Recepten met Spinazie

Over Spinazie

Recepten met Spinazie

Is oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Azië en wordt, met uitzondering van de tropen, over de hele wereld verbouwd. Spinazie is een snelgroeiend gewas dat vooral in het voorjaar en de zomermaanden te koop is. In de winter is er kleinbladige kasspinazie die geschikt is voor salades. Vanaf maart ligt de wat stuggere en grootbladige spinazie van de volle grond in de winkel. Deze wordt vooral gekookt gegeten. De onder glas gekweekte spinazie komt uit het Westland, de volle grond spinazie is voornamelijk uit Brabant afkomstig. De vroege spinazie heeft een zacht mals blad en is heel geschikt om in salades te verwerken. De zomer- of najaarsspinazie lijkt veel op de vroege spinazie, maar is iets steviger van structuur. De veel grovere winterspinazie, bij ons bekend onder de naam wilde, Belgische of Italiaanse spinazie, heeft een volle smaak en is erg geschikt om te (roer)bakken. Voor u met de bereiding start, moet u de spinazie verschillende keren spoelen tot al het zand is verwijderd. Voeg aan het water een beetje zout toe, zo wordt ook eventueel aanwezig ongedierte verwijderd. Laat de spinazie even in het water staan, dan zakt het zand naar beneden. Vroeger raadde men aan om aan spinaziegerechten krijt toe te voegen. De reden hiervoor was de aanwezigheid van oxaalzuur, een stof die calcium onttrekt aan het beendergestel. Omdat we tegenwoordig evenwichtig eten, is dit niet meer nodig. Waar u wel op moet letten, is dat u spinazie nooit opwarmt, want dan wordt het in het blad aanwezige nitraat omgezet in nitriet dat wel schadelijk voor de gezondheid is. Snijd de groente niet te klein en kook de spinazie kort. Blancheren van de hele bladeren is lekkerder en gezonder dan koken en is een prima basis voor verdere bereiding. De voedingswaarde van spinazie per 100 gram: 82 kj of 20 cal. 2 gram eiwit 0.4 gram vet 2 gram koolhydraten 150 mg calcium 2.8 mg ijzer 3.1 mg vitamine A 11 mg vitamine C Spinazie kan zowel gekookt als rauw worden gegeten. Reken ± 500 gram per persoon als de groente wordt gekookt en 150 gram per persoon als u de spinazie als salade verwerkt. Bewaar spinazie hooguit 2 dagen in de koelkast, in een vochtige doek. De groente kan ook worden ingevroren, blancheer de spinazie voor het invriezen ± 1,5 minuut in kokend water. Spinazie is een slanke en gezonde groente; ze levert slechts 12 kcal per 100 gram en bevat vezels, vitamine A, B, C, kalium, calcium, magnesium, ijzer, jodium en fosfor.

Verwante ingrediënten van Spinazie


Overzicht van recepten met Spinazie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Spinazie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Spinazie en waar Spinazie het hoofdingrediënt is.

Toon 51-75 van 2373 recepten
Aardappelpuree met spinazie
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Spinazie en Tomatenpuree

Snijd het ontbijtspek in blokjes. Maak de spinazie schoon en snijd de groenten eventueel klein. Schil de aardappels kook ze in 25 minuten ga...

aardappelsalade met rode ui en spinazie
Uit de categorie salades: met Zout, Olie en Uien

Kook de aardappels in de schil tot ze net gaar zijn. Snijd de uien in ringen. Verhit de olie en bak de uiringen ca. 3 minuten. Pel de nog...

Aardappelsalade met spinazie
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Azijn

Roer een dressing vd azijn, zout, peper en olie. Kook de aardappelen met schil in ca 25 min gaar. Laat ze iets afkoelen, verwijder de schi...

Aardappelsalade met zalm en ansjovissaus
Uit de categorie salades: met Zalm, Zout en Room

Snijd de aardappelen in blokjes van 1 cm. Prak de ansjovis met een vork fijn en meng die met de room, kappertjes, honing en citroensap tot e...

AARDAPPELSCHOTEL, GEGRATINEERDE - MET BRIE
Uit de categorie bijgerechten: met Kaas, Brie en Olie

Verwarm de oven voor op 200 ?C. Ontdooi de spinazie volgens de gebruiksaanwijzing. Snijd de ui in schijfjes. Snijd de brie in plakj...

AARDAPPELSPINAZIEPUREE
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Spinazie

-kook aardappelen gaar en pureer. -warm spinazie op en meng door aardappelpuree. -voeg overige ingredienten toe en vermeng goed met puree....

Aardappelstoofpotje, zomers
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Feta en Olie

Kook de aardappelen in weinig water met wat zout 15 minuten, giet ze af en laat ze afkoelen. Snijd de aardappelen in niet te dunne plakken....

