Recepten met Sesamzaad

Over Sesamzaad

Recepten met Sesamzaad

Kleine bruine zaadjes, die voor het gebruik meestal even worden geroosterd. Zo krijgen ze niet alleen een mooie goudbruine kleur, maar ook een lekker nootachtig smaakje. Sesam is een eenjarige plant van zo'n 60 centimeter hoog. De belangrijkste productielanden zijn India, China en Mexico. Uit de witte of roze bloemen van de sesamplant ontwikkelen zich de zaaddozen die ontelbare ovale zaden met een nootachtige smaak bevatten. Sesamzaad is bijzonder rijk aan eiwitten, vetten, vitaminen (B en E) en mineralen (ijzer). De uit de zaden geperste olie bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren en het aminozuur lecithine. Gepelde sesamzaden hebben een hoog vetgehalte en kunnen hierdoor snel ranzig worden. Let extra goed op de houdbaarheidsdatum. Bewaar gepelde sesamzaadjes in de koelkast. Geroosterde sesamzaadjes kunnen luchtdicht verpakt koel en droog bij kamertemperatuur zo'n 6 maanden worden bewaard. Voedingswaarde per 100 gram eiwit 26 g vet 55 g (82% onverzadigde vetzuren: 38% enkelvoudig 44% meervoudig) koolhydraten 6 g vezels 3 g kilocalorieën 625 Van sesamzaad wordt behalve olie ook gomasio (sesamzout) en sesampasta (tahin) gemaakt. Tahin is met of zonder zout verkrijgbaar en wordt gemaakt van geroosterd sesamzaad. Tahin kunt u gebruiken voor het maken van een dipsaus of om te verwerken in een groentegerecht of warme saus. Tahin kan ook als pindakaas worden gebruikt. Witte tahin wordt gemaakt van gepeld en niet geroosterd sesamzaad. Gebruik tahin als broodbeleg ter vervanging van boter èn kaas en als bindmiddel voor sauzen. Gomasio is grofgemalen en geroosterd sesamzaad, vermengd met zeezout. Lekker als strooisel op tafel bij graan- en groentegerechten.

Verwante ingrediënten van Sesamzaad


Overzicht van recepten met Sesamzaad

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Sesamzaad. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Sesamzaad en waar Sesamzaad het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 757 recepten
Citrusburger
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Kaas en Sesamzaad

Pel de sjalotjes en snipper ze. Meng het gehakt met de sjalotjes, peterselie, paprikapoeder, ei, peper en zout. Kneed goed door en vorm van...

Oost-west gepaneerde varkensschnitzel met limoen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Limoen en Sesamzaad

Verwijder de korsten van de boterhammen en verkruimel ze in een keukenmachine of met de staafmixer. Verhit een koekenpan en rooster het ses...

Pink Lady Liefdesappels
Uit de categorie desserts: met Noten, Suiker en Walnoot

Schil 2 Pink lady`s appels en maak er met een Parijse lepel kleine bolletjes van. Bak de appelbolletjes met 30 gram suiker en 10 gram bote...

"Zomerse pastasalade"
Uit de categorie pasta: met Ham, Sla en Zout

1:Pasta koken 2:neem een grote kom en meng alle ingredienten samen met de gekookte(uitgelekte)pasta,laat afkoelen 3:en giet er op het bord n...

** pollo con chocolata **
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Pinda

1. Kook de kip gaar in zout water gedurende ca. 45 minuten. Verwijder intussen zaak en zaadlijsten uit de pepers en laat deze ca. 1 uur in...

Aardappel-courgettespiezen
Uit de categorie bbq: met Sesamzaad, Courgette en Aardappelen

Snijd een courgette in stukjes van 5 cm en die in 1 cm brede 'repen'. Neem ze per 5-6 samen en wikkel ze in een plakje bacon. Kook 8...

Aardappelcurry met sesamzaad
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Komijn

Kook of stoom de aardappelen gaar of leg ze in de magnetron. Laat ze afkoelen en hak ze fijn. Verhit de olie in een braadpan op middelhoog...

Aardappeleilandjes met kip en Japanse bouillon
Uit de categorie soep: met Olie, Sojasaus en Sesamzaad

Kooktijd aardappelen: 10 min Bereidingstijd: 15 min Snijd de geschilde aardappelen in schijven van 0,5 cm en kook ze gaar in water met 2...

