Recepten met Spinazie

Over Spinazie

Recepten met Spinazie

Is oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Azië en wordt, met uitzondering van de tropen, over de hele wereld verbouwd. Spinazie is een snelgroeiend gewas dat vooral in het voorjaar en de zomermaanden te koop is. In de winter is er kleinbladige kasspinazie die geschikt is voor salades. Vanaf maart ligt de wat stuggere en grootbladige spinazie van de volle grond in de winkel. Deze wordt vooral gekookt gegeten. De onder glas gekweekte spinazie komt uit het Westland, de volle grond spinazie is voornamelijk uit Brabant afkomstig. De vroege spinazie heeft een zacht mals blad en is heel geschikt om in salades te verwerken. De zomer- of najaarsspinazie lijkt veel op de vroege spinazie, maar is iets steviger van structuur. De veel grovere winterspinazie, bij ons bekend onder de naam wilde, Belgische of Italiaanse spinazie, heeft een volle smaak en is erg geschikt om te (roer)bakken. Voor u met de bereiding start, moet u de spinazie verschillende keren spoelen tot al het zand is verwijderd. Voeg aan het water een beetje zout toe, zo wordt ook eventueel aanwezig ongedierte verwijderd. Laat de spinazie even in het water staan, dan zakt het zand naar beneden. Vroeger raadde men aan om aan spinaziegerechten krijt toe te voegen. De reden hiervoor was de aanwezigheid van oxaalzuur, een stof die calcium onttrekt aan het beendergestel. Omdat we tegenwoordig evenwichtig eten, is dit niet meer nodig. Waar u wel op moet letten, is dat u spinazie nooit opwarmt, want dan wordt het in het blad aanwezige nitraat omgezet in nitriet dat wel schadelijk voor de gezondheid is. Snijd de groente niet te klein en kook de spinazie kort. Blancheren van de hele bladeren is lekkerder en gezonder dan koken en is een prima basis voor verdere bereiding. De voedingswaarde van spinazie per 100 gram: 82 kj of 20 cal. 2 gram eiwit 0.4 gram vet 2 gram koolhydraten 150 mg calcium 2.8 mg ijzer 3.1 mg vitamine A 11 mg vitamine C Spinazie kan zowel gekookt als rauw worden gegeten. Reken ± 500 gram per persoon als de groente wordt gekookt en 150 gram per persoon als u de spinazie als salade verwerkt. Bewaar spinazie hooguit 2 dagen in de koelkast, in een vochtige doek. De groente kan ook worden ingevroren, blancheer de spinazie voor het invriezen ± 1,5 minuut in kokend water. Spinazie is een slanke en gezonde groente; ze levert slechts 12 kcal per 100 gram en bevat vezels, vitamine A, B, C, kalium, calcium, magnesium, ijzer, jodium en fosfor.

Verwante ingrediënten van Spinazie


Overzicht van recepten met Spinazie

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Spinazie. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Spinazie en waar Spinazie het hoofdingrediënt is.

Toon 101-125 van 2373 recepten
Bavarois van zalm en spinazie.
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zalm en Zout

De spinazie een minuut blancheren in kokend gezouten water, onmiddellijk afkoelen in koud water, laten uitlekken, droogdeppen en er een terr...

Börek (Turks gevuld deeggerecht)
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Feta en Knoflook

Laat het fillodeeg ontdooien. Laat de spinazie in een vergiet ontdooien. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapie...

BBM feta-spinazie
Uit de categorie brood: met Gist, Zout en Kaas

doe in het bakje 2 3/4 ml water en 2 eetl. olijfolie. Patentbloem erover strooien + 2 theel. suiker + 1 1/4 theel. zout + 1 1/4 theel. gist...

BEQOULA
Uit de categorie salades: met Zout, Thee en Olie

Spinazie, peterselie en koriander zeer fijn snijden. Bleekselderij in kleine stukjes snijden. Groenten en kruiden grondig wassen, uit laten...

Bibimbab
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Soja

rijst koken in de rijstkoker ? sesamzaadjes roosteren en malen in de koffiemolen (beetje zout toevoegen) ? groenten (oesterzwammen , wo...

Biefstuk in kruidensaus
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Melk en Rijst

Kook de notenrijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking. Hak ondertussen de peterselie fijn. Laat in een steelpan de kruiden...

Biefstuk met kruidenboter
Uit de categorie vlees: met Zout, Olie en Kervel

Was de spinazie, laat deze even uitlekken en hak de spinazie heel fijn. Doe de boter in een kom en roer deze zacht met het citroens...

