Recepten met Shii-take

Over Shii-take

Recepten met Shii-take

Van oorsprong Japanse paddestoelen. Ze worden vooral in de Japanse keuken veel gebruikt, zowel vers als in gedroogde vorm. De hoed van shii-take is licht- tot donkerbruin gekleurd en de steel is wit. Het vruchtvlees is stevig. De shii-take is zeer aromatisch. De steeltjes van de shii-take worden niet gegeten, ze zijn wat stug. Wel kunt u de steeltjes in stukken gesneden in een saus laten meetrekken. Zo geven zij toch hun lekkere smaak af. Shii-take heeft maar een korte bereidingstijd nodig. Snijd de hoedjes in reepjes en bak ze 1-2 minuten onder roeren in hete olie. Ze blijven dan stevig en behouden hun aromatische smaak. Als u shii-take in gedroogde vorm gebruikt, laat ze dan voor de bereiding eerst 20 minuten weken. Lang voordat de shii-take in Europa opmars maakte, werd deze smakelijke paddestoel al in Japan gekweekt. De Japanners bootsten daarvoor de natuurlijke omstandigheden na waarin de shii-take groeit. 'Shi' betekent in het Japans hardhout en dat is precies het materiaal waarop de paddestoel zich van nature thuisvoelt. Toch lukte het de Japanners om de 'take' (paddestoel) te kweken op de in water zachtgemaakte schors van verschillende boomsoorten. Inmiddels wordt de shii-take ook in Nederland al enkele tientallen jaren met succes gekweekt. Op de kweekboerderijen groeien ze op met zorg samengestelde bedden. Een uitgekiende combinatie van houtsoorten, voedingsstoffen, temperatuur en luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de paddestoelen zich natuurgetrouw ontwikkelen.

Verwante ingrediënten van Shii-take


Overzicht van recepten met Shii-take

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Shii-take. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Shii-take en waar Shii-take het hoofdingrediënt is.

Toon 51-75 van 251 recepten
Gebakken noedels met varkensvlees
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Gember

Vermeng het vlees, 1 tl. zout, een snufje peper en 2 tl. maizena en laat dit +-15 minuten staan. Verwijder de steeltjes van de shii-take e...

Gebakken shii-takes met salie en rozemarijn
Uit de categorie bijgerechten: met Tijm, Salie en Knoflook

Maak de shii-take schoon en snij de stelen van de hoedjes. Gebruik de stelen voor een soep of een ander paddestoelengerecht. Pel de knoflook...

Gebakken tofu met paksoi
Uit de categorie vegetarisch: met Tofu, Olie en Pinda

Bak de tofu met de ui al omscheppend in de hete olie bruin. Voeg de paksoi en de shii-take toe en bak ze al omscheppend 3 min. mee. Voeg...

Gebakken tournedos op een aardappeltaartje met gek
Uit de categorie hoofdgerechten: met Port, Zout en Tijm

-Doe het witloof in de pan, bedek met een laagje water. -Voeg zout, stukje gember en enkele druppels citroensap toe. -Dek het witloof to...

Gebraden hertenkalfsrugfilet met rode-wijnsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Port, Zout en Shii-take

Snijd de champignons, de sjalotjes en de koude boter in blokjes. Snijd de steeltjes van de shii-take en snijd in reepjes. Snij het sjalotje...

Gebraden Kalfshaas met parmaham, gebakken aard.en
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tomaat en Parmaham

Verwarm de oven voor op 200 graden.Wikkel elk stuk vlees in een plak parmaham heel stevig, zodat het vlees bedekt is. Tourneer de aardappel...

Gebraiseerde kalfsfilet met riesling
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Bloem

Kleur de kalfshaas aan beide kanten in boter. Verwijder het gekleurd vlees en voeg aan de braadjus 4 grofgesneden sjalotjes, de versneden wo...

GEGRATINEERDE PASTA MET BROCCOLI
Uit de categorie pasta: met Zout, Uien en Bloem

De pasta volgens de gebruiksaanwijzing in zoutwater garen. De wortels kleinsnijden en de broccoli in kleine roosjes snijden. De groentes o...

Gegratineerde paddestoelen met pesto
Uit de categorie voorgerechten: met Kaas, Olie en Pesto

Borstel de paddestoelen. Laat de kleine soorten heel en snijd de grote in reepjes of plakjes. Pel de sjalotjes en snipper ze. Verdeel de gew...

gegrilde zalm met shii-take
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Olie

Pel 2 teentjes knoflook en snij in plakjes, was 500g paksoi, snij de stelen en het blad in grove stukken en halveer 200g shii-takeverwarm 3...

