Recepten met Shii-take

Over Shii-take

Recepten met Shii-take

Van oorsprong Japanse paddestoelen. Ze worden vooral in de Japanse keuken veel gebruikt, zowel vers als in gedroogde vorm. De hoed van shii-take is licht- tot donkerbruin gekleurd en de steel is wit. Het vruchtvlees is stevig. De shii-take is zeer aromatisch. De steeltjes van de shii-take worden niet gegeten, ze zijn wat stug. Wel kunt u de steeltjes in stukken gesneden in een saus laten meetrekken. Zo geven zij toch hun lekkere smaak af. Shii-take heeft maar een korte bereidingstijd nodig. Snijd de hoedjes in reepjes en bak ze 1-2 minuten onder roeren in hete olie. Ze blijven dan stevig en behouden hun aromatische smaak. Als u shii-take in gedroogde vorm gebruikt, laat ze dan voor de bereiding eerst 20 minuten weken. Lang voordat de shii-take in Europa opmars maakte, werd deze smakelijke paddestoel al in Japan gekweekt. De Japanners bootsten daarvoor de natuurlijke omstandigheden na waarin de shii-take groeit. 'Shi' betekent in het Japans hardhout en dat is precies het materiaal waarop de paddestoel zich van nature thuisvoelt. Toch lukte het de Japanners om de 'take' (paddestoel) te kweken op de in water zachtgemaakte schors van verschillende boomsoorten. Inmiddels wordt de shii-take ook in Nederland al enkele tientallen jaren met succes gekweekt. Op de kweekboerderijen groeien ze op met zorg samengestelde bedden. Een uitgekiende combinatie van houtsoorten, voedingsstoffen, temperatuur en luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de paddestoelen zich natuurgetrouw ontwikkelen.

Verwante ingrediënten van Shii-take


Overzicht van recepten met Shii-take

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Shii-take. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Shii-take en waar Shii-take het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 251 recepten
Roergebakken groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Overgiet de gedroogde shii-take paddestoelen met heet water en laat ze afgedekt 25-30 minuten weken. Giet ze af en druk het vocht eruit. Ve...

Zalm ragout shii-take
Uit de categorie borrelhapjes: met Zalm, Zout en Room

Shii-take steeltjes uithalen en hoedjes in plakjes snijden en samen met gesnipperde sjalot en blokjes tomaat kort aanstoven in boter, afsmak...

Aardappelkroketjes met shii-take en spek
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Tijm en Olie

Kook de geschilde aardappelen gaar in water met zout, giet ze af en laat ze goed droogstomen. Klop 2 eieren los, pureer de aardappelen en ro...

Aardappelpuree met kruidendressing
Uit de categorie bijgerechten: met Ham, Zout en Azijn

Kook de aardappelen in water met zout in ? 20 min. gaar. Verhit intussen de olijfolie traditioneel en bak de plakjes ham knapperig uit.nee...

Aardappeltruffelgratin
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Room

Voorbereiding kan een dag van tevoren. Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de aardappels en snijd ze in hele dunne plakjes. Meng in ee...

Asperges met varkenshaas en paddestoelenroomsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Asperges

Maak de asperges schoon en kook ze volgens het basisrecept. Bestrooi de varkenshaasjes met peper, zout en rozemarijn.Neem bij voorkeur een p...

Bami met broccoli en gamba's
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Gamba

Spoel de gamba?s af met koud water en dep ze droog met keukenpapier. Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking net gaar. Spoel...

Bami met peultjes en kip
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Gember

Bak de kipfilet in de hete olie al omscheppend bruin. Bestrooi met peper en zout naar smaak en voeg de chilisaus, de gemberwortel en 1 dl wa...

Biefstuk met dubbel ui, roergebakken
Uit de categorie vlees: met Zout, Soja en Olie

Exotisch getint hoofdgerecht met twee soorten uien en knoflook. Snijd de biefstuk in reepjes. Maak alle groenten schoon. Halveer de shii-...

Biefstuk met groenten, geroosterde
Uit de categorie vlees: met Olie, Zaden en Mirin

Verwarm de oven voor op 200°C. Ontdoe de paprika van zaden en zaadlijst en snijd hem in de lengte in 8 stukken. Neem 4 vellen aluminiumfoli...

