Recepten met Suiker

Over Suiker

Recepten met Suiker

Wordt verkregen uit het sap van suikerriet of suikerbieten. Men dampt het sap langzaam in en centrifugeert de kristallen eruit. Van nature zijn deze kristallen bruin. Het resterende product is de melassestroop (zoute melassestroop uit rietsuiker en suikerbietenstroop), die de rest van de bestanddelen van het sap bevat; het is zeer rijk aan mineralen, maar minder zoet. Wetenswaardigheden over suiker. In het algemeen is het zoetmiddel voor snoepgoed geraffineerde suiker, maar er zijn talrijke alternatieven met een meer uitgesproken karakter, zoals honing, keukenstroop, ahornstroop, melasse en bruine suiker. De voornaamste bronnen voor witte suiker zijn suikerriet, een tropische grassoort, en suikerbiet, een knolgewas uit een gematigd klimaat. Om het zoete sap uit suikerriet te halen worden de stengels tussen walsen geplet. Het uitgeperste sap wordt vervolgens gezuiverd door verhitting met kalkmelk. Door verdere bewerking beginnen zich suikerkristallen te vormen en vervolgens wordt het sap gecentrifugeerd om de vloeistof van de kristallen te scheiden. De eindproducten bestaan uit grove, donkerbruine korrels suiker, de dikke, bijna zwarte stroop, die bekend staat als melasse, en afvalmelasse. De suiker kan nu worden geraffineerd - dat wil zeggen van alle onzuiverheden worden ontdaan. Dit wordt gedaan door de suiker te wassen en opnieuw te centrifugeren. In dit stadium is hij nog bruin van kleur en kan worden verpakt als rietsuiker. Door verdere bewerkingen en filtratie verdwijnen geleidelijk de bruine kleur en alle resten van smaakstoffen met als resultaat zuivere, witte suikerkristallen. De grootte van de kristallen kan worden gevarieerd - kandijsuiker bijvoorbeeld heeft heel grote kristallen, die van kristalsuiker kunnen groot of middelgroot zijn en de kristallen van basterd- en castorsuiker zijn klein. Suikerkristallen kunnen ook heel fijn worden gemalen tot poedersuiker of ze kunnen vochtig worden gemaakt en tot suikerklontjes worden verwerkt. Het bewerken en raffineren van witte suiker levert veel bijproducten op. Keukenstroop is een donkere stroop, gemaakt van melasse. De tijdens het raffineren afgetapte vloeistoffen kunnen zelf worden bewerkt tot lichtgele of bruine suikers of tot licht gekleurde stropen zoals bijvoorbeeld golden syrup. Om de suiker uit suikerbieten vrij te maken, wordt de knol in plakken gesneden en in heet water gelegd. Hierna wordt bietsuiker op vrijwel dezelfde manier bewerkt als rietsuiker. De bijproducten van suikerbiet worden uitsluitend als veevoeer gebruikt; alleen het eindproduct - witte suiker - is geschikt voor menselijke consumptie. Een methode om het sap van suikerriet te extraheren en in te dampen was in India al rond 3000 v.Chr bekend. Van India verspreidde het verbouwen van suikerriet en het maken van suiker zich naar het oosten van Indo-China, naar Europa. De eerste suikerraffinaderijen ontstonden in de zevende eeuw na Chr. In Perzië en tegen de achtste eeuw werd in Spanje en het midden van Frankrijk suikerriet verbouwd en suiker gemaakt. In 1493 nam Columbus op zijn tweede reis naar Amerika enkele kiemplantjes van het suikerriet mee naar het eiland Santo Domingo. Dat was het begin van de suikerrietindustrie van West-Indië en de suikerproductie groeide enorm. Maar pas in de 16de eeuw, toen het raffineren van suiker een commercieel bedrijf werd, begon men van suiker snoepgoed te maken. Al vroeg werden er in Zuid-Europa bieten geteeld, maar alleen als groente en veevoer. In 1747 toonde een Duitse apotheker, Andreas Marggraf, aan dat bepaalde bietsoorten suiker bevatten. De eerste suikerbietenfabriek werd in 1802 in Cunern in Silezië geopend. in Frankrijk verleende Napoleon in 1811 het Kruis van het Legioen van Eer aan ene Benjamin Delessert voor zijn experimenten met het laten kristalliseren van bietsuiker. Honing was vrijwel zeker het eerste door de mens gebruikte zoetmiddel. Jager-verzamelaars uit het Stenen Tijdperk verzamelden honing in de nesten van wilde bijen, getuige een prehistorische schildering in de Arana-grotten bij Valencia in Spanje. Zeker is dat de Egyptenaren tegen 2500 v. Chr. Bijen hielden; een reliëf in de tempel van Neuserre te Abu Sir laat zien hoe imkers bijen met rook bedwelmen, dan honingraten uit cilindrische bijenkorven halen en de honing in voorraadpotten doen. Honing was zozeer de gebruikelijke zoetstof van de klassieke wereld, dat de Romeinse historicus Plinius suiker als 'een soort honing' beschreef. Tegenwoordig is honing nog steeds het belangrijkste bestanddeel van veel snoepgoed in Arabië en het Midden-Oosten. In andere landen wordt honing meer gebruikt als aroma dan als belangrijkste ingrediënt bij het maken van snoepgoed. Honing geeft extra zachtheid aan noga en ook aan karamels. Het karakter en de smaak van honing worden bepaald door de soort bloemen die de bijen, die het produceren, hebben bezocht. Uw honingkeuze zal de smaak van de lekkernijen die u ermee maakt, enigszins beïnvloeden. Heide-, oranjebloesem-, rozemarijn- en lavendelhoning behoren tot de meest karakteristieke soorten. Een andere bron van zoetstoffen is de ahorn, die inheems is in Noord-Amerika. In de lente wordt het sap, dat ongeveer 3 procent suiker bevat, afgetapt. Als het sap wordt ingekookt, krijgt men een amberkleurige stroop of een lichtbruine suiker met een milde, zoete smaak. Minder verfijnde, maar niettemin waardevolle zoetmiddelen, worden uit maïs gewonnen. De kettingvormige zetmeelmoleculen waaruit maïskorrels bestaan, worden met zuren afgebroken en leveren suikers en stropen van diverse kwaliteiten, zoals maïsstroop en vloeibare glucose. Zoetstoffen uit maïs, ahorn, honing, suikerriet en suikerbiet hebben scheikundig gezien veel gemeen. Gewone witte suiker - de scheikundige naam is sucrose - is het zuiverste (99.8%) commerciele scheidkundige preparaat dat bekend is. Sucrose is een molecuul met twee duidelijke, door een chemische verbinding aaneengevoegde delen. Deze twee delen, glucose en fructose, kunnen ook als aparte suikers bestaan. Fructose is zoeter dan sucrose, glucose iets minder zoet dan beide. Maïsstroop en vloeibare glucose bevatten een grote hoeveelheid glucose (ondanks zijn naam bestaat vloeibare glucose niet voor 100% uit glucose). Honing dankt zijn zoetigheid aan fructose. Ahornsuiker, evenals riet- en bietsuiker, bestaat hoofdzakelijk uit sucrose. Maar ahornsuiker en ongeraffineerde rietsuikers zijn, in tegenstelling tot witte suiker, geen zuivere sucrose; het is het kleine percentage andere stoffen waardoor ze hun karakteristieke smaak krijgen.


