Recepten met Shii-take

Over Shii-take

Recepten met Shii-take

Van oorsprong Japanse paddestoelen. Ze worden vooral in de Japanse keuken veel gebruikt, zowel vers als in gedroogde vorm. De hoed van shii-take is licht- tot donkerbruin gekleurd en de steel is wit. Het vruchtvlees is stevig. De shii-take is zeer aromatisch. De steeltjes van de shii-take worden niet gegeten, ze zijn wat stug. Wel kunt u de steeltjes in stukken gesneden in een saus laten meetrekken. Zo geven zij toch hun lekkere smaak af. Shii-take heeft maar een korte bereidingstijd nodig. Snijd de hoedjes in reepjes en bak ze 1-2 minuten onder roeren in hete olie. Ze blijven dan stevig en behouden hun aromatische smaak. Als u shii-take in gedroogde vorm gebruikt, laat ze dan voor de bereiding eerst 20 minuten weken. Lang voordat de shii-take in Europa opmars maakte, werd deze smakelijke paddestoel al in Japan gekweekt. De Japanners bootsten daarvoor de natuurlijke omstandigheden na waarin de shii-take groeit. 'Shi' betekent in het Japans hardhout en dat is precies het materiaal waarop de paddestoel zich van nature thuisvoelt. Toch lukte het de Japanners om de 'take' (paddestoel) te kweken op de in water zachtgemaakte schors van verschillende boomsoorten. Inmiddels wordt de shii-take ook in Nederland al enkele tientallen jaren met succes gekweekt. Op de kweekboerderijen groeien ze op met zorg samengestelde bedden. Een uitgekiende combinatie van houtsoorten, voedingsstoffen, temperatuur en luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de paddestoelen zich natuurgetrouw ontwikkelen.

Verwante ingrediënten van Shii-take


Overzicht van recepten met Shii-take

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Shii-take. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Shii-take en waar Shii-take het hoofdingrediënt is.

Toon 101-125 van 251 recepten
Kalfsfricadeau met champignon-kroudenragoût-gratin
Uit de categorie vlees: met Ham, Zout en Kaas

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Peper en zout de fricandeau. Verwarm de boter en braad de fricandeau rondom bruin. Laat het vlees in de ov...

Kalfsvlees met shii-take
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Rijst

De shii-take in repen snijden en in 30 gram hete boter aanbraden. Fijn gesneden ui toevoegen en al roerende 5 minuten braden. Daarna uit de...

Kalkoenborst, kruidig gevulde, met rode pepersaus
Uit de categorie vlees: met Zout, Room en Pepers

Verwarm de oven voor op 180°C. Rooster de pijnboompitten in een droge koekepan lichtbruin. Verhit de boter en bak de shii-take, ui, spin...

Kalkoenpate met paddestoelen en noten
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Tijm en Bloem

Hak de schoongemaakte paddestoelen grof. Snipper de sjalotten en de knoflook. Snijd de paprika in blokjes. Verhit de boter in een pan. Laat...

KARBONADE MET SHII-TAKE EN BOKBIERSAUS
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Shii-take en Rozemarijn

* Was de takjes rozemarijn en hak de naaldjes grof.* Schenk het bokbier in een schaal ,roer er de karbonadekruiden en de rozemarijn door.* L...

Karbonades met shii-take bokbiersaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Shii-take en Rozemarijn

Was 2 takjes rozemarijn en hak de naaldjes grof. Schenk 1 flesje bokbier in een schaal, roer er 2 eetlepels karbonadekruiden en de rozemarij...

Kip Hawai met garnalen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Rijst en Shii-take

Kook de rijst volgens de algemene bereidingswijze op de verpakking. Verhit de olie in een wok of hapjespan roerbak de shiitake en de tauge....

Kip met garnalen en paksoi, roergebakken
Uit de categorie vlees: met Zout, Olie en Gember

Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en houd hem warm. Roer de maïzena met de kippenbouillon, de suiker, peper, sojas...

Kip met gebakken paddestoelen en salie
Uit de categorie vlees: met Olie, Salie en Tomaat

Verhit de olie en bak de peterselie, salie en knoflook hierin 3 minuten zachtjes. Voeg de kipdelen toe en braad die in 5-10 minuten rondom...

