Recepten met Soja

Over Soja

Recepten met Soja

Behoort tot de plantensoort Glycine max uit het ± 60 soorten tellende geslacht Glycine (van het Griekse glukus = zoet) van de Vlinderbloemenfamilie. Soja is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt zowel in de tropen en in de subtropen als in de gematigde gebieden geteeld. De voornaamste teeltgebieden zijn de Verenigde Staten, Brazilië, Mantsjoerije, China, Korea en Japan. Het is één van de belangrijkste bronnen van olie en eiwitten. Soja is een eenjarige, kruidachtige korte-dag-plant, die niet hoger wordt dan 60-180 cm. De bladen zijn drietallig; de behaarde peulen zitten meestal in groepjes van 3-15 bij elkaar. De peulen bevatten twee tot drie (soms vier) zaden, die lichtgeel, geelbruin tot geheel zwart van kleur zijn. Er zijn vele variëteiten, in groeiduur variërend van 75 tot 200 dagen. De variëteiten worden ingedeeld in geografische rassen: Indische, Japanse, Mantsjoerijse en Chinese. De Mantsjoerijse en Japanse rassen hebben een hoog vetgehalte, terwijl de Chinese en Indische rassen worden gekenmerkt door een hoog eiwitgehalte. Op gronden waar nooit eerder soja werd verbouwd, moet het zaad, dan wel de grond, met de juiste knolletjesbacteriën (Rhizobium sp.) worden geënt. De peulen zijn vrijwel gelijktijdig rijp, waardoor zij in één keer kunnen worden geoogst. Het zaad (de boon) bevat 13-25% olie (vet), 30-50% eiwit en 14-25% koolhydraten. De sojaboon bevat voorts wat vitamine A, vrij veel vitamine B1 en B2 en vrijwel geen vitamine C. De voedingswaarde van sojabonen (zaden) wordt aanzienlijk verhoogd door ze korte tijd te koken of enige tijd droog te verhitten: de benutbaarheid van het eiwit wordt erdoor verbeterd en een in soja voorkomende trypsine-inhibitor = anti-trypsinefactor (een stof die de eiwitsplitsende activiteit van de enzymen trypsine en erepsine tegengaat) wordt vernietigd. Daarentegen heeft te intensieve en langdurige hittebehandeling een ongunstige invloed; hierdoor wordt de benutbaarheid van het in soja-eiwit voorkomende aminozuur lysine nadelig beïnvloed. Als de bonen met de schimmel Rhizopus oligosporus worden geënt, leveren zij na gisting tempé, een eiwitrijke, gemakkelijk verteerbare koek. Als de schimmel Neurospora sitophila voor de fermentatie wordt gebruikt, noemt men de koek ontjom. Vermalen, opgekookte en met gips hard gemaakte witte bonen leveren miso, een sojapasta met 10% gierst en sojakaas of tahoe (ook gespeld taohoe), aan plakken gesneden en gebakken gegeten als bijgerecht of als versnapering. Zwarte bonen, vergist met de schimmel Aspergillus oryzae, leveren de vloeibare, als specerij gebruikte ketjap (in het Nederlands soja of sojasaus genoemd). Door hydrolyseren van soja-eiwit verkrijgt men het Chinese ve-tsin, een fijn wit poeder, gebruikt voor het kruiden van gerechten. Sojameel uit vermalen droge bonen dient, vermengd met andere meelsoorten, tot broodbereiding (sojabrood; met maximaal 50% sojaproduct) en is voorts een ingrediënt voor consumptie-ijs en vele andere voedingsmiddelen. De groene delen van de plant zijn een zeer goed veevoer, evenals de perskoek (in Zuidoost-Azië wordt nog veel sojaolie door persing gewonnen). Uit de bonen maakt men ook de sojamelk, een belangrijk substituut in gebieden met tekorten aan dierlijke melk. De sojamelk wordt gewonnen door bonen te weken, tot pasta te malen en door watertoevoeging hieruit de melk af te scheiden. Uit de bonen wint men voorts eiwitten die, in poedervorm, als vlokken of brokjes, met vlees in samengestelde vleesproducten en 'snacks' kunnen worden verwerkt. Nederland importeert jaarlijks ± 4 miljoen ton, vooral vanuit de Verenigde Staten, uit Brazilië en nog geringe hoeveelheden uit Italië en Frankrijk. De sojaboon groeit niet in Nederland.


Overzicht van recepten met Soja

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Soja. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Soja en waar Soja het hoofdingrediënt is.

Toon 201-225 van 442 recepten
Kikkererwten met roergebakken groenten
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Soja en Olie

maak de paprika schoon en snijd in stukjeshalveer de babymais en lenteuitjeswas de tauge in een vergiet en schenk hier vervolgens kokend wat...

Kip in ijsbergsla
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kool en Soja

-was de slabladeren en dep ze droog en leg in de koelkast tot gebruik -knijp overtollig water uit de eerst geweekte champignons, maar laat...

Kip in ZWARTEbonen saus met VLIESrijst
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Suiker

De kipfilet in fijne reepjes snijden. En in rum en sojasaus marineren. De knoflook fijn snijden, lente uitjes fijn snijden. De peper ook hee...