Aardappelkroketten met zalm en gestoofde komkommer
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Olie

Doe de aardappelpuree in een kom. Verdeel de verse zalm in schilfers en snij de gerookte zalm in reepjes. Voeg toe aan de puree en kruid met...

Aardappelpuree torentjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Sesamzaad

Schil en was de aardappels. Kook ze in zo'n 20 minuten gaar. Giet ze af en stamp ze tot puree. Voeg de boter en eidooier toe en st...

Aardappels In Het Pannetje
Uit de categorie vegetarisch: met Kaas, Room en Knoflook

Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Rasp/maal de kaas. Neem een hoge, smalle, dikwandige pan. Zelf gebruik ik het liefst een a...

aardappels uit oven
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Zeezout

aardappels goed schoonboenen onder de kraan, goed afdrogen,halveren over de lengte. Schaal met olie peper & zout, daarin de aardappels doen...

aardappelsticks
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Bloem en Sesam

aardappels gaar kokenin gezouten water. en fijn stampen met de boter en de eierdooiers tot ze romig zijn. de bloem erdoor roeren met de bi...

Aardappeltjes met peterselie-sesamboter
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Limoen en Roomboter

Peterselie heel fijnhakken. Limoen schoonboenen en boven kommetje schil raspen. Limoen erboven uitknijpen. Peterselie, boter, sesamolie en z...

Abrikozen-aardbeientaartje met biscuitbodem
Uit de categorie desserts: met Tofu, Kokos en Aardbei

Verkruimel de moutbiscuits zo fijn mogelijk, eventueel met behulp van een keukenmachine. Smelt de margarine en mengt deze door de kruimels....

AJAM MANIS MET SESAMZAAD
Uit de categorie bijgerechten: met Olie, Honing en Citroen

Halveer de kipfilets.Meng ze met sesamolie en kipkruiden en laat ze 15 minuten staan. Zeef voor het beslag de twee soorten meel boven een k...

amandel kokos meergranen volkoren brood
Uit de categorie brood: met Gist, Zout en Soja

Doe de ingredienten in bovenstaande volgorde in de BBM. Zet de BBM op stand volkoren brood...

Amandel-sesamkoekjes
Uit de categorie desserts: met Bloem, Suiker en Rozijnen

Verwarm de over voor op 150 graden Celsius. Vermeng sesamolie, water, rozijnen, sesamzaad, ei en amandelessence in een mengbeker. Ze...

Amandelsigaartjes
Uit de categorie desserts: met Sla, Olie en Honing

Dek de loempiavellen, zodra ze ontdooid zijn, af met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen. Verhit de olie en frituur hierin de aman...

Andijviesalade met maïs
Uit de categorie salades: met Zout, Room en Maïs

Breng in een pan water aan de kook en kook hierin de eiren 10 minuten. Laat ze schrikken onder de koude kraan, pel ze en snijdt ze...

Arabische nootjesdip
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Brood en Komijn

Meng de nootjes met de koriander en wat zout. Giet de kikkererwten af en pureer ze met de komijn, de knoflook en zoveel water als nodig is v...

Aspergeroomsoep met garnalen
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Komijn

-snij de selder fijn -schil de asperges en leg de punten apart en snij deze dwars door -snij de stengels in schijfjes-los het bouillonblok...

Asperges met citroen en nootmuskaat, groene
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Citroen en Citroen

Maak de asperges schoon (zie recept Groene asperges met sojasaus en sesamzaad) en kook ze 2-4 minuten in een laagje water (ze moeten net ond...

Asperges met sesamzaad, gebakken
Uit de categorie vegetarisch: met Suiker, Asperges en Sojasaus

Maak de asperges schoon door de bruine schubben eraf te schrappen (groene asperges worden niet geschild). Breek 2 cm van de onderkant af en...

Asperges-peultjessalade
Uit de categorie salades: met Sla, Honing en Ketjap

Was de sla en sla ze droog. Snijd de avocado in plakken. Maak de peultjes schoon en blancheer ze 30 seconden. Spoel ze af met koud water en...

Laatste reacties met dit ingredient

Galle

Dit is een raar recept. Het gaat over een recept voor een gallebrood. ...

Door *par*
EGYPTISCHE HONINGKOEKJES

Ik denk gewoon 180 graden. Is het gelukt?...

Door *Anne*
EGYPTISCHE HONINGKOEKJES

op hoeveel graden moet de oven staan,graag snelle reactie want ik ben ...

Door *monique*

Veel voorkomende ingrediënten met Sesamzaad