Recepten met Shii-take

Over Shii-take

Recepten met Shii-take

Van oorsprong Japanse paddestoelen. Ze worden vooral in de Japanse keuken veel gebruikt, zowel vers als in gedroogde vorm. De hoed van shii-take is licht- tot donkerbruin gekleurd en de steel is wit. Het vruchtvlees is stevig. De shii-take is zeer aromatisch. De steeltjes van de shii-take worden niet gegeten, ze zijn wat stug. Wel kunt u de steeltjes in stukken gesneden in een saus laten meetrekken. Zo geven zij toch hun lekkere smaak af. Shii-take heeft maar een korte bereidingstijd nodig. Snijd de hoedjes in reepjes en bak ze 1-2 minuten onder roeren in hete olie. Ze blijven dan stevig en behouden hun aromatische smaak. Als u shii-take in gedroogde vorm gebruikt, laat ze dan voor de bereiding eerst 20 minuten weken. Lang voordat de shii-take in Europa opmars maakte, werd deze smakelijke paddestoel al in Japan gekweekt. De Japanners bootsten daarvoor de natuurlijke omstandigheden na waarin de shii-take groeit. 'Shi' betekent in het Japans hardhout en dat is precies het materiaal waarop de paddestoel zich van nature thuisvoelt. Toch lukte het de Japanners om de 'take' (paddestoel) te kweken op de in water zachtgemaakte schors van verschillende boomsoorten. Inmiddels wordt de shii-take ook in Nederland al enkele tientallen jaren met succes gekweekt. Op de kweekboerderijen groeien ze op met zorg samengestelde bedden. Een uitgekiende combinatie van houtsoorten, voedingsstoffen, temperatuur en luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de paddestoelen zich natuurgetrouw ontwikkelen.

Verwante ingrediënten van Shii-take


Overzicht van recepten met Shii-take

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Shii-take. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Shii-take en waar Shii-take het hoofdingrediënt is.

Toon 26-50 van 251 recepten
Chikuzen-ni (Gestoofde kip uit Chikuzen)
Uit de categorie vlees: met Zout, Olie en Mirin

Snijd het kippenvlees in blokjes van 2 cm. Maak de groente schoon en snijd het in kleine stukjes. Maak eventueel gebruik van decoratieve sni...

Chineese Groentesoep
Uit de categorie soep: met Prei, Kool en Laos

Maak de verse paddestoelen schoon. Snijd ze in smalle reepjes. Of spoel de gedroogde champignons onder stromend koud water af. Leg ze...

Chinese garnalencocktail
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Tomaat en Alfalfa

Snijd de shii-take in reepjes. Ontvel en halveer de tomaat, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Meng met de paddest...

Chirashi-sushi 1
Uit de categorie vis: met Zalm, Zout en Tofu

Dit is de meest huiselijke soort sushi, ook wel gomoku-sushi genoemd (of bara-sushi). Het aparte van chirashi-sushi is dat u niet telkens ee...

Chow Fan - Chinese gebakken rijst
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

De shii-take 10 minuten in heet water wellen, uit laten lekken en in dunne reepjes snijdenDe wok 30 seconden verhitten, 2 el olie toevoegen....

Courgette in paddestoelen - pasta -saus
Uit de categorie pasta: met Zout, Olie en Tomaat

Dit verrukkelijke groentegerecht is voor 4 personen en ik ontdekte het eigenlijk toevallig. De saus voor dit heerlijke gerecht had ik gemaa...

Crema con funghi porcini (paddestoelensoep)
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Knoflook

Verhit de boter in een braadpan en bak de ui en het uitgeperst teentje knoflook daarin zachtjes 3 minuten. Voeg de paddestoelen toe en bak z...

Crostini met Fontal en paddestoelen
Uit de categorie borrelhapjes: met Kaas, Olie en Brood

Verwarm de grill op de hoogste stand.Bak de plakjes paddestoelen in 1 el olijfolie in 3-4 minuten lichtbruin. Sprenkel de rest van de olie o...

Custard met garnalen, shii-take en kip
Uit de categorie vis: met Zout, Mirin en Gamba

Verwarm de oven voor op 200°C. Maak 2 dl dashibouillon volgens de aanwijzing op de verpakking en laat afkoelen. Breek de eieren, klop ze lo...

