Recepten met Soja

Over Soja

Recepten met Soja

Behoort tot de plantensoort Glycine max uit het ± 60 soorten tellende geslacht Glycine (van het Griekse glukus = zoet) van de Vlinderbloemenfamilie. Soja is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt zowel in de tropen en in de subtropen als in de gematigde gebieden geteeld. De voornaamste teeltgebieden zijn de Verenigde Staten, Brazilië, Mantsjoerije, China, Korea en Japan. Het is één van de belangrijkste bronnen van olie en eiwitten. Soja is een eenjarige, kruidachtige korte-dag-plant, die niet hoger wordt dan 60-180 cm. De bladen zijn drietallig; de behaarde peulen zitten meestal in groepjes van 3-15 bij elkaar. De peulen bevatten twee tot drie (soms vier) zaden, die lichtgeel, geelbruin tot geheel zwart van kleur zijn. Er zijn vele variëteiten, in groeiduur variërend van 75 tot 200 dagen. De variëteiten worden ingedeeld in geografische rassen: Indische, Japanse, Mantsjoerijse en Chinese. De Mantsjoerijse en Japanse rassen hebben een hoog vetgehalte, terwijl de Chinese en Indische rassen worden gekenmerkt door een hoog eiwitgehalte. Op gronden waar nooit eerder soja werd verbouwd, moet het zaad, dan wel de grond, met de juiste knolletjesbacteriën (Rhizobium sp.) worden geënt. De peulen zijn vrijwel gelijktijdig rijp, waardoor zij in één keer kunnen worden geoogst. Het zaad (de boon) bevat 13-25% olie (vet), 30-50% eiwit en 14-25% koolhydraten. De sojaboon bevat voorts wat vitamine A, vrij veel vitamine B1 en B2 en vrijwel geen vitamine C. De voedingswaarde van sojabonen (zaden) wordt aanzienlijk verhoogd door ze korte tijd te koken of enige tijd droog te verhitten: de benutbaarheid van het eiwit wordt erdoor verbeterd en een in soja voorkomende trypsine-inhibitor = anti-trypsinefactor (een stof die de eiwitsplitsende activiteit van de enzymen trypsine en erepsine tegengaat) wordt vernietigd. Daarentegen heeft te intensieve en langdurige hittebehandeling een ongunstige invloed; hierdoor wordt de benutbaarheid van het in soja-eiwit voorkomende aminozuur lysine nadelig beïnvloed. Als de bonen met de schimmel Rhizopus oligosporus worden geënt, leveren zij na gisting tempé, een eiwitrijke, gemakkelijk verteerbare koek. Als de schimmel Neurospora sitophila voor de fermentatie wordt gebruikt, noemt men de koek ontjom. Vermalen, opgekookte en met gips hard gemaakte witte bonen leveren miso, een sojapasta met 10% gierst en sojakaas of tahoe (ook gespeld taohoe), aan plakken gesneden en gebakken gegeten als bijgerecht of als versnapering. Zwarte bonen, vergist met de schimmel Aspergillus oryzae, leveren de vloeibare, als specerij gebruikte ketjap (in het Nederlands soja of sojasaus genoemd). Door hydrolyseren van soja-eiwit verkrijgt men het Chinese ve-tsin, een fijn wit poeder, gebruikt voor het kruiden van gerechten. Sojameel uit vermalen droge bonen dient, vermengd met andere meelsoorten, tot broodbereiding (sojabrood; met maximaal 50% sojaproduct) en is voorts een ingrediënt voor consumptie-ijs en vele andere voedingsmiddelen. De groene delen van de plant zijn een zeer goed veevoer, evenals de perskoek (in Zuidoost-Azië wordt nog veel sojaolie door persing gewonnen). Uit de bonen maakt men ook de sojamelk, een belangrijk substituut in gebieden met tekorten aan dierlijke melk. De sojamelk wordt gewonnen door bonen te weken, tot pasta te malen en door watertoevoeging hieruit de melk af te scheiden. Uit de bonen wint men voorts eiwitten die, in poedervorm, als vlokken of brokjes, met vlees in samengestelde vleesproducten en 'snacks' kunnen worden verwerkt. Nederland importeert jaarlijks ± 4 miljoen ton, vooral vanuit de Verenigde Staten, uit Brazilië en nog geringe hoeveelheden uit Italië en Frankrijk. De sojaboon groeit niet in Nederland.


Overzicht van recepten met Soja

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Soja. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Soja en waar Soja het hoofdingrediënt is.

Toon 76-100 van 442 recepten
Chinese thee-eieren
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Soja en Eieren

Kook de eieren in ruim koud water met zout in ca 8 min bijna hard. Schrik de eieren onder koud stromend water en laat ze afkoelen. Breng d...

Chinese vis en groenten uit de wok
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Soja

Pel en snipper de knoflook. Schil en rasp de gember. Maak de peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd hem in ringetjes. Was de winterpeen...

Chocolade eiwitrepen
Uit de categorie desserts: met Zout, Soja en Tofu

Meng in een kom het soja-eiwit, tarwebloem, havervlokken, rietsuiker, zout, chocolade en kaneel. Meng in een andere kom de silken tofu,...

Chop Choy
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Paprika

Alle groenten en het vlees in reepjes snijden. Laat de wok heel heet worden en doe er een beetje soja-olie in. Doe de groenten (de soja sc...

