Recepten met Suiker

Over Suiker

Recepten met Suiker

Wordt verkregen uit het sap van suikerriet of suikerbieten. Men dampt het sap langzaam in en centrifugeert de kristallen eruit. Van nature zijn deze kristallen bruin. Het resterende product is de melassestroop (zoute melassestroop uit rietsuiker en suikerbietenstroop), die de rest van de bestanddelen van het sap bevat; het is zeer rijk aan mineralen, maar minder zoet. Wetenswaardigheden over suiker. In het algemeen is het zoetmiddel voor snoepgoed geraffineerde suiker, maar er zijn talrijke alternatieven met een meer uitgesproken karakter, zoals honing, keukenstroop, ahornstroop, melasse en bruine suiker. De voornaamste bronnen voor witte suiker zijn suikerriet, een tropische grassoort, en suikerbiet, een knolgewas uit een gematigd klimaat. Om het zoete sap uit suikerriet te halen worden de stengels tussen walsen geplet. Het uitgeperste sap wordt vervolgens gezuiverd door verhitting met kalkmelk. Door verdere bewerking beginnen zich suikerkristallen te vormen en vervolgens wordt het sap gecentrifugeerd om de vloeistof van de kristallen te scheiden. De eindproducten bestaan uit grove, donkerbruine korrels suiker, de dikke, bijna zwarte stroop, die bekend staat als melasse, en afvalmelasse. De suiker kan nu worden geraffineerd - dat wil zeggen van alle onzuiverheden worden ontdaan. Dit wordt gedaan door de suiker te wassen en opnieuw te centrifugeren. In dit stadium is hij nog bruin van kleur en kan worden verpakt als rietsuiker. Door verdere bewerkingen en filtratie verdwijnen geleidelijk de bruine kleur en alle resten van smaakstoffen met als resultaat zuivere, witte suikerkristallen. De grootte van de kristallen kan worden gevarieerd - kandijsuiker bijvoorbeeld heeft heel grote kristallen, die van kristalsuiker kunnen groot of middelgroot zijn en de kristallen van basterd- en castorsuiker zijn klein. Suikerkristallen kunnen ook heel fijn worden gemalen tot poedersuiker of ze kunnen vochtig worden gemaakt en tot suikerklontjes worden verwerkt. Het bewerken en raffineren van witte suiker levert veel bijproducten op. Keukenstroop is een donkere stroop, gemaakt van melasse. De tijdens het raffineren afgetapte vloeistoffen kunnen zelf worden bewerkt tot lichtgele of bruine suikers of tot licht gekleurde stropen zoals bijvoorbeeld golden syrup. Om de suiker uit suikerbieten vrij te maken, wordt de knol in plakken gesneden en in heet water gelegd. Hierna wordt bietsuiker op vrijwel dezelfde manier bewerkt als rietsuiker. De bijproducten van suikerbiet worden uitsluitend als veevoeer gebruikt; alleen het eindproduct - witte suiker - is geschikt voor menselijke consumptie. Een methode om het sap van suikerriet te extraheren en in te dampen was in India al rond 3000 v.Chr bekend. Van India verspreidde het verbouwen van suikerriet en het maken van suiker zich naar het oosten van Indo-China, naar Europa. De eerste suikerraffinaderijen ontstonden in de zevende eeuw na Chr. In Perzië en tegen de achtste eeuw werd in Spanje en het midden van Frankrijk suikerriet verbouwd en suiker gemaakt. In 1493 nam Columbus op zijn tweede reis naar Amerika enkele kiemplantjes van het suikerriet mee naar het eiland Santo Domingo. Dat was het begin van de suikerrietindustrie van West-Indië en de suikerproductie groeide enorm. Maar pas in de 16de eeuw, toen het raffineren van suiker een commercieel bedrijf werd, begon men van suiker snoepgoed te maken. Al vroeg werden er in Zuid-Europa bieten geteeld, maar alleen als groente en veevoer. In 1747 toonde een Duitse apotheker, Andreas Marggraf, aan dat bepaalde bietsoorten suiker bevatten. De eerste suikerbietenfabriek werd in 1802 in Cunern in Silezië geopend. in Frankrijk verleende Napoleon in 1811 het Kruis van het Legioen van Eer aan ene Benjamin Delessert voor zijn experimenten met het laten kristalliseren van bietsuiker. Honing was vrijwel zeker het eerste door de mens gebruikte zoetmiddel. Jager-verzamelaars uit het Stenen Tijdperk verzamelden honing in de nesten van wilde bijen, getuige een prehistorische schildering in de Arana-grotten bij Valencia in Spanje. Zeker is dat de Egyptenaren tegen 2500 v. Chr. Bijen hielden; een reliëf in de tempel van Neuserre te Abu Sir laat zien hoe imkers bijen met rook bedwelmen, dan honingraten uit cilindrische bijenkorven halen en de honing in voorraadpotten doen. Honing was zozeer de gebruikelijke zoetstof van de klassieke wereld, dat de Romeinse historicus Plinius suiker als 'een soort honing' beschreef. Tegenwoordig is honing nog steeds het belangrijkste bestanddeel van veel snoepgoed in Arabië en het Midden-Oosten. In andere landen wordt honing meer gebruikt als aroma dan als belangrijkste ingrediënt bij het maken van snoepgoed. Honing geeft extra zachtheid aan noga en ook aan karamels. Het karakter en de smaak van honing worden bepaald door de soort bloemen die de bijen, die het produceren, hebben bezocht. Uw honingkeuze zal de smaak van de lekkernijen die u ermee maakt, enigszins beïnvloeden. Heide-, oranjebloesem-, rozemarijn- en lavendelhoning behoren tot de meest karakteristieke soorten. Een andere bron van zoetstoffen is de ahorn, die inheems is in Noord-Amerika. In de lente wordt het sap, dat ongeveer 3 procent suiker bevat, afgetapt. Als het sap wordt ingekookt, krijgt men een amberkleurige stroop of een lichtbruine suiker met een milde, zoete smaak. Minder verfijnde, maar niettemin waardevolle zoetmiddelen, worden uit maïs gewonnen. De kettingvormige zetmeelmoleculen waaruit maïskorrels bestaan, worden met zuren afgebroken en leveren suikers en stropen van diverse kwaliteiten, zoals maïsstroop en vloeibare glucose. Zoetstoffen uit maïs, ahorn, honing, suikerriet en suikerbiet hebben scheikundig gezien veel gemeen. Gewone witte suiker - de scheikundige naam is sucrose - is het zuiverste (99.8%) commerciele scheidkundige preparaat dat bekend is. Sucrose is een molecuul met twee duidelijke, door een chemische verbinding aaneengevoegde delen. Deze twee delen, glucose en fructose, kunnen ook als aparte suikers bestaan. Fructose is zoeter dan sucrose, glucose iets minder zoet dan beide. Maïsstroop en vloeibare glucose bevatten een grote hoeveelheid glucose (ondanks zijn naam bestaat vloeibare glucose niet voor 100% uit glucose). Honing dankt zijn zoetigheid aan fructose. Ahornsuiker, evenals riet- en bietsuiker, bestaat hoofdzakelijk uit sucrose. Maar ahornsuiker en ongeraffineerde rietsuikers zijn, in tegenstelling tot witte suiker, geen zuivere sucrose; het is het kleine percentage andere stoffen waardoor ze hun karakteristieke smaak krijgen.