De vier jaargetijden 1
Uit de categorie vlees: met Olie, Rijst en Maïs

Snijd de varkenslapjes in blokjes. Verhit olie in een wok, roerbak het vlees en haal hut uit de wok. Doe de in stukjes gesneden bleekselderi...

Dim sum, gestoomd
Uit de categorie vlees: met Ham, Zout en Olie

Roerbak in de olie de shii-take 2 minuten. Laat de shii-take iets afkoelen en meng ze met het gehakt, de rauwe ham, lente-ui, zout, sambal e...

Dobin-Mushi soep
Uit de categorie soep: met Zout, Sojasaus en Tuinkers

Kook de garnalen in weinig kokend water in enkele minuten gaar. Snijd de kipfilet in stukjes van ? 3 cm. Breng de bouillon aan de kook,...

Dobin-Mushi soep (Japanse soep met vis en kip)
Uit de categorie soep: met Zout, Sojasaus en Tuinkers

Kook de garnalen in weinig kokend water in enkele minuten gaar. Snijd de kipfilet in stukjes van ± 3 cm. Breng de bouillon aan de kook, voe...

Doperwtensoep met shii-takes
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Kerrie

Breng de doperwten met 1,5 dl water aan de kook. Laat 5 minuten koken. Voeg de bouillon toe en kook het geheel nog 15 minuten. Borstel de s...

Dubbel getrokken Lamsbouillon met Truffel
Uit de categorie soep: met Port, Prei en Zout

Doe de lams- en wildfond samen in een pan. Voeg de bessengelei en de rode port toe. Laat het geheel goed doorkoken en reduceer de vloeistof...

Een heerlijke Champignon-roomsaus met knoflook en
Uit de categorie sauzen: met Bloem, Cognac en Knoflook

Doe de spekblokjes met de boter in een schaal en verwarm ze, afgedekt, ca. 3 minuten op vol vermogen (ca. 700 watt). Pel de ui en het teent...

Eendenfilet orientaals
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Gember en Sherry

Dep de eendenfilets droog en snij de verkant ruitvormig in. Verhit de boter in een koekenpan met dikke bodem en bak de eendefilets eerst aan...

Eiernoedels met shii-take en hoisinsaus
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Sherry

Kook de noedels in ruim kokend water met zout in 5 minuten bijna gaar en laat ze uitlekken. Snijd de bieflapjes in dunne reepjes en kruid z...

Exotisch getint hoofdgerecht met twee soorten uien
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

Snijd de biefstuk in reepjes. Maak alle groenten schoon. Halveer de shii-take. Snijd de ui en de lente-uitjes in ringetjes en hak de knofloo...

Fazant in een walnoot-honingkorstje
Uit de categorie hoofdgerechten: met Port, Zout en Uien

Spoel de fazanten Dep ze droog Wrijf ze in met zout Bind de billen met keukengaren vast en leg ze, met de borst naar boven, in een bra...

FLINK GEVULDE,ROMIGE CHAMPIGNONSOEP
Uit de categorie soep: met Room, Venkel en Bieslook

Snijd de steeltjes van de paddestoelen en borstel ze schoon met keukenpapier of speciaal paddestoelenborsteltje Snijd de paddestoelen in rep...

Garnalen/Gamba's en Paddestoelenravioli in Tru
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Room

? Kneed het pastadeeg of vervang deze door een plakje diepgevroren tarwemeel (dim-sum), verkrijgbaar bij Chinese Toko. Laat het deeg gewik...

Garnalencocktail, Chinees
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Tomaat en Alfalfa

Snijd de shii-take in reepjes. Ontvel en halveer de tomaat, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Meng met de paddestoe...

Gebakken kalkoenfilet met paddenstoelen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Verhit de olie in een wok en bak de kalkoen al omscheppend bruin. Voeg de knoflook en de paddenstoelen toe en bak alles 5 min. op een hoog...

gebakken kippendij met gembersaus en shii-
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Gember

Ontvel de taro,kook hem gaar en snijd in stukjes.Vermeng zout,peper en gehakte gember met het eiwit. Bestrijk hiermee het kippenvlees en la...

Laatste reacties met dit ingredient

Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

Omega Speedmaster , Moonwatch...

Door *edressessatin*
Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

Omega Speedmaster , Moonwatch...

Door *edressessatin*
Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

Mont Blanc Boheme Paso BOBLE Mörkröd Kulspetspenna - SEK 1,2...

Door *edressessatin*

Veel voorkomende ingrediënten met Shii-take