Recepten met Shii-take

Over Shii-take

Recepten met Shii-take

Van oorsprong Japanse paddestoelen. Ze worden vooral in de Japanse keuken veel gebruikt, zowel vers als in gedroogde vorm. De hoed van shii-take is licht- tot donkerbruin gekleurd en de steel is wit. Het vruchtvlees is stevig. De shii-take is zeer aromatisch. De steeltjes van de shii-take worden niet gegeten, ze zijn wat stug. Wel kunt u de steeltjes in stukken gesneden in een saus laten meetrekken. Zo geven zij toch hun lekkere smaak af. Shii-take heeft maar een korte bereidingstijd nodig. Snijd de hoedjes in reepjes en bak ze 1-2 minuten onder roeren in hete olie. Ze blijven dan stevig en behouden hun aromatische smaak. Als u shii-take in gedroogde vorm gebruikt, laat ze dan voor de bereiding eerst 20 minuten weken. Lang voordat de shii-take in Europa opmars maakte, werd deze smakelijke paddestoel al in Japan gekweekt. De Japanners bootsten daarvoor de natuurlijke omstandigheden na waarin de shii-take groeit. 'Shi' betekent in het Japans hardhout en dat is precies het materiaal waarop de paddestoel zich van nature thuisvoelt. Toch lukte het de Japanners om de 'take' (paddestoel) te kweken op de in water zachtgemaakte schors van verschillende boomsoorten. Inmiddels wordt de shii-take ook in Nederland al enkele tientallen jaren met succes gekweekt. Op de kweekboerderijen groeien ze op met zorg samengestelde bedden. Een uitgekiende combinatie van houtsoorten, voedingsstoffen, temperatuur en luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de paddestoelen zich natuurgetrouw ontwikkelen.

Verwante ingrediënten van Shii-take


Overzicht van recepten met Shii-take

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Shii-take. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Shii-take en waar Shii-take het hoofdingrediënt is.

Toon 76-100 van 251 recepten
Groene pasta met paddestoelensaus
Uit de categorie vegetarisch: met Kaas, Melk en Olie

Zet voldoende water op voor de pasta. Snijd de champignons in schijfjes en de shii-take in grove stukken. Snipper de ui. Hak de paprika in k...

Groente 'pasteitje'
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Tijm en Bloem

Ontdooi de spinazie en het bladerdeeg. Pel en snipper de ui. Maak de worteltjes schoon en snijd ze in plakjes. Borstel de paddestoelen schoo...

Groente-baconrolletjes met honingsaus (warm)
Uit de categorie borrelhapjes: met Honing, Asperges en Sojasaus

2 dl honing verwarmen, 1/2 dl Japanse sojasaus en 1/2 dl water toevoegen en ± 5 minuten zachtjes koken. Oven voorverwarmen op 250 °C. 200...

Groentenschotel met geroosterde aardappelch
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Broccoli

Verwarm de oven voor op 220?C (heteluchtoven 200?C). Boen de aardappels schoon onder stromend water, snijd ze in dunne plakjes (ca. 2 mm dik...

HAASBIEFSTUK MET SHI-TAKE EN BOSUI
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Gember en Bosuitjes

Maak de shii take schoon en snijd ze in plakjes.Snijd de bosuitjes in stukjes van ca 3 cm.Hak de gember fijnRooster de sesamzaadjes in een d...

Hazerugfilet met tagliatelle en wilde paddestoelen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Olie

Oesterzwammen en eventueel grote pieds de mouton en shii-take in stukken snijden, cantharellen heel laten. Sjalotjes in verhitte olie in ? 5...

heksenmix
Uit de categorie salades: met Sla, Olie en Azijn

maak de paddestoelen schoon en laat ze heel,pel de look en snipper fijn;doe boter in de pan,voeg er de paddestoelen en de look toe en stoof...

Heldere bouillon uit thailand
Uit de categorie soep: met Zout, Olie en Limoen

Snijd de paddestoelen in plakjes. Als u gedroogde paddestoelen gebruikt, neem er dan 8 en laat die 20 min. in heet water weken. Verhit de o...

Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon
Uit de categorie risotto: met Kaas, Rijst en Knoflook | 42 reacties

Snipper de knoflook. Veeg de paddestoelen schoon en snijd ze grof. Laat de doperwtjes ontdooien. Verwarm de boter en bak de bacon knapper...

