Recepten met Suiker

Over Suiker

Recepten met Suiker

Wordt verkregen uit het sap van suikerriet of suikerbieten. Men dampt het sap langzaam in en centrifugeert de kristallen eruit. Van nature zijn deze kristallen bruin. Het resterende product is de melassestroop (zoute melassestroop uit rietsuiker en suikerbietenstroop), die de rest van de bestanddelen van het sap bevat; het is zeer rijk aan mineralen, maar minder zoet. Wetenswaardigheden over suiker. In het algemeen is het zoetmiddel voor snoepgoed geraffineerde suiker, maar er zijn talrijke alternatieven met een meer uitgesproken karakter, zoals honing, keukenstroop, ahornstroop, melasse en bruine suiker. De voornaamste bronnen voor witte suiker zijn suikerriet, een tropische grassoort, en suikerbiet, een knolgewas uit een gematigd klimaat. Om het zoete sap uit suikerriet te halen worden de stengels tussen walsen geplet. Het uitgeperste sap wordt vervolgens gezuiverd door verhitting met kalkmelk. Door verdere bewerking beginnen zich suikerkristallen te vormen en vervolgens wordt het sap gecentrifugeerd om de vloeistof van de kristallen te scheiden. De eindproducten bestaan uit grove, donkerbruine korrels suiker, de dikke, bijna zwarte stroop, die bekend staat als melasse, en afvalmelasse. De suiker kan nu worden geraffineerd - dat wil zeggen van alle onzuiverheden worden ontdaan. Dit wordt gedaan door de suiker te wassen en opnieuw te centrifugeren. In dit stadium is hij nog bruin van kleur en kan worden verpakt als rietsuiker. Door verdere bewerkingen en filtratie verdwijnen geleidelijk de bruine kleur en alle resten van smaakstoffen met als resultaat zuivere, witte suikerkristallen. De grootte van de kristallen kan worden gevarieerd - kandijsuiker bijvoorbeeld heeft heel grote kristallen, die van kristalsuiker kunnen groot of middelgroot zijn en de kristallen van basterd- en castorsuiker zijn klein. Suikerkristallen kunnen ook heel fijn worden gemalen tot poedersuiker of ze kunnen vochtig worden gemaakt en tot suikerklontjes worden verwerkt. Het bewerken en raffineren van witte suiker levert veel bijproducten op. Keukenstroop is een donkere stroop, gemaakt van melasse. De tijdens het raffineren afgetapte vloeistoffen kunnen zelf worden bewerkt tot lichtgele of bruine suikers of tot licht gekleurde stropen zoals bijvoorbeeld golden syrup. Om de suiker uit suikerbieten vrij te maken, wordt de knol in plakken gesneden en in heet water gelegd. Hierna wordt bietsuiker op vrijwel dezelfde manier bewerkt als rietsuiker. De bijproducten van suikerbiet worden uitsluitend als veevoeer gebruikt; alleen het eindproduct - witte suiker - is geschikt voor menselijke consumptie. Een methode om het sap van suikerriet te extraheren en in te dampen was in India al rond 3000 v.Chr bekend. Van India verspreidde het verbouwen van suikerriet en het maken van suiker zich naar het oosten van Indo-China, naar Europa. De eerste suikerraffinaderijen ontstonden in de zevende eeuw na Chr. In Perzië en tegen de achtste eeuw werd in Spanje en het midden van Frankrijk suikerriet verbouwd en suiker gemaakt. In 1493 nam Columbus op zijn tweede reis naar Amerika enkele kiemplantjes van het suikerriet mee naar het eiland Santo Domingo. Dat was het begin van de suikerrietindustrie van West-Indië en de suikerproductie groeide enorm. Maar pas in de 16de eeuw, toen het raffineren van suiker een commercieel bedrijf werd, begon men van suiker snoepgoed te maken. Al vroeg werden er in Zuid-Europa bieten geteeld, maar alleen als groente en veevoer. In 1747 toonde een Duitse apotheker, Andreas Marggraf, aan dat bepaalde bietsoorten suiker bevatten. De eerste suikerbietenfabriek werd in 1802 in Cunern in Silezië geopend. in Frankrijk verleende Napoleon in 1811 het Kruis van het Legioen van Eer aan ene Benjamin Delessert voor zijn experimenten met het laten kristalliseren van bietsuiker. Honing was vrijwel zeker het eerste door de mens gebruikte zoetmiddel. Jager-verzamelaars uit het Stenen Tijdperk verzamelden honing in de nesten van wilde bijen, getuige een prehistorische schildering in de Arana-grotten bij Valencia in Spanje. Zeker is dat de Egyptenaren tegen 2500 v. Chr. Bijen hielden; een reliëf in de tempel van Neuserre te Abu Sir laat zien hoe imkers bijen met rook bedwelmen, dan honingraten uit cilindrische bijenkorven halen en de honing in voorraadpotten doen. Honing was zozeer de gebruikelijke zoetstof van de klassieke wereld, dat de Romeinse historicus Plinius suiker als 'een soort honing' beschreef. Tegenwoordig is honing nog steeds het belangrijkste bestanddeel van veel snoepgoed in Arabië en het Midden-Oosten. In andere landen wordt honing meer gebruikt als aroma dan als belangrijkste ingrediënt bij het maken van snoepgoed. Honing geeft extra zachtheid aan noga en ook aan karamels. Het karakter en de smaak van honing worden bepaald door de soort bloemen die de bijen, die het produceren, hebben bezocht. Uw honingkeuze zal de smaak van de lekkernijen die u ermee maakt, enigszins beïnvloeden. Heide-, oranjebloesem-, rozemarijn- en lavendelhoning behoren tot de meest karakteristieke soorten. Een andere bron van zoetstoffen is de ahorn, die inheems is in Noord-Amerika. In de lente wordt het sap, dat ongeveer 3 procent suiker bevat, afgetapt. Als het sap wordt ingekookt, krijgt men een amberkleurige stroop of een lichtbruine suiker met een milde, zoete smaak. Minder verfijnde, maar niettemin waardevolle zoetmiddelen, worden uit maïs gewonnen. De kettingvormige zetmeelmoleculen waaruit maïskorrels bestaan, worden met zuren afgebroken en leveren suikers en stropen van diverse kwaliteiten, zoals maïsstroop en vloeibare glucose. Zoetstoffen uit maïs, ahorn, honing, suikerriet en suikerbiet hebben scheikundig gezien veel gemeen. Gewone witte suiker - de scheikundige naam is sucrose - is het zuiverste (99.8%) commerciele scheidkundige preparaat dat bekend is. Sucrose is een molecuul met twee duidelijke, door een chemische verbinding aaneengevoegde delen. Deze twee delen, glucose en fructose, kunnen ook als aparte suikers bestaan. Fructose is zoeter dan sucrose, glucose iets minder zoet dan beide. Maïsstroop en vloeibare glucose bevatten een grote hoeveelheid glucose (ondanks zijn naam bestaat vloeibare glucose niet voor 100% uit glucose). Honing dankt zijn zoetigheid aan fructose. Ahornsuiker, evenals riet- en bietsuiker, bestaat hoofdzakelijk uit sucrose. Maar ahornsuiker en ongeraffineerde rietsuikers zijn, in tegenstelling tot witte suiker, geen zuivere sucrose; het is het kleine percentage andere stoffen waardoor ze hun karakteristieke smaak krijgen.


