Recepten met Suiker

Over Suiker

Recepten met Suiker

Wordt verkregen uit het sap van suikerriet of suikerbieten. Men dampt het sap langzaam in en centrifugeert de kristallen eruit. Van nature zijn deze kristallen bruin. Het resterende product is de melassestroop (zoute melassestroop uit rietsuiker en suikerbietenstroop), die de rest van de bestanddelen van het sap bevat; het is zeer rijk aan mineralen, maar minder zoet. Wetenswaardigheden over suiker. In het algemeen is het zoetmiddel voor snoepgoed geraffineerde suiker, maar er zijn talrijke alternatieven met een meer uitgesproken karakter, zoals honing, keukenstroop, ahornstroop, melasse en bruine suiker. De voornaamste bronnen voor witte suiker zijn suikerriet, een tropische grassoort, en suikerbiet, een knolgewas uit een gematigd klimaat. Om het zoete sap uit suikerriet te halen worden de stengels tussen walsen geplet. Het uitgeperste sap wordt vervolgens gezuiverd door verhitting met kalkmelk. Door verdere bewerking beginnen zich suikerkristallen te vormen en vervolgens wordt het sap gecentrifugeerd om de vloeistof van de kristallen te scheiden. De eindproducten bestaan uit grove, donkerbruine korrels suiker, de dikke, bijna zwarte stroop, die bekend staat als melasse, en afvalmelasse. De suiker kan nu worden geraffineerd - dat wil zeggen van alle onzuiverheden worden ontdaan. Dit wordt gedaan door de suiker te wassen en opnieuw te centrifugeren. In dit stadium is hij nog bruin van kleur en kan worden verpakt als rietsuiker. Door verdere bewerkingen en filtratie verdwijnen geleidelijk de bruine kleur en alle resten van smaakstoffen met als resultaat zuivere, witte suikerkristallen. De grootte van de kristallen kan worden gevarieerd - kandijsuiker bijvoorbeeld heeft heel grote kristallen, die van kristalsuiker kunnen groot of middelgroot zijn en de kristallen van basterd- en castorsuiker zijn klein. Suikerkristallen kunnen ook heel fijn worden gemalen tot poedersuiker of ze kunnen vochtig worden gemaakt en tot suikerklontjes worden verwerkt. Het bewerken en raffineren van witte suiker levert veel bijproducten op. Keukenstroop is een donkere stroop, gemaakt van melasse. De tijdens het raffineren afgetapte vloeistoffen kunnen zelf worden bewerkt tot lichtgele of bruine suikers of tot licht gekleurde stropen zoals bijvoorbeeld golden syrup. Om de suiker uit suikerbieten vrij te maken, wordt de knol in plakken gesneden en in heet water gelegd. Hierna wordt bietsuiker op vrijwel dezelfde manier bewerkt als rietsuiker. De bijproducten van suikerbiet worden uitsluitend als veevoeer gebruikt; alleen het eindproduct - witte suiker - is geschikt voor menselijke consumptie. Een methode om het sap van suikerriet te extraheren en in te dampen was in India al rond 3000 v.Chr bekend. Van India verspreidde het verbouwen van suikerriet en het maken van suiker zich naar het oosten van Indo-China, naar Europa. De eerste suikerraffinaderijen ontstonden in de zevende eeuw na Chr. In Perzië en tegen de achtste eeuw werd in Spanje en het midden van Frankrijk suikerriet verbouwd en suiker gemaakt. In 1493 nam Columbus op zijn tweede reis naar Amerika enkele kiemplantjes van het suikerriet mee naar het eiland Santo Domingo. Dat was het begin van de suikerrietindustrie van West-Indië en de suikerproductie groeide enorm. Maar pas in de 16de eeuw, toen het raffineren van suiker een commercieel bedrijf werd, begon men van suiker snoepgoed te maken. Al vroeg werden er in Zuid-Europa bieten geteeld, maar alleen als groente en veevoer. In 1747 toonde een Duitse apotheker, Andreas Marggraf, aan dat bepaalde bietsoorten suiker bevatten. De eerste suikerbietenfabriek werd in 1802 in Cunern in Silezië geopend. in Frankrijk verleende Napoleon in 1811 het Kruis van het Legioen van Eer aan ene Benjamin Delessert voor zijn experimenten met het laten kristalliseren van bietsuiker. Honing was vrijwel zeker het eerste door de mens gebruikte zoetmiddel. Jager-verzamelaars uit het Stenen Tijdperk verzamelden honing in de nesten van wilde bijen, getuige een prehistorische schildering in de Arana-grotten bij Valencia in Spanje. Zeker is dat de Egyptenaren tegen 2500 v. Chr. Bijen hielden; een reliëf in de tempel van Neuserre te Abu Sir laat zien hoe imkers bijen met rook bedwelmen, dan honingraten uit cilindrische bijenkorven halen en de honing in voorraadpotten doen. Honing was zozeer de gebruikelijke zoetstof van de klassieke wereld, dat de Romeinse historicus Plinius suiker als 'een soort honing' beschreef. Tegenwoordig is honing nog steeds het belangrijkste bestanddeel van veel snoepgoed in Arabië en het Midden-Oosten. In andere landen wordt honing meer gebruikt als aroma dan als belangrijkste ingrediënt bij het maken van snoepgoed. Honing geeft extra zachtheid aan noga en ook aan karamels. Het karakter en de smaak van honing worden bepaald door de soort bloemen die de bijen, die het produceren, hebben bezocht. Uw honingkeuze zal de smaak van de lekkernijen die u ermee maakt, enigszins beïnvloeden. Heide-, oranjebloesem-, rozemarijn- en lavendelhoning behoren tot de meest karakteristieke soorten. Een andere bron van zoetstoffen is de ahorn, die inheems is in Noord-Amerika. In de lente wordt het sap, dat ongeveer 3 procent suiker bevat, afgetapt. Als het sap wordt ingekookt, krijgt men een amberkleurige stroop of een lichtbruine suiker met een milde, zoete smaak. Minder verfijnde, maar niettemin waardevolle zoetmiddelen, worden uit maïs gewonnen. De kettingvormige zetmeelmoleculen waaruit maïskorrels bestaan, worden met zuren afgebroken en leveren suikers en stropen van diverse kwaliteiten, zoals maïsstroop en vloeibare glucose. Zoetstoffen uit maïs, ahorn, honing, suikerriet en suikerbiet hebben scheikundig gezien veel gemeen. Gewone witte suiker - de scheikundige naam is sucrose - is het zuiverste (99.8%) commerciele scheidkundige preparaat dat bekend is. Sucrose is een molecuul met twee duidelijke, door een chemische verbinding aaneengevoegde delen. Deze twee delen, glucose en fructose, kunnen ook als aparte suikers bestaan. Fructose is zoeter dan sucrose, glucose iets minder zoet dan beide. Maïsstroop en vloeibare glucose bevatten een grote hoeveelheid glucose (ondanks zijn naam bestaat vloeibare glucose niet voor 100% uit glucose). Honing dankt zijn zoetigheid aan fructose. Ahornsuiker, evenals riet- en bietsuiker, bestaat hoofdzakelijk uit sucrose. Maar ahornsuiker en ongeraffineerde rietsuikers zijn, in tegenstelling tot witte suiker, geen zuivere sucrose; het is het kleine percentage andere stoffen waardoor ze hun karakteristieke smaak krijgen.