Hertenbiefstukjes met paddestoelentaart en stoofpe
Uit de categorie hoofdgerechten: met Port, Zout en Room

Haal het vlees uit de koeling. Schil de peertjes maar laat het steeltje eraan zitten, snij van de onderkant een stukje eraf zodat het peertj...

Hete Kip met Groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Ketjap en Paksoi

Verhit de olie in de wok. Voeg de stukjes kip en de rode peper toe en roerbak deze 5 minuten tot de stukjes kip goudbruin zijn. Voeg de aspe...

Hot Ajam
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Pinda en Paprika

Roer de inhoud van het zakje marinademix door de olie en schep de kip erdoor. Laat de kip 15 min. marineren. Verwarm een wok zonder olie e...

Hot-and-sour-soup 1
Uit de categorie soep: met Olie, Azijn en Tahoe

Verhit in een pan met dikke bodem 1 eetlepel olie en bak hierin 1/2 bakje in plakjes gesneden shii-take-paddestoelen goudbruin. Voeg 6 1/2...

Hot-and-sour-soup 2 (Amerikaans-Aziatisch)
Uit de categorie soep: met Olie, Azijn en Tahoe

Verhit 1 lepel olie in een pan met dikke bodem en bak de shii-take goudbruin. Voeg de bouillon, bosui-wit, wortel, tahoe, bamboescheuten en...

Hotpot, Mongools
Uit de categorie vlees: met Kool, Gember en Gember

Was de spinazie en laat ze uitlekken. Snijd de Chinese kool in repen, de shii-take in plakjes en de bosuitjes in smalle ringetjes. Schil de...

INDIASE TILAPIAPIZZA
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Feta en Olie

verwarm de oven voor op 200 graden.kook de broccoliroosjes in een pan met ruim kokend water in 2-3 min beetgaar.spoel ze onder koud stromend...

Indonesische pannenkoek
Uit de categorie hoofdgerechten: met Melk, Kroepoek en Kokosmelk

Meng 1 1/2 dl klappermelk met 1 1/2 dl melk. Maak hiermee een beslag zoals beschreven op de verpakking Mix er 1 eetlepel bakgember doorheen...

Italiaanse bol met sla en shii-take
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zout en Azijn

Was de sla en laat het goed uitlekken. Halveer de Italiaanse bollen en hol ze uit. Veeg de shii-take schoon en halveer deze ook. Bak de b...

Japanse misobouillonfondue met noedels
Uit de categorie bbq: met Zalm, Zout en Udon

Bereiden: In pan 1 1/2 liter water aan de kook brengen. Zakjes misopasta erboven leegknijpen en al roerend in hete water laten oplossen. Bo...

Japanse noedelsoep met
Uit de categorie soep: met Zout, Tahoe en Sherry

Borstel de paddestoelen schoon en verwijder de steeltjes (die blijven hard). Snijd de hoedjes in reepjes. Haal de peultjes af en snijd ze ev...

Japanse teriyaki
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Rijst en Honing

Snijd de biefstuk in dunne plakjes. Meng de olie door de inhoud van het zakje marinade-mix en marineer de biefstuk ca. 10 minuten. Maak de l...

Javaanse roerbak met shii-take
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Komkommer en Shii-take

Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan lichtbruin. Verhit de olie in een wok of ruime pan en bak de ui al omscheppend goudgeel en gl...

Kaastortilla met shii-take, Spaans
Uit de categorie pannenkoeken: met Zout, Kaas en Melk

Klop de eieren met zout en peper los. Roer de kaas en de shii-take erdoor. Verhit de olie in een koekenpan van 16 cm doorsnee. Schenk het ei...

Kakoenpate met paddestoelen en noten
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Tijm en Bloem

Hak de schoongemaakte paddestoelen grof. Snipper de sjalotten en de knoflook. Snijd de paprika in blokjes. Verhit de boter in een pan. Laat...

Kalfsfilet met riesling, gebraiseerd
Uit de categorie vlees: met Zout, Tijm en Bloem

Kleur de kalfshaas aan beide kanten in boter. Verwijder het gekleurd vlees en voeg aan de braadjus 4 grofgesneden sjalotjes, de versneden wo...

Laatste reacties met dit ingredient

Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

Omega Speedmaster , Moonwatch...

Door *edressessatin*
Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

Omega Speedmaster , Moonwatch...

Door *edressessatin*
Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

Mont Blanc Boheme Paso BOBLE Mörkröd Kulspetspenna - SEK 1,2...

Door *edressessatin*

Veel voorkomende ingrediënten met Shii-take