Recepten met Suiker

Over Suiker

Recepten met Suiker

Wordt verkregen uit het sap van suikerriet of suikerbieten. Men dampt het sap langzaam in en centrifugeert de kristallen eruit. Van nature zijn deze kristallen bruin. Het resterende product is de melassestroop (zoute melassestroop uit rietsuiker en suikerbietenstroop), die de rest van de bestanddelen van het sap bevat; het is zeer rijk aan mineralen, maar minder zoet. Wetenswaardigheden over suiker. In het algemeen is het zoetmiddel voor snoepgoed geraffineerde suiker, maar er zijn talrijke alternatieven met een meer uitgesproken karakter, zoals honing, keukenstroop, ahornstroop, melasse en bruine suiker. De voornaamste bronnen voor witte suiker zijn suikerriet, een tropische grassoort, en suikerbiet, een knolgewas uit een gematigd klimaat. Om het zoete sap uit suikerriet te halen worden de stengels tussen walsen geplet. Het uitgeperste sap wordt vervolgens gezuiverd door verhitting met kalkmelk. Door verdere bewerking beginnen zich suikerkristallen te vormen en vervolgens wordt het sap gecentrifugeerd om de vloeistof van de kristallen te scheiden. De eindproducten bestaan uit grove, donkerbruine korrels suiker, de dikke, bijna zwarte stroop, die bekend staat als melasse, en afvalmelasse. De suiker kan nu worden geraffineerd - dat wil zeggen van alle onzuiverheden worden ontdaan. Dit wordt gedaan door de suiker te wassen en opnieuw te centrifugeren. In dit stadium is hij nog bruin van kleur en kan worden verpakt als rietsuiker. Door verdere bewerkingen en filtratie verdwijnen geleidelijk de bruine kleur en alle resten van smaakstoffen met als resultaat zuivere, witte suikerkristallen. De grootte van de kristallen kan worden gevarieerd - kandijsuiker bijvoorbeeld heeft heel grote kristallen, die van kristalsuiker kunnen groot of middelgroot zijn en de kristallen van basterd- en castorsuiker zijn klein. Suikerkristallen kunnen ook heel fijn worden gemalen tot poedersuiker of ze kunnen vochtig worden gemaakt en tot suikerklontjes worden verwerkt. Het bewerken en raffineren van witte suiker levert veel bijproducten op. Keukenstroop is een donkere stroop, gemaakt van melasse. De tijdens het raffineren afgetapte vloeistoffen kunnen zelf worden bewerkt tot lichtgele of bruine suikers of tot licht gekleurde stropen zoals bijvoorbeeld golden syrup. Om de suiker uit suikerbieten vrij te maken, wordt de knol in plakken gesneden en in heet water gelegd. Hierna wordt bietsuiker op vrijwel dezelfde manier bewerkt als rietsuiker. De bijproducten van suikerbiet worden uitsluitend als veevoeer gebruikt; alleen het eindproduct - witte suiker - is geschikt voor menselijke consumptie. Een methode om het sap van suikerriet te extraheren en in te dampen was in India al rond 3000 v.Chr bekend. Van India verspreidde het verbouwen van suikerriet en het maken van suiker zich naar het oosten van Indo-China, naar Europa. De eerste suikerraffinaderijen ontstonden in de zevende eeuw na Chr. In Perzië en tegen de achtste eeuw werd in Spanje en het midden van Frankrijk suikerriet verbouwd en suiker gemaakt. In 1493 nam Columbus op zijn tweede reis naar Amerika enkele kiemplantjes van het suikerriet mee naar het eiland Santo Domingo. Dat was het begin van de suikerrietindustrie van West-Indië en de suikerproductie groeide enorm. Maar pas in de 16de eeuw, toen het raffineren van suiker een commercieel bedrijf werd, begon men van suiker snoepgoed te maken. Al vroeg werden er in Zuid-Europa bieten geteeld, maar alleen als groente en veevoer. In 1747 toonde een Duitse apotheker, Andreas Marggraf, aan dat bepaalde bietsoorten suiker bevatten. De eerste suikerbietenfabriek werd in 1802 in Cunern in Silezië geopend. in Frankrijk verleende Napoleon in 1811 het Kruis van het Legioen van Eer aan ene Benjamin Delessert voor zijn experimenten met het laten kristalliseren van bietsuiker. Honing was vrijwel zeker het eerste door de mens gebruikte zoetmiddel. Jager-verzamelaars uit het Stenen Tijdperk verzamelden honing in de nesten van wilde bijen, getuige een prehistorische schildering in de Arana-grotten bij Valencia in Spanje. Zeker is dat de Egyptenaren tegen 2500 v. Chr. Bijen hielden; een reliëf in de tempel van Neuserre te Abu Sir laat zien hoe imkers bijen met rook bedwelmen, dan honingraten uit cilindrische bijenkorven halen en de honing in voorraadpotten doen. Honing was zozeer de gebruikelijke zoetstof van de klassieke wereld, dat de Romeinse historicus Plinius suiker als 'een soort honing' beschreef. Tegenwoordig is honing nog steeds het belangrijkste bestanddeel van veel snoepgoed in Arabië en het Midden-Oosten. In andere landen wordt honing meer gebruikt als aroma dan als belangrijkste ingrediënt bij het maken van snoepgoed. Honing geeft extra zachtheid aan noga en ook aan karamels. Het karakter en de smaak van honing worden bepaald door de soort bloemen die de bijen, die het produceren, hebben bezocht. Uw honingkeuze zal de smaak van de lekkernijen die u ermee maakt, enigszins beïnvloeden. Heide-, oranjebloesem-, rozemarijn- en lavendelhoning behoren tot de meest karakteristieke soorten. Een andere bron van zoetstoffen is de ahorn, die inheems is in Noord-Amerika. In de lente wordt het sap, dat ongeveer 3 procent suiker bevat, afgetapt. Als het sap wordt ingekookt, krijgt men een amberkleurige stroop of een lichtbruine suiker met een milde, zoete smaak. Minder verfijnde, maar niettemin waardevolle zoetmiddelen, worden uit maïs gewonnen. De kettingvormige zetmeelmoleculen waaruit maïskorrels bestaan, worden met zuren afgebroken en leveren suikers en stropen van diverse kwaliteiten, zoals maïsstroop en vloeibare glucose. Zoetstoffen uit maïs, ahorn, honing, suikerriet en suikerbiet hebben scheikundig gezien veel gemeen. Gewone witte suiker - de scheikundige naam is sucrose - is het zuiverste (99.8%) commerciele scheidkundige preparaat dat bekend is. Sucrose is een molecuul met twee duidelijke, door een chemische verbinding aaneengevoegde delen. Deze twee delen, glucose en fructose, kunnen ook als aparte suikers bestaan. Fructose is zoeter dan sucrose, glucose iets minder zoet dan beide. Maïsstroop en vloeibare glucose bevatten een grote hoeveelheid glucose (ondanks zijn naam bestaat vloeibare glucose niet voor 100% uit glucose). Honing dankt zijn zoetigheid aan fructose. Ahornsuiker, evenals riet- en bietsuiker, bestaat hoofdzakelijk uit sucrose. Maar ahornsuiker en ongeraffineerde rietsuikers zijn, in tegenstelling tot witte suiker, geen zuivere sucrose; het is het kleine percentage andere stoffen waardoor ze hun karakteristieke smaak krijgen.