Overzicht van recepten met Suiker

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Suiker. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Suiker en waar Suiker het hoofdingrediënt is.

Toon 101-125 van 16766 recepten
Roergebakken groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Overgiet de gedroogde shii-take paddestoelen met heet water en laat ze afgedekt 25-30 minuten weken. Giet ze af en druk het vocht eruit. Ve...

Sangkayah nah gati
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Munt

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.Roer in een kom de eieren los. Roer de kokosmelk met de bruine suiker en het zout erdoor. Schenk...

Schoudercarbonades BBQ
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Koffie en Suiker

Doe de ingredienten in de pan en breng aan de kook Proef, voeg evt. zout, peper of suiker naar smaak toe Doe de carbonades erbij en ko...

Schuimkransjes
Uit de categorie desserts: met Suiker en Citroen

Klop het eiwit stijf.Voeg in gedeelten de suiker erbij en bijf kloppen.Zet de kom,als de suiker erbij gaat,op een pan warm water,Klop t...

Sinaasappelmandjes .
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Suiker

De sinaasappelen goed wassen, drogen en er mandjes van maken. Het vruchtvlees er met een lepeltje uitscheppen en kleinsnijden. De appel schi...

Soesjes met ijs en warme chocoladesaus
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Vanille | 1 reactie

Laat de soesjes volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien. Doe de chocolade in een steelpan, zet de pan in een pan kokend water e...

Sorbet van mango
Uit de categorie desserts: met Munt, Mango en Sorbet

Kook de suiker met het water. Doe er het sap van de citroen bij en vervolgens de stukjes mango en de witte wijn. Laat zachtjes koken tot de...

Speculaaspoppen
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

Voor dit speculaasgebak kunt u gebruik maken van een originele houten speculaasplank Was de citroen, rasp de schil en pers de citroen daarna...