Overzicht van recepten met Suiker

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Suiker. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Suiker en waar Suiker het hoofdingrediënt is.

Toon 126-150 van 16766 recepten
Zalm teryaki
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Klop in een kom de azijn met de olie en de sesamolie en zout en peper naar smaak tot een dressing. Knip de helft van de tuinkers ervoven. Sc...

Zoetzure spareribs
Uit de categorie vlees: met Zout, Olie en Suiker

Snijdt de spareribs in een paar stukken. Pel de knoflookteentjes en pers ze uit. Meng in een kom de sojasaus, knoflook, wijnazijn,...

ZOMERSE FRUITYOGHURT
Uit de categorie desserts: met Suiker, Aardbei en Aardbei

Fruit schoonmaken, grote aardbeien in stukjes snijden. Fruit en suiker mengen. Aardbeiensiroop over 4 glazen verdelen. Helft van gemengde vr...

zure-roomtaart
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Eieren

verwarm de oven voor op 180 gr.. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.Klop de boter met de suiker tot een romig mengsel en vo...

''leeuwekop"(varkensgehakt met kool)
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kool en Olie

Hak het varkensvlees,de waterkastanjes,garnalen,sjalotten en gemberwortel fijn.Goed door elkaar roeren,voeg zout,wijn of sherry,suiker en so...

'Bloedworst', koude (zoete lekkernij!)
Uit de categorie borrelhapjes: met Cacao, Suiker en Eieren

Mix in een kom de suiker, 5 eieren, nescafe en cacao door elkaar. Klop dit zeer luchtig en voeg er dan de zachte boter aan toe. Breek intus...

'CARAMEL POPCORN'
Uit de categorie borrelhapjes: met Stroop en Suiker

Smelt alle bestanddele tot kookpunt, behalwe koeksoda. Voeg koeksoda bo-oor mengsel en roer. Dit sal skuim en begin wit word. Gooi oor...

'CHUNCKY' CHOCOPARFAIT MET KARAMELFILLO
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Melk

1. Bestrijk de binnenzijde van het cakeblik dun met boter of olie en bekleed het blik vervolgens met plasticfolie. Smelt in een metalen of g...

