Recepten met Soja

Over Soja

Recepten met Soja

Behoort tot de plantensoort Glycine max uit het ± 60 soorten tellende geslacht Glycine (van het Griekse glukus = zoet) van de Vlinderbloemenfamilie. Soja is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt zowel in de tropen en in de subtropen als in de gematigde gebieden geteeld. De voornaamste teeltgebieden zijn de Verenigde Staten, Brazilië, Mantsjoerije, China, Korea en Japan. Het is één van de belangrijkste bronnen van olie en eiwitten. Soja is een eenjarige, kruidachtige korte-dag-plant, die niet hoger wordt dan 60-180 cm. De bladen zijn drietallig; de behaarde peulen zitten meestal in groepjes van 3-15 bij elkaar. De peulen bevatten twee tot drie (soms vier) zaden, die lichtgeel, geelbruin tot geheel zwart van kleur zijn. Er zijn vele variëteiten, in groeiduur variërend van 75 tot 200 dagen. De variëteiten worden ingedeeld in geografische rassen: Indische, Japanse, Mantsjoerijse en Chinese. De Mantsjoerijse en Japanse rassen hebben een hoog vetgehalte, terwijl de Chinese en Indische rassen worden gekenmerkt door een hoog eiwitgehalte. Op gronden waar nooit eerder soja werd verbouwd, moet het zaad, dan wel de grond, met de juiste knolletjesbacteriën (Rhizobium sp.) worden geënt. De peulen zijn vrijwel gelijktijdig rijp, waardoor zij in één keer kunnen worden geoogst. Het zaad (de boon) bevat 13-25% olie (vet), 30-50% eiwit en 14-25% koolhydraten. De sojaboon bevat voorts wat vitamine A, vrij veel vitamine B1 en B2 en vrijwel geen vitamine C. De voedingswaarde van sojabonen (zaden) wordt aanzienlijk verhoogd door ze korte tijd te koken of enige tijd droog te verhitten: de benutbaarheid van het eiwit wordt erdoor verbeterd en een in soja voorkomende trypsine-inhibitor = anti-trypsinefactor (een stof die de eiwitsplitsende activiteit van de enzymen trypsine en erepsine tegengaat) wordt vernietigd. Daarentegen heeft te intensieve en langdurige hittebehandeling een ongunstige invloed; hierdoor wordt de benutbaarheid van het in soja-eiwit voorkomende aminozuur lysine nadelig beïnvloed. Als de bonen met de schimmel Rhizopus oligosporus worden geënt, leveren zij na gisting tempé, een eiwitrijke, gemakkelijk verteerbare koek. Als de schimmel Neurospora sitophila voor de fermentatie wordt gebruikt, noemt men de koek ontjom. Vermalen, opgekookte en met gips hard gemaakte witte bonen leveren miso, een sojapasta met 10% gierst en sojakaas of tahoe (ook gespeld taohoe), aan plakken gesneden en gebakken gegeten als bijgerecht of als versnapering. Zwarte bonen, vergist met de schimmel Aspergillus oryzae, leveren de vloeibare, als specerij gebruikte ketjap (in het Nederlands soja of sojasaus genoemd). Door hydrolyseren van soja-eiwit verkrijgt men het Chinese ve-tsin, een fijn wit poeder, gebruikt voor het kruiden van gerechten. Sojameel uit vermalen droge bonen dient, vermengd met andere meelsoorten, tot broodbereiding (sojabrood; met maximaal 50% sojaproduct) en is voorts een ingrediënt voor consumptie-ijs en vele andere voedingsmiddelen. De groene delen van de plant zijn een zeer goed veevoer, evenals de perskoek (in Zuidoost-Azië wordt nog veel sojaolie door persing gewonnen). Uit de bonen maakt men ook de sojamelk, een belangrijk substituut in gebieden met tekorten aan dierlijke melk. De sojamelk wordt gewonnen door bonen te weken, tot pasta te malen en door watertoevoeging hieruit de melk af te scheiden. Uit de bonen wint men voorts eiwitten die, in poedervorm, als vlokken of brokjes, met vlees in samengestelde vleesproducten en 'snacks' kunnen worden verwerkt. Nederland importeert jaarlijks ± 4 miljoen ton, vooral vanuit de Verenigde Staten, uit Brazilië en nog geringe hoeveelheden uit Italië en Frankrijk. De sojaboon groeit niet in Nederland.


Overzicht van recepten met Soja

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Soja. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Soja en waar Soja het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 442 recepten
Noedels met sojakippenlevertjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja en Olie

? Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Voeg de noedels toe en kook deze in ca. 2 minuten gaar. Trek de noedels na 1 min...

"Bapao-broodjes"
Uit de categorie brood: met Gist, Zout en Soja

(Deeg:) Gebruik een plastic mengkom. Week de gist in ca. 300 ml. lauw water. Voeg de suiker toe en meng dit. Laat dit circa 10 minuten in...

Gevleugeld kippotje
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Soja

? Kippenvleugels in de pan aan alle kanten bruin bakken, vuur temperen, prei, sjalot, knoflook en pepertje toevoegen en licht kleuren. ? &g...