Overzicht van recepten met Suiker

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Suiker. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Suiker en waar Suiker het hoofdingrediënt is.

Toon 26-50 van 16766 recepten
Amandelcake
Uit de categorie desserts: met Melk, Suiker en Eieren

Meng de boter in een kom en voeg er het eigeel aan toe Zeef het zelfrijzende bakmeel en spatel het in porties onder dit mengsel Voeg d...

Amandeltaart
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Suiker

De eieren klutsen, de boter smelten zonder te bruinen en samen met de bloem, de melk en de suiker bij de eieren voegen. De oven voorverwa...

Appelquiche
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Melk en Bloem

In de keukenmachine de bloem met de boter, het zout en de suiker kort laten draaien. In beetjes 1/2 dl ijskoud water toevoegen, zodat een ba...

Appeltaart
Uit de categorie desserts: met Zout, Bloem en Kaneel | 1 reactie

Het bakmeel in een kom zeven.De boter met twee messen in de bloem in kleine stukjes snijden. De suiker, vanillesuiker, het ei en een snufje...

Appelvla Met Walnoten
Uit de categorie desserts: met Room, Brood en Noten

Snijd de geschilde appels zonder klokhuizen in partjes. Verkruimel het brood zonder de korst. Houd een paar mooie noten achter voor de garne...

Apple crumble
Uit de categorie desserts: met Room, Kaneel en Suiker

Doe meel, boter en suiker in de keukenmachine en snij dit tot een korrelig geheel. Snij de appels in schijfjes en verdeel ze in een ovenscho...

Aspergers op zijn Italiaans
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Olie

Snijd de uiteinden van de asperges (circa twee centimeter). Schil ze met een dunschiller of speciale aspergeschiller, leg de asperges hiervo...

