Recepten met Spinazie

Over Spinazie

Recepten met Spinazie

Is oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Azië en wordt, met uitzondering van de tropen, over de hele wereld verbouwd. Spinazie is een snelgroeiend gewas dat vooral in het voorjaar en de zomermaanden te koop is. In de winter is er kleinbladige kasspinazie die geschikt is voor salades. Vanaf maart ligt de wat stuggere en grootbladige spinazie van de volle grond in de winkel. Deze wordt vooral gekookt gegeten. De onder glas gekweekte spinazie komt uit het Westland, de volle grond spinazie is voornamelijk uit Brabant afkomstig. De vroege spinazie heeft een zacht mals blad en is heel geschikt om in salades te verwerken. De zomer- of najaarsspinazie lijkt veel op de vroege spinazie, maar is iets steviger van structuur. De veel grovere winterspinazie, bij ons bekend onder de naam wilde, Belgische of Italiaanse spinazie, heeft een volle smaak en is erg geschikt om te (roer)bakken. Voor u met de bereiding start, moet u de spinazie verschillende keren spoelen tot al het zand is verwijderd. Voeg aan het water een beetje zout toe, zo wordt ook eventueel aanwezig ongedierte verwijderd. Laat de spinazie even in het water staan, dan zakt het zand naar beneden. Vroeger raadde men aan om aan spinaziegerechten krijt toe te voegen. De reden hiervoor was de aanwezigheid van oxaalzuur, een stof die calcium onttrekt aan het beendergestel. Omdat we tegenwoordig evenwichtig eten, is dit niet meer nodig. Waar u wel op moet letten, is dat u spinazie nooit opwarmt, want dan wordt het in het blad aanwezige nitraat omgezet in nitriet dat wel schadelijk voor de gezondheid is. Snijd de groente niet te klein en kook de spinazie kort. Blancheren van de hele bladeren is lekkerder en gezonder dan koken en is een prima basis voor verdere bereiding. De voedingswaarde van spinazie per 100 gram: 82 kj of 20 cal. 2 gram eiwit 0.4 gram vet 2 gram koolhydraten 150 mg calcium 2.8 mg ijzer 3.1 mg vitamine A 11 mg vitamine C Spinazie kan zowel gekookt als rauw worden gegeten. Reken ± 500 gram per persoon als de groente wordt gekookt en 150 gram per persoon als u de spinazie als salade verwerkt. Bewaar spinazie hooguit 2 dagen in de koelkast, in een vochtige doek. De groente kan ook worden ingevroren, blancheer de spinazie voor het invriezen ± 1,5 minuut in kokend water. Spinazie is een slanke en gezonde groente; ze levert slechts 12 kcal per 100 gram en bevat vezels, vitamine A, B, C, kalium, calcium, magnesium, ijzer, jodium en fosfor.

Verwante ingrediënten van Spinazie


Overzicht van recepten met Spinazie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Spinazie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Spinazie en waar Spinazie het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 2373 recepten
Kiplasagne met spinazie
Uit de categorie pasta: met Zout, Kaas en Melk

Laat de spinazie ontdooien. Snijd de kipfilet in reepjes of kleine stukjes, peper en zout naar smaak toevoegen, snipper de ui.Verhit 1 el ol...

Aardappelpuree met pesto, spinazie en oude kaas
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

Maak op de gebruikelijke manier aardappelpuree voor 4 personen van verse aardappelen, uit een pak of uit de de diepvries. Verdeel de puree i...

Bessenslaatje met krab
Uit de categorie voorgerechten: met Olie, Azijn en Honing

Hak de schoongemaakte peterselie, kervel en spinazie zeer fijn in de keukenmachine.Voeg de olie, azijn, honing en pijnboompitten toe en laat...

Eendeborstfilet met bospaddestoelen-
Uit de categorie hoofdgerechten: met Port, Zout en Room

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met zout. Wanneer de aardappels gaar zijn, met een pureeknijper tot puree maken. Daarna de eie...

gegratineerde aardappelschotel met brie
Uit de categorie ovenschotels: met Kaas, Brie en Olie

* verwarm de oven voor op 200? C * ontdooi de spinazie * snij de ui in schijfjes * snijd de brie in plakjes * vet de ovenschaal in* Verh...

minestronesoep
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

verhit de olie in een grote pan en bak hierin de ui, bleekselderij en courgette ong 5 min. voeg de bouillon toe, breng alles aan de kook en...

Overschotel van spinazie met rosti
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Noten

Verwarm de oven voor op 200 graden celcius.Laat de gewassen spinazie slinken en daarna goed uitlekken. Snipper de ui en snijd de paprika in...