Kip met amandelen 1
Uit de categorie vlees: met Zout, Soja en Olie

Ontbeen de stukken kuiken en snijd het vlees in dobbelsteentjes van ± 1/2 cm. Maak 1/2 theelepel maïzena aan met 1 eetlepel sherry en roer...

Kip met Litchi's
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Soja en Olie

Maal het kippevlees,de kastanjes en de ui fijn in de molen en maal daarna wat stukjes brood door.Gebruik eventueel de mixer voor het fijnmak...

KIP MET TOMAAT
Uit de categorie bijgerechten: met Prei, Zout en Soja

Snijd het borstvlees in plakjes en kook van de botten een bouillon.Snijd de preitjes in stukjes van ? 2 cm en vervolgens in de lengte in dun...

KIP MET VERSE CHAMPIGNONS
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Soja en Olie

Hak de kip in kleine stukjes en marineer deze 30 minuten in de soja.Wrijf de champignons schoon of schil ze en laat ze heel.Verhit in een pa...

kip met waterkers
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Soja

Laat 2 bosjes waterkers 10 min zachtjes stoven in 40gr boter. Doe er 15cl droge witte wijn en 1 geplet knoflookteenje bij. Mix de saus. Roer...

Kip Shanghai
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Soja en Olie

In een droge koekepan de amandelen lichtbruin roosteren en in een kommetje bewaren. De kipfilet in kleine blokjes snijden en met het eiwit e...

kippengehaktballetjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

Snij het sjalotje fijn. Hak de kip in de hakmolen tot het fijn is (gehakt).Meng het kippengehakt met de sjalot, het uitgeperste teentje kno...

Kippensoep met kool
Uit de categorie soep: met Zout, Kool en Soja

Breng de kippenbouillon net tegen de kook niet laten koken.Verhit de olie in een pan en bak de kipfilet bruin. Voeg de gesnipperde ui en de...

Kippensoep, Chinees 4
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Soja

Kook de kip in 2 liter water en bewaar, na verwijdering van de kip, de bouillon. Voeg, als u de bouillon niet krachtig genoeg vindt, een bou...

Kippensoep, Chinees 6
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Soja

Was de kipfilets. Doe de boter in een pan en voeg sherry, ui, selderij, 1/2 theelepel soja, peper, zout en 8 eetlepels water toe. Breng het...

Kippenvleugels in de wok
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Soja en Gember

Maak de kippenvleugels in boutjes, kruid met peper en zout en wok ze in wat Alpro soja bakken en braden tot ze mooi bruin zijn Overstrooi m...

Kippenvleugeltjes met honing en knoflook
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Gember

-Meng de sojasaus, honing en water in een pannetje. Schil de knoflook en hak de teentjes fijn-Verwarm een scheut olie in een wok (of eventue...

Kleine speklapjes in..
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

Snijd de speklapjes in kleine reepjes van circa 2 cm breedte. Meng de sojasaus met de fijngesnipperde knoflook, het zout en de sambal. Laat...

Kleurrijke groente
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Soja en Olie

Maak de groente schoon en snijd ze in plakjes,stukjes of verdeel in roosjes. Snijd de paprika in reepjes. Rasp de gemberwortel en pel de k...

Knapperige Thaise mihoen (Mee Krob)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Yam, Soja en Olie

metalen zeef te gieten. Schenk de hete olie als alle mihoen gebakken is uit de wok, doe de gebakken mihoen in de lege wok, en houd hem warm...

Koe loe yok
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Zout en Soja

Verwijder eventueel vet en snijd het vlees in blokjes van 2x2 centimeter.Bestrooi ze met zout, voeg sojasaus, vermengd met bloem toe en sche...

Komkommersalade met pinda-limoendressing
Uit de categorie bijgerechten: met Soja, Pinda en Rijst

Bereiding 1 Limoen schoonboenen en raspen. Beide limoenen uitpersen. Peper wassen, halveren, zaadjes verwijderen en peper in reepjes sni...

Koolraap in tomatensaus
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Soja en Olie

Snijd van de koolraap aan de bovenzijde een flinke kap af.Verdeel de rest in 1-1,5 centimeter dikke plakken.Schil die tamelijk dik en snijd...

Koolstamppot met worst
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Soja en Azijn

Kook de aardappelen gaar met de savooikool en maak er stomp van. Voeg er de kaas, bakken en braden en Alpro soja cuisine aan toe. Hak de aj...

Koolvishapjes
Uit de categorie borrelhapjes: met Vis, Soja en Olie

Snijd de vier plakken vis elk in twaalf of acht blokjes en marineer ze gedurende 1 nacht in de soja-marinade.Maak een mengsel van de wijn, d...

Krieltjes met prei en varkensvlees
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Soja

Halveer de grote krielaardappellen. Snijd het vlees in dunne reepjes. Verhit de olie in de pan. Bak de krielaardappeltjes al omscheppend bij...

Krokant gebakken kipfilet met knoflook en peper
Uit de categorie hoofdgerechten: met Soja, Olie en Knoflook

-maak in een vijzel de korianderwortel fijn -voeg de gemalen peper, knoflook en vissaus toe en wrijf alles goed dooreen -wrijf het kippevl...

Laatste reacties met dit ingredient

Rotmok

interessant recept, ik herinner mij rotmok anders, als een rijstgerech...

Door *katje*

Veel voorkomende ingrediënten met Soja