Recepten met Soja

Over Soja

Recepten met Soja

Behoort tot de plantensoort Glycine max uit het ± 60 soorten tellende geslacht Glycine (van het Griekse glukus = zoet) van de Vlinderbloemenfamilie. Soja is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt zowel in de tropen en in de subtropen als in de gematigde gebieden geteeld. De voornaamste teeltgebieden zijn de Verenigde Staten, Brazilië, Mantsjoerije, China, Korea en Japan. Het is één van de belangrijkste bronnen van olie en eiwitten. Soja is een eenjarige, kruidachtige korte-dag-plant, die niet hoger wordt dan 60-180 cm. De bladen zijn drietallig; de behaarde peulen zitten meestal in groepjes van 3-15 bij elkaar. De peulen bevatten twee tot drie (soms vier) zaden, die lichtgeel, geelbruin tot geheel zwart van kleur zijn. Er zijn vele variëteiten, in groeiduur variërend van 75 tot 200 dagen. De variëteiten worden ingedeeld in geografische rassen: Indische, Japanse, Mantsjoerijse en Chinese. De Mantsjoerijse en Japanse rassen hebben een hoog vetgehalte, terwijl de Chinese en Indische rassen worden gekenmerkt door een hoog eiwitgehalte. Op gronden waar nooit eerder soja werd verbouwd, moet het zaad, dan wel de grond, met de juiste knolletjesbacteriën (Rhizobium sp.) worden geënt. De peulen zijn vrijwel gelijktijdig rijp, waardoor zij in één keer kunnen worden geoogst. Het zaad (de boon) bevat 13-25% olie (vet), 30-50% eiwit en 14-25% koolhydraten. De sojaboon bevat voorts wat vitamine A, vrij veel vitamine B1 en B2 en vrijwel geen vitamine C. De voedingswaarde van sojabonen (zaden) wordt aanzienlijk verhoogd door ze korte tijd te koken of enige tijd droog te verhitten: de benutbaarheid van het eiwit wordt erdoor verbeterd en een in soja voorkomende trypsine-inhibitor = anti-trypsinefactor (een stof die de eiwitsplitsende activiteit van de enzymen trypsine en erepsine tegengaat) wordt vernietigd. Daarentegen heeft te intensieve en langdurige hittebehandeling een ongunstige invloed; hierdoor wordt de benutbaarheid van het in soja-eiwit voorkomende aminozuur lysine nadelig beïnvloed. Als de bonen met de schimmel Rhizopus oligosporus worden geënt, leveren zij na gisting tempé, een eiwitrijke, gemakkelijk verteerbare koek. Als de schimmel Neurospora sitophila voor de fermentatie wordt gebruikt, noemt men de koek ontjom. Vermalen, opgekookte en met gips hard gemaakte witte bonen leveren miso, een sojapasta met 10% gierst en sojakaas of tahoe (ook gespeld taohoe), aan plakken gesneden en gebakken gegeten als bijgerecht of als versnapering. Zwarte bonen, vergist met de schimmel Aspergillus oryzae, leveren de vloeibare, als specerij gebruikte ketjap (in het Nederlands soja of sojasaus genoemd). Door hydrolyseren van soja-eiwit verkrijgt men het Chinese ve-tsin, een fijn wit poeder, gebruikt voor het kruiden van gerechten. Sojameel uit vermalen droge bonen dient, vermengd met andere meelsoorten, tot broodbereiding (sojabrood; met maximaal 50% sojaproduct) en is voorts een ingrediënt voor consumptie-ijs en vele andere voedingsmiddelen. De groene delen van de plant zijn een zeer goed veevoer, evenals de perskoek (in Zuidoost-Azië wordt nog veel sojaolie door persing gewonnen). Uit de bonen maakt men ook de sojamelk, een belangrijk substituut in gebieden met tekorten aan dierlijke melk. De sojamelk wordt gewonnen door bonen te weken, tot pasta te malen en door watertoevoeging hieruit de melk af te scheiden. Uit de bonen wint men voorts eiwitten die, in poedervorm, als vlokken of brokjes, met vlees in samengestelde vleesproducten en 'snacks' kunnen worden verwerkt. Nederland importeert jaarlijks ± 4 miljoen ton, vooral vanuit de Verenigde Staten, uit Brazilië en nog geringe hoeveelheden uit Italië en Frankrijk. De sojaboon groeit niet in Nederland.


Overzicht van recepten met Soja

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Soja. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Soja en waar Soja het hoofdingrediënt is.

Toon 26-50 van 442 recepten
Bamikroketten
Uit de categorie voorgerechten: met Prei, Zout en Kool

Hak het sjalotje uiterst fijn en stoof het haksel in de olie, waar u vooraf het knoflookteentje in hebt uitgeperst. Voeg de rijst en wat zou...

Bananen-vruchtenijs
Uit de categorie desserts: met Soja, Tofu en Aardbei

Snij de bananen in plakjes en laat bevriezen. Pureer de cashewnoten tezamen met het ananassap in een keukenmachine of een goede mengbeker. V...

Bapao 5
Uit de categorie brood: met Gist, Zout en Soja

(Deeg:) Gebruik een plastic mengkom. Week de gist in ca. 300 ml. lauw water. Voeg de suiker toe en meng dit. Laat dit circa 10 minuten inw...

