Recepten met Soja

Over Soja

Recepten met Soja

Behoort tot de plantensoort Glycine max uit het ± 60 soorten tellende geslacht Glycine (van het Griekse glukus = zoet) van de Vlinderbloemenfamilie. Soja is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt zowel in de tropen en in de subtropen als in de gematigde gebieden geteeld. De voornaamste teeltgebieden zijn de Verenigde Staten, Brazilië, Mantsjoerije, China, Korea en Japan. Het is één van de belangrijkste bronnen van olie en eiwitten. Soja is een eenjarige, kruidachtige korte-dag-plant, die niet hoger wordt dan 60-180 cm. De bladen zijn drietallig; de behaarde peulen zitten meestal in groepjes van 3-15 bij elkaar. De peulen bevatten twee tot drie (soms vier) zaden, die lichtgeel, geelbruin tot geheel zwart van kleur zijn. Er zijn vele variëteiten, in groeiduur variërend van 75 tot 200 dagen. De variëteiten worden ingedeeld in geografische rassen: Indische, Japanse, Mantsjoerijse en Chinese. De Mantsjoerijse en Japanse rassen hebben een hoog vetgehalte, terwijl de Chinese en Indische rassen worden gekenmerkt door een hoog eiwitgehalte. Op gronden waar nooit eerder soja werd verbouwd, moet het zaad, dan wel de grond, met de juiste knolletjesbacteriën (Rhizobium sp.) worden geënt. De peulen zijn vrijwel gelijktijdig rijp, waardoor zij in één keer kunnen worden geoogst. Het zaad (de boon) bevat 13-25% olie (vet), 30-50% eiwit en 14-25% koolhydraten. De sojaboon bevat voorts wat vitamine A, vrij veel vitamine B1 en B2 en vrijwel geen vitamine C. De voedingswaarde van sojabonen (zaden) wordt aanzienlijk verhoogd door ze korte tijd te koken of enige tijd droog te verhitten: de benutbaarheid van het eiwit wordt erdoor verbeterd en een in soja voorkomende trypsine-inhibitor = anti-trypsinefactor (een stof die de eiwitsplitsende activiteit van de enzymen trypsine en erepsine tegengaat) wordt vernietigd. Daarentegen heeft te intensieve en langdurige hittebehandeling een ongunstige invloed; hierdoor wordt de benutbaarheid van het in soja-eiwit voorkomende aminozuur lysine nadelig beïnvloed. Als de bonen met de schimmel Rhizopus oligosporus worden geënt, leveren zij na gisting tempé, een eiwitrijke, gemakkelijk verteerbare koek. Als de schimmel Neurospora sitophila voor de fermentatie wordt gebruikt, noemt men de koek ontjom. Vermalen, opgekookte en met gips hard gemaakte witte bonen leveren miso, een sojapasta met 10% gierst en sojakaas of tahoe (ook gespeld taohoe), aan plakken gesneden en gebakken gegeten als bijgerecht of als versnapering. Zwarte bonen, vergist met de schimmel Aspergillus oryzae, leveren de vloeibare, als specerij gebruikte ketjap (in het Nederlands soja of sojasaus genoemd). Door hydrolyseren van soja-eiwit verkrijgt men het Chinese ve-tsin, een fijn wit poeder, gebruikt voor het kruiden van gerechten. Sojameel uit vermalen droge bonen dient, vermengd met andere meelsoorten, tot broodbereiding (sojabrood; met maximaal 50% sojaproduct) en is voorts een ingrediënt voor consumptie-ijs en vele andere voedingsmiddelen. De groene delen van de plant zijn een zeer goed veevoer, evenals de perskoek (in Zuidoost-Azië wordt nog veel sojaolie door persing gewonnen). Uit de bonen maakt men ook de sojamelk, een belangrijk substituut in gebieden met tekorten aan dierlijke melk. De sojamelk wordt gewonnen door bonen te weken, tot pasta te malen en door watertoevoeging hieruit de melk af te scheiden. Uit de bonen wint men voorts eiwitten die, in poedervorm, als vlokken of brokjes, met vlees in samengestelde vleesproducten en 'snacks' kunnen worden verwerkt. Nederland importeert jaarlijks ± 4 miljoen ton, vooral vanuit de Verenigde Staten, uit Brazilië en nog geringe hoeveelheden uit Italië en Frankrijk. De sojaboon groeit niet in Nederland.


Overzicht van recepten met Soja

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Soja. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Soja en waar Soja het hoofdingrediënt is.

Toon 101-125 van 442 recepten
Foo yong hai 04
Uit de categorie vegetarisch: met Prei, Soja en Bamboe

Laat de krab uitlekken, verwijder de harde delen en verdeel het vlees met 2 vorken in kleine stukken. Was de prei, of ui en snijd deze in sn...

Frappe
Uit de categorie borrelhapjes: met Soja, Melk en Koffie

3 dl sterke koffie zetten (dubbel zo sterk als dat je normaal drinkt of zelfs meer. Als de koffie niet sterk is, wordt het eindresultaat stu...

Frisse kip met krokante paprika en knapperige cash
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Noten

Snij de kipfilets in stukjes van ca. 3 op 3 cm en vermeng ze vooraf met eiwit, maizena en sojasaus zodat ze tijdens het bakken een fluwelen...

