Recepten met Suiker

Over Suiker

Recepten met Suiker

Wordt verkregen uit het sap van suikerriet of suikerbieten. Men dampt het sap langzaam in en centrifugeert de kristallen eruit. Van nature zijn deze kristallen bruin. Het resterende product is de melassestroop (zoute melassestroop uit rietsuiker en suikerbietenstroop), die de rest van de bestanddelen van het sap bevat; het is zeer rijk aan mineralen, maar minder zoet. Wetenswaardigheden over suiker. In het algemeen is het zoetmiddel voor snoepgoed geraffineerde suiker, maar er zijn talrijke alternatieven met een meer uitgesproken karakter, zoals honing, keukenstroop, ahornstroop, melasse en bruine suiker. De voornaamste bronnen voor witte suiker zijn suikerriet, een tropische grassoort, en suikerbiet, een knolgewas uit een gematigd klimaat. Om het zoete sap uit suikerriet te halen worden de stengels tussen walsen geplet. Het uitgeperste sap wordt vervolgens gezuiverd door verhitting met kalkmelk. Door verdere bewerking beginnen zich suikerkristallen te vormen en vervolgens wordt het sap gecentrifugeerd om de vloeistof van de kristallen te scheiden. De eindproducten bestaan uit grove, donkerbruine korrels suiker, de dikke, bijna zwarte stroop, die bekend staat als melasse, en afvalmelasse. De suiker kan nu worden geraffineerd - dat wil zeggen van alle onzuiverheden worden ontdaan. Dit wordt gedaan door de suiker te wassen en opnieuw te centrifugeren. In dit stadium is hij nog bruin van kleur en kan worden verpakt als rietsuiker. Door verdere bewerkingen en filtratie verdwijnen geleidelijk de bruine kleur en alle resten van smaakstoffen met als resultaat zuivere, witte suikerkristallen. De grootte van de kristallen kan worden gevarieerd - kandijsuiker bijvoorbeeld heeft heel grote kristallen, die van kristalsuiker kunnen groot of middelgroot zijn en de kristallen van basterd- en castorsuiker zijn klein. Suikerkristallen kunnen ook heel fijn worden gemalen tot poedersuiker of ze kunnen vochtig worden gemaakt en tot suikerklontjes worden verwerkt. Het bewerken en raffineren van witte suiker levert veel bijproducten op. Keukenstroop is een donkere stroop, gemaakt van melasse. De tijdens het raffineren afgetapte vloeistoffen kunnen zelf worden bewerkt tot lichtgele of bruine suikers of tot licht gekleurde stropen zoals bijvoorbeeld golden syrup. Om de suiker uit suikerbieten vrij te maken, wordt de knol in plakken gesneden en in heet water gelegd. Hierna wordt bietsuiker op vrijwel dezelfde manier bewerkt als rietsuiker. De bijproducten van suikerbiet worden uitsluitend als veevoeer gebruikt; alleen het eindproduct - witte suiker - is geschikt voor menselijke consumptie. Een methode om het sap van suikerriet te extraheren en in te dampen was in India al rond 3000 v.Chr bekend. Van India verspreidde het verbouwen van suikerriet en het maken van suiker zich naar het oosten van Indo-China, naar Europa. De eerste suikerraffinaderijen ontstonden in de zevende eeuw na Chr. In Perzië en tegen de achtste eeuw werd in Spanje en het midden van Frankrijk suikerriet verbouwd en suiker gemaakt. In 1493 nam Columbus op zijn tweede reis naar Amerika enkele kiemplantjes van het suikerriet mee naar het eiland Santo Domingo. Dat was het begin van de suikerrietindustrie van West-Indië en de suikerproductie groeide enorm. Maar pas in de 16de eeuw, toen het raffineren van suiker een commercieel bedrijf werd, begon men van suiker snoepgoed te maken. Al vroeg werden er in Zuid-Europa bieten geteeld, maar alleen als groente en veevoer. In 1747 toonde een Duitse apotheker, Andreas Marggraf, aan dat bepaalde bietsoorten suiker bevatten. De eerste suikerbietenfabriek werd in 1802 in Cunern in Silezië geopend. in Frankrijk verleende Napoleon in 1811 het Kruis van het Legioen van Eer aan ene Benjamin Delessert voor zijn experimenten met het laten kristalliseren van bietsuiker. Honing was vrijwel zeker het eerste door de mens gebruikte zoetmiddel. Jager-verzamelaars uit het Stenen Tijdperk verzamelden honing in de nesten van wilde bijen, getuige een prehistorische schildering in de Arana-grotten bij Valencia in Spanje. Zeker is dat de Egyptenaren tegen 2500 v. Chr. Bijen hielden; een reliëf in de tempel van Neuserre te Abu Sir laat zien hoe imkers bijen met rook bedwelmen, dan honingraten uit cilindrische bijenkorven halen en de honing in voorraadpotten doen. Honing was zozeer de gebruikelijke zoetstof van de klassieke wereld, dat de Romeinse historicus Plinius suiker als 'een soort honing' beschreef. Tegenwoordig is honing nog steeds het belangrijkste bestanddeel van veel snoepgoed in Arabië en het Midden-Oosten. In andere landen wordt honing meer gebruikt als aroma dan als belangrijkste ingrediënt bij het maken van snoepgoed. Honing geeft extra zachtheid aan noga en ook aan karamels. Het karakter en de smaak van honing worden bepaald door de soort bloemen die de bijen, die het produceren, hebben bezocht. Uw honingkeuze zal de smaak van de lekkernijen die u ermee maakt, enigszins beïnvloeden. Heide-, oranjebloesem-, rozemarijn- en lavendelhoning behoren tot de meest karakteristieke soorten. Een andere bron van zoetstoffen is de ahorn, die inheems is in Noord-Amerika. In de lente wordt het sap, dat ongeveer 3 procent suiker bevat, afgetapt. Als het sap wordt ingekookt, krijgt men een amberkleurige stroop of een lichtbruine suiker met een milde, zoete smaak. Minder verfijnde, maar niettemin waardevolle zoetmiddelen, worden uit maïs gewonnen. De kettingvormige zetmeelmoleculen waaruit maïskorrels bestaan, worden met zuren afgebroken en leveren suikers en stropen van diverse kwaliteiten, zoals maïsstroop en vloeibare glucose. Zoetstoffen uit maïs, ahorn, honing, suikerriet en suikerbiet hebben scheikundig gezien veel gemeen. Gewone witte suiker - de scheikundige naam is sucrose - is het zuiverste (99.8%) commerciele scheidkundige preparaat dat bekend is. Sucrose is een molecuul met twee duidelijke, door een chemische verbinding aaneengevoegde delen. Deze twee delen, glucose en fructose, kunnen ook als aparte suikers bestaan. Fructose is zoeter dan sucrose, glucose iets minder zoet dan beide. Maïsstroop en vloeibare glucose bevatten een grote hoeveelheid glucose (ondanks zijn naam bestaat vloeibare glucose niet voor 100% uit glucose). Honing dankt zijn zoetigheid aan fructose. Ahornsuiker, evenals riet- en bietsuiker, bestaat hoofdzakelijk uit sucrose. Maar ahornsuiker en ongeraffineerde rietsuikers zijn, in tegenstelling tot witte suiker, geen zuivere sucrose; het is het kleine percentage andere stoffen waardoor ze hun karakteristieke smaak krijgen.


