Recepten met Savooiekool

Over Savooiekool

Recepten met Savooiekool

De savooiekool is één van de oudste koolrassen ter wereld. Savooiekool herkent u aan de sterk gebobbelde groene bladeren die samen een ronde krop vormen, waarvan de buitenste bladeren uitstaan. De aanvoer van savooiekool loopt van september t/m februari. Let er bij aankoop op dat de kool mooi vast is, stevige, glanzende bladeren heeft en niet door slakken is aangetast. Savooiekool is een slanke groente, het levert slechts 28 kcal per 100 gram. De groente bevat vitamine A, B en C, ijzer en mineralen. De kool kan zowel worden gekookt als gestoofd. Verwijder voor het schoonmaken de harde buitenste bladeren en een deel van de stronk. Was de kool goed in ruim water, snijd hem in vieren en schaaf of snijd de kool langs de zijkant in repen. De kooktijd is 7-10 minuten. Kook de kool niet langer, omdat anders zwavelverbindingen in de kool ontstaan. Deze veroorzaken de zware koollucht en maken de groente moeilijker te verteren. De blancheertijd is 2 minuten. De bladeren van groene kool zijn ook erg geschikt om te worden gevuld. Groene savooiekool is een geurige wintergroente die u met veel kruiden kunt combineren èn op allerlei manieren kunt serveren: rauw, gestoofd, geblancheerd en gekookt. Er is ook gele savooiekool, maar die wordt voornamelijk in de Oosterse keuken gebruikt. Groene savooiekool is een typische bewaargroente die wekenlang goed blijft, vooral als u een gaatje in de stronk maakt, daar een touwtje door haalt en de kool (op een koele plaats) ophangt. Invriezen kan ook, blancheer de kool daarvoor eerst 2 minuten in kokend water. Reken op 250 gram per persoon als u de kool kookt. Voor een salade is 75-100 gram per persoon voldoende. Gekookte groene kool bevat 20 mg vitamine C per 100 gram.

Verwante ingrediënten van Savooiekool


Overzicht van recepten met Savooiekool

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Savooiekool. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Savooiekool en waar Savooiekool het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 71 recepten
Aardappelen Saint Flour
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Knoflook

Spek in kleine blokjes snijden enzonder toevoeging van vetstof knapperig bakken op hoog vuur. Savooienkool schoonmaken en in fijne reepjes...

Aardappelkoekjes met savooiekool en koriander.
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Kool

-Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water. -Pel de ui en snij heel fijn. -Snij de kool en kook beetgaar. -Was en hak de koriande...

Basisrecept Sambal Goreng Saus
Uit de categorie bijgerechten: met Asem, Prei en Zout

Snijd de ui klien.Meng ui, knoflook, sambal, laos en trassie met wat zout en wrijf dit fijn.Verhit wat olie en ftruit hierin het kruidenpapj...

Bloemkoolroosjes met toost
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Kool

Was de kool en snijd deze fijn.Fruit de fijngesneden kool met de ui samen in het spekvet.Voeg zout,paprikapoeder en kummelzaadjes toe.Doe de...

Borsch
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Kool

Trek bouillon van het vlees, mergpijpje en water. Zeef de bouillon en snijd het vlees in plakken. Snijd de bietjes en ui fijn en bak ze in i...

Brabantse "veekoeken"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Azijn

Maak de kool schoon en breek de bladeren eraf. Kook deze 10 minuten in ruim water met zout en laat ze goed uitlekken. Maak het gehakt met zo...

Brabantse 'veekoeken' (savooiekoolrolletjes)
Uit de categorie vlees: met Zout, Kool en Azijn

Maak de kool schoon en breek de bladeren eraf. Kook deze 10 minuten in ruim water met zout en laat ze goed uitlekken. Maak het gehakt met...

Caldo verde-soep - Portugese maaltijdsoep
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Verhit de olie of het vet in een grote pan met dikke bodem. voeg uien. knoflook. peper. rijst en aardappels toe en fruit alles 2-3 m...