'Lychee varkensvlees
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Azijn en Paneer

Snij eerst het varkensvlees in grote plakken van 1cm dikte;snij een rasterpatroon in elke plak,snij het vlees dan in ruitvormige stukjes;pan...

'Mock clotted cream' II
Uit de categorie sauzen: met Room, Room en Suiker

Begin een uur voor je de room wilt serveren met de bereiding.Giet de slagroom in een kom en klop tot je pieken kunt vormen met de room. Voe...

'NASI GORENG'
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Kool

Eerst de aardappelstaafjes bakken.Dan alle groenten een voor een.In dezelfde olie de ui, knoflook en prei samen bakken met de dunne plakjes...

'Ontbijt'koekjes
Uit de categorie pannenkoeken: met Melk, Rijst en Bloem

Ei los kloppen. Al kloppend/roerend bloem, melk, rijst en vanille-suiker of de citroen- of sinaasappelschil erbij doen. In koekenpan in zo...

'Peche Melba' nieuwe stijl
Uit de categorie desserts: met Room, Suiker en Ricotta

Doe de gelatine en het water in een kommetje en laat enkele minuten weken. Meng de room, ricotta, suiker en vanille in een kom. Plaats de ko...

'Shlada Bellecheen'
Uit de categorie bijgerechten: met Sla, Zout en Kaneel

Sla schoonmaken. Sinaasappel zo schoon mogelijk maken en in kleine stukjes snijden. Niet proberen ?m te pellen - dat wordt toch niks en kan...

'Sweet and sour'-rosbief uit de wok
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Gember en Gember

Rosbief, gember, tabasco, komijn en suiker mengen. Ui in olie ca. 5 minuten op hoog vuur bakken. Vleesmengsel erdoor roeren en 4-5 minut...

'Vluggertje' met komkommer en zalm in witt
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zalm en Zout

Schil de komkommer en neem de uiteinden weg. Snijd hem overlangs door en neem met een lepeltje het zaad uit beide helften weg. Snijd de helf...

"Apple Crumble"
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Kaneel

Kors: Klits botter en suiker tot room. Klits eier by. Sif droe bestandele en voeg by botter mengsel. Meng met mes tot mengsel krummelrig...

"Bananendessert !!!"
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Suiker

*Snij de bananen in de lengte door,en leg ze in een vuurvaste schotel*Bestrooi ze met 3 eetl.suiker*Overgiet ze nu met een glaasje rum*Stroo...

"Bananenkoek "
Uit de categorie desserts: met Sla, Room en Bloem

*Prak de bananen samen met de cruesli in een grote kom*Sla nu de boter en de suiker schuimig*doe nu de eieren erbij,goed mengen,en dan het b...

"Bapao-broodjes"
Uit de categorie brood: met Gist, Zout en Soja

(Deeg:) Gebruik een plastic mengkom. Week de gist in ca. 300 ml. lauw water. Voeg de suiker toe en meng dit. Laat dit circa 10 minuten in...

"Bessen Roomijs"
Uit de categorie desserts: met Room, Bramen en Suiker

De vruchten door een zeef wrijven of met een blender pureren. Suiker naar smaak toevoegen. - Verhit dit, zonder het te laten koken. Voeg d...

"BROODPUDDING MET PEER"
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Brood

*Brood verkruimelen en overgieten met lauwe melk,laten zwellen*nu de geklutste eieren,kaneel,kirsch,en suiker erbij,en goed mengen*doe nu de...

"Chocoladecake met sinaasappel,en gekonfijt f
Uit de categorie desserts: met Sla, Melk en Bloem

*Meng de suiker,bloem,cacao,melk,boter,sinaasappelschil,eierdooiers,bakpoeder,gekonfijte fruit in een grote kom goed dooreen,er mogen geen b...

"DOODVREET-LEPELSKONS"
Uit de categorie borrelhapjes: met Melk, Olie en Suiker

Meng olie, eiers, melk tot glad. Meng droe bestanddele en suiker. Meng die mengsel by droe mengsel. Deeg moet slap wees om te skep met le...

"Dronken" fruit
Uit de categorie desserts: met Munt, Suiker en Aardbei

Maak de randen van de glazen vochtig en doop de glazen in de suiker zodat een mooie suikerrand ontstaat. Maak het gekozen fruit schoon en sn...

Laatste reacties met dit ingredient

11 Steden Koek

Heerlijk ! Ik doe voor de appelrasp noten met granberrie en rozijnen e...

Door *Grada van der Beek-den Bakker*
Warme Ketel (drank uit Terschelling)

Het is fan Schylge 😉...

Door *Kees Stada*
Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Suiker