Overzicht van recepten met Suiker

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Suiker. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Suiker en waar Suiker het hoofdingrediënt is.

Toon 51-75 van 16766 recepten
Chow Mein = Geroerbakte Mie
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Olie

Vermeng de reepjes kip met alle ingredienten voor de marinade en laat ze 10 minuten rusten Kook de noedels 3-5 minuten in een grote pan met...

Citruscompote
Uit de categorie desserts: met Limoen, Suiker en Citroen

Rooster de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin. Schil de grapefruits en de sinaasappels als een appel tot op het vruchtvlees. Snij d...

Clafoutis van kersen
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

Bereiding: De oven voorverwarmen op 190 C. De ovenvaste schaal licht beboteren, de kersen van de pitten ontdoen en in de schaal leggen....

Countrystyle spareribs met TexMex-saus
Uit de categorie bbq: met Azijn, Ketjap en Suiker

1. Breng het water met de azijn, de suiker, 3 eetl. TexMexkruiden en de spareribs aan de kook. Zet het vuur laag en kook de spareribs zachtj...

Coupe karamel
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Roomboter

Karamelsaus: In een pan met dikke bodem de suiker laten smelten tot die karamel kleurig is. Pan van het vuur nemen en 1 dl:kokend water toe...

Courgettekoekjes.
Uit de categorie desserts: met Bloem, Kokos en Kaneel

1. De oven voorverwarmen op 200 ?C. Twee bakplaten met bakpapier bedekken. 2. De boter met de suiker, het ei en de vanillesuiker tot een s...

Creme brulee met blauwe bessen
Uit de categorie desserts: met Olie, Suiker en Vanille

1. Vet zes ronde kommetjes in met olie of gesmolten boterVerdeel het fruit over de kommetjes. 2. Laat het ijs 15 minuten op kamertemperatuu...

de allerlekkerste boterkoek
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

kneed een soepel deeg van de bloem,boter ,basterdsuiker,vanille-suiker,en zout.Druk het deeg uit in een boterkoekvorm. Strijk de bovenkant...

