Recepten met Soja

Over Soja

Recepten met Soja

Behoort tot de plantensoort Glycine max uit het ± 60 soorten tellende geslacht Glycine (van het Griekse glukus = zoet) van de Vlinderbloemenfamilie. Soja is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt zowel in de tropen en in de subtropen als in de gematigde gebieden geteeld. De voornaamste teeltgebieden zijn de Verenigde Staten, Brazilië, Mantsjoerije, China, Korea en Japan. Het is één van de belangrijkste bronnen van olie en eiwitten. Soja is een eenjarige, kruidachtige korte-dag-plant, die niet hoger wordt dan 60-180 cm. De bladen zijn drietallig; de behaarde peulen zitten meestal in groepjes van 3-15 bij elkaar. De peulen bevatten twee tot drie (soms vier) zaden, die lichtgeel, geelbruin tot geheel zwart van kleur zijn. Er zijn vele variëteiten, in groeiduur variërend van 75 tot 200 dagen. De variëteiten worden ingedeeld in geografische rassen: Indische, Japanse, Mantsjoerijse en Chinese. De Mantsjoerijse en Japanse rassen hebben een hoog vetgehalte, terwijl de Chinese en Indische rassen worden gekenmerkt door een hoog eiwitgehalte. Op gronden waar nooit eerder soja werd verbouwd, moet het zaad, dan wel de grond, met de juiste knolletjesbacteriën (Rhizobium sp.) worden geënt. De peulen zijn vrijwel gelijktijdig rijp, waardoor zij in één keer kunnen worden geoogst. Het zaad (de boon) bevat 13-25% olie (vet), 30-50% eiwit en 14-25% koolhydraten. De sojaboon bevat voorts wat vitamine A, vrij veel vitamine B1 en B2 en vrijwel geen vitamine C. De voedingswaarde van sojabonen (zaden) wordt aanzienlijk verhoogd door ze korte tijd te koken of enige tijd droog te verhitten: de benutbaarheid van het eiwit wordt erdoor verbeterd en een in soja voorkomende trypsine-inhibitor = anti-trypsinefactor (een stof die de eiwitsplitsende activiteit van de enzymen trypsine en erepsine tegengaat) wordt vernietigd. Daarentegen heeft te intensieve en langdurige hittebehandeling een ongunstige invloed; hierdoor wordt de benutbaarheid van het in soja-eiwit voorkomende aminozuur lysine nadelig beïnvloed. Als de bonen met de schimmel Rhizopus oligosporus worden geënt, leveren zij na gisting tempé, een eiwitrijke, gemakkelijk verteerbare koek. Als de schimmel Neurospora sitophila voor de fermentatie wordt gebruikt, noemt men de koek ontjom. Vermalen, opgekookte en met gips hard gemaakte witte bonen leveren miso, een sojapasta met 10% gierst en sojakaas of tahoe (ook gespeld taohoe), aan plakken gesneden en gebakken gegeten als bijgerecht of als versnapering. Zwarte bonen, vergist met de schimmel Aspergillus oryzae, leveren de vloeibare, als specerij gebruikte ketjap (in het Nederlands soja of sojasaus genoemd). Door hydrolyseren van soja-eiwit verkrijgt men het Chinese ve-tsin, een fijn wit poeder, gebruikt voor het kruiden van gerechten. Sojameel uit vermalen droge bonen dient, vermengd met andere meelsoorten, tot broodbereiding (sojabrood; met maximaal 50% sojaproduct) en is voorts een ingrediënt voor consumptie-ijs en vele andere voedingsmiddelen. De groene delen van de plant zijn een zeer goed veevoer, evenals de perskoek (in Zuidoost-Azië wordt nog veel sojaolie door persing gewonnen). Uit de bonen maakt men ook de sojamelk, een belangrijk substituut in gebieden met tekorten aan dierlijke melk. De sojamelk wordt gewonnen door bonen te weken, tot pasta te malen en door watertoevoeging hieruit de melk af te scheiden. Uit de bonen wint men voorts eiwitten die, in poedervorm, als vlokken of brokjes, met vlees in samengestelde vleesproducten en 'snacks' kunnen worden verwerkt. Nederland importeert jaarlijks ± 4 miljoen ton, vooral vanuit de Verenigde Staten, uit Brazilië en nog geringe hoeveelheden uit Italië en Frankrijk. De sojaboon groeit niet in Nederland.


Overzicht van recepten met Soja

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Soja. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Soja en waar Soja het hoofdingrediënt is.

Toon 251-275 van 442 recepten
mihoensalade met krab
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Soja en Sereh

sla wassenkook de mihoen in twee minuten gaar en spoel af met koud water. kook de sugersnaps in 3 min. en spoel ook af met koud water halve...

Mission Impossible kaas
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Soja en Olie

Marineer eerst de in blokjes gesneden kip in de rendang marinade (ongeveer 1 uurtje). Haal de kipjes uit de marinade en verwijder zo goed m...

Napolitaanse courgette-pasta ovenschotel
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Soja

Oven voorverwarmen tot 200 graden Celsius. Kook de pasta al dente. Afgieten en uit laten lekken. Doe de pasta in een platte, brede o...

Nasi Goreng (M)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Soja en Uien

Kook de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit een pan of wok met anti-aanbaklaag en bak de champignons op...