Overzicht van recepten met Suiker

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Suiker. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Suiker en waar Suiker het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 16771 recepten
Wachauer Torte
Uit de categorie desserts: met Suiker, Eieren en Amandelen

Smelt 50 gram chocolade in een waterbad, voeg daarbij de suiker en eidooiers en klop alles met de klopper tot een schuimige massa. Klop het...

Gulab jamon
Uit de categorie borrelhapjes: met Olie, Stroop en Suiker

Eerst de suiker en het rozenwater met 1 liter water tot een dikke stroop koken. Niet koud laten worden! Daarna alle andere ingredienten in...

Mihoen met pikante kabeljauw en sajoer van tom
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Laos en Olie

Snipper de ui fijn. Verhit 2 eetlepels olie en bak de suiker, gemberpoeder, de helft van de ui, 1 1/2 theelepel sambal en 1 theelepel laos a...

Aspergeragout
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Suiker

Was en schil de asperges en verwijder de houterige uiteinden. Snijd de asperges in stukken. Breng een kwart liter water met wat zout en suik...

Sinaasappelmousse.
Uit de categorie desserts: met Bloem, Suiker en Eieren

De sinaasappelen wassen. Een kapje ervan afsnijden, de vruchten uithollen zonder de schillen te beschadigen en deze op een koele plaats zett...

Tiramisu
Uit de categorie desserts: met Room, Koffie en Suiker

60 minuten wachttijd,15 minuten bereidingstijd, In kom slagroom met 1 el suiker bijna stijfkloppen. In andere kom dooiers met rest van sui...

Chocolademousse met Tiramisu
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Cacao

Het lekkerste is om dit gerecht een dag vantevoren te bereiden. 250 ml slagroom kloppen tot je zachte punten krijgt. (voor chocolademousse)-...

