Recepten met Soja

Over Soja

Recepten met Soja

Behoort tot de plantensoort Glycine max uit het ± 60 soorten tellende geslacht Glycine (van het Griekse glukus = zoet) van de Vlinderbloemenfamilie. Soja is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt zowel in de tropen en in de subtropen als in de gematigde gebieden geteeld. De voornaamste teeltgebieden zijn de Verenigde Staten, Brazilië, Mantsjoerije, China, Korea en Japan. Het is één van de belangrijkste bronnen van olie en eiwitten. Soja is een eenjarige, kruidachtige korte-dag-plant, die niet hoger wordt dan 60-180 cm. De bladen zijn drietallig; de behaarde peulen zitten meestal in groepjes van 3-15 bij elkaar. De peulen bevatten twee tot drie (soms vier) zaden, die lichtgeel, geelbruin tot geheel zwart van kleur zijn. Er zijn vele variëteiten, in groeiduur variërend van 75 tot 200 dagen. De variëteiten worden ingedeeld in geografische rassen: Indische, Japanse, Mantsjoerijse en Chinese. De Mantsjoerijse en Japanse rassen hebben een hoog vetgehalte, terwijl de Chinese en Indische rassen worden gekenmerkt door een hoog eiwitgehalte. Op gronden waar nooit eerder soja werd verbouwd, moet het zaad, dan wel de grond, met de juiste knolletjesbacteriën (Rhizobium sp.) worden geënt. De peulen zijn vrijwel gelijktijdig rijp, waardoor zij in één keer kunnen worden geoogst. Het zaad (de boon) bevat 13-25% olie (vet), 30-50% eiwit en 14-25% koolhydraten. De sojaboon bevat voorts wat vitamine A, vrij veel vitamine B1 en B2 en vrijwel geen vitamine C. De voedingswaarde van sojabonen (zaden) wordt aanzienlijk verhoogd door ze korte tijd te koken of enige tijd droog te verhitten: de benutbaarheid van het eiwit wordt erdoor verbeterd en een in soja voorkomende trypsine-inhibitor = anti-trypsinefactor (een stof die de eiwitsplitsende activiteit van de enzymen trypsine en erepsine tegengaat) wordt vernietigd. Daarentegen heeft te intensieve en langdurige hittebehandeling een ongunstige invloed; hierdoor wordt de benutbaarheid van het in soja-eiwit voorkomende aminozuur lysine nadelig beïnvloed. Als de bonen met de schimmel Rhizopus oligosporus worden geënt, leveren zij na gisting tempé, een eiwitrijke, gemakkelijk verteerbare koek. Als de schimmel Neurospora sitophila voor de fermentatie wordt gebruikt, noemt men de koek ontjom. Vermalen, opgekookte en met gips hard gemaakte witte bonen leveren miso, een sojapasta met 10% gierst en sojakaas of tahoe (ook gespeld taohoe), aan plakken gesneden en gebakken gegeten als bijgerecht of als versnapering. Zwarte bonen, vergist met de schimmel Aspergillus oryzae, leveren de vloeibare, als specerij gebruikte ketjap (in het Nederlands soja of sojasaus genoemd). Door hydrolyseren van soja-eiwit verkrijgt men het Chinese ve-tsin, een fijn wit poeder, gebruikt voor het kruiden van gerechten. Sojameel uit vermalen droge bonen dient, vermengd met andere meelsoorten, tot broodbereiding (sojabrood; met maximaal 50% sojaproduct) en is voorts een ingrediënt voor consumptie-ijs en vele andere voedingsmiddelen. De groene delen van de plant zijn een zeer goed veevoer, evenals de perskoek (in Zuidoost-Azië wordt nog veel sojaolie door persing gewonnen). Uit de bonen maakt men ook de sojamelk, een belangrijk substituut in gebieden met tekorten aan dierlijke melk. De sojamelk wordt gewonnen door bonen te weken, tot pasta te malen en door watertoevoeging hieruit de melk af te scheiden. Uit de bonen wint men voorts eiwitten die, in poedervorm, als vlokken of brokjes, met vlees in samengestelde vleesproducten en 'snacks' kunnen worden verwerkt. Nederland importeert jaarlijks ± 4 miljoen ton, vooral vanuit de Verenigde Staten, uit Brazilië en nog geringe hoeveelheden uit Italië en Frankrijk. De sojaboon groeit niet in Nederland.


Overzicht van recepten met Soja

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Soja. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Soja en waar Soja het hoofdingrediënt is.

Toon 176-200 van 442 recepten
HOISIN KIP IN KNAPPERIGE SALADE
Uit de categorie borrelhapjes: met Sla, Soja en Olie

Meng in een kom de sherry en maismeel tot een gladde vloeistof. Voeg de soja- en hoisinsaus, de suiker en de bouillon toe. Zet apart. Ver...

Honey Garlic Marinade
Uit de categorie sauzen: met Soja, Honing en Knoflook

mengen...

honing mosterd dressing
Uit de categorie sauzen: met Soja, Honing en Mosterd

alle ingredienten goed met elkaar mengen...

Ijs van soja-perzikyoghurt met vruchtencoulis
Uit de categorie desserts: met Soja, Munt en Mango

De sojamelk, soja-perzikyoghurt, sojaroom en de afgekoelde suikeroplossing mengen en parfumeren met kaneel, vanille-essence en saffraan. De...