Kip Szechuan
Uit de categorie hoofdgerechten: met Rijst, Paprika en Bosuitjes

bak de kipfilet met de kruiden gaar in 3 el. oliekook de rijst gaar volgens gebruiks aanwijzingvoeg dan bij de kip de paprika en bak ca. 5 m...

Kipkerrie, Thais
Uit de categorie vlees: met Olie, Jeruk en Curry

Week de shii-take minstens 1 uur in warm water, verwijder de steeltjes en snij de hoedjes in reepjes. Snij de kip in stukjes en roerbak 1-2...

Kippenbouillon met tofu, kip en garnalen
Uit de categorie soep: met Zout, Tofu en Sherry

Week de gedroogde shii-take, 20 minuten, in kokend water.Giet ze af, verwijder de harde stelen, en snij ze in kwarten.Snij de tofu in blok...

Kippensoep, Oosters
Uit de categorie soep: met Zout, Gember en Sherry

Meeneemgerecht. Thuis voorbereiden Schil de gemberwortel en hak hem fijn. Pel de knoflook en snijd ze in plakjes. Borstel de shii-take of d...

Kipreepjes, roergebakken pittige
Uit de categorie vlees: met Olie, Gember en Gember

Week de rijstnoedels ± 15 minuten in kokend water en laat ze uitlekken. Verhit intussen de olie in een wok, voeg de kip en de ui toe en roe...

Knapperige tofu met orientaalse groente
Uit de categorie vegetarisch: met Tofu, Olie en Knoflook

Dep de tofu met keukenpapier droog. Verhit 4 el van de olie in een ruime pan en bak de tofu met de helft van de peper mooi bruin. Schep de...

Knoflook-korianderrijst
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of ketjap asin) aan de kook. Voeg de rijst toe en kook deze in ca. 10 minuten gaa...

knoflook-korianderrijst met kip
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of ketjap asin) aan de kook. Voeg de rijst toe en kook deze in ca. 10 minuten gaa...

Konijn met appel en groene kool
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Pel en snipper de ui. Wrijf de delen konijn in met peper, zout en mosterd.Verhit de olie en boter in een braadpan en bak de stukken konijn i...

Lamsvlees met rijst en wokgroentjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Rijst en Gember

? Kruid het lamsvlees met peper en zout, bak het snel aan in de wok, haal het uit de pan en houd het warm. ? Verhit opnieuw boter in de wok...

lasagne van zalm met wokgroenten en citroengras
Uit de categorie pasta: met Zalm, Zout en Soja

kook de wortel en de peultjes beetgaar in gezouten water ; uitlekken en afspoelen met koud water-giet een scheut soja olie in de wok -doe w...

Lintmacaroni met oesterzwammen, shii-take en De Ko
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Bier en Kaas

De paddestoelen goed borstelen en in stukjes snijden.Twee eetlepels boter verwarmen in een koekenpan met anti-aanbaklaag en hierin de paddes...

Lintmacaroni met paddestoelen en room.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Room

De gedroogde ceps 1/2 uur weken in 1/4 L warm water.De kalkoenfilet in smalle reepjes snijden.De paddestoelen schoonborstelen en in plakjes...

Loempiaatjes
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Shii-take

Snijd de schi-take-paddestoelen in kleine stukjes. Vermeng het gehakt met het ei, vissaus, het gesnipperd pepertje en wat zout. - Meng er...

Lollo rosso & shiitake/taugee/bosui-sesamdressin
Uit de categorie salades: met Sla, Zout en Olie

Verdeel de sla in blaadjes. Snij de bosui in zeer dunne plakjes (niet het donkergroene deel). Verwijder de steeltjes van de shii-take en s...

Lunchsoep, Japans
Uit de categorie soep: met Prei, Soba en Eieren

Vermeng het water met de tepanjaki-marinade en kook in een deel hiervan de kipfilet 30 minuten. Roer deze bouillon bij de rest, breng het ge...

Laatste reacties met dit ingredient

Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

Omega Speedmaster , Moonwatch...

Door *edressessatin*
Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

Omega Speedmaster , Moonwatch...

Door *edressessatin*
Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

Mont Blanc Boheme Paso BOBLE Mörkröd Kulspetspenna - SEK 1,2...

Door *edressessatin*

Veel voorkomende ingrediënten met Shii-take