Recepten met Soja

Over Soja

Recepten met Soja

Behoort tot de plantensoort Glycine max uit het ± 60 soorten tellende geslacht Glycine (van het Griekse glukus = zoet) van de Vlinderbloemenfamilie. Soja is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt zowel in de tropen en in de subtropen als in de gematigde gebieden geteeld. De voornaamste teeltgebieden zijn de Verenigde Staten, Brazilië, Mantsjoerije, China, Korea en Japan. Het is één van de belangrijkste bronnen van olie en eiwitten. Soja is een eenjarige, kruidachtige korte-dag-plant, die niet hoger wordt dan 60-180 cm. De bladen zijn drietallig; de behaarde peulen zitten meestal in groepjes van 3-15 bij elkaar. De peulen bevatten twee tot drie (soms vier) zaden, die lichtgeel, geelbruin tot geheel zwart van kleur zijn. Er zijn vele variëteiten, in groeiduur variërend van 75 tot 200 dagen. De variëteiten worden ingedeeld in geografische rassen: Indische, Japanse, Mantsjoerijse en Chinese. De Mantsjoerijse en Japanse rassen hebben een hoog vetgehalte, terwijl de Chinese en Indische rassen worden gekenmerkt door een hoog eiwitgehalte. Op gronden waar nooit eerder soja werd verbouwd, moet het zaad, dan wel de grond, met de juiste knolletjesbacteriën (Rhizobium sp.) worden geënt. De peulen zijn vrijwel gelijktijdig rijp, waardoor zij in één keer kunnen worden geoogst. Het zaad (de boon) bevat 13-25% olie (vet), 30-50% eiwit en 14-25% koolhydraten. De sojaboon bevat voorts wat vitamine A, vrij veel vitamine B1 en B2 en vrijwel geen vitamine C. De voedingswaarde van sojabonen (zaden) wordt aanzienlijk verhoogd door ze korte tijd te koken of enige tijd droog te verhitten: de benutbaarheid van het eiwit wordt erdoor verbeterd en een in soja voorkomende trypsine-inhibitor = anti-trypsinefactor (een stof die de eiwitsplitsende activiteit van de enzymen trypsine en erepsine tegengaat) wordt vernietigd. Daarentegen heeft te intensieve en langdurige hittebehandeling een ongunstige invloed; hierdoor wordt de benutbaarheid van het in soja-eiwit voorkomende aminozuur lysine nadelig beïnvloed. Als de bonen met de schimmel Rhizopus oligosporus worden geënt, leveren zij na gisting tempé, een eiwitrijke, gemakkelijk verteerbare koek. Als de schimmel Neurospora sitophila voor de fermentatie wordt gebruikt, noemt men de koek ontjom. Vermalen, opgekookte en met gips hard gemaakte witte bonen leveren miso, een sojapasta met 10% gierst en sojakaas of tahoe (ook gespeld taohoe), aan plakken gesneden en gebakken gegeten als bijgerecht of als versnapering. Zwarte bonen, vergist met de schimmel Aspergillus oryzae, leveren de vloeibare, als specerij gebruikte ketjap (in het Nederlands soja of sojasaus genoemd). Door hydrolyseren van soja-eiwit verkrijgt men het Chinese ve-tsin, een fijn wit poeder, gebruikt voor het kruiden van gerechten. Sojameel uit vermalen droge bonen dient, vermengd met andere meelsoorten, tot broodbereiding (sojabrood; met maximaal 50% sojaproduct) en is voorts een ingrediënt voor consumptie-ijs en vele andere voedingsmiddelen. De groene delen van de plant zijn een zeer goed veevoer, evenals de perskoek (in Zuidoost-Azië wordt nog veel sojaolie door persing gewonnen). Uit de bonen maakt men ook de sojamelk, een belangrijk substituut in gebieden met tekorten aan dierlijke melk. De sojamelk wordt gewonnen door bonen te weken, tot pasta te malen en door watertoevoeging hieruit de melk af te scheiden. Uit de bonen wint men voorts eiwitten die, in poedervorm, als vlokken of brokjes, met vlees in samengestelde vleesproducten en 'snacks' kunnen worden verwerkt. Nederland importeert jaarlijks ± 4 miljoen ton, vooral vanuit de Verenigde Staten, uit Brazilië en nog geringe hoeveelheden uit Italië en Frankrijk. De sojaboon groeit niet in Nederland.


Overzicht van recepten met Soja

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Soja. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Soja en waar Soja het hoofdingrediënt is.

Toon 126-150 van 442 recepten
Gefrtituurde vleesreepjes
Uit de categorie borrelhapjes: met Prei, Zout en Soja

Snij het vlees in vingerdikke repen. Roer 1 eetlepel sherry, 0.5 theelepel zout en 0.5 theelepel sesamolie door elkaar en meng dit met het v...

Geglaceerde kip met Hoisinsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

*voeg zout, peper, sherry aan de kip toe en bestrooi met maizena en roer het losgeklopt eiwit er door *laat het vlees 30 min marineren en v...

Gegrilde zalm in papillot
Uit de categorie bbq: met Zalm, Zout en Soja

Maak de sjalot schoon, versnipper hem en roer er de drie soorten olie en de dille door. Laat hierin de zalm een half uur marineren. Maak d...