Babi Rica Rica
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Sereh

Snijd het vlees in blokjes. Pel de sjalotjes, maak de lomboks schoon en maak hiervan in de vijzel of keukenmachine een pasta. Ontvel de...

bananen milkshake
Uit de categorie borrelhapjes: met Melk, Suiker en Bananen

1. spullen halen2. banaan prakken3. banaan door de suiker roeren4. melk en vanille-ijs door banaan5. in de koelkast zetten6. lekker smullen...

Bananen omelet
Uit de categorie desserts: met Zout, Suiker en Eieren

Pel de bananen, snijd ze in dunne plakken en sprenkel er citroensap over tegen het verkleuren. Verwarm de helft van de boter, bak daarin op...

Bananenbolletjes
Uit de categorie desserts: met Suiker, Bananen en Vanillesuiker

De bananeb schillen, met een vork prakken en samen met de overige ingredienten tot een stevig deeg verwerken.Met een theelepeltje kleine bol...

Barbecue spareribs
Uit de categorie bbq: met Olie, Uien en Suiker

Meng in een kom de olie, suiker, citroensap, sojasaus, worcestershire saus, whiskey en cajunkruiden door elkaar. Pel en snipper de uien en k...

Bisschopsbrood
Uit de categorie brood: met Zout, Bloem en Brood

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een geribbelde broodvorm (of cakevorm) in. Haal de vruchten en noten door de bloem. Zeef de resteren...

Bitterkoekjes ijstaart
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Eieren

Boter, de beide soorten suiker en de room in een pan doen, op een zacht vuurtje goed mengen. Laten afkoelen tot het mengsel lauw is. Er de e...

Boerensoep
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Kool

Reinig de uien, de prei en de wortelen en snijd ze in grove stukken. Was de witte kool en snijd hem in stukken. Schil de knolselderij, was h...

Bosvruchtensalade met balsamicoazijn
Uit de categorie desserts: met Room, Munt en Azijn

Maak al het fruit schoon. Roer de azijn en de suiker in een schaal door elkaar en schep de aardbeien en de bosvruchten erdoor. Verdeel de vr...

BOUILLONFONDUE MET VIS
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Room

Leg de visgraten met ui, tijm en peterseliestelen in een grote pan. Voeg circa 1,5 liter water toe en breng dit aan de kook. Laat de bouill...

Cake
Uit de categorie desserts: met Noten, Vijgen en Kaneel

Kook de pruimen met de suiker Doe de resterende fruit en noten in de bowl en mix dit met de staafmixer Voeg daarna boter, de eieren en de...

Carla"s - Bokkenpootjes-taart
Uit de categorie desserts: met Room en Suiker

Breek de bokkenpootjes in de lengte door, zorg dat je er een stuk of 12 hele over houdt voor de garnering. Klop dan de slagroom met de s...

Cassisbavarois
Uit de categorie desserts: met Sla, Room en Room

-1 Laat de gelatine ca. 5 minuten in ruim koud water weken. Breng intussen in de steelpan het bessensap, 3 eetlepels water, suiker en cassis...

Cheesecake met bosbessen en munt
Uit de categorie desserts: met Suiker, Eieren en Yoghurt

Voorbereiden kan 1 dag van tevoren, begin de ochtend van tevoren. Verwarm de oven voor op 185?C. Maal de cruesli in de keukenmachine tot fij...

Cheesecake uit de oven met citroen en sultanarozi
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Citroen

Verwarm de oven voor op 190 ?C. Doe de biscuits in een plastic zak en plet ze met een deegroller tot kruim. Meng ze met de gesmolten boter e...

Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Olie en Ketjap | 12 reacties

1. Schil de aardappels en verdeel ze in plakjes. Verdeel de broccoli in roosjes. Gaar aardappels en broccoli eventueel voor in de magnetron...

Chocolade Taart
Uit de categorie desserts: met Zout, Bloem en Noten

Oven voorverwarmen op 180 graden. Klein bakblik invetten. En maatje kleiner dan de standaard. Bloem kun je ook vervangen door zelfrijzend b...

Chocolade-slagroomhart met noga
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Bloem

Oventemperatuur en baktijd: Elektrische oven: 180 graden celcius Heteluchtoven: 160 graden celcius Gasoven:stand 2 ? 3 Baktijd: 45 minuten....

Laatste reacties met dit ingredient

11 Steden Koek

Heerlijk ! Ik doe voor de appelrasp noten met granberrie en rozijnen e...

Door *Grada van der Beek-den Bakker*
Warme Ketel (drank uit Terschelling)

Het is fan Schylge 😉...

Door *Kees Stada*
Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Suiker