Recepten met Sojaboon

Over Sojaboon

Recepten met Sojaboon

Een peulvrucht die voor een belangrijk deel uit olie, eiwit, koolhydraten en vezel bestaat. Voor sommige toepassingen wordt de boon in zijn geheel verwerkt. Vaker echter wordt eerst de olie eruit gehaald; de rest wordt dan hetzij opgewerkt tot sojameel, sojabloem en sojaeiwitconcentraat, hetzij in de veevoerindustrie verwerkt. Soja groeit het beste in gebieden met warme, vochtige zomers. De sojaboon wordt traditioneel al heel lang gebruikt (onder andere in het verre oosten) en verwerkt tot producten als tofu, tempeh, tahoe, miso en ketjap. Vooral de laatste wordt als smaakmaker gebruikt en is er in diverse soorten: ketjap manis, de zoete ketjap en ketjap asing, de zoutige ketjap. Van meer recente datum is de toepassing als vervanger van amandelen in spijs. Behalve de rechtstreekse toepassing als spijsolie/slaolie wordt sojaolie in een groot aantal productcategorieƫn verwerkt, vaak ook nog samen met andere (plantaardige) vetten. Hierbij valt te denken aan margarine, halvarine en andere boterhamsmeersels, bakkersvetten en bak- en braadproducten, frituurvetten, mayonaise, slasauzen en dressings, koekjes, koffiecreamer, chocoladefantasie en -coatings, en in kant-en-klaarmaaltijden. Sojalecithine is een bestanddeel van de vetten in de sojaboon dat wordt toegepast als emulgeermiddel in bakkerijproducten, snoep- en chocoladecoatings, als stabilisator in bakkersvetten en als anti-spatmiddel in margarine. Het ontvette sojameel kan worden opgewerkt tot sojaproducten met verschillend eiwitgehalte voor allerlei toepassingen, waaronder brood en bakkerijproducten, brood- en cakemix, pannekoekmeel, taart- of pizzabodems, vleesvervangende 'sojaburgers' en snacks, kant-en-klare mixen voor soepen en sauzen, kant-en-klaarmaaltijden, pastaproducten, snoep, sojamelk en dieetvoedingsmiddelen.

Verwante ingrediënten van Sojaboon


Overzicht van recepten met Sojaboon

Helaas hebben we nog geen recepten met dit ingredieënt.