Chocoladetaart
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Suiker

De chocolade en de boter smelten au bain-marie. Melk en rum bijvoegen. De eieren schuimig kloppen met de suiker. De chocoladepasta voorzicht...

Dundee Cake
Uit de categorie desserts: met Zout, Bloem en Vijgen

Krenten en rozijnen met cognac aan de kook brengen en met deksel op pan laten afkoelen. Daarna laten uitlekken (cognac opvangen). Vorm met b...

Hongaarse chocolade flensjes
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Suiker

Doe de inhoud van het zakje in een kom. Voeg langzaam en al roerend 450 ml koude melk toe tot het deeg glad en luchtig is. Maak de pan goed...

Ijssouffle Met Chocolade
Uit de categorie desserts: met Room, Cacao en Suiker

Splits de eieren. Klop de eidooiers met de suiker au bain marie totdat het mengsel dikker wordt. Smelt de chocolade met een beetje water op...

Italiaanse Tiramisu met gehakte pistachenootjes
Uit de categorie desserts: met Koffie, Suiker en Eieren

De eidooiers, eieren en de suiker au bain marie (in een warm waterbad) opkloppen tot ongeveer 37?C. Vervolgens kloppen totdat het weer is af...

Schaakbordcake .
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

Elektrische oven: 180 ?C (voorverwarmd). Heteluchtoven: 165 ?C (voorverwarmd). Gasoven: stand 3 Baktijd: 40 - 45 min.De boter met de s...

Smoor terong
Uit de categorie bijgerechten: met Ketjap, Suiker en Knoflook

Ontdoe de terongs van de steel, snijd ze in de lengte in 4-5 plakken. Bak deze plakken in de boter tot ze na telkens keren bruin zijn, op e...

Sneeuwster
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Bloem

Na het bakken van de cake, de taart halveren. Insmeren met de stijfgeklopte slagroom. In de bovenkant van de taart maakt u zes inkepingen va...

Zoetzure sperciebonen salade
Uit de categorie salades: met Zout, Azijn en Suiker

Maak de sperciebonen schoon. Was ze goed en snij de puntjes er af. Breng het water met azijn, suiker en zout aan de kook. Hak de knoflook fi...

(8) Scones
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Melk

* Bakblik met bakpapier bekleden. * Oven op 225 graden voorverwarmen. *Bakmeel met bakpoeder en zout boven kom zeven. Vanillesuiker en suike...

Aalbeskersen broodbeleg
Uit de categorie bijgerechten: met Suiker, Vanille en Pijnboompitten

Was de aalbessen, laat ze afdruppen, en win 500ml sap met een snelkookpan. Laat alles afkoeken. Was de kersen, laat deze ook afdruppen, verw...

Aarbeientiramisu
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Suiker

Slagroom met suiker stijfkloppen. Mascarpone erdoor mengen. Aarbeienjam erdoor scheppen. Helft van aardbeien in plakjes ander helft halveren...

Aardbeien - bladerdeegtaartjes
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Room

De bloem, zout, azijn en water met een mixer met deeghaken tot een glad deeg kneden De margarine kort door het deeg kneden (let op: er moete...

Aardbeienkoepel .
Uit de categorie desserts: met Sla, Room en Suiker

Snijd de helft van de gewassen en ontkroonde aardbeien in kleine stukjes. Bestrooi ze met witte basterdsuiker en zet ze 30 minuten in de ko...

Aardbeienmousse met witte chocoladesaus
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Suiker

De gelatine in ruim koud water weken. De aardbeien wassen, enkele achterhouden voor de garnering en de overige pureren. De slagroom met de v...

Aardbeienroom met blauwe vruchtensaus
Uit de categorie desserts: met Room, Bramen en Suiker

1. Maak de aardbeien schoon en snijd ze wat kleiner. Meng er de poedersuiker en het citroensap door en pureer ze 2. Klop de slagroom tot vl...

Abrikozen Paashaas
Uit de categorie desserts: met Room, Bloem en Suiker

Op een stuk bakpapier (40x30 cm) een hazenkop (ongeveer 38 cm lang en 23 cm breed) uittekenen en uitknippen en deze vorm op het bakblik legg...

Ajam Goreng Speciaal
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Ketjap

Bestrijk de drumsticks met citroensap en bestrooi ze met peper en zout. Vul een wok voor drie vierde met olie en laat deze goed heet worden....

Laatste reacties met dit ingredient

bananenvlaai

hoe heet moet de oven???...

Door *sander*
Omgekeerde perentaart

heerlijke taart en lekker snel klaar, smullen maar...

Door *karin*
Pomelo Gratin

Dit recept gevolgd, maar was een totale mislukking. Er staat een grote...

Door *Charlotte*

Veel voorkomende ingrediënten met Suiker