Bisque van shii-take en tomaten
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Room

Smelt de boter in een kookpot en stoof er zachtjes de prei, selder en look in tot ze zacht zijn. Voeg de shii-take toe en roerbak een 5-tal...

Boekweitnoedels met gerookte forel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Gember

Kook de noedels 10 minuten in een pan kokend water tot ze beetgaar zijn Verhit intussen de olie in een grote koekenpan Voeg de shii-take...

Bospaddestoelen in amandelroomsaus met kaas-chips
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kaas en Gember

Begin met de kaas-chips. Teken 8 cirkels van 12 cm. rond op het bakpapier en leg deze op de bakplaat. Verhit de oven op 190 graden. Vul de c...

Bospaddestoelenschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Room

Begin met de aardappelgnocchi. Was en borstel de aardappelen. Kook ze in 20 minuten gaar in de schil (of met een ingeprikte schil 7-8 minute...

Bospaddestoelenschotel met aardappelgnocchi
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Room

Begin met de aardappelgnocchi. Was en borstel de aardappelen. Kook ze in 20 minuten gaar in de schil (of met een ingeprikte schil 7-8 minute...

Bospaddestoelensoep met Gehaktballetjes
Uit de categorie soep: met Ham, Zout en Room

Maak eerst de gehaktballetjes Doe het gehakt in een kom Hak de ham fijn met een mes en voeg dit bij het gehakt Breng het geheel op smaak...

Bospaddestoelensoep met gerookte ham
Uit de categorie soep: met Zout, Olie en Bieslook

Pel de sjalotjes en snipper ze. Fruit ze in een soeppan in de hete olie en boter. Borstel of veeg de paddestoelen schoon en snijd ze in plak...

Bouillon van garnalen met gevulde morieljes en s..
Uit de categorie soep: met Vis, Zout en Tijm

Bouillon van garnalen met gevulde morieljes en shii-take-profiteroles Kook de verse morieljes even af en ontdoe ze van hun steeltjes; stee...

Brussels witloof met ravioli in paddestoelensaus
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Citroen en Citroen

De witloofjes laten garen in een scheutje water en citroen, lichtjes gekruid met nootmuskaat, peper en zout. Van de shiitake, oesterzwam en...

Brussels witloof met ravioli in paddestoelensaus .
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Citroen en Citroen

De witloofjes laten garen in een scheutje water en citroen, lichtjes gekruid met nootmuskaat, peper en zout. Van de shiitake, oesterzwam en...

Cannelloni met Quorn en paddestoelen
Uit de categorie pasta: met Zout, Kaas en Pesto

Kook de cannelloni's in ruim kokend water met zout, per 4-5 stuks, 4 minuten voor en leg ze op een schone theedoek. Snijd de paddestoelen...

Cannelloni met paddestoelen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Kaas

Verwarm de oven in 10 minuten voor op 200 graden. Hak intussen de champignons en shii-take fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak de p...

Champignons met noedels en curry
Uit de categorie vegetarisch: met Kokosmelk, Shii-take en Currypasta

Kook de noedels en laat ze uitlekken. Roerbak de paddestoelen 5 minuten. Meng de cocosmelk en de currypasta, verwarm en overgiet er de padde...

Champignons met varkensvlees.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Paprika en Sojasaus

1. Week de shii-takes volgens de aanwijzingen en laat ze wellen. Giet ze af en laat ze goed uitlekken. Snijd het vlees in reepjes. Marineer...

champignonsoep met geroosterd sesamzaad
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Soja en Olie

Olie verhitten en shii-take hierin 3 minuten omscheppend bakken. Bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Lente ui toevoegen en soep door...

Laatste reacties met dit ingredient

Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

e National Enquirer distribute titillating tidbits around the love liv...

Door *edressessatin*
Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

s on the road.My shop during the time was basically big enough to get ...

Door *edressessatin*
Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

ÎïÒµ6Ôª£¬30Îï&...

Door *edressessatin*

Veel voorkomende ingrediënten met Shii-take