Recepten met Soja

Over Soja

Recepten met Soja

Behoort tot de plantensoort Glycine max uit het ± 60 soorten tellende geslacht Glycine (van het Griekse glukus = zoet) van de Vlinderbloemenfamilie. Soja is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt zowel in de tropen en in de subtropen als in de gematigde gebieden geteeld. De voornaamste teeltgebieden zijn de Verenigde Staten, Brazilië, Mantsjoerije, China, Korea en Japan. Het is één van de belangrijkste bronnen van olie en eiwitten. Soja is een eenjarige, kruidachtige korte-dag-plant, die niet hoger wordt dan 60-180 cm. De bladen zijn drietallig; de behaarde peulen zitten meestal in groepjes van 3-15 bij elkaar. De peulen bevatten twee tot drie (soms vier) zaden, die lichtgeel, geelbruin tot geheel zwart van kleur zijn. Er zijn vele variëteiten, in groeiduur variërend van 75 tot 200 dagen. De variëteiten worden ingedeeld in geografische rassen: Indische, Japanse, Mantsjoerijse en Chinese. De Mantsjoerijse en Japanse rassen hebben een hoog vetgehalte, terwijl de Chinese en Indische rassen worden gekenmerkt door een hoog eiwitgehalte. Op gronden waar nooit eerder soja werd verbouwd, moet het zaad, dan wel de grond, met de juiste knolletjesbacteriën (Rhizobium sp.) worden geënt. De peulen zijn vrijwel gelijktijdig rijp, waardoor zij in één keer kunnen worden geoogst. Het zaad (de boon) bevat 13-25% olie (vet), 30-50% eiwit en 14-25% koolhydraten. De sojaboon bevat voorts wat vitamine A, vrij veel vitamine B1 en B2 en vrijwel geen vitamine C. De voedingswaarde van sojabonen (zaden) wordt aanzienlijk verhoogd door ze korte tijd te koken of enige tijd droog te verhitten: de benutbaarheid van het eiwit wordt erdoor verbeterd en een in soja voorkomende trypsine-inhibitor = anti-trypsinefactor (een stof die de eiwitsplitsende activiteit van de enzymen trypsine en erepsine tegengaat) wordt vernietigd. Daarentegen heeft te intensieve en langdurige hittebehandeling een ongunstige invloed; hierdoor wordt de benutbaarheid van het in soja-eiwit voorkomende aminozuur lysine nadelig beïnvloed. Als de bonen met de schimmel Rhizopus oligosporus worden geënt, leveren zij na gisting tempé, een eiwitrijke, gemakkelijk verteerbare koek. Als de schimmel Neurospora sitophila voor de fermentatie wordt gebruikt, noemt men de koek ontjom. Vermalen, opgekookte en met gips hard gemaakte witte bonen leveren miso, een sojapasta met 10% gierst en sojakaas of tahoe (ook gespeld taohoe), aan plakken gesneden en gebakken gegeten als bijgerecht of als versnapering. Zwarte bonen, vergist met de schimmel Aspergillus oryzae, leveren de vloeibare, als specerij gebruikte ketjap (in het Nederlands soja of sojasaus genoemd). Door hydrolyseren van soja-eiwit verkrijgt men het Chinese ve-tsin, een fijn wit poeder, gebruikt voor het kruiden van gerechten. Sojameel uit vermalen droge bonen dient, vermengd met andere meelsoorten, tot broodbereiding (sojabrood; met maximaal 50% sojaproduct) en is voorts een ingrediënt voor consumptie-ijs en vele andere voedingsmiddelen. De groene delen van de plant zijn een zeer goed veevoer, evenals de perskoek (in Zuidoost-Azië wordt nog veel sojaolie door persing gewonnen). Uit de bonen maakt men ook de sojamelk, een belangrijk substituut in gebieden met tekorten aan dierlijke melk. De sojamelk wordt gewonnen door bonen te weken, tot pasta te malen en door watertoevoeging hieruit de melk af te scheiden. Uit de bonen wint men voorts eiwitten die, in poedervorm, als vlokken of brokjes, met vlees in samengestelde vleesproducten en 'snacks' kunnen worden verwerkt. Nederland importeert jaarlijks ± 4 miljoen ton, vooral vanuit de Verenigde Staten, uit Brazilië en nog geringe hoeveelheden uit Italië en Frankrijk. De sojaboon groeit niet in Nederland.


Overzicht van recepten met Soja

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Soja. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Soja en waar Soja het hoofdingrediënt is.

Toon 151-175 van 442 recepten
Gestoomde vis in sojasaus met asperges
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Soja en Olie

Schil de asperges en kook ze ongeveer 7 minuten. Wrijf de visfilets met peper in. Knijp boven de vis een paar druppels vocht uit het stukje...

gestoomde vis met gember
Uit de categorie bijgerechten: met Vis, Soja en Rijst

gember raspen,bosuitjes snijden,en de garnering.Vermeng de rijst met de geraspte gember,gesneden uitjes en sojasaus.Vul de vis met dit mengs...

Gestoomde zeebaars
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Soja

-dep de vis droog en kerf deze aan beide kanten 3 keer diagonaal in -leg de vis in een vuurvaste schaal -halveer de vis als uw stoompan ni...

gevuld preirolletje met kalkoen en champions
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Kaas

snij de prei open aan een kant en hou de bladeren volledig, blancheer de bladeren twee minuten in kokend water met zout.doe ze daarna in ijs...