Bapao-vulling 1
Uit de categorie vlees: met Soja, Olie en Uien

Maak de olie heet, doe het gehakt erin, temper het vuur en braad het ongeveer 1 minuut. Voeg er de uien, het knoflooksap, de selderij, suike...

Barra's
Uit de categorie vegetarisch: met Soja, Kerrie en Sambal

Bruine bonen wellen (1 nacht weken net onder water). De bonen met het vocht mixen en alle ingredienten toevoegen, ook het bakmeel. Platte...

beef chilly
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

zout en peper de biefstuk hak de knoflook ui en peper fijn snij de paprika inreepjes llaat de wok goed heet worden en voeg dan ongv 4 eetlep...

Beijing chow mein
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

De kipfilet in stukjes snijden en dan door de eiwit en dan door maizena en dan in olie roerbakken goudbruin en in een bord met keukenrol lat...

Bibimbab
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Soja

rijst koken in de rijstkoker ? sesamzaadjes roosteren en malen in de koffiemolen (beetje zout toevoegen) ? groenten (oesterzwammen , wo...

Biefstuk frites Seppe
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Tomaat

de bintjes aardappelen schillen, wassen en in frietjes snijden, de ajuin in zeer kleine stukjes snijden, de tomaten ontvellen (even in warm...

Biefstuk in tomatengembersaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Gember

Snijd het vet van de biestuk en snijd het in dunne reepjes. Meng 1 theelepel olie met de soja, sherry, knoflook en de gember en schenk het o...

Biefstuk met dubbel ui, roergebakken
Uit de categorie vlees: met Zout, Soja en Olie

Exotisch getint hoofdgerecht met twee soorten uien en knoflook. Snijd de biefstuk in reepjes. Maak alle groenten schoon. Halveer de shii-...

Biefstuk met paprika en shiitake
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

Doe de sesam olie, de soja saus de sake of de wijn, de gember en de knoflook in een ondiepe, niet metalen, schaal. Kruid naar smaak met zout...

Biefstuk tartaar Bangkok
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kool, Soja en Munt

Bak in een ingevette wok de rijst en rode pepers op matig vuur tot de rijst goudbruin is en de pepers donker zijn en sterk geuren. Maal de p...

Bladerdeegtorentjes, gevuld
Uit de categorie vegetarisch: met Sla, Prei en Soja

Vorm van de vegetarische mix 4 platte schijven. Verhit 2 eetlepels boter in een pan, bak de schijven ± 10 minuten (keer ze halverwege) en l...

Bleekselderij met paddestoelen
Uit de categorie voorgerechten: met Soja, Melk en Tijm

Bak de paddestoelen 5 minuten in de margarine. Voeg dan de bleekselderij, knoflook, tomatenpuree, appelazijn, citroensap, mosterd, tijm en...

Bloemkool-mosterdsoep
Uit de categorie soep: met Room, Soja en Olie

Maak de bouillon. Was en snijd de bloemkool. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snijd de knoflook fijn.Verhit olie in pan, fruit de kno...

Bloemkoolsoep met look
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Soja

-Stoof de versneden aardappel, ajuin, wit van prei en 3/4 van de bloemkool aan in Alpro Soja Bakken en Braden.-Bevochtig met bouillon en laa...

Bouillon met ei en taugé
Uit de categorie soep: met Sla, Soja en Olie

Breng in een pan water aan de kook en kook hierin de eieren 10 minuten. Laat ze dan schrikken onder de koude kraan en pel ze. Snij...

Braaikip
Uit de categorie bbq: met Zout, Soja en Olie

Verdeel de kip in 6 stukken. Leg de kip in een grote schaal. Meng in een andere schaal de olie, wijn, chilipoeder, komijn, zwarte peper, zou...

Broccoli-Wortel-Creme-Soep met Croutons
Uit de categorie soep: met Room, Soja en Broccoli

Fruit de groenten kort in de pan, voeg 1 liter water toe en breng het geheel aan de kook. Groentenbouillonkorrels of tabletten toevoegen. Ev...

Broccolitaart2
Uit de categorie vegetarisch: met Kaas, Room en Soja

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Kook de stelen van de broccoli en pureer met een staafmixer. Blancheer de roosjes 1 minuut. Maak...

Bruine bonensoep 3
Uit de categorie soep: met Zout, Soja en Uien

Was de bonen, laat ze weken en kook ze goed gaar. Hak de uien fijn en smoor ze in de boter gaar. Voeg vervolgens de bloem, het laurierblad,...

Bruine ragoutsoep.
Uit de categorie soep: met Soja, Kruidnagel en Maiszetmeel

Laat de gesnipperde ui, het gesnipperde worteltje en de verschillende kruiden in de boter eenigen tijd zachtjes fruiten, zeef dan het mengse...

Bul Ko Ki (Sla-envelopjes met vleesreepjes)
Uit de categorie vlees: met Sla, Soja en Olie

Vermeng het vlees met de suiker en de mirin en laat het ± 30 minuten marineren. Vermeng alle ingrediënten voor de saus. Vermeng de saus en...

Bun bo 1
Uit de categorie vlees: met Zout, Soja en Olie

Verwarm 1-2 theelepels olie in een koekenpan en rooster de pinda's, al schuddend, goudgeel en bros. Laat even afkoelen en maak ze fijn....

Laatste reacties met dit ingredient

Rotmok

interessant recept, ik herinner mij rotmok anders, als een rijstgerech...

Door *katje*

Veel voorkomende ingrediënten met Soja