Chinese voorjaarsrolletjes (Romertopf)
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Bloem

Vermeng het vlees met de taugeh, de gesneden champignons en de gesnipperde groenten. Maak een sausje van de olie, sojasaus, chilisaus, cogn...

Fazanteborst in een jasje van savooiekool
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Olie

-de fazanteborsten ontvellen -de buitenste 8 bladeren van de savooi verwijderen, wassen, en in water met een snufje zout blancheren en sc...

franse boerensoep
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Kool

Bak de bacon krokant in 1el. olie, laat op keukenpapier uitlekken. Bak in een grote pan het spek krokant in 1el. olie. Voeg de wintergroente...

Franse stoofschotel/maaltijdsoep
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Olie

Snijd de casselerrib en de salami in niet te kleine blokjes.Pel de ui en snipper hem grof.Schil de winterwortel en de aardappels, was ze e...

Gegratineerde savooiekool
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Kool

Verwarm de oven voor op 180 graden.Snijd de savooiekool in reepjes en kook ze in 20 minuten gaar in water met een beetje zout. Laat de groen...

gehakt met gember en groente
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

de gesnipperde ui fruiten in de olie, gehakt erbij doen en rul bakken, de wortel, kool, gember, ketjap, sambal, zout en peper erbij doen en...

Gehakt-rol
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Kaas

Laat het deeg ontdooien.Ui pellen en fijn snijden.Prei in ringen.Maak de kool schoon en snijd hen klein.Champignons in plakjes snijden.Kaas...

Gentse hutspot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Kool

Doe het vlees samen met de kruiden en het water in een flinke braadpan of een andere grote pan met dikke bodem en breng alles aan de kook..H...

Gerookte koolstamppot
Uit de categorie bijgerechten: met Vis, Kool en Melk

Prik de aardappels in met een vork, zet ze in de magnetron. Kook ze in 6 minuten om 850 watt, draai ze om en kook ze nog eens 7 minuten. Laa...

Gevulde savooiekoolballetjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kool en Savooiekool

Haal 12 mooie, grote bladen van de savooiekool af, was ze en laat ze circa 2 minuten in gezouten, kokend water blancheren.Laat de bladen o...

GIERSTSOEP MET GROENTEN
Uit de categorie vegetarisch: met Prei, Zout en Kool

Strooi de gierst op een plat bord en pik alle zwarte korreltjes en andere ongerechtigheden eruit. Maak de ui en het teentje knoflook schoon...

Groentensoep uit Lotharingen
Uit de categorie soep: met Ham, Koolraap en Rookworst

Snijd het spek in blokjes, leg ze in de pan en deponeer de plak ham er boven op. Doe dan de worteltjes en de overige klein gesneden groenten...

Groentesoep met vlees en balletjes
Uit de categorie soep: met Zout, Kool en Brood

-snij het vlees in dobbelsteentjes -breng het water met wat zout aan de kook en voeg wat peperkorrels erbij en doe het vlees erin -laat ci...

Haringsalade met appel
Uit de categorie salades: met Sla, Prei en Room

Meng de appel en mierikswortel met de zure room en suiker. Leg aan elke kant van een vierkante slaschotel de sla of koolbladeren, verdeel de...

Hele gevulde kool
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Rijst

De rijst wassen, met de bouillon in een magnetronschaal van 1 ltr. inh. doen en (afgedekt) in 3-4 min. op 100% aan de kook brengen. De rijst...

Henrike's Tonijn in Savooiekoolbladeren
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kool, Uien en Eieren

De bladeren savooienkool wassen Tussen keukenpapier of een schone theedoek op de bodem van de magnetron circa 2 min. op 100% verwarmen tot...

Hongaarse savooiekool
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Kool

-de kool ontdoen van de lelijke buitenbladeren, halveren en grof snijden (de stronk weggooien) -de gesneden kool wassen en goed laten uitle...

Laatste reacties met dit ingredient

Ravioli met viskalmoesvulling uit Ligurië

Jammer, dit recept in incompleet, geen ingredienten, geen bereidingswi...

Door *Koos*

Veel voorkomende ingrediënten met Savooiekool