Pasta met spinazie en geroosterde zalmfilet
Uit de categorie pasta: met Zout, Kaas en Room

1. Spoel de zalmfilets af onder koud water en dep ze goed droog. Bestrijk de zalmfilets met olie en laat ze minstens 10 minuten op kamertemp...

Roergebakken biefstuk met spinazie
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Sojasaus en Spinazie

1. Verhit een wok of zware koekenpan 2-3 minuten op hoog vuur. Verdeel 1 eetlepel olie over de bodem en wanden van de pan. Doe de helft van...

Sesam-Lamsvleessalade
Uit de categorie salades: met Sla, Olie en Sherry

1. Verwijder vet en zeentjes uit het lamsvlees. Wrijf beide stukken vlees in met olie en peper.Verhit de rest van de olie in een braadpan. B...

Spanakopita (spinazietaart)
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Feta

De spinazie wassen en snijden. De boter in de pan laten smelten en de ui fruiten en even later de spinazie toevoegen. Goed doorroeren. Peter...

Spinaziesoep met knoflookcroutons
Uit de categorie soep: met Zout, Brood en Knoflook

Was de spinazie grondig in ruim water. Laat de blaadjes in een vergiet uitlekken. Pel en snipper het sjalotje. Smelt de boter in een pan...

Spinaziesoep met ZALM
Uit de categorie soep: met Zalm, Room en Dille

Snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn. Ontdooi de spinazie (in geval van verse spinazie ,was deze en hak deze fijn) Doe wat boter in...

Spinaziestamppot met
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Olie

Kook de aardappelen in een laagje water met een snufje zout in ca. 20 minuten gaar. Kook de spinazie even en en snijd deze grof. Verhi...

Spinazietaart met feta
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Feta

Bak de ui 5 min. in 25 g boter, voeg de ontdooide spinazie toe en bak deze 2 min. mee. Strooi de bloem erover en bak ook dit 2 min. mee. Voe...

Toscaanse scholrolletjes met roergebakken spinazi
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Kaas

Verwarm de oven voor op 160?C. Spoel de scholfilets af en dep ze droog. Kruis de tomaat in en leg deze enkele tellen in kokend water. Ontvel...

Toscaanse spinazierisotto
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Kaas en Rijst

1. Laat de spinazie ontdooien en uitlekken. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen. Pel de knoflook en hak hem fijn. Snijd het ontbijtsp...

Zeewolf met tapenade en roergebakken spinazie
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Olie en Dille

1.Verwarm de oven voor op 180?C2. Spoel de visfilets af met koud water en dep ze droog. Pel de teentjes knoflook. Hak voor de tapenade 2 tee...

"Gepocheerde pladijsfilets met krab gevuld op
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Room

Open het doosje krab en houd de jus zorgvuldig bij. - Was de pladijsfilets, dep ze droog, kruid ze met peper en zout, leg ze met de velkan...

"Notenburgers met Wortelsaus"
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Miso en Tofu

Alle ingredienten voor de notenburgers in de aangegeven volgorde in een grote kom doen en goed mengen. Van het mengsel 8 burgers maken. De...

"Sopa de ajo y pan integral"
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kaas en Olie

Gepocheerd ei. Kook water met wat zout en azijn.Doe het ei in een kopje en kook dit in het water gedurende 4 minuten.doe dit met de volgend...

"Spinasie-appelsop met forel"
Uit de categorie voorgerechten: met Prei, Zout en Room

Snijd de prei in smalle ringetjes.Schil de appels en snijd deze in blokjes.Verhit de olie in een soeppan en roerbak hierin de preiringetjes...

"Spinazietaart"
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Melk

Kook de pasta net niet gaar (zo'n 2 minuten korter dan op de verpakking aangegeven staat) en laat deze goed uitlekken. Ontdooi de spinaz...

(WW) Eieren met kaassaus
Uit de categorie vegetarisch: met Kaas, Melk en Bloem

1. Was de spinazie zorgvuldig en kook spinazie daarna met aanhangend water gedurende 5 minuten. Laat de spinazie goed uitlekken en hak de sp...

(WW) Steak met knoflook en rozemarijn
Uit de categorie bbq: met Olie, Paprika en Citroen

1. Verwarm de grill voor. Meng de knoflook, citroensap, sojasaus en rozemarijn door elkaar.2. Bestrijk de steaks met de marinade en grill de...

Laatste reacties met dit ingredient

Risotto met paddestoelen I

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*
Kip Palava

prima recept ----in plaats van spinazie 400 gr sperziebonen toegevoegd...

Door *warbroek*
Spinaziesoep met room

Heerlijk. Gemaakt met potje roomspinazie, knoflook- en pepermolen, pl...

Door *rik*

Veel voorkomende ingrediënten met Spinazie