Recepten met Soja

Over Soja

Recepten met Soja

Behoort tot de plantensoort Glycine max uit het ± 60 soorten tellende geslacht Glycine (van het Griekse glukus = zoet) van de Vlinderbloemenfamilie. Soja is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt zowel in de tropen en in de subtropen als in de gematigde gebieden geteeld. De voornaamste teeltgebieden zijn de Verenigde Staten, Brazilië, Mantsjoerije, China, Korea en Japan. Het is één van de belangrijkste bronnen van olie en eiwitten. Soja is een eenjarige, kruidachtige korte-dag-plant, die niet hoger wordt dan 60-180 cm. De bladen zijn drietallig; de behaarde peulen zitten meestal in groepjes van 3-15 bij elkaar. De peulen bevatten twee tot drie (soms vier) zaden, die lichtgeel, geelbruin tot geheel zwart van kleur zijn. Er zijn vele variëteiten, in groeiduur variërend van 75 tot 200 dagen. De variëteiten worden ingedeeld in geografische rassen: Indische, Japanse, Mantsjoerijse en Chinese. De Mantsjoerijse en Japanse rassen hebben een hoog vetgehalte, terwijl de Chinese en Indische rassen worden gekenmerkt door een hoog eiwitgehalte. Op gronden waar nooit eerder soja werd verbouwd, moet het zaad, dan wel de grond, met de juiste knolletjesbacteriën (Rhizobium sp.) worden geënt. De peulen zijn vrijwel gelijktijdig rijp, waardoor zij in één keer kunnen worden geoogst. Het zaad (de boon) bevat 13-25% olie (vet), 30-50% eiwit en 14-25% koolhydraten. De sojaboon bevat voorts wat vitamine A, vrij veel vitamine B1 en B2 en vrijwel geen vitamine C. De voedingswaarde van sojabonen (zaden) wordt aanzienlijk verhoogd door ze korte tijd te koken of enige tijd droog te verhitten: de benutbaarheid van het eiwit wordt erdoor verbeterd en een in soja voorkomende trypsine-inhibitor = anti-trypsinefactor (een stof die de eiwitsplitsende activiteit van de enzymen trypsine en erepsine tegengaat) wordt vernietigd. Daarentegen heeft te intensieve en langdurige hittebehandeling een ongunstige invloed; hierdoor wordt de benutbaarheid van het in soja-eiwit voorkomende aminozuur lysine nadelig beïnvloed. Als de bonen met de schimmel Rhizopus oligosporus worden geënt, leveren zij na gisting tempé, een eiwitrijke, gemakkelijk verteerbare koek. Als de schimmel Neurospora sitophila voor de fermentatie wordt gebruikt, noemt men de koek ontjom. Vermalen, opgekookte en met gips hard gemaakte witte bonen leveren miso, een sojapasta met 10% gierst en sojakaas of tahoe (ook gespeld taohoe), aan plakken gesneden en gebakken gegeten als bijgerecht of als versnapering. Zwarte bonen, vergist met de schimmel Aspergillus oryzae, leveren de vloeibare, als specerij gebruikte ketjap (in het Nederlands soja of sojasaus genoemd). Door hydrolyseren van soja-eiwit verkrijgt men het Chinese ve-tsin, een fijn wit poeder, gebruikt voor het kruiden van gerechten. Sojameel uit vermalen droge bonen dient, vermengd met andere meelsoorten, tot broodbereiding (sojabrood; met maximaal 50% sojaproduct) en is voorts een ingrediënt voor consumptie-ijs en vele andere voedingsmiddelen. De groene delen van de plant zijn een zeer goed veevoer, evenals de perskoek (in Zuidoost-Azië wordt nog veel sojaolie door persing gewonnen). Uit de bonen maakt men ook de sojamelk, een belangrijk substituut in gebieden met tekorten aan dierlijke melk. De sojamelk wordt gewonnen door bonen te weken, tot pasta te malen en door watertoevoeging hieruit de melk af te scheiden. Uit de bonen wint men voorts eiwitten die, in poedervorm, als vlokken of brokjes, met vlees in samengestelde vleesproducten en 'snacks' kunnen worden verwerkt. Nederland importeert jaarlijks ± 4 miljoen ton, vooral vanuit de Verenigde Staten, uit Brazilië en nog geringe hoeveelheden uit Italië en Frankrijk. De sojaboon groeit niet in Nederland.


Overzicht van recepten met Soja

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Soja. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Soja en waar Soja het hoofdingrediënt is.

Toon 276-300 van 442 recepten
Pierna de Careno a la Orensa
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

nvtBestrooi het lamsvlees aan alle zijden met peper en zout.Rol het vlees op in de oorspronkelijke vorm en bind het met touw of garen niet a...

pikante chinese eieren
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Soja en Eieren

zet alles klaarkook de eieren 8 minuten in ruim water. spoel de eieren af onder koud water. rol de eieren stuk voor stuk stevig over het a...

Pikante garnalen
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Soja en Olie

Garnalen over de lengte insnijden. Darmkanaaltje verwijderen en de garnalen onder koud water afspoelen. 1 tl zout, ? tl witte peper, rijstwi...