Dendeng Blado
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Laos en Olie

Snijd het vlees in dunne plakjes van ca. 5 cm. Doe ze in een pan met ruim water en 5 daun salam en breng aan de kook. Laat het vlees in 1-1...

E lmali Yoghurt
Uit de categorie desserts: met Suiker, Yoghurt en Citroen

De appels schillen, het klokhuis verwijderen, ze in kleine blokjes snijden en met citroensap besprenkelen.De suiker en de boter in een pan...

Engelse custard
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Suiker

1. Breng de melk met het zout, het in de lengte doorgesneden vanillestokje en de suiker heel langzaam aan de kook 2. Haal de pan van het vu...

Felrode groenten met maanzaadsaus uit Rajasthan
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

1. Rooster het fenegriekzaad in een droge pan tot het bruin kleurt en haal dan de pan van het vuur. Maal het fenegriekzaad en maanzaad of wr...

flensjes met wijn
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olie en Bloem

Klop de eieren los, voeg bloem, wijn, water, zout en zoetstof naar smaak toe. Mix alles tot een glad beslag. Verhit enkele druppels olie in...

Gebakken rozijnenbrood met lauwwarme compote
Uit de categorie desserts: met Melk, Gember en Kaneel

1. Verhit de suiker met 2 el boter in een braadpan en bak hierin de sinaasappel, mandarijn en peer ? 3 min. op zacht vuur. Neem de pan van h...

Geflambeerde ananas
Uit de categorie desserts: met Kokos, Ananas en Suiker

In droge wok kokos lichtbruin roosteren, op bord laten afkoelen. Ananas in lengte halveren, elke helft in 4 parten snijden. Vruchtvlees van...

Gemakkelijke IJsvariaties
Uit de categorie desserts: met Room, Gember en Kaneel

Gemberijs Schep 3 eetl. fijngehakte gember door 1 l. roomijs of vanille-ijs. Meng eventueel 3 eetl. chocoladesaus erdoor. Kaneelijs, specu...

Griekse kipfiletreepjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Suiker en Tomaat

Snijd de kip in reepjes. Verwarm de olie in de pan en roerbak hierin de kip met de kruiden, de olijven en de suiker Voeg de tomaten toe en...

ham-kaasbrood
Uit de categorie brood: met Ham, Gist en Zout

Vul elke beker met de ingredienten voor het deeg. Stel in op deeg maken en zet de machine aan.Warm de oven 10 minuten voor. Snijd de ham fij...

Kersenbonbons
Uit de categorie desserts: met Suiker en Amandelen

Hak de kersen fijn en vermeng ze met de amandelen, suiker, water en kirsch tot een massa is ontstaan die zich laat uitstrijken. Roer de note...

Kerst kransjes
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

Voeg alle deegingredienten bij elkaar en kneed er een deeg van.Laat het zonodig even rusten op een koele plaats.Rol het deeg uit en stee...

Kerstcake
Uit de categorie desserts: met Room, Bloem en Suiker

Verwarm de oven voor op 175?C. Beboter de springvorm Baktemperatuur en tijd: Boven ? onderhitte: 200?C (voorverwarmd) Heteluchtoven: 17...

Kinkan (Japan)
Uit de categorie desserts: met Suiker

Was de kumquats. Doe de sake en suiker in een steelpan en voeg het water toe. Verwarm al roerend tot de suiker is opgelost en voeg de kumqu...

Kip in chocoladesaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Room, Olie en Bloem

Verwarm de oven voor op 180?C. Meng de kaneelpoeder door de bloem. Haal de kipfilets door de gekruide bloem. Bewaar 1 theel. van het bloemme...

Kip met paksoi
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Mirin

Maak het kippenvlees droog met keukenpapier. Snijd het kippenvlees in smalle reepjes. Verwijder de lelijke bladeren en de voet van de paksoi...

Koffiezabaglione
Uit de categorie desserts: met Koffie en Suiker

1. Klop de dooiers met de suiker, de koffie en de likeur in een kom die in een pan met heet water staat wit, schuimend en gebonden. Er mag g...

Laatste reacties met dit ingredient

11 Steden Koek

Heerlijk ! Ik doe voor de appelrasp noten met granberrie en rozijnen e...

Door *Grada van der Beek-den Bakker*
Warme Ketel (drank uit Terschelling)

Het is fan Schylge 😉...

Door *Kees Stada*
Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Suiker