TIPSY PERZIKEN UIT KAAPSTAD
Uit de categorie desserts: met Noten, Suiker en Walnoot

Laat de perziken uitlekken en leg ze op de bolle kant in een ingevette lage vuurvaste schotel. Schenk in elk holletje een beetje sinaasappel...

Tiramisu taart
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Amaretto

Bereiding: Week de gelatine in ruim koud water tot ze zacht zijn. Klop de eierdooiers en de suiker tot een luchtige, schuimige massa (me...

tomatensoep a la maison!
Uit de categorie soep: met Olie, Uien en Gember

Een tip! Voor een extra magere soep kook je de gehakt-balletjes in een apart pannetje,dan komt er geen extra vet in de soep!Wat olijfolie i...

Tweekleuren-chocolademousse met vanillesaus
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Melk

Boven 2 kommen 3 eieren splitsen. Aan dooiers poedersuiker toevoegen. Met mixer in 5 min. dik en romig kloppen. Helft in andere kom doen. Bo...

Udang Broccoli
Uit de categorie vegetarisch: met Olie, Rijst en Suiker | 1 reactie

Pel de knoflookteentjes. Maak de broccoli schoon, snijd de stengels in stukjes en houd de roosjes apart. Verhit de olie in een wok...

Uienbollen
Uit de categorie brood: met Gist, Zout en Melk

Maak eerst het deeg: Voeg alle ingredienten voor het deeg samen. Kneed het deeg 20 minuten met een kneedmachine, met een broodmachine of me...

Uiensoep
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Tijm

Pel de uien, halveer ze en snijd ze in halve ringen.Pel en hak de teentjes knoflokk fijn.Smelt de boter in een diepe pan en bak hierin op ee...

Vaderdagstaart
Uit de categorie desserts: met Bloem, Whisky en Suiker

Baktijd en oventemperatuur: Elektrische oven: 180 graden C (voorverwarmen) Gasoven: stand 3 (voorverwarmen) Baktijd: ongeveer 40 minuten...

Versierde zandkoekjes
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Bloem en Suiker

Oventemperatuur en baktijd: Elektrische oven: 170?C Heteluchtoven: 150 ? 160?C Gasoven: 3 ? 4 Baktijd: 15 minuten. Oven voorverwarmen. Zeef...

Vietnamese noedelsoep
Uit de categorie soep: met Limoen, Suiker en Lente-ui

1. Snij 6 lente-uitjes in stukjes van 2 cm. Breng 7 dl water met het bouillontablet aan de kook. Kook de lente-ui in de bouillon in ca. 4 mi...

Visfilets met groentengarnituur
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Prei en Olie

Snijd de vis in reepjes of in stukken van ongeveer 3 cm. Marineer de vis ca. 1uur in een mengeling van sojasaus en witte wijn. Hak de knoflo...

Vleesreepjessalade met hazelnoten
Uit de categorie salades: met Sla, Azijn en Suiker

1. Kruid het vlees met 2? eetl. van de kruiden.Halveer de tomaten, verwijder de pitjes en snijd de tomaten in reepjes 2. Was de sla en verw...

Vogelnestjetaart
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Bloem

Baktijd en oventemperatuur:Baktijd: ca. 35 minuten. Elektrische oven: 190 graden C (voorverwarmd) Gasoven: stand 3 a 4 (voorverwarmd). Meng...

Waanzinnig zelf gemaakt bitterkoekjes roomijs me
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Suiker

voorbereiding: breek 150 gr. bitterkoekjes in een kom, schenk de koffieroom en amaretto erop en laat het 1 uur weken.Splits de eieren. Klop...

Waanzinnige ouderwets:Grootmoeders Hachee in een
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Bloem

Bestrooi het vlees met zout en peper.Verhit de boter met de olijfolie en bak hierin de uien en de uitgeknepen teentjes knoflook tot de uien...

Wijtingbeignets
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zout en Tijm

De wijtingfilets kruiden met zout, peper en een snuifje nootmuskaat. Ze in niet te kleine stukken snijden en gedurende een half uurtje la...

Wit en zwart Paaslammetje
Uit de categorie desserts: met Zout, Suiker en Eieren

Oventemperatuur en baktijd: Elektrische oven: 190 ?C voorverwarmd Heteluchtoven: 170 ?C voorverwarmd Gasoven: stand 2 - 3 Baktijd: ca 35...

Laatste reacties met dit ingredient

11 Steden Koek

Heerlijk ! Ik doe voor de appelrasp noten met granberrie en rozijnen e...

Door *Grada van der Beek-den Bakker*
Warme Ketel (drank uit Terschelling)

Het is fan Schylge 😉...

Door *Kees Stada*
Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Suiker