Fu Yong eibrokjes
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Zout en Soja

-blancheer de erwtjes 3 min in kokend water en laat ze uitlekken -klop de eiwitten even los en voeg 1/2 th lepel zout erbij en de maizena...

Ga Ja Mi Chun
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Soja

Pijnboompitten in droge koekepan lichtbruin roosteren en daarna grof hakken. Vis met zout bestrooien. Eieren loskloppen. Vis eerst door bloe...

Ga Ja Mi Chun (Knisperende vishapjes)
Uit de categorie vis: met Vis, Zout en Soja

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin en hak ze daarna grof. Bestrooi de vis met zout. Klop de eieren los. Wentel de v...

Gai Yad Saai
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Soja en Olie

kook de aardappelblokjes bijna gaar-verhit de helft van de olie in de koekepan -bak de ui en gehakt kort aan -voeg tomaat, doperwten en su...

Garnalen 1, pikant (warm)
Uit de categorie vis: met Zout, Soja en Olie

De garnalen over de lengte insnijden. Het darmkanaaltje verwijderen en ze onder koud water afspoelen. 1 Theelepel zout, 1/2 theelepel witte...

Garnalen in zwarte pepersaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

Maak de garnalen schoon door de schil tot aan de staart eraf te halen en het darmpje eruit te halen.Ik was het altijd in water met scheutje...

Garnalen met sugarsnaps en pandan rijst
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Rijst

Rijst koken en 15 minuten laten staan. Alle ingredienten panklaar maken.Currypasta fruiten op hoog vuur, ui en kruiden toevoegen, lichtbruin...

Garnalenragoût 2
Uit de categorie vis: met Zout, Kool en Soja

Laat de Chinese champignons weken. Maak de garnalen schoon. Hak de gemberwortel fijn, vermeng dit met de maïzena, soja en sherry en schud d...

Garnalenragout 2
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kool en Soja

Laat de Chinese champignons weken. Maak de garnalen schoon. Hak de gemberwortel fijn, vermeng dit met de maizena, soja en sherry en schud...

Gebakken aubergines met tofu
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Soja en Tofu

Spoel de rijst af onder de kraan. Breng hem aan de kook in een pan met 6 deciliter water en voeg wat zout toe. Draai het vuur laag en laat d...

Gebakken chap-choy met kippefilet
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

1. Was de kippefilet en snij ze in fijne sneetjes (als de kip nog lichtjes bevroren is, kan je ze gemakkelijker snijden). Marineer de kip me...

Gebakken kabeljauw met witlof
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Room

Was de kabeljauw onder de koude kraan en dep droog. Maak witlof schoon en snijd de struikjes in de lengte in smalle reepjes. Olijfolie war...

gebakken ketjapgarnalen met sambalsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Ketjap en Sambal

PEL EN SNIPER DE 2 SJALOTJES EN KNOFLOOKSMELT DE BOTER IN EEN WOK OF KOEKENPAN EN BAK DE SJARLOTJES EN DE KNOFLOOK ZACHTJES CA 4 MIN. VOEG D...

Gebakken Mihoen met Gamba's
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Gamba

Laat de mihoen 3 minuten wellen in een pan met kokend water. Giet de mihoen af en houd het warm. Verhit de olie in de wok. Voeg de gamba'...

Gebakken sperziebonen met kip, amandelen en doperw
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Kerrie

Rooster de amandelen even in een droge koekenpan. Verhit de olijfolie en bak hierin de ui samen met de knoflook goudgeel. Voeg dan de kipree...

Gebakken steurgarnalen met tomatensaus
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Soja en Olie

-laat diepvriesgarnalen volledig ontdooien -pel de garnalen en verwijder de ader -dep ze droog met keukenpapier en leg ze in een kom -bes...

Gebakken vis met ananas
Uit de categorie bijgerechten: met Vis, Zout en Soja

Verwijder van iedere tong het vel door van staart naar kop de huid af te stropen;maak de vissen schoon of koop ze panklaar. Was de vissen z...

Gebakken vleespasteitjes
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Soja en Olie

Pasteideeglapjes: Zeef de bloem en voeg het water langzaam toe. Meng het tot een stevig deeg. Kneed het deeg 4-5 minuten, rol het in p...

Gebraden Patrijzeborst op linzensalade
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Soja en Tijm

-zet de linzen 1 uur in koud water te week -spoel ze in een zeef onder de koude kraan -kook ze gaar in lichtgezouten water -afgieten en l...

Gefrituurde bloemkool roosjes
Uit de categorie bijgerechten: met Bier, Soja en Melk

Snij bloemkool in roosjes, maak beslag van 1dl bier, 1,5 dl melk, 1 ei, 135 gr. bloem en scheutje ketjap.Bloemkoolroosjes blancheren tot &qu...

Gefrituurde Kip reepjes met zoetzure saus
Uit de categorie borrelhapjes: met Soja, Olie en Azijn

-meng de bloem met de kruiden in een plastiek zak -voeg de kipreepjes toe en schud de zak tot de reepjes helemaal bedekt zijn -klop de eie...

Gefrituurde vijfkruidenrolletjes
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Soja en Olie

-laat de loempiavellen ontdooien -hak de uitgelekte waterkastanjes grof -doe het gehakt in een komVoor de marinade: -zout, sojasaus, suik...

Laatste reacties met dit ingredient

Rotmok

interessant recept, ik herinner mij rotmok anders, als een rijstgerech...

Door *katje*

Veel voorkomende ingrediënten met Soja