Pikante kippenvleugeltjes
Uit de categorie voorgerechten: met Soja, Gember en Honing

Was de kippenvleugeltjes,en droogbetten met keukenpapier,en ze in een grote mengschaal leggen.Klop honing,sojasaus,Worchestersaus,gember en...

Pinda-saus...
Uit de categorie sauzen: met Soja, Pinda en Azijn

-Pel en hak het knoflookteentje. -Pel en hak de sjalotjes fijn. -Rasp de gember. -Was en hak de chilipeper. -Pers de limoen uit.-Hak de...

PINDA-WOKDIP MET KIP EN GROENTEN
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Pinda

Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Voeg de noedels toe en kook deze in ca. 2 min. gaar. Trek de noedels na 1 minuut k...

Pink-pot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Kool

Rooster het fenegriekzaad in een droge pan totdat het bruin kleurt. Haal de pan van het vuur. Maal het fenegriekzaad en maanzaad in een vijz...

pittige Varkenshaas
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

zout en peper de varkenshaasen hak de rest fijnlaat de wok heet worden voeg 2 eetlepels boter en 2 eetlepels olie toe en laat het bruisen vo...

Pompoen met saffraanaardappelen en gedroogde ganda
Uit de categorie voorgerechten: met Soja, Azijn en Curry

Schik de pompoenaardappelen in een torentje met daarop de Gandaham en daarop de kervel. Giet de saus er rond en strooi er een beetje curry o...

Pompoensoep (vegan)
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Room

Pompoen in stukken snijden, schillen en pitten en draden verwijderen. Pompoen in stukjes snijden. Prei wassen, schoonmaken en in dunne ringe...

Portugese vleesschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Port en Zout

Leg de karbonades op een schotel. Roer een flinke mespunt cayennepeper met 1/2 tl zout door de bloem en bestrooi de karbonades aan weerszijd...

Preitaart met gedroogde tomaat en kaas
Uit de categorie vegetarisch: met Prei, Zout en Kaas

Prei 3 minuten koken en laten uitlekken. Snipper de tomaatjes. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de bakvorm in. Bekleed de bakvorm...

Pressé d'anguilles de Gironde aux girolles
Uit de categorie vis: met Vis, Zout en Soja

Stroop de paling (dmv van het vel achter de kop en borstvinnen rondom insnijden, daar keukengaren erom binden, de vis ophangen houd met de e...

Quiche Totaal
Uit de categorie ovenschotels: met Gist, Zout en Room

Los eerst de gist op in het water Voeg het zout pas toe als alle ingredienten tot een homogeen mengsel gekneed zijn Laat het deeg 10 minuten...

Quiche met spek / hesp
Uit de categorie voorgerechten: met Prei, Zout en Kaas

je snijdt de prei in ringen, net als de uien. Je snijdt de hesp in reepjes, je boter de vorm in.Eerst en vooral bak je de spekjes samen met...

Quorn met Thais/Indische saus, verse meloen en pan
Uit de categorie vegetarisch: met Prei, Soja en Tofu

wok Verhit de olie in de wok en bak de quorn of tofu op hoog vuur, terwijl je steeds omschept. Doe er de knoflook en kipkruiden bij, de...

Quorn of roerbaktofu met
Uit de categorie vegetarisch: met Soja, Olie en Uien

Zet de rijst op met twee maal zoveel water. Dus een kopje rijst tegen twee kopjes water. Kook die gaar. Verhit de olie in de wok en fruit...

Ratatouille van groenten met rijst
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Soja

Was en droog de paprika's courgettes,selderij en prei.Verwijder de zaadlijsten en zaad uit de paprika's en snijddeze overlangs in sm...

Reebokragout op tradtionele wijze bereid
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Room

Snijd het vlees met een scherp mes in stukken van ongeveer gelijke grootte en leg die in een schaal of kom. Schenk daar de wijn in en voeg d...

rijst met ghakt en paprika
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Paprika

rul het gehakt en snijd de paprika`s fijn voeg de paprika`s toe aan het gehakt en bak ze lekker mee voeg daarna de rest toe zet daarna alles...

Rijst met tahoegehakt en paprika
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Rijst

Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Voeg de rijst toe en kook deze in ca. 10 minuten gaar. Afgieten en terug in de pan...

ROERBAK KOMKOMMER MET HAM
Uit de categorie bijgerechten: met Ham, Soja en Olie

Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadjes met een lepel.Snijd de helften in schuine reepjes.Verhit de olie in een wok en roe...

Roerbak met champignons en peultjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Peultjes

Bereid de noedels volgens de gebruiksaanwijzing. Giet ze af, spoel ze onder koud water, laat ze uitlekken en afkoelen. Verhit een wok en vo...

Roerbak met spruitjes.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Azijn

Snijd het vlees in zo dun mogelijke reepjes.Schep ze om met de knoflook uit de pers en de soja en laat marineren.Roer een sausje van de oest...

roerbak witte kool met kerrie rijst
Uit de categorie vegetarisch: met Kool, Soja en Melk

De zilvervliesrijst moet 45 minuten koken. Meestal kook ik een grote pan met rijst en wat ik over heb vries ik in porties in. Voor dit re...

Laatste reacties met dit ingredient

Rotmok

interessant recept, ik herinner mij rotmok anders, als een rijstgerech...

Door *katje*

Veel voorkomende ingrediënten met Soja