Biefstuk met warme aardappelsalade
Uit de categorie hoofdgerechten: met Tomaat, Spinazie en Margarine

Schil en was de aardappelen. Snij deze door de helft en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar, giet ze af en laat ze afkoelen. Bak de platte...

Biefstuk, gevulde Duitse
Uit de categorie vlees: met Spinazie

Kruid de Duitse biefstukjes naar smaak en druk ze een beetje platter. Snijd het pakje Boursin in twee gelijke delen. Leg de helften op twee...

Biefstukreepjes uit de wok
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

Meng de Japanse saus met de maizena en de maisolie en giet deze over de biefstuksreepjes. Laat reepjes afgedekt in de koelkast marineren. Ve...

bladerdeeg met zalm, spinazie en dragon-botersaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Tijm

Laat de bladerdeegplakjes ontdooien, bestuif ze met wat bloem en rol ze iets dunner uit met een deegroller. Bestrijk ze met een kwastje met...

Bladerdeeg pizza
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Bloem

Laat de schoongemaakte en gewassen spinazie met aanhangend vocht circa 3 minuten slinken, giet af en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Of l...

Bladerdeeg taartje met scampi's
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Citroen

Vet het vormpje in met een weinig olie. Pas er een rond velletje filodeeg in. Vet dat in en leg er een tweede velletje bovenop .Vet ook dat...

Bladerdeeggebakje met spinazie en artisjok
Uit de categorie hoofdgerechten: met Paprika, Zeezout en Olijven

De spinazie drie minuten opwarmen met het laurierblad erin. De in sojamelk opgeloste arrowroot toevoegen. Paprika en cayennepeper toevoegen,...

Bladerdeegnestjes met spinazie en ei
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Kaas en Eieren

laat de spinazie ontdooien en uitlekken en knijp het vocht eruit. Vet de bakjes in en laat 4 plakjes bladerdeeg ontdooien en rol ze uit tot...

bladerdeegnestjes met spinazie en plakjes ei
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Kaas en Eieren

Laat de spinazie ontdooien en uitlekken. Knijp het vocht uit de spinazie. Snijd de plakken ham in stukjes. Klop 2 eieren las. Meng spinazie,...

Bladerdeegnestjes,spinazie met plakjes ei .
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Kaas en Eieren

Laat de spinazie ontdooien en uitlekken. Knijp het vocht uit de spinazie. Snijd de plakken ham in stukjes. Klop 2 eieren las. Meng spinazie,...

Bladerdeegpizza
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Bloem

Laat de schoongemaakte en gewassen spinazie met aanhangend vocht circa 3 minuten slinken, giet af en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Of l...

bladerdeegvisjes
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Eieren en Citroen

ontdooi het bladerdeeg. kook twee eieren hard, pel ze en snijd ze in schijfjes. reinig en was de spinazie. stoof de spinazie gaar in de vets...

Blauwe kaas-roomsaus voor pasta
Uit de categorie pasta: met Zout, Kaas en Room

Champignons in niet te dunne plakjes snijden, citroen persen, knoflook fijn snijden. Pijnboompitjes in droge koekenpan roosteren en apart ho...

Bloemkool uit de oven.
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Kaas en Melk

Maak de bloemkool schoon,verdeel in roosjes en kook die in kokend water met zout ca. 8 min. gaar.Neem ze met een schuimspaan uit de ketel en...

Blote ravioli
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Tijm

-snij voor de saus, ui, wortel en bleekselder zo fijn mogelijk en doe in een kommetje en schep de kruiden, knoflook en sjalotten erdoor -ve...

Boeboer Menado (rijstpap met groenten)
Uit de categorie vlees: met Zout, Rijst en Maïs

Trek bouillon van de kip of het runderpoulet met ca 1 liter water tot er ca 3 dl is overgebleven. Laat afkoelen, ontdoe de kip van de botten...

Boerenflan
Uit de categorie borrelhapjes: met Prei, Zout en Room

Verwarm de oven voor tot 180 ?C. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd het groen van de prei en snijd het witte gedeelte fijn (het...

Boerengezondheidssoep
Uit de categorie soep: met Room, Room en Kervel

Pel en snipper de ui. Maak de wortel schoon en snijd hem in stukjes. Hak de spinazie en kervel fijn. Verhit de boter in een hoge pan en fr...

Laatste reacties met dit ingredient

Risotto met paddestoelen I

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*
Kip Palava

prima recept ----in plaats van spinazie 400 gr sperziebonen toegevoegd...

Door *warbroek*
Spinaziesoep met room

Heerlijk. Gemaakt met potje roomspinazie, knoflook- en pepermolen, pl...

Door *rik*

Veel voorkomende ingrediënten met Spinazie