Aardbeien-Spinaziesalade
Uit de categorie salades: met Aardbei en Spinazie

Maak de dressing. Doe de droge spinazie in een kom en doe de aardbeien erbij. Dressing er over gieten, door elkaar scheppen....

Ache mast (yoghurtsoep)
Uit de categorie soep: met Zout, Olie en Uien

Doe het water met het lamsvlees, de uien, spliterwten, spinazie, sjalotten, zout en peper in een soeppot. Breng het aan de kook, sluit de po...

afrikaans
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

kip boutjes kuisen en afwassen. spinazie wassen. tomaten in schillen snijden. ajuintjes in ringen snijden.de kip boutjes in een pot laten...

Afrikaanse ananas-pinda schotel
Uit de categorie vegetarisch: met Olie, Pinda en Ananas

snipper de ui, en maak de knoflook fijnsmoor de ui en knoflook in olie voeg de spinazie en de ananas met sap toe, en stoof 5 minuten voeg...

Afrikaanse rijstschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Rijst en Komijn

Was de spinazie en laat uitlekken. Snijd het vlees in blokjes. Snijd de rode peper en de lenteui in ringetjes. Snijd de tomaat in blokjes....

Alaska Pollakfilet met gevulde spinazie in witte w
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Room

-Stoof de uisnippers en bevochtig met de witte wijn en laat inkoken tot de helft. -Bevochtig met de room, laat inkoken tot sausdikte en...

Aloo Palak (Spinazie/aardappelgerecht)
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Olie

Hak de uien fijn en fruit ze in wat olie lichtbruin. Vermeng de uien met de yoghurt en zet dit apart. Snijd de tomaten klein en bak ze met d...

Amandelslagroomtaart met spinazie
Uit de categorie desserts: met Zout, Kaas en Kaneel

De eierdooiers met de suiker in een mengkom dik schuimig kloppen. De amandelen, het citroensap en de ?rasp, de platte kaas, de spinazie en h...

Amuse bouche à l'épinard
Uit de categorie borrelhapjes: met Paprika, Walnoot en Walnoot

Besmeer de plakjes deeg met dooier. Maak de spinazie pittig aan en leg in het midden van de plakjes deeg. Leg hierop 2 walnoten en een plak...

Amuse van zalmrolletjes gevuld met spinazie en bo
Uit de categorie borrelhapjes: met Zalm, Bieslook en Spinazie

Meng een Boursin 2 lepels creme frache en wat bieslooksnipper tot een smeuige, homogene mengeling. Leg de plakjes zalm uit en leg er wat...

amuse: rolletje van spinazie met geitenkaas
Uit de categorie borrelhapjes: met Pepers, Knoflook en Spinazie

Snij het stokbrood in plakjes van 1,5 cm dik. Pers de knoflook en vermeng met de olijfolie, besmeer hiermee beide zijden van de plakjes stok...

Antipasti-bordje
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Kaas en Olie

Courgettereepjes: Roer een sausje van de olie, de knoflook, het citroensap, zout en peper en schep de courgette door de helft van dit sausje...

Aona no gomae (Spinaziesalade met sesamdressing)
Uit de categorie salades: met Zout, Suiker en Sojasaus

Was de groentebladeren. Breng ruim water aan de kook, voeg wat zout toe en zet de bladeren rechtop in de pan, met de stelen naar beneden. Ko...

Appel spinazie salade uit Californie
Uit de categorie salades: met Sla, Kaas en Feta

Meng alle ingredienten vor de dressing in een kommetje of fles en schud deze goed dor elkaar. Laat deze enkele uren in de koelkast door trek...

Artisjokbodem gevuld met
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Azijn en Eieren

Pocheer de eieren in water met daarin scheutje azijn (alternatief: zacht gekookte eitjes). Verwarm ondertussen de artisjokbodems (in magne...

Artisjokken taartje in cresson
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Tomaat

De cressons blancheren, in ijswater koelen, goed afdrogen. Leg 1/3 mooie bladeren apart. De rest met 3 of 4 artisjokken pureren en op sma...

Asche sak (spinaziesoep met linzen)
Uit de categorie soep: met Zout, Dille en Koenir

Laat de linzen een nacht weken, giet ze af, zet ze op met het water en breng ze aan de kook. Temper het vuur en laat ze 20 minuten in de ges...

Ash-e Reshteh
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Munt

In grote pan de uien bruinen in olie. Voeg zout, peper en geelwortel toe. Schenk water erbij en voeg nierbonen, soldatenbonen en de kekers t...

Laatste reacties met dit ingredient

Risotto met paddestoelen I

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*
Kip Palava

prima recept ----in plaats van spinazie 400 gr sperziebonen toegevoegd...

Door *warbroek*
Spinaziesoep met room

Heerlijk. Gemaakt met potje roomspinazie, knoflook- en pepermolen, pl...

Door *rik*

Veel voorkomende ingrediënten met Spinazie