Japanse mayonaise
Uit de categorie sauzen: met Zout, Soja en Wasabi

? Voor de bereiding zie mijn recept mayonaise met de staafmixer....

Lamsvlees met lente-ui (wok)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

Snijd het lamsvlees in flinterdunne plakjes, vermeng dit met de ingredienten van de marinade en laat dit een half uur koel staan. >>...

Aardappel-groentepannetje
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Kool

-maak uien, tomaten en savooi schoon en snij in blokjes of repen -schil de gember en snij in stukken -meng de specerijen en het zout doore...

Aardappelgevuld met grijze garnalen en champagne s
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Room en Soja

Kook de aardappelen in de schil gaar in een grote hoeveelheid water, ongeveer 30 min. Of stoom ze. Haal de aardappel leeg en doe het aarda...

AARDAPPELSTOOFSCHOTEL
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Soja

Was de aardappelen, snijdt ze in stukken en zet deze op met zoveel water dat ze juist onderstaan en voeg zout toe. Doe er na 10 minuten de s...

Ajam Kodok - Gevulde kip
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Soja

Vulling: Doe de volgende ingredienten in een kom: gehakt, ham, gemalen kippenlevers, augurken, leverpastei, champignons en doperwtjes. Voeg...

ALOHA KIP
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja en Olie

Druk die hoender borsies plat dat elkeen omtrent 6,5 mm dik is. Sit die meel in 'n groot Ziploc sakkie byv. (iets wat kan toe maak). S...

amandel kokos meergranen volkoren brood
Uit de categorie brood: met Gist, Zout en Soja

Doe de ingredienten in bovenstaande volgorde in de BBM. Zet de BBM op stand volkoren brood...

Andijviestamppot met rooktofu
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Melk

Schil de aardappelen en kook ze gaar Stamp ze met de (soja)melk of bouillon en het vet fijn en breng op smaak met peper, zout en azijn S...

Antilliaanse Stoofpot
Uit de categorie vegetarisch: met Soja, Olie en Uien

Kook eerst de sojabrokjes zo'n 20 minuten in kruiden-bouillon. - Snij de paprika's in reepjes en hak de uien in grove stukjes. Bak...

Aparte groente vleesschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Soja

Vlees in reepjes snijden en alle ingredienten voor de marinade door het vlees roeren. Groente schoonmaken: Bleekselderei in reepjes; Spr...

Aprilvis met citroentijm.
Uit de categorie bijgerechten: met Soja, Olie en Griet

Bak de stukken griet mooi bruin in de Alpro Soja bakken en braden Mix het broodkruim met de citroentijm en beleg hiermee de bovenkant van d...

Armeense linzenschotel
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Soja en Olie

Het gerecht bestaat uit 4 delen: 1. rijst in tomatensap gekookt 2. armeense linzensaus 3. gefrituurde courgette 4. yoghurt/knoflooks...

Asperge-Creme-Soep met Croutons
Uit de categorie soep: met Room, Soja en Bloem

Smoor de in kleine stukjes gehakte ui in de olijfolie en voeg de bloem onder voortdurend roeren toe. Voeg steeds kleine beetjes kookwater to...

asperges met gerookte zalm en garnalen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Room

Maak de asperges proper en stoom of kook ze gaar. Verwarm de oven voor op 175?C.Wikkel de asperges per 2 a 3 (afhankelijk van de dikte) in...

Aspergesoep, Chinees
Uit de categorie soep: met Zout, Soja en Maïs

Snij de kippoulet in kleine stukjes. Doe in een kommetje en bestrooi met maizena. Laat de mais uitlekken. Vang het vocht op. Meng 2 lepels m...

Atkins brood
Uit de categorie brood: met Zout, Room en Soja

Meng alle droge ingredienten (gemalen pecannoten, soja-eiwit, zout en bakpoeder). Voeg bij dit mengsel de room, eieren en het water. Meng...

Aubergines mer garnalensaus
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Soja en Ve-tsin

Was en schil de aubergines, snijd ze in dobbelstenen. Verhit enkele eetlepels olijfolie, voeg de blokjes aubergine toe, wat zout en fijngesn...

Aziatische roerbak groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Gember

Snijd bij de paksoi, choisum en tatsoi de onderkant van de stelen en eventuele lelijke bladeren weg Halveer de paksoi in de lengte...

Balletjes in Tomatensaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Soja en Tijm

Rol de balletjes van het gehakt, rol ze door de bloem en pocheer ze in water net onder het kookpunt. Stoof de gehakte ui, sjalot en wortel a...

Balletjes in tomatensaus met kaaspuree
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Soja en Melk

Rol het gehakt ik bolletjes, rol ze door wat bloem en pocheer ze in water Stoof de gehakte ajuin, sjalot en wortel aan in wat Vandemoorte...

Bamboespruitensalade
Uit de categorie salades: met Zout, Soja en Olie

-maak een sausje van de geperste knoflook, snufje zout, gemberpoeder, soja, azijn, olie en eventueel een snufje suiker -laat dit mengsel ko...

Laatste reacties met dit ingredient

Rotmok

interessant recept, ik herinner mij rotmok anders, als een rijstgerech...

Door *katje*

Veel voorkomende ingrediënten met Soja