Overzicht van recepten met Suiker

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Suiker. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Suiker en waar Suiker het hoofdingrediënt is.

Toon 76-100 van 16766 recepten
Kokosmakaroontjes met chocolade
Uit de categorie desserts: met Zout, Kokos en Suiker

Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Roer lepel voor lepel de suiker erdoor, zodat een taai mengsel ontstaat. Spatel de kokos en de c...

Kruishoutemse Wok
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Tijm

Snijdt de witloof en champignons in grote stukken. Stoof het witloof, spek en champignons in de boter gedurende 15 min. Blus met citroenen...

likeurtaart uit de diepvries
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Eieren

de eieren splitsen. de eiwitten stijfkloppen. de boter en de vanillesuiker, suiker, 1 glaasje likeur en eierdooiers roeren tot de suiker i...

Limburgse Rijstevlaai
Uit de categorie desserts: met Gist, Room en Melk

Maken van basisdeeg: De bloem in een kom zeven en er een kuiltje in maken. De suiker en de verse gist in en beetje lauwe melk (1/2 dl.) oplo...

Maiskoekjes .
Uit de categorie borrelhapjes: met Bloem, Suiker en Polenta

Baktijd en oventemperatuur: Boven ? onderhitte: 180 ?C, voorverwarmen. Hetelucht: 160 ?C, voorverwarmen. Gas: stand 2-3, voorverwarmen....

MANGO MET KOKOS EN AMANDELEN
Uit de categorie desserts: met Room, Kokos en Mango

Mango schillen, helften langs pit lossnijden en in plakken snijden. Slagroom met vanillesuiker stijf kloppen en kokos erdoor scheppen. Wok d...

MOEDERKOEK
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Uien en Ketjap

Bak het vlees met peper en zout bruin. Haal de gesneden uien door een papje van knoflookpoeder, suiker, sambal en ketjap. Voeg dit toe aan h...

