en kneed dan enkele minuten flink met de hand (of 30 seconden met de blender). Pers de kokos door een fijne zeef of kaasdoek. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Dit levert ± anderhalve kop dikke kokosmelk op. Herhaal het proces met dezelfde kokos en de aangegeven hoeveelheid heet water. Dit tweede extract levert ± 2 koppen dunne kokosmelk op. De dikke en de dunne kokosmelk samengevoegd geven gewone kokosmelk.

Verwante ingrediënten van Santen


Overzicht van recepten met Santen

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Santen. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Santen en waar Santen het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 677 recepten
Mihoen met pikante kabeljauw en sajoer van tom
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Laos en Olie

Snipper de ui fijn. Verhit 2 eetlepels olie en bak de suiker, gemberpoeder, de helft van de ui, 1 1/2 theelepel sambal en 1 theelepel laos a...

Kipfilet in een tropisch jasje
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Laos en Olie

1. Snijd de kip in reepjes. Meng de santen, bloem en de kruiden 2. Wentel de kip hierdoor en laat uitlekken 3. Verwarm de olie in de wok e...

LINZENCURRY
Uit de categorie vegetarisch: met Olie, Santen en Linzen

Linzen laten uitlekken in zeef. Tomaten wassen en in stukjes snijden. In wok of braadpan olie verhitten en roerbakmix ca 3 min. roerbakken....

(Sambal) Goreng Telor
Uit de categorie bijgerechten: met Melk, Santen en Suiker

De eieren koken (hard). Pellen en laten afkoelen.Doe de slaolie in een pan, laat het niet te heet worden. De ui en knoflook licht fruiten....

*** Sambal hot sambal ***
Uit de categorie sauzen: met Asem, Zout en Laos

Pof de kemiries en snijd ze met de ui en de knoflook zeer fijn. Vermeng ze met de goela djawa en de overige kruiden, behalve lomboks en de...

Abon 3 (sterk gekruid vlees)
Uit de categorie vlees: met Zout, Laos en Olie

Leg het vlees in het kokende water, temper het vuur en kook het vlees gaar. Snijd het vlees in dunne reepjes en bewaar de bouillon. Gebruik...

Afrikaanse kokos groentesoep
Uit de categorie soep: met Zout, Olie en Gember

-verwarm de olie en fruit de ui zachtjes -voeg de groenteblokjes toe en al roerend in 6 min aanstoven -voeg marjolein,gember,kaneel,zout e...

Ajam besengèk 1
Uit de categorie vlees: met Asem, Zout en Laos

Bak de kip halfgaar. Maak de uien, knoflook, djintan, kuncit, trassie en sambal fijn en fruit het mengsel in de olie. Voeg de sereh, laos, s...

Ajam besengèk 3 (kip in gele saus)
Uit de categorie vlees: met Asem, Zout en Olie

Maak de kip schoon en in snijd hem stukken. Wrijf de kemirie noten, ui en knoflook fijn en fruit ze samen met de andere kruiden in 3 lepels...

Ajam besengèk 4/ajam kuning, eventueel barbecue
Uit de categorie bbq: met Asem, Zout en Laos

Kip insmeren met zout en asem, bumbu fruiten, santen erbij en kip gaarsudderen, eventueel nagrillen of barbecue-en....

Ajam besengèk of Ajam koening (kip in gele saus)
Uit de categorie vlees: met Asem, Laos en Olie

Snijd de kip in stukken. Pel de sjalotten en de knoflook, ontpit de lomboks, snijd ze fijn en keus ze met de trassie en kemiries. Fruit ze m...

AJAM BESENGEH
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Laos en Olie

De fijngemaakte bumbu met de sereh en laos in olie tumis tot die goed gaar is, dan de fijngemalen ketumbar en djinten er doorheen roeren en...

AJAM BESENGEK
Uit de categorie bijgerechten: met Laos, Olie en Bawang

Alles fijn stampen en dan fruiten. Dit alles met kip of rundvlees - dat eerst gepanggangd is - mengen.Opkoken met daon salam, laos en santen...

ajam blado
Uit de categorie hoofdgerechten: met Laos, Olie en Uien

Maak de uien schoon en snipper ze fijn. Wrijf uien,knoflook,sambal,ketoembar,djinten en laos tot een brij.(staafmixer) Snij het braadkuike...

Ajam boemboe besengèk pedis
Uit de categorie vlees: met Asem, Zout en Olie

Maak de kruiden fijn en fruit ze in de olie. Doe de kip, daon djeruk purut, sereh, asemwater, santen en het water hierbij en kook de kip gaa...

Ajam Boemboe Roedjak 3 - Kip in pikante saus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Asem, Zout en Olie

Snijd of hak de kip in ca. 10 stukken. Wrijf de stukken kip in met het poeder van gedroogd citroengras en wat zout. (Gebruik je een verse st...

AJAM BUMBU BALI
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Laos en Olie

Dit alles fijnwrijven.Laos, ketjap, santen en sereh toevoegen.Alles opkoken en de in stukken gesneden kip erbij doen.Laten koken tot de olie...

Ajam cincane (Borneo)
Uit de categorie vlees: met Zout, Laos en Sereh

Sudder stukken kip gaar in santen die is gekruid met kemiri, laos, gemberwortel, knoflook, Spaanse peper, sjalot, trassi, gula djawa, zout,...

Ajam coco (geroosterde kip)
Uit de categorie vlees: met Zout, Pepers en Santen

Grilleer de kip half gaar. Prik de kip rondom in met een vork. Meng de fijngestampte ingrediënten door de santen. Wrijf de kip in met de he...

Ajam goerih
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Laos en Uien

Wrijf de kip in met zout en hak haar in twee stukken. Hak de uien en de Spaanse pepers fijn, maak de kruiden fijn en vermeng de santen met h...

Ajam goerih (pittige kip)
Uit de categorie vlees: met Zout, Laos en Uien

Wrijf de kip in met zout en hak haar in twee stukken. Hak de uien en de Spaanse pepers fijn, maak de kruiden fijn en vermeng de santen met h...

AJAM GORENG BROPOL
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Laos en Uien

Vermeng de santen met de ui, knoflook, laos, daun salam en het zout. Leg de stukken kip in een pan, overgiet deze met de vermengde santen e...

Ajam goreng bropol (gekookte gebakken kip)
Uit de categorie vlees: met Zout, Laos en Uien

Ga met een vork in de lengterichting langs de komkommer, zodat er kerven in komen en snijd hem dan in plakjes (u krijgt dan een leuk effect)...

Ajam goreng in bloem (gebakken kip in een korstje)
Uit de categorie vlees: met Zout, Olie en Bloem

Snijd de kip in stukken en kook deze gaar in water met wat zout. Los de santen op. Pel de sjalotten, snijd ze fijn en kneus ze met de ketumb...

Ajam Goreng Teri.
Uit de categorie bijgerechten: met Asem, Zout en Olie

Wrijf in een vijzel de fijngesneden ui, knoflook, de kemiri's, de trassi, de ketoembar, de asem en wat zout en suiker fijn. Doe de sante...

Laatste reacties met dit ingredient

Kokoskoekjes (Sierra Leone)

halllo ik vind het recept supper lekker complumeten...

Door *angela*
Lomboks Berisi Rempah Daging

Prima recept, al vaker gemaakt, maar met rode puntpaprika's. Een ...

Door *margreeth*

Veel voorkomende ingrediënten met Santen