Recepten met Soja

Over Soja

Recepten met Soja

Behoort tot de plantensoort Glycine max uit het ± 60 soorten tellende geslacht Glycine (van het Griekse glukus = zoet) van de Vlinderbloemenfamilie. Soja is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt zowel in de tropen en in de subtropen als in de gematigde gebieden geteeld. De voornaamste teeltgebieden zijn de Verenigde Staten, Brazilië, Mantsjoerije, China, Korea en Japan. Het is één van de belangrijkste bronnen van olie en eiwitten. Soja is een eenjarige, kruidachtige korte-dag-plant, die niet hoger wordt dan 60-180 cm. De bladen zijn drietallig; de behaarde peulen zitten meestal in groepjes van 3-15 bij elkaar. De peulen bevatten twee tot drie (soms vier) zaden, die lichtgeel, geelbruin tot geheel zwart van kleur zijn. Er zijn vele variëteiten, in groeiduur variërend van 75 tot 200 dagen. De variëteiten worden ingedeeld in geografische rassen: Indische, Japanse, Mantsjoerijse en Chinese. De Mantsjoerijse en Japanse rassen hebben een hoog vetgehalte, terwijl de Chinese en Indische rassen worden gekenmerkt door een hoog eiwitgehalte. Op gronden waar nooit eerder soja werd verbouwd, moet het zaad, dan wel de grond, met de juiste knolletjesbacteriën (Rhizobium sp.) worden geënt. De peulen zijn vrijwel gelijktijdig rijp, waardoor zij in één keer kunnen worden geoogst. Het zaad (de boon) bevat 13-25% olie (vet), 30-50% eiwit en 14-25% koolhydraten. De sojaboon bevat voorts wat vitamine A, vrij veel vitamine B1 en B2 en vrijwel geen vitamine C. De voedingswaarde van sojabonen (zaden) wordt aanzienlijk verhoogd door ze korte tijd te koken of enige tijd droog te verhitten: de benutbaarheid van het eiwit wordt erdoor verbeterd en een in soja voorkomende trypsine-inhibitor = anti-trypsinefactor (een stof die de eiwitsplitsende activiteit van de enzymen trypsine en erepsine tegengaat) wordt vernietigd. Daarentegen heeft te intensieve en langdurige hittebehandeling een ongunstige invloed; hierdoor wordt de benutbaarheid van het in soja-eiwit voorkomende aminozuur lysine nadelig beïnvloed. Als de bonen met de schimmel Rhizopus oligosporus worden geënt, leveren zij na gisting tempé, een eiwitrijke, gemakkelijk verteerbare koek. Als de schimmel Neurospora sitophila voor de fermentatie wordt gebruikt, noemt men de koek ontjom. Vermalen, opgekookte en met gips hard gemaakte witte bonen leveren miso, een sojapasta met 10% gierst en sojakaas of tahoe (ook gespeld taohoe), aan plakken gesneden en gebakken gegeten als bijgerecht of als versnapering. Zwarte bonen, vergist met de schimmel Aspergillus oryzae, leveren de vloeibare, als specerij gebruikte ketjap (in het Nederlands soja of sojasaus genoemd). Door hydrolyseren van soja-eiwit verkrijgt men het Chinese ve-tsin, een fijn wit poeder, gebruikt voor het kruiden van gerechten. Sojameel uit vermalen droge bonen dient, vermengd met andere meelsoorten, tot broodbereiding (sojabrood; met maximaal 50% sojaproduct) en is voorts een ingrediënt voor consumptie-ijs en vele andere voedingsmiddelen. De groene delen van de plant zijn een zeer goed veevoer, evenals de perskoek (in Zuidoost-Azië wordt nog veel sojaolie door persing gewonnen). Uit de bonen maakt men ook de sojamelk, een belangrijk substituut in gebieden met tekorten aan dierlijke melk. De sojamelk wordt gewonnen door bonen te weken, tot pasta te malen en door watertoevoeging hieruit de melk af te scheiden. Uit de bonen wint men voorts eiwitten die, in poedervorm, als vlokken of brokjes, met vlees in samengestelde vleesproducten en 'snacks' kunnen worden verwerkt. Nederland importeert jaarlijks ± 4 miljoen ton, vooral vanuit de Verenigde Staten, uit Brazilië en nog geringe hoeveelheden uit Italië en Frankrijk. De sojaboon groeit niet in Nederland.


Overzicht van recepten met Soja

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Soja. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Soja en waar Soja het hoofdingrediënt is.

Toon 226-250 van 442 recepten
Ku lu yuk 13
Uit de categorie vlees: met Soja, Thee en Olie

Een vriendin in Purmerend heeft me dit recept jaren geleden eens gegeven en ik had het gepubliceerd hier in het plaatselijke dagblad, vandaa...

Kung po ngauw 1
Uit de categorie vlees: met Zout, Soja en Olie

Maak een mengsel van de ingrediënten voor de marinade. Voeg er een mespunt zout en de gehakte gemberwortel aan toe en wentel de stukjes vle...

Kwartelmarinade
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Soja en Gember

Doe alle ingredienten voor de marinade in de keukenmachine en pureer. Leg het gevogelte in een diepe kom en schenk de marinade hierover. Laa...