Gevulde Paprika's met gehakt
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Uien

Paprika's van kapje en zaadlijsten ontdoen, wassen en uit laten lekken. Uien snipperen Knoflook uitpersenGesnipperde uit met knoflook...

Gevulde paprika's, aubergines en courgettes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Soja en Tijm

Snij alle groenten in 2 in de lengte haal de pitjes uit de paprika, het vruchtvlees uit de aubergine en courgette en snij het in kleine blok...

Gevulde portabella's in een nestje van eiermie
Uit de categorie voorgerechten: met Prei, Zout en Room

Verwarm de oven voor op 180?C. Snijd de stelen van de portabella's en schraap de lamellen uit de hoed. Smeer de buitenkant in met olijfo...

Gevulde portalella's in een nestje van eiermie
Uit de categorie voorgerechten: met Prei, Zout en Room

Verwarm de oven voor op 180?C. Snijd de stelen van de portabella's en schraap de lamellen uit de hoed. Smeer de buitenkant in met olijfo...

gevulde rundvlees rolletjes
Uit de categorie voorgerechten: met Soja, Wasabi en Eieren

bak in de pan de eiren tot roerei,en laat het daarna afkoelen. snijd de komkommer in flinterdunne reepjesleg de plakjes rosbief op een plan...

Gewokte kip met wasabi/kikkoman dip
Uit de categorie voorgerechten: met Soja, Olie en Wasabi

Snij de kip in blokjes (groot genoeg om goed beet te pakken met chopsticks). Bak daarnaar in een hete wokpan tot het lekker gaar is. Doe een...

Gewokte noedels met kip, groenten en kokos
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Soja

Breng in een ruime pan een flinke laag water (eventueel met wat zout of een scheutje ketjap asin of sojasaus) aan de kook. Voeg de woknoedel...

Gewokte noedels met vleesreepjes en Chinese kool.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Soja

Breng in een ruime pan een flinke laag water ( eventueel met wat zout of een scheutje ketjap of sojasaus) aan de kook. Voeg de Wok Noedels...

Glamorgan kroketjes
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Soja

Vermeng het broodkruim in een grote kom met de kaas en de peterselie. Roer in een kleine kom de uien, 3/4 theelepel tijm, de peper en 1 thee...

gnocci met gestoomde groente en walnotensaus
Uit de categorie vegetarisch: met Soja, Walnoot en Walnoot

- snij de kastanjechampignons in dunne plakjes. - snij de lente-uitjes in dunne ringen. - hak de walnoten grof.- doe de broccoli en de s...

Groen soepje met broccoli
Uit de categorie soep: met Soja, Melk en Tijm

-de groenten schoon maken en schil van de courgette verwijderen -snij alles in grove stukken en kook samen met de tijm gaar-pureer de soep,...

Groene room
Uit de categorie sauzen: met Sla, Room en Soja

-mix de slablaadjes met de room en dragon -breng op smaak...

Groentecurry uit Pakistan met kokosrijst
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

De curry: Kook de aardappelblokjes 5 tot 10 minuten in water waaraan wat zout is toegevoegd. Verhit ondertussen de olie in een wok en roerba...

Groentestaafjes met een pittige dipsaus
Uit de categorie borrelhapjes: met Soja, Tomaat en Venkel

*druk de stukken paprika plat en leg ze op een bakplaat -wikel de knoflooktenen in aluminiumfolie en leg ze op de plaat -rooster alles 30...

Hachee zo als mijn moeder dat maakte!
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Uien

Snipper de uien of snijd in plakjes. Smelt de boter of vet van jus en laat hierin de uien goudgeel fruiten en al het vocht verdampen. Voeg d...

Half-om-half op z'n Thais
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Suiker

Snijd het pekelvlees en de lever in dunne reepjes. Blancheer de broccoli 2-3 minuten in kokend water. Verhit de olie en bak het vlees in ca....

Hartig gevulde deeglapjes
Uit de categorie voorgerechten: met Prei, Zout en Soja

-roer het losgeklopte eiwit met 4 el water door de bloem, maizena en zout en kneed alles tot een glad deeg -rol het deeg uit en snij er lap...

Hawai Rijst
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

Snijd het vlees in dobbelsteentjes. Verwijder zaad en zaadlijsten uit de paprika en snijd hem fijn.Verhit de olie in de hapjespan en braad...

Henrike's Foe Yong Hai
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Uien en Eieren

Foe Yong Hai: Breek de eieren boven een schaalKlop ze los met een garde. Zorg dat alle dooiers kapot zijnKlop door totdat er een homogene m...

Hete Kip met Noedels en Pindasaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Pinda en Azijn

Doe de gember, koriander, pepertjes, azijn, soja en pindakaas in een keukenmachine en meng tot glad, voeg dan de kerrie, honing en sesamolie...

Highke's Mie schotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Soja en Olie

alle groente fijn snijden, de spruitjes in vieren,en uien in ringetjes('t oog wil ook wat),de kip 's morgens goed in wrijven met oli...

Laatste reacties met dit ingredient

Rotmok

interessant recept, ik herinner mij rotmok anders, als een rijstgerech...

Door *katje*

Veel voorkomende ingrediënten met Soja