Christine's lemon chicken with special fried r
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

Meng de ingredienten voor de marinade, snijd de kipfilet in blokjes, meng door de marinade en zet apart. Meng de ingredienten voor de seaso...

Club sandwich met angus beef en mozzarella
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Soja en Pesto

*Kruid het vlees met de BBQ kruiden en peper en zout en bak alles in een pan met boter tot het vlees saignant is (niet doorbakken!).*Snijd d...

Confettirijst
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Soja en Olie

Breng het water met zout aan de kook en strooi er de rijst in. Laat de rijst 20 minuten zachtjes koken, draai het vuur uit en laat het nog 2...

Dichtgeschroeide zalm op geurige noedels
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Soja en Olie

Breng een ruime pan water aan de kook en kook de noedels beetgaar, Giet af e spel na met koud water. Verhit een grote koekenpan of wol op h...

dressing met pitjes
Uit de categorie sauzen: met Kool, Soja en Olie

de azijn, suiker, olie en soja samen doen en aan de kook brengen. -wanneer dit goed kookt uitzetten en laten afkoelen. dan alle zaden en not...

Drooggebakken vierkruidige bonen
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Soja en Olie

-laat de afgespoelde garnalen 15 min weken in kokend water zodat ze net onder staan -laat ze uitlekken en bewaar het weekwater -hak ze in...

Een Kerst Pasteitje met Kip, Stilton en Polenta
Uit de categorie hoofdgerechten: met Port, Zout en Kaas

1. Maak allereerst de saus. Week de gedroogde paddestoelen 15-20 minuten in 1,5 dl hete groentebouillon. Laat de paddestoelen uitlekken en s...

Een Sladressing
Uit de categorie sauzen: met Zout, Soja en Azijn

Voeg Mayo, curry, mosterd, soja en azijn bij elkaar, goed roeren tot een egaal mengsel, voeg daarna suiker, peper, zout en koriander naar sm...

Een Toppie marinade voor wild of gevogelte.
Uit de categorie sauzen: met Soja, Gember en Suiker

Meng knoflook, gember, soja, wijn, suiker en chilipoeder. Lek het vlees voor ca. 2 uur in de marinade...

Een-pans couscous.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Soja

Indien gebruikt: dag van te voren de kikkererwten in de week zetten, uur van te voren soja-blokjes in warm water laten weken.Braadpan opwarm...

EEND IN HET PANNETJE
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Soja en Olie

Was de stukken eend en dep ze droog met keukenpapier. Strooi peper en zout op het vlees,sprenkel er wat soja op en wentel de stukken eend d...

Eend met honingsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Azijn en Honing

Meng de soja, honing, azijn en knoflook door elkaar en meng de maizena met het water. Voeg dit bij elkaar. Leg de eendenborst in een ovens...

eenvoudig voor maika!(biefstuk met noedels)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Gember

look en gember fijnsnijden de pijpajuin in grote stukken snijden de biefstuk in reepjes snijden de noedels in ruim water opzetten met wat...

Erwten-Spinaziesoep met munt
Uit de categorie soep: met Room, Soja en Munt

-fruit de ui in de hete boter tot hij zacht is -snij de spinazie en doe deze in de pan en roer tot hij slinkt -voeg de erwten erbij en roe...

Erwtensoep, vegetarische 1
Uit de categorie soep: met Prei, Soja en Uien

Zet de erwten en met wat bonenkruid op in 2 liter water en kook ze ± 40 minuten. Maak de preien schoon en snijd ze in stukjes van 3 cm. Pel...

Everzwijnstoverij met bier en pruimen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Bier, Soja en Azijn

-Snij het vlees in stukken van 4 cm op 4 cm, bak ze stevig aan in Alpro Soja bakken en braden -Doe de stukken in een wijde kom en blus ie...

Exotisch getint hoofdgerecht met twee soorten uien
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

Snijd de biefstuk in reepjes. Maak alle groenten schoon. Halveer de shii-take. Snijd de ui en de lente-uitjes in ringetjes en hak de knofloo...

Fanfare van oosterse groenten in heldere bouillon
Uit de categorie soep: met Prei, Kool en Soja

-Stoof de groentenmix gedurende 10 minuten klaar in de sesamolie -Voeg 1/2 liter water toe en breng tot het kookpunt -Voeg de bouillonbl...

Fazant met port en appeltjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja en Tuinkers

Versnij de fazantenBak de borstjes aan in Alpro tot beide kanten bruin zijn. Blus met de fazantenjus en de Porto, laat inkoken tot meer dan...

feest van oranje en groen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Tijm en Olie

Bak ui en knoflook in olie en voeg water en bulgur toe. Kook de bulgur in 15 tot 20 mi-nuten gaar. Kook de groenten samen in ruim water beet...

Fondue, Oosters (met bouillon)
Uit de categorie vlees: met Zout, Soja en Sojasaus

Snij het kalfs- en rundvlees un zeer dunne repen van ca.8 cm lang. Snij de kip in vingerbrede repen van 5-6 cm lang. Proef de bouillon en br...

Laatste reacties met dit ingredient

Rotmok

interessant recept, ik herinner mij rotmok anders, als een rijstgerech...

Door *katje*

Veel voorkomende ingrediënten met Soja