Gegrillde zalm in papillot van de barbecue
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Soja

Maak de sjalot schoon, versnipper hem en roer er de drie soorten olie en de dille door. Laat hierin de zalm een half uur marineren. Maak de...

Gehakt-rol
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Kaas

Laat het deeg ontdooien.Ui pellen en fijn snijden.Prei in ringen.Maak de kool schoon en snijd hen klein.Champignons in plakjes snijden.Kaas...

Gehaktballetjes in soja
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Soja en Olie

Vermeng het gehakt met sambal, zout en peper en draai er grote soepballetjes van. Breng het water aan de kook en laat de balletjes er in een...

Geitenkaassaus met Champignons
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Room en Soja

snij de champignons in kleine blokjes. snij de plakjes geitenkaas fijn. pel en pers de teentjes knoflook. Verwarm de melk en room in een...

Gekruide kikkererwten
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Soja en Olie

Kook met de bijna gare erwten de teentjes knoflook mee. Verwarm de olie, fruit daarin de uien met de knoflook goudgeel en roer er het gember...

Gelakte kippenbout met krokante groenten en Chines
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Soja

Maak een marinade van de honing, azijn, sojasaus, kruiden, anijs en olie. Breng op smaak met peper en zout en meng goed. Deponeer de bouten...

Gelukkige spiezen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Gember en Sambal

Snijd het vlees in blokjes en maak een marinade van de overige ingrediente. Leg het vlees zeker 6 uur afgedekt in de koeling om te marineren...

gemarineerde aardappeltjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

maak van olie, water, soja, peper, zout en eventueel de gember een marinade.leg hierin de stukken kip. laat dit lekker intrekken (eventueel...

Gemarineerde kipfilet met pepersaus en roerbakgroe
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Soja

Snijd de roerbakgroenten de sperzieboontjes in de lengte doormidden en de wortel in dunne reepjes.Marineer de stukjes kipfilet een kwartiert...

Gemarineerde kipfilet voor grill of bbq
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Honing

Meng in een afluitbare kom de soja saus, honing, olie, limoensap en knoflook. Leg de kipfilets in het mengsel en marineer minimaal 30 min. (...

Gemarineerde Mix voor op de Barbecue
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Soja en Olie

Kalfsvlees en kipfilet in kleinere stukken snijden en met aromapoeder bestuivenRode paprika in brede langwerpige stukken snijden en ui in vi...

Gemarineerde tonijn met soja, sesam, koriander en
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Prei en Zout

De tonijn marineren in een mengeling van zout, peper enkele druppels sesamolie, limoensap, olijfolie, soja vinaigrette, wat grof gesneden...

Gember Aspergesoep met kreeft
Uit de categorie soep: met Room, Room en Soja

-roer van de gesmolten boter met de bloem een glad papje -voeg al roerend het aspergekooknat toe-al roerend gaar laten worden -meng de kru...

Gemberaspergeroomsoep met kreeft
Uit de categorie soep: met Room, Room en Soja

-roer van de boter en bloem een glad papje en voeg al roerend het aspergekooknat erbij -blijf roeren en laat dit soepje gaar worden -meng...

Gembersaus 2
Uit de categorie sauzen: met Soja, Azijn en Ketjap

Verhit de slaolie, fruit hierin de ui en de knoflook tot de ui glazig ziet. Doe er daarna de tomatenketchup, soja, gemberpoeder en azijn bij...

Geroosterde kip met pikante saus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

Was en droog de kip met een doek of keukenpapier, maak een mengsel van een flinke mespunt peper en 1 el. zout. Hak de kip van de borst to...

Gesauteerde gevulde paprika
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

-snij de paprika's overlangs in 4 en verwijder zaad -blancheer 1 a 2 min in kokend water -spoel ze direct, zodat de paprika knapperig...

Gesmoord rundsvlees met knoflook
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

-verhit de olie op hoog vuur -voeg de knoflook teentjes erbij en bak al roerend goudbruin -voeg het vlees erbij en roerbak rondom goed aa...

Gesmoorde varkenspoulet uit de Romertopf
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Citroen

Laat de Romertopf 10 minuten onder water staan. Leg het vlees in de Romertopf, bestrooi het met zout en beleg het met enkele klontjes bote...

Gestoomd rundvlees met gemalen rijst
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Rijst

Snijd de biefstuk tegendraads in dunne rechthoekige plakjes (ongeveer de maat van een postzegel). Marineer ze 20-25 minuten in peper, soja,...

Gestoomde forel met zwarte bonen en knoflook
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Soja en Olie

-dep de vissen droog en leg ze in een vuurvaste schaal -leg 2 plakjes gember in elke buikholte -spoel de zwarte bonen af en prak ze gedeel...

Gestoomde gehaktballetjes uit Cambodja
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Soja en Olie

Gehaktballen: Meng alle ingredienten genoemd onder ?gehaktballen? in een grote kom. Maak uw handen nat en vorm er ballen van ter grootte...

Laatste reacties met dit ingredient

Rotmok

interessant recept, ik herinner mij rotmok anders, als een rijstgerech...

Door *katje*

Veel voorkomende ingrediënten met Soja