Kwartels in Gandaham met selderpuree.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Soja

Fileer de kwartels met het borstje aan de billetjes en pak ze in in de schijfjes Gandaham. Bak ze aan in wat Belolive bakken en braden en vo...

Kwartels met appels en rozijen
Uit de categorie voorgerechten: met Soja, Kaneel en Kervel

Bak de kwartels op de vel kant bruin in Alpro Soja bakken en braden. Voeg er de appelen in brunoise aan toe. Voeg de rozijnen toe en bak...

Laksa - Maleisische miesoep
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Munt en Olie

Snijd voor de rempah-kruiden de gagangel of gember in plakjes. hak de cashew- of gagelnoten, haal het zaad uit de pepers en hak ze. Snijd he...

lamsbout met roerbak groenten en aardappeltaart
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

(blancheren houdt in het beet gaar maken van het te verwerkende product of grondstof. aardappeltaartje: -snijd zo dun mogelijke plakjes va...

Lamsbout uit Marokko
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

Je maakt inkepingen in de bout of neemt de spies en prinkt zoveel mogelijk in de bou het liefst door en door. Je schenkt een scheutje olie o...

lasagne van zalm met wokgroenten en citroengras
Uit de categorie pasta: met Zalm, Zout en Soja

kook de wortel en de peultjes beetgaar in gezouten water ; uitlekken en afspoelen met koud water-giet een scheut soja olie in de wok -doe w...

LENG IN DE WOK MET SPRUITEN, PEULVRUCHTEN, TOMAAT
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Soja

1. Snijd de lengfilet in grote dobbelstenen. Pel de tomaat en de paprika en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verdeel de spruitjes in vier s...

Loempia's, kleine Chinese
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Sla en Prei

Snijd de bosui, de wortel, de bamboescheuten,en de champignons tot ze ongeveer de formaat hebben van de tauge. Verhit de eetl olie in een wo...

Maïssoep met krab, Vietnamese
Uit de categorie soep: met Ham, Soja en Maïs

Snij 50 g bamboescheuten, een plak ham en wat gemberwortel in kleine stukken. Bak 100 g krab uit blik met een gesnipperd ui en knoflook. K...

Macaroni met courgette-roomsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Room en Soja

Sjalotje fijn snipperen,champignons in plakjes snijden. Courgette schillen en in stukjes snijden. Water opzetten voor de macaroni.Macaroni...

mahi mahi
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Soja en Olie

Doe al de ingredienten voor de marinade in de blender en vermeng alles tot een saus. Doe de stukken vis in een bak en doe de saus er over, z...

Maiskoekjes met gerookte kip
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Soja en Olie

Laat de mais goed uitlekken. Was de koriander en hak ze fijn. Meng in een keukenmachine het ei met de koriander, bakmeel, bakpoeder en komij...

makkelijke chocolade taart
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Soja

Vooruit werken: de taart kan goed afgesloten circa ??n week in de koelkast worden bewaard of kan - zonder glazuur - worden ingevroren.Verw...

Makkelijke Teriyaki kip
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Rijst

Meng de soja, mirin en sake, voeg wat suiker toe naar smaak. Het moet een beetje zoetig worden, maar niet te zoet.Kruid de kipfilets met wat...

Mango-roomijs
Uit de categorie desserts: met Soja, Mango en Sojaroom

Lekker, maar je valt er niet van af!Schil de mango's, verwijder de pitten en pureer ze samen met de overige ingredienten. Zet het mengs...

marinade voor varkensvlees
Uit de categorie bbq: met Soja, Laos en Tabasco

vlees in kleine blokken van ongeveer 1,5 cm snijdenneem een flinke scheut goede olijfolie en doe hier evenveel soja saus bij vermeng hierbij...

Mayonaise 2 van Magda
Uit de categorie sauzen: met Zout, Soja en Olie

Doe dooier, zout, mosterd en peper samen in een ruime kom, zet de kloppers op de mixer en begin te kloppen...... Het spul wordt nu lopend......

Medan-toast
Uit de categorie borrelhapjes: met Soja, Olie en Brood

Vlees in draadjes uiteen trekken. Fruit in de olie het uitje goudgeel. Voeg knoflook, sambal en sojasaus toe. Roer dit goed om en haal dit d...

mejillones con salsa picante
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Soja en Azijn

was de mosselen onder koud stromend water en verwijder de openstaande en de zware exemplaren.Breng in een wijde pan een laagje water aan de...

Met Hoisinsaus geglaceerde kip
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

MARINADE: -voeg zout, peper, sherry bij de kipblokjes -bestrooi met maizena en roer er het losgeklopte eiwit door -laat 15 a 30 min marin...

Met komkommer en tauge gevulde rundvleesrolletjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Wasabi en Eieren

Snijd de geschilde komkommer in de lengte in zeer dunne reepjes van een paar millimeter dik. Laat de gewassen tauge uitlekken. Klop de eiere...

Miesoep 2
Uit de categorie soep: met Ham, Zout en Kool

Ragoût: * Chinese champignons laten weken en deze na zo'n 30 min in plakjes snijden (evt. steeltjes verwijderen). * Alle andere ingredi...

Laatste reacties met dit ingredient

Rotmok

interessant recept, ik herinner mij rotmok anders, als een rijstgerech...

Door *katje*

Veel voorkomende ingrediënten met Soja