Mousse van Belgische chocolade
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Suiker

Smelt de chocolade in een kom boven een pan heet water. Roer tot een egale massa, laat de chocolade afkoelen tot lauwwarm. Klop met een han...

notenzoentjes (50 stuks)
Uit de categorie desserts: met Zout, Suiker en Citroen

klop de eiwitten met het zout met de garden van de handmixer zeer stijf. strooi de suiker en de citroenschil erbij terwijl u voortdurend bli...

October room-ijs
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Suiker

Roomijs: Eidooier, ei en suiker samen loskloppen. Een klein deel van de melk toevoegen to een mooie homogene massa. Slagroom met de restere...

Oma's Zalfje
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Yoghurt

Laat de yoghurt een hele nacht uitlekken . Zelf doe ik dit in een theedoek op een vergiet. Zet er wel een schaal onder want er komt veel v...

Omgekeerde perentaart
Uit de categorie desserts: met Honing, Suiker en Eieren | 1 reactie

Oven voorverwarmen op 175 gr. c. Een ronde taartvorm beklede met bakpapier en invetten.In en kom honing en 25 gr. boter mengen. Bodem van d...

Overheerlijke Risotto met zeebanket, prei en anan
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Olie

Verhit de wok of hapjespan en voeg 3 el olie toe. Bak de prei ca 5 minuten, tot ze zacht is. Voeg de knoflook en rijst toe en bak dit ca 3 m...

PANNENKOEKENTAART MET MONCHOU EN AARDBEIEN
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Aardbei

Bak eventueel eerst de pannenkoeken en laat ze afkoelen. Maak de aardbeien schoon en laat ze uitlekken. Klop de Mon Chou samen met de...

Perentaart
Uit de categorie desserts: met Room, Bloem en Suiker

Schil 24 uur vooraf de harde groene conference-peren. Snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd ieder stuk nogmaals in drieen. Ove...

perzikbeignets
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Olie

Breek de eieren in een kom, voeg een mespunt zout en 1 eetlepel suiker toe. Klop de eieren los met de melk en de olijfolie. Zeef de bloem in...

Perziken uit de oven
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Amandelen

Verwarm de oven voor op 200?C.Leg de perziken naast elkaar in de ovenschaal. Maak de amandelen en de bitterkoekjes fijn in de keukenmachine,...

Pindakoekjes
Uit de categorie desserts: met Zout, Pinda en Bloem

1. Rooster de pinda?s en hak ze klein. Meng pinda?s, boter, suiker, vanillesuiker, bloem en zout door elkaar en maak er kleine balletjes van...

Pink Lady Liefdesappels
Uit de categorie desserts: met Noten, Suiker en Walnoot

Schil 2 Pink lady`s appels en maak er met een Parijse lepel kleine bolletjes van. Bak de appelbolletjes met 30 gram suiker en 10 gram bote...

Pitabroodjes.
Uit de categorie brood: met Sla, Gist en Zout | 1 reactie

Doe de gist in een kommetje. Meng het koude en het hete water met de suiker en giet een kwart hiervan bij de gist. Roer dit mengsel romig en...

pizzasaus
Uit de categorie sauzen: met Zout, Olie en Suiker

Snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in een koekenpan met een hoge rand. Laat de ui en de knoflook in circa 3 minuten glazig fruiten...

Plattekaastaart met aardbeien
Uit de categorie desserts: met Kaas, Room en Munt

De geplette koekjes mengen met de boter en de suiker en verdelen over de bodem van een springvorm. Mooi glad strijken en in een voorverwarmd...

Preiselbeerencompote
Uit de categorie desserts: met Suiker

Was de bessen en zet ze met wijn, suiker en pijpkaneel op het vuur. Laat ze dan onder af en toe schudden in 20 minuten gaar worden. Verwijde...

RICOTTA-SINAASAPPEL CAKEJES
Uit de categorie desserts: met Olie, Kaneel en Suiker

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet 12 muffinvormpjes in met wat olie. Rasp de schil van de sinaasappels en pers er een uit. Klop de eid...

rijsttaart
Uit de categorie desserts: met Bloem, Suiker en Vanillesuiker

alles heel goed mengen en daarna het stijfgeklopt eiwit er door roeren,in een ingevette vorm gieten en in een voorverwarmde oven op 200gr g...

Laatste reacties met dit ingredient

11 Steden Koek

Heerlijk ! Ik doe voor de appelrasp noten met granberrie en rozijnen e...

Door *Grada van der Beek-den Bakker*
Warme Ketel (drank uit Terschelling)

Het is fan Schylge 😉...

Door *Kees Stada*
Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Suiker