Noedels met sesamkip en boontjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Champignons

? Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Voeg de noedels toe en kook deze in ca. 2 minuten gaar. Trek de noedels na 1 min...

Okazu van bonen
Uit de categorie bijgerechten: met Soja en Suiker

Rul in een wok het gehakt en schep overtollig kookvet eruit. Roer de bonen erdoor met het water, dek af en laat 15 tot 20 minuten koken to...

Oosterse andijvie
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Gember

Snijd de andijvie in grove stukken, was die en maak ze goed droog. Snijd de knoflook en rode peper in fijne stukken en meng ze - samen met...

Oosterse fruit-en rundvleessalade.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

Roer de ingredienten voor de marinade door elkaar en voeg de plakjes rundvlees toe.Marineer het rundvlees minstens 1uur,maar liever 3uur.Roe...

Oosterse gehaktballen
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Soja en Bloem

Doe het gehakt in een kom en breek het ei erboven. Wrijf de beschuiten boven het gehakt fijn. Rooster de sesamzaadjes kort in een drog...

Oosterse maaltijd-kippesoep
Uit de categorie soep: met Prei, Soja en Gember

Prei schoonmaken, in dunne ringetjes snijden en wassen. Peen schoonmaken, wassen in in dunne reepjes snijden. Aardappels schillen, halveren,...

Orientaalse biefreepjes
Uit de categorie bijgerechten: met Soja, Olie en Gember

Doe de reepjes in eem grote kom.Voor de marinade mengt je de knoflook,sojasaus,sherry en basterdsuiker in een kom.Giet dit mengsel over het...

Ossenhaasreepjes in oestersaus, roergebakken
Uit de categorie vlees: met Zout, Soja en Olie

Vermeng de ingrediënten voor de marinade met 4 eetlepels water en laat het vlees hierin 10-30 minuten marineren. Week de paddestoelen in he...

Pangsit goreng 02
Uit de categorie bijgerechten: met Sla, Prei en Zout

Zeef bloem, zout en maizena in een kom. Knip het eiwit los in een kommetje en roer er 4 lepels koud water door. Niet kloppen! Maak van het b...

Papillotten met roodbaars en limoen.
Uit de categorie voorgerechten: met Vis, Kool en Soja

Was en snijd de groenten. Snijd 4 vellen aluminiumpapier. Verdeel de groenten over het aluminiumpapier,leg een stuk vis op de groenten en do...

Parelhoensalade met courgettes, sojascheutjes , no
Uit de categorie voorgerechten: met Soja, Olie en Azijn

-meng vleesreepjes, lente ui, courgettes, sojascheutjes dooreen -meng alle ingredi?nten voor de saus en giet over de salade en kort laten i...

Pasta met een lekkere magere saus
Uit de categorie pasta: met Soja, Olie en Tomaat

Snij de halve ui in kleine blokjes. Meng de bruschetta met de olie en laat dit 10 min. wellen.Kook de pasta volgens bereiding wijze. Bak...

Pasta met oesterzwammen
Uit de categorie vegetarisch: met Room, Soja en Olie

Borstel de oesterzwammen af. Je kan ze eventueel ook afvegen met bevochtigd keukenpapier, maar ze in geen geval wassen, want dan worden ze w...

Pasta met spinazie roomsaus
Uit de categorie pasta: met Room, Soja en Spinazie

- snipper de ui - snij de champignons in plakjes - pel de pistachenootjes - snij de gedroogde tomaatjes in stukjes- Kook de pasta volg...

pasta vlady
Uit de categorie pasta: met Room, Soja en Uien

kruid het gehakt met paprika en kerrie poeder,peper en soja .snipper de ui en doe de sausmixen alvast vermengen met wat waterbak het ui en d...

Pasteitje met stilton en polenta
Uit de categorie hoofdgerechten: met Port, Zout en Kaas

Week de gedroogde paddestoelen 15 -20 minuten in 1,5 dl hete groentebouillon. Laat ze uitlekken en snijd in dunne schijfjes, bewaar de bouil...

patrijzenborstjes op linzensalade
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Soja en Tijm

-zet de linzen 1 uur in koud water te week -afspoelen onder de koude kraan in een zeef -kook ze gaar in kokend gezouten water -afgieten a...

Pekingsoep 2 (Vietnamees)
Uit de categorie soep: met Ham, Soja en Gember

Snij 50 g bamboescheuten, een plak ham en wat djahé in kleine stukken. Klop 2 eiwitten los. Kook een kippenpoot of kipfilet en snijd het...

Perdegel Kentang
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Soja en Bloem

zet alles klaar en zorg dat alles gesneden is.Maak de aardappelen goed schoon met een borsteltje, zet de aardappelen op met veel water en ko...

Peren en chocolade met gember en honing:
Uit de categorie desserts: met Soja, Munt en Olie

Schil de peren en snij ze in 8 Frituur de muntblaadjes in hete olie en bewaar ze op wat keukenpapier Bak de peertjes aan in de bakke...

Picknick Paella
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Soja en Olie

Was de kipfilet, leg die in een kleine pan met het bouillontablet en de foelie en schenk 2 1/2 dl kokend water in de pan. Laat het kippevl...

Laatste reacties met dit ingredient

Rotmok

interessant recept, ik herinner mij rotmok anders, als een rijstgerech...

Door *katje*

Veel voorkomende ingrediënten met Soja