Gehaktballetjes met paddestoelenjus
Uit de categorie vlees: met Zout, Shii-take en Paneermeel

Week de shii-take ± 10 minuten in 1 1/2 dl heet water. Meng de dooier, het paneermeel, de kruiden, zout en peper door het gehakt en vorm...

Gemengde paddestoelensoep
Uit de categorie soep: met Zout, Olie en Brood

Snijd de paddestoelen klein en bak ze in de verhitte olie omscheppend. Verwarm de Maggi Basis voor Soep met 1? liter water en bind deze me...

Geroosterde biefstuk met groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Zaden en Mirin

Verwarm de oven voor op 200?C. Ontdoe de paprika van zaden en zaadlijst en snijd hem in de lengte in 8 stukken. Neem 4 vellen aluminiumfolie...

Gestoomde dim sum
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Zout en Olie

Stomen is een smakelijke en gezonde bereidingswijze die steeds populairder wordt. Gestoomde gerechten garen snel boven de hete stoom, zodat...

gevulde aarappelen met romige champignons
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Tijm en Shii-take

Borstel de aardappelen schoon en kook ze in ruim water in ca. 30 minuten gaar. Borstel intussen de paddestoelen schoon en snijd ze in pla...

Gevulde forel met champignons
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Room

De gesnipperde ui en sjalotten goudbruin in een nootje boter fruiten en er vervolgens de fijngehakte champignons en peterselie bijvoegen. Ge...

Gevulde kalkoenborst met rode pepersaus (Verenigde
Uit de categorie hoofdgerechten: met Tabasco, Knoflook en Lente-ui

Oven voorverwarmen op 180 ?C.Pijnboompitten in droge koekenpan lichtbruin roosteren. Shii-take, ui, spinazie, knoflook en lente-ui in boter...

Gevulde konijnfilet op een bedje van raapstelen me
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Room

Tip : vervang de raapstelen door wilde spinazie. Met crepine wordt bedoeld varkensnet. Begin een dag van tevoren met het bereiden van de f...

Gevulde portabella's in een nestje van eiermie
Uit de categorie voorgerechten: met Prei, Zout en Room

Verwarm de oven voor op 180?C. Snijd de stelen van de portabella's en schraap de lamellen uit de hoed. Smeer de buitenkant in met olijfo...

Gevulde portalella's in een nestje van eiermie
Uit de categorie voorgerechten: met Prei, Zout en Room

Verwarm de oven voor op 180?C. Snijd de stelen van de portabella's en schraap de lamellen uit de hoed. Smeer de buitenkant in met olijfo...

Gevulde struisvogelbiefstuk in rauwe ham verpakt!
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Feta

Halveer de struisvogelbiefstuk overlangs, maar snij hem niet helemaal door. Klap deze open om te gaan vullen. Bak de shii-take 5 minuten in...

Gevulde zeeduiveltorentjes met verse pasta en ansj
Uit de categorie pasta: met Vis, Zout en Olie

Verwarm de oven voor op 175 graden.Snijd de zeeduivel in de lengte door en snijd er 6 even grote filets van. Snijd 100 gram champignons en 5...

Gewokte noedels met kip, shii-take, wortel en dope
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Gember en Shii-take

1. Kook de woknoedels in ca. 2 minuten gaar in water met zout. Trek ze na ca. 1 minuut uit elkaar. Giet de noedels af, spoel ze af met koud...

Gingami-yaki (geroosterde vis)
Uit de categorie bbq: met Vis, Zout en Olie

Verwarm de barbecue of grill voor. Leg de scholfilets op een bord, snijd de zalmforelfilet in even grote repen en maak de garnalen schoon. V...

Gingami-yaki (geroosterde vis)/nigiri sushi 4
Uit de categorie vis: met Vis, Prei en Zout

Verwarm de barbecue of grill voor. Leg de scholfilets op een bord, snijd de zalmforelfilet in even grote repen en maak de garnalen schoon. V...

Laatste reacties met dit ingredient

Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

Omega Speedmaster , Moonwatch...

Door *edressessatin*
Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

Omega Speedmaster , Moonwatch...

Door *edressessatin*
Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

Mont Blanc Boheme Paso BOBLE Mörkröd Kulspetspenna - SEK 1,2...

Door *edressessatin*

Veel voorkomende ingrediënten met Shii-take