IKAN TAOTJE SAUS(vis in gekruide taotje saus)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Prei en Zout

Ui en knolook fijn snijden , prei en selderie ook apart fijn snijden .Ui en knoflook in de boter fruiten . Selderie prei en sambal taotje h...

Imperial Flavour
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

Was en snijd de groente.Maak een sausje van het vocht van de bamboescheuten, soja en limoensap, voeg hierbij de in zeer kleine stukjes gesne...

Indonesisch varkensvlees
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

Rijst koken.Varkensvlees in reepjes snijden en in de olie bruin bakken. In reepjes gesneden paprika toevoegen en 10 min bakken. Ananas, cham...

Indonesische visschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Prei en Soja

Was de vis, snijd de kabeljauw in stukjes. Snijd de prei in ringetjes, was ze zorgvuldig schoon onder de koude kraan. Laat even uitlekken in...

Ingemaakte kool op z'n Pekinees
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kool en Soja

-snij de kool in zo kleine mogelijke snippers en doe in een kom -bestrooi met zout en schud goed dooreen en laat 2 a 3 uur trekken op kamer...

Jamaica-cake
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Soja

Week de rozijnen in de rum en roer dit af en toe om. Zeef de bloem en de bakpoeder in een kom. Voeg het zout en de nootmuskaat toe. Prak de...

Japans Gegrillde Zwaardvis
Uit de categorie bbq: met Vis, Soja en Mirin

Meng soja, knoflook, sake en mirin. Marineer de vis hierin. Verwarm de bbq of grillpan voor tot super heet. Grill de vis tot medium gaar...

Japanse rijstschotel Tori Gohan.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Soja

Snijdt de kalkoenvlees in dunne repen en marineer de reepjes 30 min. In een mengsel van soja saus, rijstwijn en 40 gr suiker. Giet 1 dl koke...

Japanse Tempura snacks.
Uit de categorie voorgerechten: met Soja, Uien en Dragon

Bereid het beslag zoals aan gegeven op de mix, en haal er de grote garnalen, stukjes tongschar, reepjes paprika, stukjes aubergine, rode uie...

Kabouter Fruitbuikjes Vruchten Kwark-Taart
Uit de categorie desserts: met Soja, Kwark en Dadels

Het maken van de bodem: Voor de bodem de koekjes breken en mengen met de in kleine stukjes gesneden dadels. Als je wat drogere dadels hebt...

Kai Sawan (Hemelse kippevleugels)
Uit de categorie bijgerechten: met Soja, Olie en Gember

De kippevleugeltjes schoonmaken en met een schaar de punten wegknippen. Elk vleugeltje precies in het gewricht doormidden hakken. Dr...

Kalfsbouillon
Uit de categorie soep: met Soja, Foelie en Peterselie

Leg de kalfsschenkel in een pan en giet er 1 1/2 liter water bij. Zet vervolgens de pan op een niet te hoog vuur en breng het water aan de k...

Kalkoenblokjes met soja-komkommerrijst, zoetzuur
Uit de categorie vlees: met Zout, Soja en Olie

Kook de rijst beetgaar in het water met een snufje zout. Snijd de kalkoenfilet in blokjes van 1 1/2 cm. Snijd de paprika in stukjes en de to...

Kantonese tongsoep
Uit de categorie soep: met Vis, Zout en Soja

Was de tongfilets, snijd ze in de lengte, in vingerbrede repen en snijd deze weer in stukken van 2 centimeter.Leg de vis in een kom.Meng d...

Kapucijners met rijst
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Soja

Laat de kapucijners en de kikkererwten uitlekken.Kook de zilvervliesrijst volgens gebruiksaanwijzing. Verwarm een koekenpan of hapjespan met...

Kaukswe-Hin (Burmaanse kip)
Uit de categorie vlees: met Zout, Soja en Olie

Roer kerrie, chilipoeder en djinten door elkaar. Meng ui, knoflook en gember. Verhit de olie en roerbak het mengsel tot de ui gaar is. Doe h...

KERRIE MIHOEN
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Soja

Laat de quorn of tofu een uur in de marinade van bovenstaande ingredienten staan.(3 eetlepels soja ? theelepel ketoembar ? theelepel koenj...

Kerriebloemkool met scampi's
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Soja

-verdeel de bloemkool in roosjes -lente uitjes en spaanse peper in ringetjes snijden-verhit de soja olie in de wok -lente ui, spaanse pepe...

Kerrysoep 2
Uit de categorie soep: met Zout, Soja en Bloem

Fruit in de boter de ui licht bruin, voeg de bloem toe, en vervolgens onder steeds roeren de kokende bouillon. Zeef de soep en maak ze op s...

Kho Phat (Gebakken rijst)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Rijst

-rijst koken in de rijstkoker -kipfilet in fijne reepjes snijden -groentjes wassen -komkommer en tomaten in schijfjes snijdenVerhit de ol...

Kikkererwten met mie en tomaten
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Soja en Olie

Was de kikkererwten in veel water, verwijder aangestoken erwten en overspoel de gewassen erwten nog eens met stromend water. Breng 1 ltr. wa...

Laatste reacties met dit ingredient

Rotmok

interessant recept, ik herinner mij rotmok anders, als een rijstgerech...

Door *katje*

Veel voorkomende ingrediënten met Soja